Valikko
Espanja / Kanariansaaret / Teneriffa

Teneriffan helmet Santa Cruz ja La Laguna yhdessä päivässä

En ole vielä kirjoittanut mitään maaliskuussa toteutuneesta Madeiran ja Kanariansaarten risteilystä, joka lähti Las Palmasista ja vei viikon aikana monelle ihanalle saarelle. Järkevintä olisi edetä aikajärjestyksessä. Esitellä ensin laivamme Azamara Onward ja edetä sitten saarelta saarelle. Tänään kuitenkin tuntuu siltä, että haluan kertoa päivästämme Teneriffalla, Santa Cruzissa ja La Lagunassa.

Teneriffa on vuosia ollut suosikkini Kanariansaarista ja olen viettänyt siellä lukuisia viikkoja sekä omilla lomillani että töissä matkanjohtajana esteettömillä ryhmämatkoilla. Tuolloin olen asunut saaren eteläosassa Los Cristianoksessa ja Playa de las Americaksessa, mutta jonkin verran olen päässyt kokemaan myös saaren uskomatonta monipuolisuutta. Viimeisen reilun vuoden aikana olen ollut kahdesti Lanzarotella, joka on alkanut uhata Teneriffan paikkaa ykkösenä listallani ja saanut vuosia jatkuneen kaipuuni Teneriffalle hieman väistymään. Nyt vietetty päivä Teneriffalla minulle ei niin tutuissa kaupungeissa kuitenkin muistutti, että monipuolisuudessa Teneriffalle ei löydy kilpailijaa. Santa Cruz ja La Laguna näyttivät nimittäin taas ihan uudenlaisen puolen tuosta ihanasta saaresta.

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife on Teneriffan saaren pääkaupunki, tunnelmallinen ja eläväinen espanjalainen kaupunki. Santa Cruz sijaitsee saaren pohjoisosassa, itäisellä puolella saarta. Moni matkailija jättää kaupungin väliin ja suuntaa mieluummin joko saaren eteläosaan Playa de las Americaksen seuduille, josta on matkaa Santa Cruziin noin 75 kilometriä tai pohjoiseen Puerto de la Cruziin, josta on Santa Cruziin noin 40 kilometriä. Meidän risteilyalus saapui Santa Cruzin satamaan varhain maaliskuisena torstaiaamuna. Laivan kannella tuli vastaan lämpö, aurinko, kauempana aukeava kaupunki ja läheiset rahtilaivat. Laivasta oli helppo poistua siltaa pitkin suoraan laituriin. Laivayhtiö tarjosi satunnaisesti kulkevia yhteysbusseja laivan luota sataman portille, mutta emme jääneet selvittämään niiden esteettömyyttä, vaan päätimme kävellä laituria pitkin. Käveltävää laivalta kaupungin keskustaan kertyi ehkä noin 1,5 kilometriä.

Santa Cruzissa aloitimme päivämme Plaza de España -aukiolta, josta jatkoimme leveää, koko ajan hieman nousevaa kävelykatua pitkin ohi houkuttelevien kauppojen ja luikertelimme pienillä kaduilla Parque Garcia Sanabria -puistoon, jossa vierailin itseasiassa edelliselläkin kerralla lyhyesti kaupungissa käydessäni. Teimme muutamat hyvät ostokset kaupoista ja viihdyimme palmupuiden varjossa. Santa Cruz sijaitsee rinteessä ja jos mäet ovat ongelma, se ei ole helpoin vaihtoehto. Sähköpyörätuolilla kaupungilla oli helppo kulkea, mutta osaan kaupoista oli porras. Santa Cruz on tunnelmallinen ja monien kauniiden talojen täyttämä. Lounaalle istahdimme viihtyisältä näyttävän ravintola Baobabin terassille. Se osoittautui kaikella tapaa loistovalinnaksi. Ruoka oli erinomaista ja sisältä löytyi siisti ja tilava esteetön wc. Sisään pääsi sivuovesta.

Nyt jälkeenpäin, kun tiedän kuinka helppo ja esteetön Santa Cruzin ratikka on, hyödyntäisin sitä enemmän. Silloin olisimme ehtineet katsomaan myös rannassa sijaitsevan Auditorio de Tenerifen, sen vieressä sijaitsevan kasvitieteellisen puutarhan Palmetumin ja ennen kaikkea upealta näyttävän meripuisto Parque Maritimo Santa Cruzin. Viimeksi mainittu olisi tosin ansainnut itselleen vaikka kokonaisen päivän ja sitä meillä ei nyt ollut antaa. Meripuistossa on kolme merivesiallasta, ravintoloita ja alueita auringonottoon. Pukuhuoneet ovat esteettömät, yhteen altaaseen on loivasti syvenevä pohja, jota pitkin pääsee suihkupyörätuolilla ja käytettävissä on myös siirreltävä allasnostin. Lisätietoa Hei Kanariansaaret -sivulla ja espanjaksi meripuiston omilla sivuilla. Santa Cruzissa on useita museoita, joista esteettömiä ovat ainakin luonnontieteen ja arkeologian museo sekä upea nykytaiteen keskus Tenerife Espacio de las Artes. Monien upeiden puistojen, aukioiden, museoiden ja Auditorium-konserttisalin ansiosta Santa Cruz de Tenerife on erinomainen valinta heille, jotka etsivät Teneriffalta muutakin kuin perinteistä rantalomaa. Santa Cruzista on myös helppo tehdä retkiä saaren muihin kohteisiin ja nauttia esimerkiksi Teneriffan upeasta luonnosta. Kaupunkia lähin pitkä hiekkaranta on vajaan kymmenen kilometrin päässä pohjoisessa sijaitseva Playa de las Teresitas, jonka sanotaan olevan yksi Teneriffan parhaista rannoista. Siellä on esteetön rantaosuus, esteettömät wc:t, rantapyörätuoleja veteen menoa varten ja kesäkaudella avustavaa henkilökuntaa. Rannalle pääsee esteettömällä paikallisliikenteen bussilla.

Nyt kun kirjoitan tätä alkoi tuntua ihan siltä, että Santa Cruziin voisi lähteä pidemmäksikin aikaa ja tuntea sen kunnolla.

Raitiovaunu Santa Cruzista La Lagunaan

Teneriffan raitiovaunun, Tranvia de Tenerifen, linja 1 kulkee Santa Cruzista saaren historialliseen pääkaupunkiin San Cristóbal de La Lagunaan. Santa Cruzissa päätepysäkki on Intercambiador, joka sijaitsee Santa Cruzin rannassa. Me nousimme kyytiin seuraavalta pysäkiltä nimeltään Fundación, joka sijaitsee lähimpänä Plaza de Españaa. Kaikkiaan 12,5 kilometriä pitkä linja pysähtyy 21:llä pysäkillä ennen La Trinidad-päätepysäkkiä La Lagunassa. Matka kestää noin 35-40 minuuttia. Pysäkiltä on muutaman sadan metrin kävelymatka La Lagunan kauniiseen vanhaan kaupunkiin.

Raitiovaunuun oli helppo nousta sähköpyörätuolilla. Kaikki laiturit ovat täysin samalla tasolla junan vaunun kanssa, eikä väliin jää rakoa. Ainakin kahdessa vaunussa on pyörätuolipaikka, jossa on taittuvat tuolit. Ne ylös nostamalla pyörätuolin pystyy asettamaan kasvot menosuuntaan, jolloin käytävälle jää vielä tilaa liikkua. Noustessamme kyytiin toiselta pysäkiltä vaunu oli jo sen verran täynnä, että jouduin jäämään oven eteen. Ihmisiä tuli koko ajan lisää ja tunsin olevani tiellä. Palatessamme lähdimme päätepysäkiltä ja pääsin pyörätuolipaikalle. Ahtaan paikan kammoisille raitiovaunu ei ehkä ole paras, sillä se tuntui olevan hyvin suosittu. Kertaliput ostimme pysäkin automaatista. Matka maksoi 1,35 e/suunta.

San Cristóbal de La Laguna

La Laguna on ensimmäinen Kanariansaarille perustettu kaupunki ja toistaiseksi ainoa, joka on julistettu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Se toimi Teneriffan pääkaupunkina vuoteen 1723 saakka. Nykyään se on yliopistokaupunki ja Teneriffan toiseksi suurin kaupunki Santa Cruzin jälkeen. Sen viehätys piilee erityisesti historiallisisissa rakennuksissa, joista moni on säilynyt 1500-1700 -luvuilta saakka. Raitiovaunusta noustessamme tunsi heti ilman viilenneen. La Laguna sijaitsee korkeammalla kuin rannikon Santa Cruz ja lyhyeltä tuntuneen matkan aikana lämpötila oli laskenut muutaman asteen. Anagan metsä ja vuoristoalue sijaitsee ihan La Lagunan lähellä ja upea maisema kohosi vanhan kaupungin takana, kun lähdimme kävelemään tunnelmallisia katuja.

Vaikka La Lagunan vanha kaupunki on vanha, kadut olivat tasaisia ja siellä oli helppo liikkua sähköpyörätuolilla. Vanha kaupunki on pääosin pelkkää kävelykatua. Iltapäivän siesta oli vielä käynnissä, joten monet liikkeet olivat kiinni, mutta emme me niiden takia tulleetkaan. Viihdyimme pari tuntia vain katsellen ympärillemme ja ihastellen taloja, istahdimme kahvilan terassille kirjoittamaan postikortteja ja nautiskelimme auringon lämmittävistä säteistä muuten raikkaassa ilmassa. La Lagunassa on monia mukavan näköisiä tapasravintoloita ja kahviloita. Teneriffan saaren ainoa katedraali, Cathedral of San Cristóbal de La Laguna, on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä ja esteetön apuvälineiden käyttäjille. Se on rakennettu vuonna 1515, mutta sitä on kunnostettu ja modernisoitu sen jälkeen. Koimme nyt vain silmäyksen ihanaa La Lagunaa, mutta koko päiväksi riittäisi kyllä nähtävää. Kaupunki on helppo saavuttaa Santa Cruzista, mutta autolla myös muualta saarelta.

Kanariansaaret yllättävät joka kerta siellä käydessäni ja tuntuu, että saarilta löytyy loputtomasti uusia mahdollisuuksia!

Lisää luettavaa

Esteetön Espanja täynnä mahdollisuuksia
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Vaikka Teneriffa ei meillä yhteisenä kohteena vielä ole ollutkaan, on se todennäköisesti meitä eniten kiinnostava saari yhdessä vehreän La Gomeran kanssa. Ja tosiaan, sekä Santa Cruz ja La Laguna kuulostavat miellyttäviltä kohteilta.

    Reply

Leave a Reply