Valikko
laiva / risteily / Risteilyt Suomesta / Ruotsi / yhteistyö

Testissä Silja Symphonyn Commodore-luokan invahytti

Commodore-luokan invahytti

Yhteistyö: Matka saatu Tallink Siljalta

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2017 ja päivitetty tammikuussa 2023 uusilla kuvilla ja tuoreilla kokemuksilla.

Hykertelin tyytyväisyyttäni, kun ensimmäisen kerran kuulin, että Silja Symphonyllä on Commodore-luokan invahytti. Se tuli laivaan remontin yhteydessä vuonna 2015. En hykerrellyt siksi, että olisin ollut tyytymätön matkoihini Promenade- tai A-luokan invahyteissä, vaan siksi, että olen aina peräänkuuluttanut vaihtoehtoja myös esteettömään valikoimaan. Pyörätuolin käyttäjät haluavat yhtä lailla valita joskus sen halvimman vaihtoehdon ja joskus taas matkaansa hieman luksusta niin kuin kuka tahansa muukin. Liian harvoin tämä on kuitenkaan mahdollista. Hotelleissa esteettömiä huoneita löytyy yleensä vain standard-luokassa ja useimmilla laivoilla hyttejä on vain A- tai B-luokassa. Tammikuussa 2017 taitoin matkan ensimmäistä kertaa Commodore-luokassa. Silloin mukanani oli silloin 13-vuotias veljentyttöni Anni ja avustajani Virva. Marraskuussa 2022 kohtasin Commodore-luokan uudestaan. Silloin minun, nyt 19-vuotiaan veljentyttöni Annin ja avustajani Lauran suuri Maata pitkin matka käynnistyi laivamatkalla Helsingistä Tukholmaan.

Commodore-luokan esteetön hytti löytyy vain Silja Symphonyltä, ei vastaavanlaiselta Silja Serenadelta. Jos matka Commodore-luokassa kiinnostaa, kannattaa matkan ajankohta suunnitella siten, että Symphony on liikenteessä. Laivat lähtevät Helsingistä kohti Tukholmaa vuoropäivin. Erikoiskohtelu alkaa jo lähtöselvityksessä, sillä Commodore-hyttien ja sviittien asiakkaille on oma lähtöselvitystiski. Hytti sijaitsee laivan keulassa kannella 11. Commodore-hyttien käytävään on väliovi, jonka saa auki hyttiavaimella. Itsenäisen liikkumisen kannalta ylimääräiset väliovet ovat aina huono juttu, mutta avustajan kanssa liikkuessani tästä ei koidu ylimääräistä haittaa.

Hytti on ihana. Sen tilavuus on 22,4 neliömetriä eli se on noin 10 neliötä isompi kuin Silja Symphonyn 12 muuta invahyttiä. Laivayhtiö on koonnut sivuilleen tiedot kaikista laivan invahyteistä. Hytti on enemmän hotellihuone kuin hytti. Sisustus on tyylikäs. Hytissä on kaksi erillistä sänkyä, jotka saa pidettyä yhdessä tai työnnettyä erilleen. Yöpyödät ovat irralliset, mikä helpottaa sänkyjen asettelua. Sohvasta saa sängyn, joka on sopiva 1-2 lapselle. Viimeisimmällä reissulla me kaikki olimme aikuisia, joten yhdelle oli erillinen hytti. Nukuimme kuitenkin kaikki samassa hytissä, vaikka sohvasänky olikin aikuiselle lyhyt. Commodore-luokan hytti myydään enintään kahdelle aikuiselle. Teimme sohvasängyn vasta juuri nukkumaan mennessämme, jolloin tilaa jäi illan ajaksi enemmän. Hytissä on iso TV, työpöytä ja jääkaapissa kuohuviinipullo ja virvoitusjuomia, jotka kuuluvat aina hytin hintaan. Ikkunan edessä oli iso pehmustettu tasanne, jossa mahtui makoilemaan tai istumaan ihan kunnolla. Näin talvella ei ikkunasta ole kovin paljoa iloa, mutta kesäaikaan tasanteella makoilu olisi ihanaa. Sinne saa myös kätevästi tavaraa nostettua yön ajaksi. Esimerkiksi sohvapöytä ei enää sohvan levittämisen jälkeen mahtunut olemaan muualla. Pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta tasanne on toki vähän ikävä, sillä ihan ikkunan viereen ei pääse maisemia ihastelemaan, mutta onneksi ne näkyvät kauempaakin sekä laivan yleisissä tiloissa. Iso plussa siitä, että pistorasioita oli hytissä useita, myös molempien sänkyjen luona. Kaikki sijaitsevat korkeudella, johon yltää hyvin myös pyörätuolista.

