Valikko
Saksa / yhteistyö

Söpö, pieni, Gunzenhausen

Tästä ne taas alkavat: reissukuulumiset! Vietin menneellä viikolla neljä päivää tutustuen esteettömään Saksaan, Saksan matkailutoimiston kutsumana. Porukkamme tuli tällä kertaa pelkästään pohjoismaista: Suomesta, Tanskasta ja Ruotsista. Minä olin ainoa suomalaisosallistuja. Avustajanani oli tuorein vahvistus reissuavustajieni joukossa, Laura, joka kirjoittaa suosittua Laura let´s go -matkablogia. Tunnelmia ja upeita kuvia Saksan maisemista voi siis lähiaikoina löytää myös Lauran blogista. Joitakin Lauran kuvia on myös minun kirjoituksissani.

Lento vei Müncheniin, josta alkaa muutaman kokemuksen perusteella tulla hiljalleen yksi suosikki lentokentistäni. Se on sopivan kokoinen ja siellä kaikki sähkäriin ja avustukseen liittyvä tuntuu toimivan. Olin edellisen kerran siellä reilu kuukausi sitten sähköpyörätuolisalibandymaajoukkueen kanssa. Yhdentoista liikuntarajoitteisen avustaminen samalla kertaa taisi olla mieleenpainuva kokemus, sillä lentokentän avustajat tunnistivat minut. Lentokentällä meitä odotti ihana saksalainen herrasmieskuskimme bussinsa kanssa. Hän toimi kuskinamme koko reissun ajan. Yhteistä kieltä meillä ei ollut, mutta se ei vähentänyt yhtään hänen ystävällisyyttään. Bussissa oli hissi ja useampi pyörätuolipaikka. Bussin takaosassa oli myös vessa, johon ei ihan sähkärillä hurautettu, mutta bussin katossa oli kiskot, joita pitkin sai kulkemaan samantyyppisen kapean tuolin kuin lentokoneissa. Tällöin liikuntarajoitteisten siirtyminen tuolin avulla vessaan kesken matkan on mahdollista ilman, että tuolien täytyy liikkua. Minun tapauksessani siirtyminen olisi kuitenkin melkoisen hankalaa, mutta tuoli on silti kätevä erityisesti sellaisille, jotka pystyy itse siihen omasta tai bussin penkistä siirtymään.

Bussikollaasi

 

Bussikollaasi 2

 

P9234258-001

Gunzenhauseniin oli Münchenin lentokentältä matkaa noin 160 km ja matka taittui tuttuun tapaan maisemia ihaillen. Kuten aiemminkin olen kertonut, tykkään bussimatkailun huolettomuudesta. Sen kuin vain istut ulos tuijottaen ja joku muu kantaa vastuun siitä koska pysähdytään ja milloin ollaan perillä. Junan bussi voittaa siinä, että maisemat vilahtavat ohi hieman hitaammin ja tiet kulkevat myös pienempien kylien kautta, kuten tällä kertaa. Gunzenhausen ei ole niitä tyypillisimpiä paikkoja, joihin turisti Saksan matkallaan menee. Esteetöntä julkisen liikenteen vaihtoehtoa sinne ei ole, joten se osuu kohdallesi oikeastaan vain oman auton kanssa reissatessa tai tämäntyyppisellä ryhmämatkalla. Harmi, sillä kaupunki on äärettömän söpö. Kyllä, nimenomaan söpö. Pastellinvärisiä pieniä taloja, vanha ja uusi harmoniassa keskenään. Monilla taloilla on historiallinen tarina kerrottavanaan. Gunzenhausenin jokaisen kadun on kiertänyt muutamassa tunnissa. Pääkadut ovat tasaisia, sivukadut mukulakivisiä, mutta ei kulkemista estäviä. Gunzenhauseniin eivät ulkomalaaiset turistit juuri päädy, eikä englannin kielen taito ole paikallisilla kovinkaan kehuttavalla tasolla. Nettisivut on tehty vain saksan kielisiä turisteja ajatellen, mutta mikäli saksa luonnistuu, täältä löydät lisätietoja. Myös kaupunkioppaamme tarvitsi avukseen tulkin.

P9234140-001

 

kollaasi talot

 

IMG_1606

 

P9234147-001

Hotellimme Hotel & Gasthof Adlerbräu oli ihana. Vietimme siellä kaksi yötä. Siinä on uusi ja vanha osa. Uusi osa rakennettiin muutama vuosi sitten ja sinne tehtiin useampia esteettömiä huoneita. Huoneet ovat todella tilavia ja viihtyisiä. Huoneen lattialla oleva kokolattiamatto tosin voisi tuntua vaikealta manuaalipyörätuolin renkaiden alla. Ensimmäisen illan illallisen ja aamiaiset söimme vanhemmassa rakennuksessa, jonne pääsi hyvin pyörätuolilla, ja jossa on myös inva-wc. Tuo puoli jatkaa kaupungin söpöä linjaa. Toisen illan illallisen nautimme Parkhotel Altmühltalin yhteydessä olevassa ravintolassa. Meidän hotellilta tuolle hotellille oli matkaa noin 500 metriä. Matkan varrella bongasimme tosin niin paljon kirkon katolla majailevia haikaroita, että pysähdyksiä tuli paljon. Ravintola oli tasokas, ruoka taivaallista ja hinnat hyvin halvat. Tein suomalaisvirheen ja tarjoilijan tiedustellessa haluanko pienen vai ison lasin viiniä, näin silmissäni pienen olevan 12 cl ja ison joko 16 cl tai 24 cl. No, se isohan oli puoli litraa ja sain ison lasini viereen vielä täyttökannun…

kuva 2

 

IMG_1571

 

kollaasi hotelli Adlerbräu

 

IMG_1572

 

IMG_1577

 

Mietit varmaan, miksi ryhmämme vietiin juuri Gunzenhauseniin? Niin minäkin aluksi, mutta syy selvisi seuraavana päivänä. Ihan lähellä sijaitsee Frankenin järvialue, jossa on kolme eri järveä. Järvien ympäristössä on paljon esteettömiä vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia, joista osaan seuraavana päivänä tutustuimme. Siitä kuitenkin lisää seuraavalla kerralla!

P9234176-001

 

image
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Laura R
    28.9.2014 at 13:57

    Kiitos reissusta, oli hauskaa! Ja hah, huomaa meidän postauksista, että Gunzenhausenia parhaiten kuvaava sana oli tosiaan se matkallakin lähes ylikulutettu "söpö"… 😀 Seuraavaa matkaa odotellessa! 🙂

    Reply

Leave a Reply