Valikko
Maailmanympärimatka

Tämän verran maksoi 8 viikkoa maailman ympäri

Maailmanympärimatkaani liittyvät yleisimmin kysytyt kysymykset ovat: Mikä oli paras kohde ja mitä matka maksoi? Molempiin on ollut hyvin vaikea vastata. Parasta kohdetta on ollut lähes mahdoton nimetä, sillä koin paljon upeita, keskenään erilaisia paikkoja, joissa kaikissa oli omat hyvät puolensa. Kokonaisbudjetin avaaminen taas on ollut vaikeaa, sillä en pitänyt reissussa tiukkaa kirjanpitoa, välillä mukanani oli kaksi avustajaa, välillä kolme, viimeiset 10 päivää kuluja jakoi myös perheeni jne. On tuntunut siis vaikealta eritellä yhden hengen kustannuksia. Nyt päätin kuitenkin vihdoin tähän tarttua ja kyllähän ne noin-summat pystyi kaivamaan.

Matkakuume.net -blogissa on avattu hyvin tarkkaan heidän perheen 342 päivän mittaisen maailmanympärimatkan budjetti ja Gia piti aiheesta myös erittäin hyvän puheenvuoron tämän vuoden matkamessuilla. Hän korosti sitä, että ennen kuin voidaan tarkastella summan suuruutta, täytyy tietää mitä kaikkea sen taakse kätkeytyy. Elämyksien arvoa kun on välillä hyvin vaikea rahassa mitata. Allekirjoitan tämän täysin. Matkaa suunnitellessa luin kuitenkin paljon muiden maailmaa kiertäneiden budjeteista, sillä se antaa paljon tietoa oman matkan suunnittelun tueksi. Näitä juttuja lukiessa tulee hyvin pian selväksi, että maailman voi kiertää hyvin erilaisilla budjeteilla. Paljon riippuu tietenkin kohteista, mutta myös esimerkiksi majoituksista. Jotkut majoittuvat vain hostelleissa, teltoissa tai muiden kodeissa, mikä luonnollisesti pienentää budjettia. Toiset valitsevat mahdollisimman halvat lennot, jolloin vaihtoja saattaa tulla paljon. Osa valitsee luksuksen, osa yhdistelee molempia. Rahasta kirjoittaminen tuntuu jostain syystä vaikealta, mutta toivottavasti tästä on apua, jos lähdette viemään omaa vastaavanlaista unelmaanne eteenpäin!

Mitä rahalla sain?

Sain kahdeksan uskomattoman upeaa viikkoa maailmalla: Islannissa, Seattlessa, risteilyllä yli Tyynenmeren (ja siinä samalla ihania päiviä Hawaijilla, Fijillä, Vanuatulla ja Uudessa-Kaledoniassa), Australian Sydneyssä ja Thaimaan Bangkokissa ja Hua Hinissä. Sain paljon uusia elämyksiä ja näin paljon kauneutta. Retkillä näin paljon sellaista, mitä en olisi pelkästään sähköpyörätuolimatkan päässä nähnyt (vaikka lehdet kirjoittatkin, että kiersin maailman sähköpyörätuolilla, heh). Sain hyvätasoisia majoituksia hyvillä sijainneilla. Sain toivomiani suoria ja mahdollisimman helppoja lentoja. Sain toteutettua yhden unelmani ja nyt janoan lisää.

IMG_0864

Lennot, 1880 €

Hinta pitää sisällään seuraavat lentopätkät Helsinki – Reykjavik – Seattle kolmelta hengeltä ja Sydney – Bangkok kahdelta hengeltä. Helsinki – Reykjavik – Seattle -pätkällä tein yhteistyötä Icelandairin kanssa ja sain tuntuvan alennuksen kahden hengen lennoista, kolmannen henkilön maksoin kokonaan normaalin hinnan mukaan. Sydneystä Bangkokiin lensimme Qantasin suoralla lennolla Maijan kanssa kahdestaan. Virva jatkoi omaa lomaansa Balilla. Maksoin osan hänen paluulennostaan Suomeen, osan hän maksoi itse, sillä paluumatkaan yhdistyi lomaa. Minun ja Maijan lennoista Bangkokista Helsinkiin en maksanut, sillä ne sisältyivät yhteistyösopimukseeni Finnairin kanssa. Ilman näitä yhteistöitä lentoyhtiöiden kanssa, budjettiin olisi pitänyt laskea lisää noin 900 €/hlö.

