Valikko
laiva / Risteilyt Suomesta / Viro

Tallink MyStar – uusi, upea ja esteetön

Tallink Silja tarjosi matkan

Tallink MyStar, Tallinkin uusin ylpeys, aloitti liikennöintinsä tiistaina 13.12.2022. Rauman telakalla valmistetulla nykyaikaisella aluksella on panostettu uuteen teknologiaan, ekologisuuteen ja uudenlaiseen matkustajamukavuuteen. Laivan referenssinä on käytetty vuonna 2017 liikenteeseen tullutta Tallink Megastaria, mutta siitä ei ole pyritty tekemään samanlaista, vaan MyStarista lähdettiin luomaan jotain ihan uutta. Laivan sistustuksen on suunnitellut elämyksellisestä tilasuunnittelusta tunnettu suomalainen sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Pääsin kutsuvieraana mukaan laivan neitsytmatkalle Helsingistä Tallinnaan ja takaisin ja totesin, että tästä aluksesta todella voikin olla ylpeä. Meitä kutsuvieraita oli runsaasti, mutta laiva oli jo perusreittiliikenteessä ja joukossa oli myös muita matkustajia eli kokemukseni kuvastaa hyvin tositilannetta, vaikka laivalla rauhallinen tiistai-ilta tuntuikin olevan.

Matkustajia MyStarille mahtuu 2800 ja autoja 750. Matka Helsingin ja Tallinnan välillä kestää kaksi tuntia. Hyttejä laivalla on vain 46. Joukossa on myös esteettömiä hyttejä, joita en kuitenkaan nyt päässyt näkemään. Hyttien määrä on jätetty vähäiseksi, sillä matka-aika on niin lyhyt ja laivan tilat niin monipuoliset, että hyttien kysyntä on vähäistä. Hytti myös lisää selkeästi matkan hintaa. Esteettömyyden näkökulmasta hytti voi toki olla välttämätön esimerkiksi hoitotoimenpiteiden, levon, wc-käynnin yhteydessä tarvittavan pukeutumistason tai rauhoittumistilan tarpeen vuoksi, joten on tärkeää, että esteettömiä hyttejä on saatavilla. Tavaroille löytyy säilytyspaikkoja kannelta 8, jossa oli muun muassa erillinen tilavan oloinen matkatavarahuone.

Kanssani laivaa tutkivat muun muassa nämä huikeat matkabloggaajakollegat: Kohteena maailma-blogin Rami, Seven Seas-blogin Sanna ja Reason for Season-blogin Mirka

Saapuminen laivaan

Tallink MyStar lähtee Helsingissä Länsisataman Terminaali 2:sta. Tuo 2017 valmistunut terminaalirakennus on ehdoton terminaalisuosikkini Helsingissä avarien ja valoisien tilojensa vuoksi. Nyt lumikaaoksen keskellä esteetön autosta poistuminen ja autoon nouseminen oli hyvin haastavaa ja kuskinani toimineella isälläni oli vaikeuksia löytää autolle paikkaa terminaalin läheisyydestä. Invapysäköintipaikkoja kyllä on terminaalin viereisellä parkkipaikalla ja edes hieman paremmalla säällä terminaalin edustalla pyöriminen on helpompaa. Myös raitiovaunulla pääsee aivan terminaali 2:n viereen. Laivaan on kätevä ajaa myös omalla autolla ja auton pysäköinnissä huomioidaan esteettömyystarpeet, kunhan ne tuo esiin varausvaiheessa ja uudelleen vielä lähtöselvityksessä. Viiden tunnin ostosristeilyllä auton saa laivaparkkiin laivan myymälän läheisyyteen ja autoon voi viedä ostoksia matkan aikana.

Laivaan nousu tapahtuu terminaalin toisesta kerroksesta, johon pääsee tilavalla hissillä. Tämän jälkeen mennään vielä joko yhdellä hissillä tai nousevaa liukuhihnaa pitkin ylös laivaan. MyStariin mentiin sisään kannelta kahdeksan, joka on toinen laivan aktiviteettikansista.

Yleisilme ja esteettömyys

Tallink MyStarin sisätilojen inspiraatio ja teema on Beauty of the Baltics eli Itämeren alueen ainutlaatuisuus, luonto ja kulttuuri. Se näkyy varta vasten laivalle luotuina kuvina, videoina ja väreinä. Laiva on tosi kaunis ja vehreäkin kokonaisuus ja toi sisustuksessa paikoitellen mieleen jopa upean premium-luokan laivan Celebrity Edgen, jolla risteilin kesällä Välimerellä. Tämä on paljon sanottu, sillä Celebrity Edge on risteilyalus ja Tallink MyStar autolautta. Laiva koostuu 14:ta eri kohderyhmille suunnatusta tiivistunnelmaisesta tilasta ja näiden välisistä, tunnelmasta toiseen johdattavista näkymistä. Me matkustimme pimeään aikaan, emmekä nähneet maisemia, mutta laivassa on paljon myös valoa tuovia ikkunoita.