Myös hytin kylpyhuone on erittäin hyvä. Se on huomattavasti tilavampi kuin muissa esteettömissä hyteissä ja esteettömyysratkaisut on toteutettu hyvin. Pöntön molemmilla puolin on tilaa ja seinästä taittuva suihkutuoli on tukevampi ja leveämpi kuin muissa invahyteissä. Pientä ylellisyyttä tuovat pienet shampoo-pullot, hammasharjat ja kylpytakit. Vuonna 2017 sängyt eivät säväyttäneet, joten 2022 reissun positiivisin yllätys oli sängyt kunnon petauspatjoineen. Tiedän liikuntarajoitteisia henkilöitä, joilla matka jää tekemättä siksi, että he tarvitsisivat sähkösäätöisen sängyn. Sellaiset sopisivat erityisesti tähän Commodore-hyttiin, mutta mikä ettei myös toiseksi sängyksi edes joihinkin muihin esteettömiin hytteihin. Katso alta videoesittelyni hytistä vuodelta 2022.

Commodore-hyttien asiakkaat saavat vapaasti käyttää myös loungea, jonne pääsee esteettömästi kannelta 10. Sinne mekin suuntasimme molemmilla kerroilla heti hytin katsastettuamme. Viihtyisästi sisustetussa loungessa on maksutta tarjolla pientä suolaista purtavaa, leivonnaisia, keksejä, karkkia ja kahvia ja teetä. Ikkunoista näkyi auringonlaskun värjäämä taivas ja viimeiset ripaukset Helsingin saaristoa, kun skoolasimme alkaneelle matkalle. Loungessa on myös saunat naisille ja miehille, mutta nämä eivät ole esteettömiä. Illallisen nautimme viimeisimmällä matkallamme Tavolata-ravintolassa, joka on suosikkini Silja Symphonyn ravintoloista.

Aamulla nautimme aamiaista Bon Vivant -ravintolassa. Promenadella sijaitsevan ravintolan aamiainen on tarkoitettu vain Commodore-hyttien ja sviittien asiakkaille ja se sisältyy matkan hintaan. Juomat (halutessa myös kuohuviini) tarjoillaan pöytään ja listalta saa tilata haluamansa lämpimät tuotteet. Muut herkut voi hakea runsaasta buffet-pöydästä. Erikoisaamiainen on ihan tosi ihana, enkä tiedä parempaa tapaa aloittaa aamu.

Kuka haluaa matkustaa kalliissa hyttiluokassa, jos samalla rahalla pääsisi melkein etelään (aika harvoin tosin)? Näin olen kuullut monen kysyvän. Tämä oli minulle yhteistyömatka, josta en maksanut, mutta mietin vastausta tähän kysymykseen. En minäkään aina maksaisi. Silloin, jos matkani tarkoitus on vain päästä Tukholmaan, en panosta paljoa rahaa matkaan, vaan nautin risteilystä täysillä myös halvimmassa hyttiluokassa. Commodore-hytin valitsisin, kun itse risteily olisi matkan tarkoitus ja tilanne muutenkin jotenkin spesiaali. Hytti olisi hyvä valinta silloin kun haluaisin juhlistaa jotain, kun matkalle olisi jokin spesiaalisyy. Tai toisaalta ihan vaan, jos kaipaisin elämääni pientä luksusta. TallinkSiljan kanta-asiakkaana pisteitä kertyy usein niin, että hyttiluokkaa voi korottaa Commodore-luokkaan ilman suuria rahasummia. Tämä mahdollisuus kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää. Kokonaissummaa miettiessä kannattaa laskea mukaan myös aamiainen ja hyttiin sisältyvät juomat, joihin muuten käyttäisi risteilyllä rahaa. Tässä hyttiluokassa risteily tuntuu ihan siltä kuin seilaisi vähän lämpimämmillä vesillä, sillä hytti muistuttaa kansainvälisten risteilijöiden hyttejä. Kaiken kaikkiaan matka Commodore-hytissä on ihana kokemus.

Lisää esteettömistä risteilyistä Itämerellä

Risteilyt Suomesta Tukholmaan, Tallinnaan ja Saksaan
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Jukka
    27.11.2019 at 09:35

    Kiitos, Sanna, blogauksesta! Vastasi moneen kysymykseen, teet tärkeää työtä.

    Mitä tulee näin kommentteihin, niin ei voi kuin ihmetellä miten jollain ihmisillä on aikaa ja tarvetta ruotia jonkun toisen työtä ja olla samalla tavattoman negatiivinen. Kaikkea hyvää!

    Reply

Leave a Reply