Majoitus, 4315 €

Tämä summa pitää sisällään majoitukset hyvätasoisissa hotelleissa ja asunnossa Hua Hinissä.

Reykjavikin hotellin sain media-hintaan pienellä alennuksella, mutta saman hintaisia hotelleja olisi kyllä kaupungista löytynyt normaalihintaisenakin, joten se ei ollut lopulta kovin suuri etuus. Mauin hotelli maksoi paljon, eikä sen ottaminen olisi ollut millään tavalla pakollista, sillä laivaankin pääsi yöksi, mutta ne kaksi päivää olivat ihania, enkä kadu yhtään.

Transpacific-risteily, 6443 €

Summa pitää sisällään kolmen hengen 24 yön risteilyn kolmen hengen Panoraama-ikkunahytissä täysihoidolla. Teen yhteistyötä Royal Caribbeanin kanssa ja sain risteilystä alennusta. Normaalitilanteessa tällä hinnalla olisi saanut ikkunattoman sisähytin, ehkä myös tällaisen ikkunallisen hytin, jos matkan varaisi alennuskampanjan aikaan tai todella hyvissä ajoin. Lue tietopakettini Transpacific-risteilystä.

Kulkemiset ja retket, 1800 €

Summa pitää sisällään:

 • vuokra-auto Islannissa (tämä vei ison osan, 605 €)
 • juna Seattlen lentokentältä hotellille
 • lauttaliput Seattlesta Bainbridge Islandille
 • taksimatka Seattlessa hotellilta satamaan (rampillinen taksi saman hintainen kuin normaali taksi)
 • laivayhtiön järjestämä saarikierros Oahulla kahdelle hengelle
 • bussiliput Hawaijilla
 • taksi Vanuatulla
 • invataksi käyttöön päiväksi Uudessa-Kaledoniassa (tämä oli iso kustannuserä, 300 €)
 • julkisilla kulkeminen Sydneyssä
 • retki Blue Mountainsille Sydneyssä kahdelle hengelle
 • valasretki Sydneyssä kahdelle hengelle
 • taksi Sydneyssä hotellilta lentokentälle
 • invataksi lentokenttäkyyteihin Bangkokissa
 • invataksi nähtävyyksille menoa varten Bangkokissa
 • kyytejä Hua Hinissä (maksut jaettiin useamman hengen kesken)

Tämä on ehkä selkein kohta, jossa esteettömyyden tarve toi lisäkustannuksia. Islannissa oli tasan yksi vuokrattava rampillinen auto eli vertailua ei voinut tehdä. Bangkokissa invataksin käyttö on monin kerroin kalliimpaa kuin tavallisen taksin tai Tuktukin. Julkinen liikenne olisi ollut vaihtoehto, mutta valitsin tämän helpomman keinon. Toisaalta kaikille nähtävyyksille ei päässyt esteettömästi julkisilla. Ihanan ison osan retkistä pystyin tehdä normaaleilla retkillä vammattomien kanssa, eikä esteettömyys tuonut lisähintaa.