Ensikokemuksella Tallink MyStar tuntui hyvin esteettömältä sähköpyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Laiva ei toki ollut läheskään täynnä, mutta se tuntui hyvin tilavalta, enkä usko, että tuo tunne voi täysin kadota ruuhkaisinakaan aikoina. Eri alueita laivassa on useita, mutta laivasta on haluttu tehdä avara ja selkeä. Pääarkkitehti Vertti Kivi kuvasikin, että laivassa melkein näkee toisesta päästä toiseen. Laivoille tyypillisiä kokolattiamattoja oli paikoitellen erityisesti istuskelualueilla, mutta pääkulkuväylät olivat matoista vapaata. Kokolattiamatotkin tuntuivat mukavan kovilta. Erityisesti pidin siitä, että erilaisilla tasoilla ei ole leikitelty, vaan kaikki on samassa tasossa muutamaa Sea Pubin ison tynnyriin sisään sijoitettua pöytää lukuun ottamatta. Pöytäryhmiä on paljon ja osa tuoleista on kookkaita ja raskaita siirreltäviä, jos pyörätuolilla haluaa pöydän ääreen. Pöytien väleissä voi myös olla haastava puikkelehtia, jos ihmisiä on paljon. Pöytiä oli eri korkuisina. Suurimmassa osassa oli pöydänjalka keskellä pöytää, mikä on osalle ongelma jalkalautojen osuessa tolppaan, mutta muunkinlaisia näkyi. Aistiesteettömyyteen en nyt niin kiinnittänyt huomiota, mutta harmaiden sävyjen sijaan MyStarin värimaailma koostuu kirkkaista ja raikkaista väreistä ja kontrasteja näkyi mukavasti.

Laivan molemmissa päissä on todella tilavat hissit ja lisäksi Traveller Superstore-myymälässä on oma tilava hissinsä kaupan kahden kerroksen välillä. Esteettömiä vessoja bongasin kolme: yhden kannelta kahdeksan ja kaksi kannelta yhdeksän. Kovin tarkkaan en katsonut, joten voi olla, että niitä on enemmänkin. Kahteen katsoin sisään ja ne olivat keskenään identtisiä. Ovi avautuu automaattisesti pyörätuoli-symbolilla varustetusta painikkeesta painamalla ja lukittuu painikkeesta wc:n sisällä. Ulospäin vapaa wc näyttää vihreää valoa ja varattu punaista. Testasin, että lukitus myös toimii, eikä ovi avaudu jonkun ollessa sisällä, kunhan oven muistaa lukita. Painiketta oli ulkopuolella ensin vaikea huomata ja veikkaankin, että hyvin moni alkaa ensin vetää ovea auki. Tekstiohjeistus oveen saattaa tulla tarpeeseen, jotta ovea ei hajoteta. Esteettömän WC:n yhteydessä on myös lastenhoitopöytä. WC on tilava ja WC-istuimen molemmin puolin on tyhjää tilaa sekä seinästä taittuvat tukikaiteet.

Opasteet johdattavat oikeaan suuntaan. Palvelut ovat keskittyneet pääasiassa kansille 8 ja 9.
Coffee & Co. kannella 8
Hissien painikkeet ovat hyvällä korkeudella. Opastetaulut löytyvät hissien vierestä.
Esteetön WC.

Ravintolat ja kahvilat

Tallink MyStarin kahvilat ja ravintolat tarjoavat herkkujen lisäksi viihtyisän ympäristön ajanviettoon laivalla. Vaihtoehtoja löytyy moniin tarpeisiin, valitse mieluisesi tai kokeile kaikkia.

Delight Buffet

Me testasimme kannen 9 keulassa sijaitsevan buffet-ravintolan. Delight Buffet ihastutti viihtyisyydellään ja tyylikkyydellään. Perinteistä buffet-hälinää ei ainakaan nyt kuulunut, mikä oli ihanaa. Buffetissa oli erikokoisia pöytäryhmiä ja mahduin hyvin liikkumaan. Lautanen täyttyi helposti, mutta vähän monipuolisempaa tarjontaa olisin toivonut. Odotin joulupöytää, mutta ainakaan perinteisiä jouluherkkuja ei valikoimasta löytynyt.

The Chef’s Kitchen

Laivan ylellisin ravintola, tunnelmallinen The Chef’s Kitchen sijaitsee buffet-ravintolan kainalossa kannella 9, mutta omassa rauhassaan. Tämän haluaisin testata seuraavaksi!

