Valikko
Maailmanympärimatka / Oseania / Tyynenmeren ylitys / Uusi-Kaledonia

Syntymäpäivä Uudessa-Kaledoniassa

Lokakuun 29. päivä, syntymäpäiväni. Aamulla hyttimme panoramaikkunasta ei näy erityisen upeaa maisemaa. Laiva on saapunut tällä kertaa teollisuusalueelle. Kauempana siintää kuitenkin eri näköinen, huomattavasti houkuttelevampi todellisuus. Olemme Noumeassa, Uuden-Kaledonian pääkaupungissa. Suomesta katsottuna olemme hyvin kaukana, jo melko lähellä Australiaa. Australiasta tänne lentäisi itseasiassa vain muutaman tunnin. Muuttolintu -blogia kirjoittava Anna oli itseasiassa juuri unelmalomalla Uudessa-Kaledoniassa ja hänen blogistaan saa hyvät yleistiedot tästä saarivaltiosta. Ennen maihin menoa on kuitenkin aika synttäriaamiaisen ja Virvalta ja Maijalta saamieni ihanien lahjojen. Lei kaulaan ja lopulta kruunuksi päähän.

IMG_5223

Fijillä kaipasin invataksia, jotta olisimme nähneet vähän enemmän. Vanuatulla puolestaan ei invatakseja ollut. Uusi-Kaledoniaan yritin ensin laivayhtiön esteetöntä retkeä, mutta sähkärini (eli scooter niin kuin laivalla kutsutaan paitsi mopoja myös sähköpyörätuoleja) oli liian painava retkelle. Löysin pari päivää ennen Uusi-Kaledoniaan saapumistamme googlailemalla kaksi invataksifirmaa, joiden tiedot olivat ranskaksi. CAP Mobility -firmalla ei ole edes nettisivuja, mutta sähköpostiini (osoitteen saa minulta, jos on tarvetta!) vastatattiin heti käännösohjelman englannilla, mutta ymmärrettävästi, ja muutaman sähköpostin vaihdon jälkeen auto päiväksi saatiin sovittua.

IMG_5235

IMG_5203

IMG_5206

Auto on meitä vastassa heti laivasta poistuttuamme. Laivayhtiö on järjestänyt kaikille kuljetukset teollisuusalueelta keskustaan ja tässä olisi myös pyörätuoleille ja sähköpyörätuoleille sopiva vaihtoehto, jonka nyt jätämme kuitenkin väliin. Täällä olisi siis kuitenkin nähnyt kaupunkia, vaikka ei omaa autoa olisikaan. Autossamme on ramppi ja nelipistekiinnikkeet pyörätuolille. Minun ja kuskin lisäksi autoon mahtuu istumaan neljä. Samalla firmalla on kuulemma useampikin invavarusteltu auto. Kuljettajamme Denis on mukava. Hänen englannin kielensä on heikkoa, mutta ymmärrämme toisiamme. Ajamme ensin markkinoille, jossa on ihania koruja ja vaatteita. Meidän kierrellessämme kuski on käynyt kaupassa ja ostanut meille tuoreita paikallisia hedelmiä: pieniä, maailman makeimpia banaaneja ja erittäin herkullista papaijaa. Markkinoilta jatkamme matkaa upeiden rantojen ohi ylös näköalapaikalle. Ja mitkä maisemat! Meri on niin turkoosi!