Yhteensä 14 438 €

Kun alunperin lähdin suunnittelemaan, laskin budjetiksi noin 5000 € /hlö. Hyvin lähelle tätä siis päästiin. Tähän hintaan sisältyy siis pääosin kolme henkeä, joissakin osuuksissa kaksi. Kokonaissumma olisi pari tonnia korkeampi, jos olisin maksanut kaikkien kolmen paluulennot. Toisaalta nyt valitsin helpoimpia ja suoria lentoreittejä, hieman halvemmallakin olisi saattanut päästä. Sydneyyn päästyämme Maija lähti omalle lomalle Uuteen-Seelantiin ja kun hän palasi, Virva lähti omalle lomalleen Balille. Jos olisimme olleet Sydneyssä koko ajan kolmisin, olisi lisävuoteesta tullut maksua. Majoitusten osalta katsoin hintaa, mutta valitsin silti tasokkaita hotelleja. Invatakseissa ja retkissä olisi voinut säästää, nyt välillä mukavuus ja halu nähdä voitti. Kaiken kaikkiaan siis sanoisin, että tällaisen 8 viikon matkan suunnilleen tällaisilla valinnoilla ja ilman alennuksia saa tehtyä noin 6000 eurolla / hlö. Huomioi, että hinta sisältää ruuat vain risteilyn osalta. Hintatasoista ja tippaamisesta kirjoitin hetki sitten.

IMG_0892

Avustajien matkakulut

Virva ja Maija lähtivät molemmat matkalle töihin eli lähtökohtaisesti heille ei voinut tulla työmatkallaan kuluja. Virva kuitenkin maksoi omasta tahdostaan suurimman osan paluustaan Sydneystä Balin kautta Suomeen itse ja Maija halusi niin ikään osallistua joihinkin kuluihin, mikä auttoi minua. Molemmat myös yhdistivät reissuun lomaansa, jonka osuuden he luonnollisesti maksoivat itse.

Kunnan tulee vammaispalvelulain mukaan korvata henkilökohtaisesta avustajasta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset lomamatkoilla. Mietin pitkään kysymystä, onko maailmanympärimatka kohtuullinen? Yhdenvertaisuuden näkökulmasta minulla on ihan yhtä suuri oikeus tehdä maailmanympärimatka kuin kaikilla muillakin ja valitsemani elämäntapa huomioiden se on minulle jopa normaalia. Päätin kuitenkin hakea kunnalta vain osaa avustajien matkakuluista. Hain ja sain puolet minun maksamista avustajien lento- ja risteilykuluista, yhteensä 2600 euroa. Tämän katsoin olevan summa, joka menisi, jos tekisin esimerkiksi kaksi viikon matkaa Kanariansaarille vuodessa. Monet kunnat ovat rajanneet, että avustajan matkakulut korvataan kahdelta viikolta vuodessa. Hotellikuluja en hakenut ollenkaan. Jos en tarvitsisi avustajaa, olisin tässä tapauksessa matkustanut yksin ja ottanut yhden hengen huoneita, joiden hintaero kahden hengen huoneeseen ei ole kovinkaan merkittävä. Avustajasta ei näin ollen tullut suuria lisäkuluja majoitusten osalta. Jos avustajalle olisi pitänyt ottaa oma huone, olisi se tietenkin ollut ylimääräistä kulua. Myös taksi ja vuokra-auto on samanhintainen riippumatta siitä, kuinka monta ihmistä penkeillä istuu. Joillakin retkillä (esim. Blue Mountains, valasristeily, Oahun saarikierros) tuli avustajasta selkeästi lisäkustannuksia. Tein hakemuksen jo ennen matkaa, jolloin en vielä tiennyt retkien osuutta, enkä jälkeenpäin viitsinyt lähteä niitä hakemaan. Korostan, että tämä oli minun päätökseni. Avustajien matkakulujen korvaamisesta voit lukea tästä lakimies Jukka Kumpuvuoren kirjoittamasta artikkelista.

Miten rahat säästyivät?