Fast Lane ja Burger King

Kannella 9 sijaitsevat Fast Lane ja Burger King tarjoavat helposti mukaan napattavaa ruokaa, välipaloja ja herkkuja. Ravintoloiden lähellä on monia pöytiä merinäköalalla.

Coffee & Go

Kannella 8 sijaitseva Coffee & Co. -kahvilan pohja on suunniteltu X:n muotoon. Asiakkaita saadaan näin jaettua eri puolille ja alue tuntuukin enemmän viihtyisältä oleskelutilalta kuin kahvilalta. Ei ihme, että Tallink kuvaa sivuillaan paikkaa ”lekottelukahvilaksi”. Pianisti soitti tunnelmallista musiikkia ja moni tuntui viihtyvän myös töitä tehden. Kahvilasta saa muun muassa leipiä, salaatteja ja jälkiruokia.

Family Picnic

Tallink MyStarin Family Picnic-alue on jotain ihan uutta. Puistomainen ja todella viihtyisä alue on suunniteltu erityisesti perhematkailijoiden tarpeisiin. Kannella 8 sijaitseva alue tarjoaa kahvila-ravintolan, josta saa monenlaista purtavaa erityisesti lasten makuun (herkuista esim. kuplavohvelia ja pehmistä, nam!), monia viihtyisiä pöytäpaikkoja, katosta roikkuvia ihania keinutuoleja ja rajoitetun näkymän lasten leikkihuoneeseen. Tilava leikkihuone on esteetön ja saanut inspiraationsa virolaislasten suosikista Lotte-hahmosta. Tiistai-iltana lapsia ei ollut liikenteessä, mutta Family Picnic toimii hyvin myös aikuiseen makuun.

Delight Buffetin noutopöytä
Fast Lane
Ihana Seven Seas-blogin Sanna Family Picnic-alueen tuoleja testaamassa
Family Picnicin yhteydessä on lasten leikkitila
Family Picnicin erilaisia pöytäryhmiä. Osa tuoleista on raskaita siirreltäviä.
Family Picnicin tilaustiski
Coffee & Co.:n tilat levittäytyvät laajalle.

Pubit ja baarit

Nordic Bar

Kannen 9 keskiosassa sijaitseva Nordic Bar on tehty kohtaamisia varten. Todella tyylikäs alue, jonka itse valitsisin. Baarimikot taikovat monenlaisia drinkkejä.

Sea Pub

Kannen 9 takaosassa sijaitsevaa Sea Pubia en oikein nyt ehtinyt kunnolla kokea. Sitä kuvaillaan kuitenkin lämminhenkiseksi laatupubiksi, joka on erinomainen paikka kohottaa maljaa matkalle. Myös trubaduuri viihdyttää usein Sea Pubissa.

Garden

Keväällä, kesällä ja syksyllä viettäisin matkani ehkä kaikista mieluiten Gardenissa. Se on kannen 9 perässä sijaitseva lasitettu ulkotila, johon kuljetaan Sea Pubin kautta. Näin joulukuussa siellä oli kylmä, muttei niin kylmä kuin perinteisillä ulkokansilla. Gardenin baari ei ollut nyt auki, mutta aukiollessaan se tarjoaa monipuolisen valikoiman juomia. Garden on ikään kuin moderni puutarha, jossa meri on läsnä kaikkialla. Ihan uutta Itämerellä!

Erityisen hyvin Sannoille sopiva laiva! Kaimani Sanna Wallenius ja Seven Seasin Sanna
Joka alueella on oma tunnelmansa ja värimaailmansa
Nordic Bar
Nordic Bar

Traveller Superstore

Kansille 7 ja 8 jakautunut myymälä Traveller Superstore on Itämeren suurin seilaava ostosmaailma ja hyvin tyylikäs kokonaisuus. Myymälään pääsee sisään molemmilta kansilta, mutta luontevin kulkusuunta on tulla sisään kannelta 8. Tällöin kohtaa ensin hajuvedet, kosmetiikan, vaatteet yms. Myymälässä on molemmissa kerroksissa myös vaihtelevia pop-up -pisteitä. Näin joulun alla myös joulukoristeet olivat kauniisti esillä. Kerrosten välillä kulkee näyttävä portaikko ja sitä vastapäätä helposti havaittavissa todella tilava hissi, johon mahtuu niin apuvälineillä kuin ostoskärryjen kanssa. Kannella 7 on lasten tavarat, makeiset, juomat ja tupakkatuotteet. Muumit ovat myymälässä vahvasti edustettuina. Kesken ostosten voi hengähtää loungenurkkauksessa, jossa on Starbucks-kahvipiste. Myymälän asettelu oli mielestäni selkeä ja myymälä ihanan tilava. Kassoilla on myös Scan&Go -itsepalvelukassa.

