Valikko
Espanja / Kanariansaaret / lanzarote

Sunnuntaimarkkinat Lanzarotella

Viime aikoina mieleni on vallannut usein Lanzarote. On kutkuttava ajatus, että tulevat sunnuntait tuolla saarella ovat todennäköisesti lähempänä kuin menneet sunnuntait viime matkallani tämän vuoden helmi-maaliskuun vaihteessa. Silloin vietin saarella kaksi viikkoa veljentyttöni Annin ja avustajieni kanssa. Olen kirjoittanut tuosta reissusta aiemmin kaksi juttua: Hotellistamme Nautiluksesta ja hotellin lähialueista Matagordasta, Playa Hondasta ja Puerto del Carmenista. Sunnuntait ansaitsevat kuitenkin ihan oman tarinansa.

Sunnuntaisin kauniissa Teguisessa, Lanzaroten vanhassa pääkaupungissa, järjestetään saaren suurimmat markkinat. Tai no monien lähteiden mukaan ne ovat koko Kanariansaarten suurimmat tai vähintäänkin parhaat markkinat. Teguise sijaitsee saaren sisäosassa, noin 10 kilometrin päässä rannikolta. Se on siis eri paikka kuin rannikon Costa Teguise, johon Suomestakin tehdään pakettimatkoja. Meidän kotikulmilta Matagordasta matkaa Teguiseen kertyi 20 kilometriä. Pari päivää aiemmin meillä oli ollut vuokralla esteetön auto, mutta nyt vaihtoehtoina olivat bussi tai taksi. Markkinapäivinä eri puolilta saarta kulkee Teguiseen erillisiä bussivuoroja. Ilmeisesti myös Matagordasta päin olisi päässyt bussin kyytiin, mutta me päätimme mieluummin valita taksin. Rampillisia takseja saa Lanzarotella helposti ja ne ovat saman hintaisia kuin kaikki muutkin taksit. Olimme kymmenen aikaan valmiita lähtöön, pyysimme hotellin respaa soittamaan esteettömän taksin ja sellainen ilmestyi eteemme viidessä minuutissa. Matka Teguiseen kesti noin puoli tuntia ja maksoi noin 30 euroa.

Markkinat ovat avoinna sunnuntaisin klo 9.00-14.00. Isolla alueella on valtavasti kojuja täynnä vaatteita, laukkuja, leluja, koruja, käsitöitä ja ruokaa. Monissa kojuissa on feikkituotteita ja samoja asioita kuin turistialueiden kaupoissa, mutta joukossa on myös upeita käsityötuotteita ja ainutlaatuisempia löytöjä. Markkina-alue on laajalle levittäytynyt ja siellä pystyi liikkua myös pyörätuolissa. Maaliskuussa 2022 väkijoukoissa kuten markkinoilla piti Lanzarotella pitää maskia, nyt tuo ohjeistus on muuttunut.

Yksi syy mennä markkinoille on itse Teguise. Vuoteen 1852 saakka Lanzaroten pääkaupunkina toiminut Teguise on pittoreski pieni valkoinen kaupunki, joka herää sunnuntaimarkkinoiden aikaan täysin eloon. Kaduilla on musiikkia, ravintoloiden terassit täyttyvät naurusta (niin paljon, että sieltä voi olla vaikea löytää pöytää) ja kaikki pienet kaupat ovat avoinna. Kaupat ovatkin vähän kuin markkinakojujen jatke. Suurimpaan osaan pääsin myös pyörätuolilla. Teguise on vanha kaupunki, joten sen kadut ovat paikoin mukulakivisiä ja mäkiä on jonkin verran. Sähköpyörätuolilla pärjäsin kuitenkin hyvin. Markkina-alueella on yleiset wc:t ja joukossa myös esteetön wc. Muuten esteettömiä vessoja voi olla vaikea löytää.

Viihdyimme Teguisessa erinomaisesti muutaman tunnin. Lopuksi istahdimme ravintola Palacio del Marquesin terassille tapaksille. Pilvisen aamun jälkeen saimme seuraksi auringon ja ilma lämpeni heti. Korkeammalla sisämaassa oli selvästi viileämpää kuin alhaalla rannikolla. Takaisin lähtiessä menimme taksiasemalle, joka ammotti tyhjyyttään. Suurin osa ihmisistä oli jo poistunut markkinoilta ja ilmeisesti takseilla. Olisimme pyytäneet menomatkan taksia hakemaan meidät takaisinkin, mutta Lanzarote on jaettu eri taksialueisiin ja toisen alueen taksit eivät saa ottaa keikkaa toiselta alueelta. Taksiasemalla oli kuitenkin puhelinnumero, johon olimme juuri soittamassa, kun rampillinen taksi kaartoi eteemme. Meillä oli Lanzarotella aina uskomaton taksituuri. En malta odottaa, että pääsen kokemaan Lanzaroten sunnuntait taas pian, kunhan olen ensin matkustanut saarelle junilla ja lautoilla halki Euroopan! Siitä suunnitelmasta voit lukea jutustani Lentämättä lämpöön esteettömästi.

Lue myös:

Esteetön hotelli Nautilus Lanzarotella
Matagorda, Playa Honda ja Puerto del Carmen Lanzarotella
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Markkinat ovat kyllä kivoja kohteita vierailla. Erityisesti itseäni niissä kiinnostaa aina ruokaosiot eksoottisine hedelmineen ja merenelävineen. Juuri hiljattain Boholin saarta skootterilla Filippiineillä kiertäen tuli pysähdyttyä useammissakin ihan vain katselemaan tunnelmaa.

    Reply

Leave a Reply