Matka vähensi tilini saldoa lopulta siis noin 11 500 euroa ja ruokarahoja siihen päälle. Minulla on erillinen matkatili, johon olen siirtänyt rahaa jatkuvasti jo noin kymmenen vuoden ajan, joskus enemmän, joskus vähemmän. Teen monia eri töitä ja kaikki ylimääräisistä töistä kertyvät rahat, siirrän suoraan matkatilille. Sinne menevät myös veronpalautukset, lomarahat yms. Kun tein päätöksen lähteä, minulla oli jo hyvät pohjasäästöt. Tämä oli ehdotonta, jotta uskalsin tehdä päätöksen lähdöstä. Noin vuoden säästin normaalia aktiivisemmin. Jätin muita lomamatkoja tekemättä ja monia asioita ostamatta. Uhrasin vapaa-aikaani tehdäkseni entistä enemmän töitä. Luottokorttilaskullani odottaa maksamista vielä muutamia muistoja matkan varrelta, mutta hyvin sain säästettyä, eikä niiden miinusten näkeminen tunnu tippaakaan pahalta. Jokaisen euron taakse kätkeytyy nimittäin suuri määrä muistoja!

Muiden bloggaajien maailmanympärimatkojen kuluja

Moni matkabloggaaja on maapallon kiertänyt, toiset lyhyemmässä, toiset pidemmässä ajassa. Tässä vielä lisävinkkejä maailman ympäri:

Siveltimellä, 2 henkeä, 280 vuorokautta, 12 ihanaa maata

Meriharakka, 2 henkeä, 5 viikkoa, tasokas pakettimatka, jossa todella monta erittäin mielenkiintoista kohdetta

Ikilomalla, 461 päivää matkalla, asuminen hyvin halvalla tai ilmaiseksi eri vaihtoehtoja hyödyntäen

Matkakuume.net, 2 aikuista + 1 lapsi, 342 päivää maailmalla

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

10 Comments

 • Miika & Gia | matkakuume.net
  23.2.2017 at 18:24

  Varsin kohtuullinen budjetti, sanoisin! Kuitenkin menitte aika laadukkaasti koko reissun läpi.

  Ja kiitokset linkkauksesta ja puhekrediiteistä!. 🙂 On jotenkin niin hassua kun ihmiset jää tuijottamaan pelkkää summaa usein. Ei ymmärretä että siihen vaikuttaa niin hirveän moni tekijä. Jokin summa voi aluksi tuntua kohtuuttoman suurelta ja mahdottomalta saada kasaan, mutta kun alkaa laskemaan pieniä tulovirtoja ja säästöjä, voikin huomata että se voisikin olla mahdollista. Tai sitten vetää ikiloma-tyyliin teltan kanssa niin pitkälle kun vaan mahdollista.

  Ihanaa kun jaksat olla inspiraationa! Tuo risteily alkoi kuulostamaan kohtuullisen kutsuvalta!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   25.2.2017 at 20:32

   Juuri näinhän se on, rahaa ja elämyksiä on vaikea suhteuttaa toisiinsa 🙂 Ihanaa, että olette inspiroituneet risteilystä, voin todella todella suositella!

   Reply
 • Merja / Runway -Kiitoradalla
  23.2.2017 at 19:46

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Rahasta kirjoittaminen tuntuu kieltämättä välillä jotenkin epämiellyttävältä, mutta eikös ole jokaisen oma asia miten rahansa käyttää!? Ja näin 3kk maailmanympärimatkalla 3-henkisenä perheenä parhaillaan reissaavana (Runway-Kiitoradalla -blogimme), kustannuksesi tuntuvat todella suhteellisen pieniltä!! Ison osan lohkaisevat majoitus ja ruokailut. Sitä isomman mitä enemmän liikkuu paikasta toiseen. Se vähän yllätti meidät alkumatkasta, mutta nyt ehkä saatu vähän rauhoitettua ja siten kustannuksiakin painettua edes vähän alas. Avasin blogiin jo alkumatkan kustannuksia ja tulossa tarkempaa lisää (minä kun pidän tarkkaa exceliä käytännössä ihan kaikista kuluista..).
  Mutta siis kerrassaan hieno reissu ollut sulla ja toimii todella hienona esimerkkinä miten unelmat on toteutettavissa kun niin päättää!! Hyvää kevään odotusta!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   25.2.2017 at 20:36

   Kiitos kommentista! Uppouduin heti lukemaan teidän blogia, en ollutkaan sitä vielä löytänyt. Aivan ihanaa matkaa teille sinne maailmalle! 🙂

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  23.2.2017 at 21:04

  Hyvä kustannusyhteenveto! Minäkin olen yllättynyt miten ”halvalla” pääsit, koska kuten Giakin kommentoi, teit kuitenkin reissun tosi tasokkaasti. Meidän yhdeksän kuukauden maailmanympärimatkahan oli ihan sniiduilua alusta loppuun, joten selvisimme siitä 25000 eurolla (summa kahdelta ja sisältää ihan kaiken ruoasta ja ostoksista lähtien). Teki maailmanympärireissun millä budjetilla tahansa, niin aina ne kokemukset on niin upeita, etten ole kuullut kenenkään katuvan siihen käytettyjä roposia. 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   25.2.2017 at 20:39

   Kiitos Elina 🙂 Se on muuten totta, että kukaan tuskin katuu tekemäänsä maailmanympärimatkaa tai todella harvoin mitään matkoja muutenkaan, se kertoo paljon!

   Reply
 • veronmaksaja
  6.3.2017 at 15:43

  Erona on se, että vammattomat tekevät maailmanympärimatkansa ansaitsemillaan rahoilla, kun vammaiset tekevät sen veronmaksajien piikkiin maksattamalla matkansa ja avustajiensa matkat erilaisilla yhteiskunnan tuilla mm. vammaistuilla. Vammaiselle apu arkeen, opiskeluun ja normaaliin työhön on perusteltua, mutta maailmanympärimatka on luxusta ja ei mielestäni kuuluisi enää yhteiskunnan kustannettavaksi. Anteeksi mielipiteeni, johon minulla kuitenkin veroa maksavana kansalaisena on oikeus. Kyse on erikoiskohtelusta, joka ei varmastikaan koske kaikkia matkustushaluisia vammaisia, joista osa joutuu tyytymään laitoshoitoon, joten vammaispalvelujen käytössä olisi harkinta suotavaa. Kuntien ja valtion rahat loppuvat nykyisellä tuhlailulla, jossa toki vammaiset ovat yksi osatekijä monien muiden joukossa, mutta tulemme näkemään niukkenevat ajat verokertymän vähetessä lähitulevaisuudessa.

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   6.3.2017 at 23:46

   Kiitos kommentistasi Veronmaksaja. Toivottavasti luit kuitenkin jutun loppuun asti. Esimerkiksi sen, että tämä matka nimenomaan tehtiin useammilla töilläni ansaitsemillani rahoilla. T: Veroja maksava kansalainen 🙂

   Reply
  • Janos Honkonen
   5.4.2017 at 11:08

   Se on tämä ajan henki, kun ei ole edes varaa olla kateellinen rikkaille, vaan pitää olla kateellinen köyhille ja vammaisille.
   T. työssäkäyvä veroja maksava neliraajahalvaantunut.

   Reply
 • veronmaksaja
  11.3.2017 at 21:24

  Luin tekstisi loppuun asti. Tosiasia on, että maksatit avustajiesi matkoista suurimman osan veronmaksajilla; pienen osan maksoit itse. Vähäiset verosi, joita ilmeisesti maksat, ansaitset todennäköisesti vammaisjärjestötyöstä, joka on yhteiskunnan tukemaa. Ei siinä ole mitään pahaa, mutta argumentointi tuottavasta vammaisesta kansalaisesta on naivia. Avustajiesi ylläpiton maksamasi vuotuiset verot eivät todennäköisesti riittäisi kuin pienelle osalle maailmanympärimatkaa, ehkä Islantiin tai korkeintaan Yhdysvaltoihin. Nauti etuoikeuksistasi niin kauan kuin ne vielä ovat olemassa, sillä Suomen taloustilanne ei kohene tästä riittävästi ja karsintaa tulee tapahtumaan ja tämä sekä tulevat hallitukset tulevat leikkaamaan myös vammaisilta, koska sieltä on helppoa ottaa ja tuottamattomat vähemmistöt kärsivät aina eniten. Elämä on helponmpaa kun sen realiteetit oikein oivaltaa! .

  Reply

Leave a Reply