Muumit ovat myymälässä isossa roolissa
Myymälän tyylikäs portaikko
Myymälän hissi on helposti löydettävissä heti portaita vastapäätä
Hissi on hyvin tilava

Matkustusluokat ja hinnat

Tallink MyStarilla on yleisten tilojen lisäksi kolme erilaista loungea, jonne voi ostaa sisäänpääsyn matkustusluokkaa korottamalla.

Star-luokka

Star-luokan lippu on peruslippu, joka mahdollistaa kaikista laivan tiloista nauttimisen loungeja lukuunottamatta. Star-luokan lippu ei sisällä ruokailuja tai hyttiä. Hytin ja buffet-ruokailun voi halutessaan ostaa etukäteen jo matkaa varatessa. Hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan, mutta esimerkiksi ensi viikolle meno-paluumatkan Helsingistä Tallinnaan saa reilulla 30 eurolla, kun hinnassa on mukana polttoainevero. Muistathan, että Tallink Siljan laivoilla henkilökohtainen avustaja saa maksuttoman matkan, mikäli asiakkaalla on tarve henkilökohtaisen avustajan mukana oloon matkan aikana. Polttoainevero (tällä hetkellä 2,5 e/suunta) on kuitenkin maksettava myös avustajasta. Avustajan matka tulee varata asiakaspalvelun kautta.

Comfort Lounge

Comfort Lounge sijaitsee kannella 8. Lounge on laivan normisykkeestä erotettu rauhallinen tila, jossa on viihtyisiä pöytäryhmiä ja tietenkin upeat merinäköalat. Pöytien yhteydessä on huomioitu hyvin pistokkeiden paikat ja lounge sopiikin hyvin työn tekemiseen. Tarjolla on pientä purtavaa ja alkoholittomia juomia. Lounge on esteetön, mutta siellä ei ole esteetöntä wc:tä. Comfort Loungeen mielivät maksavat Star-luokan lipun lisäksi lisämaksun 29 e/suunta.

Business Lounge

Erityisesti business-matkustajien tarpeisiin suunniteltu viihtyisä, tilava ja kauniisti sisustettu premiumtila kannella 8, Comfort Loungen vieressä. Business Loungen palveluihin kuuluu loungessa tarjolla oleva buffet-ateria ja juomat, premium wifi ja päivän lehdet. Tila on esteetön. WC:n tilannetta en tarkistanut, mutta epäilen, että erillistä esteetöntä wc:tä ei ole. Business Loungeen pääsee maksamalla Star-luokan lipun lisäksi lisämaksun 69 e/suunta.

Platinum Lounge

Ainutlaatuinen Platinum Lounge on laivan uutuuskonsepti. Vain kuusipaikkainen alue on erillinen tila Business Loungen sisällä. Platinum Loungessa nautitaan täysin yksilöllisestä palvelusta mukavassa nojatuolissa. Käytössä on muun muassa oma iso tv-ruutu ja ääntä vaimentavat kuulokkeet. Ruuan ja mitkä tahansa juomat voi tilata A la carte listalta ja myös ostokset voi tehdä nousematta tuolista. Priority Car-autopaikka sisältyy hintaan, samoin kaikki Business Loungen palvelut. Lisämaksu Platinum Loungeen on 500 e/suunta.

Comfort Lounge

Viiden tunnin risteily laivalla sujui aivan hujauksessa. Lähden uudelleen viikon päästä, jolloin suunnitelmana on mennä Tallinnan joulumarkkinoille (jos sää sallii). Täydennän tätä artikkelia tarvittaessa tuon kokemuksen mukaan. Ensi viikon matkaa ostaessamme laivana piti toimia Megastar, mutta nyt pääsemmekin uuden MyStarin kyytiin – ihanaa! MyStar korvasi Tallink Starin, mutta aikatauluissa se siirtyi Megastarin paikalle ja Megastar puolestaan Starin paikalle. Tallink MyStar lähtee päivittäin Helsingistä kohti Tallinnaa 10.30, 16.30 ja 22.30. Tallinnasta Helsinkiin päin uutuuslaiva liikennöi 7.30, 13.30 ja 19.30. Suosittelen kokeilemaan, vielä tuoksuu ihan uudelta!

Lisää laivasta

Tallinkin omat sivut: Lisää tietoa ja kuvia Tallink MyStarista

Walleni.us -blogi: Tallinkin MyStar – näin uusi laiva eroaa Megastarista

Kohteena maailma -blogi: Tallink MyStar on Itämeren kaunokainen

Passionate Traveller -blogi: Esittelyssä Tallinkin uutuus: MyStar

Indivue -blogi: Uusi Tallink MyStar ja neitsytmatka Tallinnaan

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

6 Comments

Leave a Reply