Valikko
luonto / Pohjois-Suomi / Ruka-Kuusamo

Syysretki Rukan huipulle

Muistatko vielä viime syyskuun Suomi-roadtrippini? Ehkä et, sillä minäkin havahduin yhtäkkiä siihen, että tuolta reissulta on edelleen juttuja kirjoittamatta. Tulivat lämpimämmät matkat, tuli talvi ja lumi ja yhtäkkiä ruskamaisemat eivät enää olleetkaan yhtään ajankohtaisia. Ja kuitenkin nyt taas, yhtäkkiä, ei ehkä Rukalla, mutta täällä eteläisessä Suomessa alkaa tuoksua lähestyvä kevät. Se taas tarkoittaa kesän ja syksyn reissusuunnitelmia, heräilevää Suomi-matkailun kuumetta! On siis aika palata tien päälle!

Kerrataan vähän. Suomi-roadtripin teki kanssani ystäviltäni lainattu auto, avustajani Salla, aina Rovaniemelle saakka matkassa kulkenut ystäväni Inka sekä loppupätkällä avustajani Milja, joka tuli kanssamme yhden päivän puristuksen Rovaniemeltä Helsinkiin. Matkamme kesti yhteensä viisi päivää. Ensimmäisenä päivänä ajoimme Helsingistä Pikku-Syötteelle. Seuraavana päivänä kiertelimme hetken Syötteellä ja jatkoimme Hossan kansallispuistoon (siitä tulossa juttua pian!) Yöksi siirryimme Rukalle, esteettömään Rukantuikku loma-asuntoon. Kolmantena päivänä valloitimme Rukan huipun ja siirryimme Salla-tunturille. Neljäntenä päivänä nautimme maisemista Sallassa ennen kuin jatkoimme Rovaniemelle, jossa vähän retkeilimme, ja jossa vedin esteettömän matkailun inspiraatioillan. Viides päivä kuluikin täysin autossa Rovaniemeltä Helsinkiin. Kaikki tähän mennessäni kirjoittamani jutut löytyvät täältä.

Rukan huipun valloituksemme alkoi Juhannuskalliontien yläpäästä, jonne ajoimme muutaman kilometrin matkan loma-asunnostamme. Tiedon Rukatunturin esteettömästä reitistä olin löytänyt Rukan sivuilta. Siellä reitti luokitellaan helpoksi. Sellainen se varmaan onkin moniin muihin reitteihin verrattuna, mutta esteettömäksi reitiksi se oli kyllä monin paikoin haastava. Minulle se sopi, sillä sähköpyörätuoli tykkää haasteista, mutta kiven lohkareet teillä yhdistettynä paikoin kalteviin ja jyrkkiin nousuihin toivat kyllä haastetta. Jokainen minuutti noin kilometrin yhteen suuntaan kulkeneella reitillä oli kyllä sen arvoinen, sillä huipulta avautuneet maisemat olivat huikean hienot. Kovin kauaa emme malttaneet tosin maisemia ihastella, sillä pureva tuuli kiusasi. Helpotuksen tarjosi ajo Scandic Rukahovin yhteydessä sijaitsevaan ravintola Kaltiokiveen, jonka lohikeitto ja kuuma kaakao sulattivat jäätyneet käteni ennen matkamme jatkumista. Hotellissa oli myös hyvä inva-wc, johon tosin piti kulkea ravintolasta ulkokautta. Nämä Inkan ottamat ihanat kuvat kertovat kaiken oleellisen retkestämme!

DSC05400

DSC05323

DSC05331

DSC05316

DSC05336

DSC05339

DSC05325

DSC05353

DSC05356

DSC05383

DSC05399

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply