Valikko
matkasuunnittelu

Tulevia matkoja

Tulevat matkat ovat parasta helpotusta tähän syksyn ja ennen kaikkea talven tulon aiheuttamaan ahdistukseen. Tiesin jo alkuvuodesta, että tämä vuosi ei voi millään kilpailla viime vuoden kanssa matka-aktiivisuudesta, mutta epätoivo alkoi silti iskeä kesän lopussa, kun tiedossa oli loppuvuodelle vain yksi syyskuinen työmatka Toscanaan. Tuntui hyvin oudolta, että monien kysyessä seuraavaa matkaani, en osannutkaan antaa vastausta. Mutta nyt palaset ovat loksahdelleet kohdilleen ja vastaukset ovat vihdoin täällä!

Lokakuun vietän näillä näkymin ihan vain kotimaisemissa ahkerasti töitä tehden. Haaveilin kyllä pienestä syyslomamatkasta Tukholmaan, mutta koska koululaisetkin viettävät syyslomaa, matkat ovat sen verran kalliita, ettei se liene järkevää tässä kohtaa. Marraskuussa kaikki onkin sitten toisin. Ensin lennän pari kertaa pohjoiseen. Päivän työmatkalla Ouluun ei todennäköisesti ehdi taaskaan nauttia kuin Oulun söpöstä lentokentästä ja jostain ihanasta kahvilasta (kuten Puistolasta viime maanantaina), mutta siinä voi virittäytyä reissufiilikseen. Lähes heti perään lennän Rovaniemelle puhujakeikalle. Edellisen Rovaniemen vierailuni jälkeen olen kovasti halunnut kaupunkiin uudestaan, mutta aikataulut eivät nyt valitettavasti anna periksi kuin yhden päivän vierailun. Jossain ihanista ravintoloista ehdin kyllä illallistaa ennen kuin on aika hypätä pitkästä aikaa yöjunaan. Edellisestä yöjunaseikkailustani on jo kuusi vuotta, enkä suoraan sanottuna ole siihen ahtaaseen ja hankalaan hyttiin juurikaan kaivannut. Nyt se on kuitenkin paras tapa päästä seuraavaksi aamuksi Tampereelle ja apuvälinemessuille. (Ja kuvata hyvää seikkailumateriaalia.) Olen messuilla ensin kaksi päivää arkityöni puolesta ja lauantain pyhitän sitten esteettömälle matkailulle. Muistakaahan tulla kuuntelemaan esitystäni silloin klo 11 Blogi Corneriin ja sen jälkeen juttelemaan matkajuttuja.

IMG_6621

Marraskuussa on päästävä myös aurinkoon. Laskin, että kaksi kuukautta kestän tätä pimeyttä ja kylmyyttä, mutta sitten tarvitsen jo aurinkohoitoa. Viikko Fuerteventuralla olkoon mitä parhain keino siihen! Olen käynyt Kanariansaarista Teneriffalla, Gran Canarialla ja Lanzarotella, mutta Fuerteventura on täysin uusi tuttavuus. Corralejo vaikuttaa tähän mennessä tutkimani perusteella oikein esteettömältä ja viehättävältä vanhalta kalastajakylältä, jonka vanhassa osassa on myös paikallistunnelmaa. Fuerteventura tunnetaan upeista rannoistaan, turkoosista vedestään ja hiekkadyyneistään. Sitä kutsutaan myös Euroopan Hawaijiksi, joten onhan se nyt ihan älyttömän lupaavaa! Alle kilometrin päässä hotelliltamme sijaitseva ranta ei ilmeisesti ole Fuerteventuran parhaita, mutta esteetön sen pitäisi olla. Hyvältä vaikuttavia hotellejakin Corralejosta tuntui löytyvän useita. Vähän kyllä turhauduin siihen, ettei invahuoneiden varaustilannetta näe mistään hotellista, vaan ensin on otettava yhteyttä matkatoimistoon ja tehtävä alustava varaus, jonka jälkeen he voivat lähteä selvittämään esteettömän huoneen saatavuutta. Vertailujen tekeminen on vaikeaa ja hinnat ehtivät pompsahdella ennen kuin vastaus lopulta tulee. Tein selvittelytyötä myös itse ja olin suoraan yhteydessä muutamaan hotelliin. Päädyin lopulta hotelli Bahia de Lobos By Labrandaan, joka oli saanut TripAdvisorissa hyviä arvosteluja muilta liikuntarajoitteisilta. Hotelli on kaikkien suurimpien matkatoimistojen valikoimassa, mutta päädyin Apollomatkoihin, jossa tarjolla oli paras hinta, asiointi asiakaspalveluun onnistui sähköpostilla ja saamani palvelu vakuutti minut. Hotellissa on kaikkiaan kuusi esteetöntä huonetta. All Inclusive taatkoon huolettoman lomailun, vaikka ajattelin kyllä tutustua myös Corralejon muuhun ravintolatarjontaan. Lennämme suorilla lomalennoilla Novairin siivillä eli saan myös uuden lentoyhtiökokemuksen. Invataksi on vielä matkatoimistolla selvittelyssä, mutta otin kyllä ennen kohdevalintaa selvää, että niitä saarelta löytyy. Corralejosta pääsee lautalla puolessa tunnissa naapurisaari Lanzarotelle ja Playa Blancaan, jossa lomailin kevääällä 2011. Yhden päivän vietämme siis todennäköisesti Lanzarotella. Otan ilolla vastaan kaikki vinkit Fuerteventuralle!

IMG_6627

Joulukuussa tiedossa on pikkujouluristeily Turusta ystävien kanssa sekä yhden yön mittainen työreissu Tallinnaan, jossa ehdin toivottavasti myös tunnelmoimaan joulumarkkinoille. Haluaisin ihan todella kovasti joulumarkkinoille Saksaan, mutta se haave siirtynee taas ensi vuoteen. Tukholma kuiskailee joulun jälkeiselle reissulle ja sitten onkin näillä näkymin aika olla hetki kotona ennen seuraavaa isompaa reissua.

Alkuvuoden huipennus on nimittäin taas sen luokan reissu, että pyörryttää! Lennän helmikuun lopussa ensimmäistä kertaa New Yorkiin! Olen aina ajatellut, että talvi ei ole minun tapauksessani otollisin aika kaupunkiin tutustumiselle ja näin varmaan onkin, mutta kolmessa päivässä ehdimme kylmyydestä huolimatta kokemaan varmasti jotain. Sitten onkin aika suunnata lämpöön. New Yorkista lähtee nimittäin Royal Caribbeanin Anthem of the Seas – huikean upea ja tasokas risteilyalus, jonka kannella katselemme (siinä kohti vielä palellen) New Yorkin jäämistä taakse, kun suuntaamme 12 päiväksi eteläiselle Karibialle. Saarille, joista moni tuhoutui pahasti hurrikaanin voimasta muutama viikko sitten. Katsotaan muuttaako se reittisuunnitelmiamme vai saadaanko saaret siihen kuntoon, että sinne päästään. Toivottavasti, sillä turismilla elävillä saarilla todella tarvitaan risteilyturistien mukanaan tuomia rahoja. Alkuperäisen suunnitelman mukaan vierailemme Puerto Ricossa, St.Maartenilla, Antigualla, St.Lucialla, Barbadoksella sekä St.Kittsillä. Laivasta ehdimme nauttia meripäivinä, joita on muutama sekä New Yorkista lähdön jälkeen että ennen sinne paluuta. Risteilyn jälkeen lennämme samana päivänä suorilla lennoilla takaisin kotiin. New York valikoitui lähtösatamaksi ennen kaikkea suoran lennon vuoksi. Toinen suuri syy oli Quantum-luokan laiva, jollaisella en vielä ole ollut ja joita ei lähde Floridan satamista. Ja okei, onhan se New York nähtävä! Seuraavaksi alan etsiä New Yorkista hotellia. Haussa on erittäin keskeisellä sijainnilla oleva hotelli, josta löytyy invahuone suihkulla ja erillisillä sängyillä. Vinkkejä saa antaa tähänkin!

Ensi vuoden suunnitelmat eivät suinkaan siihen lopu, mutta aloitetaan nyt tästä ja tarkennetaan matkan varrella. Vaikka syksyssä ja tulevassa talvessa onkin monenmoisia haasteita, näistä suunnitelmista olen ihan älyttömän innoissani!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

6 Comments

 • Susanna
  8.10.2017 at 21:28

  Uuu mitä reissuja taas tiedossa!☺ Mulla on vinkkejä Fuerteventuraan liittyen, oltiin siellä 2014 alkuvuodesta just Apollomatkojen kautta sellaisessa kylässä kun Caleta de Fuste, joka oli ihan puhdas turistirysäkylä, mutta sijaitsi strategisesti puolivälissä Fuerteventuran saarta. Vuokrattiin auto suurimmaksi osaksi lomaa ja kierreltiin sitä ristiin rastiin. Päivämatkoja on helppo tehdä, kun saari on päästä päähänkin vain sen 100 km. Saaren paras kalaravintola sijaitsi etelä kärjessä paikassa nimeltä Morro Jable, jossa paljon saksalaisia turisteja ja näyttävä ranta. La Laja ravintola vei meidän sydämen näkymillään ja ruoalla ja käytiin siellä muistaakseni kaksi kertaa. 😀 Corralejossa käytiin päiväseltään myös ja se kyllä vaikutti saaren isoimmalta ”kylältä” ja siinä oli myös juuri sitä vanhan kaupunkin tuulahdusta. Myös dyynit vakuutti siinä Corralejon vieressä. Lanzarotellakin ois ollut kiva käydä, mutta loppui kai aika ja budjetti. Käytiin myös ajeleen vuoristossa, jossa oli upeita karuja, hieman epätodellisia maisemia. Ihan kuin joku kuun pinta, mutta vuoristotiet oli järkyttävän pelottavia. Toinen puolisko oli kuski ja hän on erittäin korkeanpaikankammoinen. Hetken jo selviytyminen pois sieltä vaikutti epätodennäköiseltä. 😀 Mut jälkikäteen muisteltuna oli kiva, että mentiin sinne. Mun instagramista näkee kuviakin sieltä ja voit kysyä lisääkin. Ai niin ja ihanaa kun pääset Nykiin! Se on kyllä kaupunkien kaupunki, kerran olen ollut ja nälkä jäi päästä uudelleen. Kerron siitä sitten ku taas nähdään!

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   10.10.2017 at 21:26

   Ihania vinkkejä, kiitos! Alan olla hetki hetkeltä vakuuttuneempi, että Fuerteventura sopii just täydellisesti hengähdyspaikaksi tähän kohtaan. Sun ihanien kuvien perusteellakin! 🙂 Nykistäkin kuulen todellakin mielelläni kun nähdään!

   Reply
 • Laura
  16.10.2017 at 14:34

  Ihan huippua, että pääset New Yorkiin ja lähtemään sieltä vielä risteilylle! Taisitkin siitä tuolla aiemmin jo haaveilla. Minulla on sama edessä jo ensi kuussa 🙂

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   16.10.2017 at 21:07

   Ihanaa, sulla ei oo enää pitkään odotettavaa! Teillä oli Bahaman risteily eikö? Anthemilla myös? Mahtavaa matkaa!

   Reply
   • Laura
    17.10.2017 at 14:40

    Joo, meillä on viikon Bahaman risteily (olisi kyllä kelvannut tuo teidänkin!) ja juurikin Anthemille. Odotan kyllä mielenkiinnolla sitä laivaa, sillä olen ollut aikaisemmin vain Radiance-luokan laivalla. Tulen sitten joulukuun alussa kertomaan reissukuulumiset. Kiitos!

    Reply
    • Laura
     21.12.2017 at 10:30

     No niin, nyt ollaan oltu reissun jälkeen kotona jo muutama viikko ja on ehtinyt sulatella kaikkea koettua. Anthem of the Seas oli tosi kiva laiva. Siellä oli paljon tekemistä ja itse laivaan tutustumisessa meni aika paljon aikaa. Oli mahtava lähteä satamasta, kun Manhattanin siluetti näkyi taustalla. Kannella oli tosi paljon porukkaa siihen asti, että alitettiin Verrazano-Narrowsin silta. Se oli aika hauska kokemus.

     Käytiin katsomassa kaikki kolme showta: The Gift, We will rock you ja Spectra’s Cabaret. We will rock you oli hyvä, mutta Spectra’s Cabaret yllätti positiivisesti (ennakkoasetelma oli se, että ei kiinnostanut yhtään eikä oltu edes menossa katsomaan, varattiin liput vasta laivalla). Ensimmäisenä iltana kävimme tervetuloshowssa ja siellä kerrottiin, että sen jälkeen on Two70-paikan esittely. Ilman tuota mainostamista ei olisi huomattu sitä ja sinne mekin vaellettiin muun ihmismassan mukana. Two70 näytti ihan perusruotsinlaivayökerholta, mutta sitä se ei ollut. En viitsi paljastaa enempää, mutta kannattaa tutustua paikkaan (ensimmäisen illan esittelyshow oli hieno) ja käydä katsomassa siellä Spectra’s Cabaret.

     Ison laivan kääntöpuoli oli se, että porukkaa oli tosi paljon ja joka paikkaan sai jonottaa. Kävimme enimmäkseen syömässä Windjammerissa, sillä siellä oli mielestämme paras ruoka. Illallinen siellä oli rauhallinen, mutta aamupala ja lounas olivat ruuhkaiset. Toisaalta kävimme aamupalalla ja lounaalla myös The Grande-ravintolassa ja sinnekin sai aina jonottaa. Meidän risteily taisi olla melko täysi ja luin jälkeen päivän muiden risteilyllä olleitten kommentteja, että eivät ole ennen olleet noin täydessä laivassa eivätkä ole joutuneet jonottamaan noin paljon. Lisäksi koko reissun ajan oli pelko noroviruksesta, sillä laivalla oli ollut sitä edellisillä risteilyillä. Onneksi ei sairastuttu, siihen vaikutti mm. hyvä käsihygienia. Lisäksi oli mukava huomata, että laivaa siivottiin ihan koko ajan. Meillä oli myös vähän huono tuuri säitten suhteen. Ei päästy huonon sään takia ollenkaan Cococay-saarelle, sen sijaan oltiini Nassaussa yötä.

     Puhelimeen kannattaa ladata ehdottomasti Royal iQ-appi. Se toimi laivan langattomassa verkossa ilmaiseksi ja se oli tosi kätevä. Sieltä näki mm. ohjelman ja oman kalenterin. Parasta oli ehkä se, että sieltä pystyi tekemään varuksia esitysiin, joihin piti olla liput. Myös pöytävarauksen teko onnistui (muistaakseni). Joka tapauksessa kätevä sovellus laivalla.

     Meillä oli kyllä kiva reissu. New York oli huikea ja sen päälle oli kiva rentoilla laivalla. New Yorkissa käytiin mm. 911 museossa ja muistomerkillä, Empire State Buildingissa, Times Squarella, American Museum of Natural Historyssa (aivan huikea paikka!), Central Parkissa ja lisäksi katsottiin livenä Kiitospäivän paraatia 🙂

     Reply

Leave a Reply