Valikko
Espanja / Kanariansaaret / La Palma

Santa Cruz de La Palma – Kanariansaarten kaunein kaupunki

Odotukset Santa Cruz de la Palmaa, La Palman saaren pääkaupunkia kohtaan olivat korkealla. Monessa lähteessä sitä kuvataan Kanariansaarten kauneimmaksi ja tunnelmallisimmaksi kaupungiksi ja olin kuitenkin mielestäni nähnyt saarilla vuosien varrella monta kaunista kaupunkia. La Palma on Kanariansaarten viidenneksi suurin saari. Se sijaitsee saariryhmän läntisellä reunalla, Teneriffan ja La Gomeran länsipuolella. Kirkkaalla säällä La Palman voi nähdä Teneriffalta saakka. Itselleni saari oli viime kevääseen saakka tuttu lähinnä uutisissa kerrotusta vuoden 2021 tulivuoren purkauksesta. Maaliskuussa 2023 lähdin avustajani Jennin kanssa Kanariansaarten risteilylle, joka vei päiväksi La Palmalle ja kyllä, Kanariansaarten kauneimpaan kaupunkiin Santa Cruz de La Palmaan.

Jos olet lukenut artikkelini risteilystämme Azamara Onwardilla, tiedät, että pääsyni esteettömästi ulos laivasta oli jonkin aikaa uhattuna. Lopulta meille tuli äkkilähtö, sillä veden korkeus oli heti aamusta sellainen, että esteetön kulku laivasta pystyttiin mahdollistamaan. Jätimme laivan aamiaisen väliin, pakkasimme tavaramme vauhdikkaasti ja siirryimme helposti loivaa siltaa pitkin ulos ihanan lämpimään aamuun. Laiva saapui kätevästi ihan kaupungin keskustaan. Samaan satamaan tulee muun muassa Teneriffalta La Palmaan liikennöivät Naviera Armas ja Fred Olsen Express alukset. Lähdimme kulkemaan rantaa myötäilevää katua ja pysähdyimme aamiaiselle 500 metrin päähän satamasta, viihtyisän Café Utopian ulkopöytään. Jo tässä kohtaa tiesin, että pitäisin Santa Cruz de La Palmasta.

Seuraavat tunnit vain kiertelimme kauniita katuja, huokailimme ihastuksesta ja fiilistelimme. Santa Cruz de La Palma vietti kukoistuskauttaan 1500-luvulla. La Palman sijainti Euroopan ja Amerikassa sijaitsevien siirtomaiden välillä teki siitä silloin yhden Euroopan merkittävimmistä satamista. Monet Santa Cruzin siirtomaa-aikaisista rakennuksista ovat säilyneet vuosisatoja ja kaupungissa on merkittäviä kulttuurihistoriallisia aarteita. Kaupunki on tunnettu myös ainutlaatuisista puusta veistetyistä parvekkeista. Yllätyin kuitenkin, että kaupunki oli niinkin esteetön. Mukulakiviä oli paljon, mutta hyvin usein katujen reunoihin tai joskus keskellekin oli tehty mukulakivien päälle tasainen kaistale. Korkeusvaihteluita oli jonkin verran ja kaupunki olisi jatkunut vielä ylöspäin. Kaikki pääjutut olivat kuitenkin rantakadun tuntumassa. Osaan kaupoista oli porras, mutta hyvin moneen myös pääsin. Vanhan kaupungin kaduilla oli paljon kivoja ravintoloiden terasseja ja yhteen istahdimmekin nauttimaan tapaksia ja sangriaa. Piipahdimme myös pienessä suloisessa kauppahallissa. Tämän kaupungin kohdalla kuvat kertovat enemmän kuin sanat!

Santa Cruz de La Palman rantakatu on leveä ja esteetön. Kaikki suojateiden ylitykset on loivasti luiskattu. Kaupungin tumman laavahiekkainen ranta Playa de Santa Cruz de La Palma sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungin ytimessä. Rannalle pääsee helposti myös pyörätuolilla, sillä hiekalle on tehty laudoitus ja iso katettu laudoitettu alue. Rantapyörätuolia en ainakaan nyt nähnyt. Rannan yhteydessä on viihtyisän letkeä rantabaari ja esteetön wc, jossa pidin päivän vessataukoni. Avaimen vessaan sai rantabaarista.

Vinkit esteettömään lomaan La Palman saarella

La Palmaa olisi tehnyt mieli nähdä paljon enemmänkin eli voisin oikein hyvin vielä palata saarelle. Kokosin alle sekalaisia vinkkejä La Palmaan. Oma kokemukseni rajoittui siis nyt vain saaren pääkaupunkiin ja yhteen päivään eli en ole todentanut vinkkien toimivuutta, mutta näistä lähtisin rakentamaan omaa seuraavaa matkaa La Palmalle.

 • Saapuminen saarelle
  La Palmalle ei ole Suomesta suoria lentoja. Itse yhdistäisin loman La Palmalla lomaan Teneriffalla. Eli lentäisin Teneriffan eteläiselle lentokentälle, viettäisin osan lomasta Teneriffalla ja matkaisin välissä lautalla Teneriffan Los Cristianosista La Palmaan osaksi aikaa. Tätä väliä kulkevat sekä Naviera Armas että Fred Olsen Express. Matka-aika on laivasta riippuen 2,5 – 3 h 15 min.
 • Liikkuminen saarella
  La Palman taksien esteettömyydestä on ristiriitaista tietoa. Monella sivuilla lukee, että tavalliset taksit eivät ole esteettömiä, mutta omin silmin näin päivän aikana kuitenkin liikenteessä muutaman rampillisen taksin. Esteetön auto (irtorampeilla) on kuitenkin ainakin tällä yksityisellä firmalla. Paikallisliikenteen bussit ovat monin paikoin esteettömiä. Bussiyhtiö TILPin sivuille on koottu esteettömät linjat (Descargar horarios PMR).
 • Majoitus
  Ihan Santa Cruz de La Palman ytimessä sijaitsevassa pienessä Banana Garden La Palma -hotellissa on yksi esteetön neljän hengen huone. Nettisivuilla näkee siitä joitain kuvia. Kaupungin ulkopuolelta lähtisin selvittämään H10 Taburiente Playa -hotellin esteettömyyttä.
 • Nähtävää
  La Palma on tunnettu luonnostaan ja upeista vaellusreiteistään, muun muassa kansallispuisto Caldera de Taburientessa. Luonnossa liikkumisen apuväline Joëlette on saatavilla mahdollistamaan vaativassa maastossa liikkuminen. Lue lisää täältä. Paras tapa nähdä saarta ja sen luontoa on hankkia päiväksi esteetön auto kuljettajineen tai vuokrata esteetön auto Cicarilta. Sellainen pitäisi löytyä myös La Palmalta. Jos voit liikkua tavallisella autolla, vaihtoehtoja on paljon enemmän.

La Palmaa kutsutaan myös nimellä Isla Bonita, kaunis saari. Ymmärrän pelkän pääkaupungin näkemisen perusteella miksi. Yleistietoa La Palmasta löytyy Kanariansaarten matkailun sivuilta.

Lisää luettavaa Kanariansaarilta

Kaikki artikkelit Kanariansaarten esteettömistä kohteista
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Itsekään en La Palmasta oikeastaan muuta muista kuin mainitsemasi tulivuorenpurkauksen. Kauniilta näyttävä kaupunki kieltämättä. Samoin huomio kiinittyy mainitsemiisi parvekkeisiin. Myös La Palman luonto on varmasti kaunista.

  Reply

Leave a Reply