IMG_5182

IMG_5197

IMG_5199

IMG_5202

Näköalapaikan jälkeen kuskimme vie meidät akvaarion pihaan. Sovimme treffit kolmen tunnin päähän samaan paikkaan. Akvaario on suosittu käyntikohde Noumeassa. Oikeasti haluaisin nähdä nämä samat kalat mieluummin meressä, mutta snorklaamaan menoni ei vielä ole ollut missään kohteessa mahdollista. Vielä joskus lähden sukelluslomalle kirkkaisiin vesiin, tiedän, että niitäkin paikkoja on. Sekä minä että toinen avustajista pääsemme akvaarioon maksutta. Heti aulassa on inva-wc eli paikka kannattaa pitää mielessä, vaikka et sisälle akvaarioon menisikään. Akvaario on täysin esteetön, tosin yksi osio on akvaariossa hohtavia kaloja lukuun ottamatta aivan pimeä, mikä vaikeuttaa liikkumista kaikilla. Ulkona on isoja kilpikonnia, joita niitäkin näkisi varmasti myös vapaina joillakin Uuden-Kaledonian saarilla. Hieman ristiriitaiset tunteet siis katsella kaloja lasin takaa. Hienoja ne kyllä ovat.

IMG_5252

IMG_5257

IMG_5272

IMG_5276

Akvaario sijaitsee aivan Noumean keskustassa, lähellä molempia tunnetuimpia rantoja: Anse Vataa ja Baie des Citronsia, ”sitruunapoukamaa”. Ihastelemme hetken Anse Vataa, joka on upea, mutta hyvin tuulinen. Tällä helteellä se ei tosin paljoa haittaa. Kävelemme rantaa pitkin kiertotietä Baie des Citrons -rannalle ja pysähdymme kahvilaan nauttimaan synttäridrinkkini. Tällä puolella on paljon kahviloita ja ravintoloita. Uusi-Kaledonia kuuluu Ranskalle ja se näkyy monessa. Täällä puhutaan ranskaa, täällä näyttää Ranskalta (Tyynenmeren paratiisimaisemia lukuun ottamatta) ja täällä on kallista. Fijiin ja Vanuatuun verrattuna Uusi-Kaledonia on siis hyvin länsimaalainen paikka, mikä näkyy myös siinä, että esteettömyyden taso on huomattavasti edellisiä vierailukohteitamme parempi. Kaduilla on helppo kulkea ja kahviloihin ja ravintoloihin pääsee. Kuskimme mukaan paikalliset liikuntarajoitteiset ovat viime vuosina aktivoituneet tekemään Noumeasta huomattavasti aiempaa esteettömämmän.

IMG_5295

IMG_5229

Automme tulee sovittuun aikaan meitä noutamaan. Ajamme pyynnöstämme isoon supermarkettiin, sillä muutama kauneustuote on päässyt loppumaan. Kaupalta jatkamme vielä yhdelle näköalapaikalle, josta näkyy upeasti myös satamassa odottava laivamme. Auto vie meidät taas aivan laivan ovelle. Auto päiväksi maksoi lähes 300 euroa eli kamalasti. Tätä tarkoitin, kun esteettömän risteilyn suunnitteluvinkeissä kehoitin laskemaan kokonaiskustannuksia. En jäänyt kuitenkaan harmittelemaan sitä, sillä olin valmis maksamaan siitä, että näemme palan tätä paratiisia. Ja näimmekin! Jos olisin hyvissä ajoin ottanut selvää ja saanut tietää, että satamasta keskustaan on maksuton kuljetus myös esteettömillä autoilla (tai tämä olisi laivalla kerrottu, kun selvittelin retkivaihtoehtojamme), ei keskustassa ja rannoilla vaeltelu olisi sekään ollut yhtään hassumpi vaihtoehto viettää päivää. Noumeassa on myös toimiva joukkoliikenne, joka ei selvittelyjeni mukaan kuitenkaan ole kuitenkaan esteetön.

IMG_5308

Matkakumppanini eivät kumpikaan voi hyvin Noumeasta lähtiessämme ja jäävät hyttiin lepäämään. Minä sen sijaan istun aurinkokannella ja katselen ehkä risteilyn kauneinta satamasta lähtöä. Teollisuusalue jää pian taakse ja aurinko laskee näissä maisemissa. Tähän astisen elämäni kaunein syntymäpäivämaisema.

IMG_1470

IMG_1474

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply