Valikko
Hotellit Suomessa / pääkaupunkiseutu

Staycation Helsingissä, hotelli Havenissa

Staycationit, lyhyet hotellilomat kodin lähellä, ovat tämän syksyn juttu. Minulta peruuntuivat työt viime viikonlopulta, joten päätimme toteuttaa avustajaystäväni kanssa pienen arjen irtioton ja lähiloman naapurikaupunki Helsingissä. Halusin kokemuksen jostain itselleni uudesta hotellista. Monissa hotelleissa on nyt hyvät syysalet ja ns. parempiakin hotelleja sai viime viikonlopulle perushotellien hinnalla. Olen kuullut ja huomannut ennenkin, että esteettömyys ja hotellien tähtiluokitus eivät kulje käsikädessä, eikä Helsinki tunnu tekevän tässä poikkeusta. Turhauduin viime viikolla hotellia varatessa, sillä isojen ketjujen hotelleja lukuun ottamatta, en löytänyt hotellien sivuilta mitään mainintaa esteettömyydestä. Sähköposteihini kyllä vastattiin, mutta esteettömyydestä osattiin kertoa vaihtelevasti. Hotelli Havenista sain tiedon, että esteetön liikkuminen onnistuu heillä oikein hyvin ja esteettömiä huoneita löytyy Grand Delux -huoneluokasta. Sain kuitenkin neuvoteltua huoneen Superior-huoneen hinnalla, sillä se huoneluokka olisi riittänyt meille oikein hyvin, enkä periaatteesta halua joutua maksamaan ylimääräistä esteettömyydestä vain siksi, että hotellilla ei ole vaihtoehtoja esteettömyyttä tarvitseville. Haven on yksi Helsingin parhaista hotelleista ja tuntui juuri sopivalta Staycationille.

IMG_2102

Minkä ihanan aurinkoisen syyslauantain me Staycationille saimmekaan! Hotelli Haven sijaitsee aivan mahtavalla paikalla Kauppatorin laidalla, tien toisella puolella Kauppahallista. Pääsisäänkäynti on Unioninkadun puolella. Esteettömästi sisään pääsee oikean puolimmaisesta ovesta soittamalla summeria vastaanotoon. Ovi ei kuitenkaan aukea itsestään. Vastaanottoon on tältä ovelta helppo kulku. Toinen sisäänkäynti on Kauppatorin puolelta sisäpihan kautta, mutta sitä voi esteettömästi hyödyntää vasta kun on huoneen avain, jolla pääsee läpi hissille vievistä väliovista. Nämä eivät aukea itsestään eli ne voivat olla hankalia itsenäisesti liikkuville pyörätuolinkäyttäjille. Huoneemme 602 sijaitsi hissiä vastapäätä kuudennessa kerroksessa. Huoneeseen päästyämme kävi ilmi, ettei sitä ole erityisesti varusteltu esteettömyyden näkökulmasta, vaikka esteettömästä huoneesta puhuttaessa näin oletin. Huone oli ihanan tilava ja viihtyisä. Sohva rajasi tilan erilliseksi olohuoneeksi ja makuuhuoneeksi. Eteinen oli iso ja vaatekaappiin olisi mahtunut enemmänkin kuin yhden yön tavarat. Kylpyhuoneeseen mahduin kääntymään vasta kun olimme siirtäneet sänkyjä ikkunaan päin. Kylpyhuonekin oli erittäin tilava, mutta esimerkiksi tukikaiteita siellä ei ollut missään. Ei wc-istuimen ympärillä, eikä suihkussa. Suihku oli todella iso ja sinne olisi pyydettäessä saanut suihkutuolin. Minä onneksi selviän ilman tukikaiteita, mutta monelle niiden puuttuminen olisi ollut todella kriittinen yllätys. Itselleni hankalinta oli lavuaari, joka oli sijoitettu niin, että wc-pöntön ja sen väliin ei mahtunut sähköpyörätuolillani, vaikka otin jalkalaudatkin pois. Myös alla olevat hyllyt estivät pääsyn pesemään käsiä. Avustajani avulla sain kädet puolittain pestyä, mutta mahdollisuus käsien pesuun on asia, jota odottaa myös luksushotellilta. Hotellin aamiainen sijaitsee vanhassa, tunnelmallisessa Sundmanin talossa. Sinne oli esteetön kulku huoneestamme käytävän toisessa päässä sijaitsevalla hissillä. Väliin jäi yksi väliovi ja myös tuon hissin ovi täytyi avata manuaalisesti, mikä itsenäisesti liikkuvan liikkumisesteisen kannattaa huomioida. Aamiainen oli ihana ja erilliset pienet aamiaishuoneet rauhallisia. Aamiaisravintolan yhteydessä on myös esteetön wc. Me pärjäsimme hotellissa ja viihdyimme hyvin, mutta yleisesti ottaen heräsi taas epätoivo sen osalta, kuinka paljon kehittämistyötä on tehtävänä erityisesti esteettömyydestä viestimisessä. Ei vain Havenissa, vaan myös monissa muissa hotelleissa.

IMG_2025

IMG_2027

IMG_2029

IMG_2031

IMG_2100

IMG_2097

Lauantai-iltapäivän vietimme Suomenlinnassa, jossa en ole koskaan ennen vieraillut syksyllä. Niin kaunista! Lämpimästä päivästä huolimatta merituuli oli kylmä, mutta tarkenimme kierrellä jonkin aikaa ennen kuin lopulta päädyimme pienen, paikalliskuppilahenkisen Linna Barin pikkuiselle terassille, jossa punaviini lämmitti ihanasti. Takaosan terassi on tosi pieni, mutta jotenkin sinne änkeydyin. Suomenlinnaan tutustuin tarkemmin pari vuotta sitten ja nytkin kuljimme silloin hyväksi havaittua rantaa myötäilevää hiekkatietä pitkin, jolloin vältimme pahimmat mukulakivet. Suomenlinnaan vievän HSL-lautan esteettömyydestä tykkään kovasti. Menomatkalla nautimme maisemista ulkokannella, mutta palatessa kädet olivat jo sen verran jäässä, että valitsimme sisätilat. Suomenlinna-kierroksen jälkeen ehdimme vielä hetken shoppailla ja odotan syksyä nyt ihan uudella innolla, kun löysin haaveilemani uuden pipon!

IMG_2041

IMG_2043

IMG_2058

IMG_2065

IMG_2072

IMG_2078

IMG_2084

IMG_2080

Olimme suunnitelleet illallistavamme hotellin yhteydessä sijaitsevassa Sue Ellen -ravintolassa. Sinne ei kuitenkaan ollut esteetöntä pääsyä. Onneksi tarkistimme asian jo iltapäivällä, jolloin jäi aikaa miettiä muita vaihtoehtoja. Niin ikään hotellin yhteydessä sijaitsevaan Fiasco by Ultima -ravintolaan olisi ollut esteetön kulku, mutta ravintola oli jo täynnä sille illalle. Sama tilanne tuntui olevan monissa muissakin Helsingin ravintoloissa. Lopulta ratkaisu oli kuitenkin paras mahdollinen, sillä päädyimme illalliselle ravintola Pamelaan Bulevardille. Söin kanavarrastani mahdollisimman hitaasti, ettei se vaan koskaan loppuisi. Pamelaan on esteetön kulku sisäpihan kautta. Ovet ovat melko kapeita ja kovin paljoa leveämmällä kuin minun 65 cm leveällä pyörätuolilla ei ovista mahtuisi. Sisäpihalle pääsee portista, joka sijaitsee muutaman kymmenen metrin päässä ravintolan sisäänkäynnistä. Varsinaisella ovella olisi hyvä olla ohjeet esteettömään sisääntuloon, sillä ohikulkiessa ei tule mieleen, että esteetönkin reitti on olemassa. Ravintolassa on myös esteetön wc. Ruoka ja tunnelma oli ihan 5/5 ja palvelu hyvää, menen varmasti uudestaankin!

Ennen hotellille paluuta teimme vielä kierroksen Katajanokalla. Asuin siellä vuosina 2004-2006 ja kaupunginosalla on ihan erityinen paikka sydämessäni. Sunnuntaina ennen kotiinlähtöä nautimme hetken Kauppatorin rauhallisesta aamutunnelmasta ihanassa syysauringossa. Tällaiset arjen irtiotot tuntuvat nyt aivan erityisen hyvältä!

IMG_2089

IMG_2092

IMG_2095

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply