Valikko
Espanja / Hotellit ulkomailla / San Sebastian

Upea, esteetön San Sebastian

Tämän jutun kokemukset ovat matkalta, jonka
kustannuksista vastasivat Espanjan matkailutoimisto Suomessa ja
Basque Country Tourism Board ja toteutuksesta esteettömään
matkailuun erikoistunut Bask for All

Tasan kolme vuotta sitten saavuin ensimmäistä kertaa Espanjan pohjoisosassa, Baskimaan alueella sijaitsevaan San Sebastianiin. Kaupungilla on oikeastaan kaksi nimeä: Donostia ja San Sebastian. Donostia on käytössä erityisesti baskin kielessä. Joskus käytetään molempia rinnakkain. Itselleni espanjan kielessä käytettävä San Sebastian tuntuu omimmalta. Tuo syyskuun 2019 matka on yksi monipuolisimmista ja ikimuistoisimmista matkoistani. Olen aiemmin kertonut tuon matkan päivästä, jolloin lensin sekä upeasta päiväretkestä Riojan viinialueelle, mutta itse San Sebastian on jäänyt täällä blogin puolella esittelemättä. Parhaiden matkojen muistot eivät onneksi häviä ja kaupungin tunnelma on taatusti ennallaan näin kolmen vuoden jälkeenkin.

San Sebastian on noin 200 000 asukkaan rantakaupunki, jonka moni espanjalainen nimeää koko maan parhaaksi kaupungiksi. Kaupunki tunnetaan ruokakulttuuristaan ja pintxo-tapaksista. Kaupungissa on peräti parikymmentä Michelin-ravintolaa, mutta myös paljon huokean hintaisia tunnelmallisia ravintoloita. San Sebastianista tuntui löytyvän kaikki: ranta, kaupunkikulttuuri, tunnelmallinen vanha kaupunki, paljon aktiviteetteja, mieletön ruoka ja juoma sekä upeat maisemat. Paras aika matkustaa kaupunkiin on keväästä syksyyn. Talvet ovat alueella kylmiä. Syyskuun lopussa aurinko helli ihanasti päivisin, illalla tarvittiin pitkähihainen. San Sebastian on myös yksi esteettömimmistä kaupungeista, joissa olen ollut.

Saapuminen San Sebastianiin

Kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla meren ja vuorten välissä Espanjan Baskimaassa, lähellä Ranskan rajaa. Lähimmät kansainväliset lentokentät sijaitsevat Ranskan puolella Biarritzissa (n. 50 km) ja Espanjan puolella Bilbaossa (n. 100 km). Suomesta ei tällä hetkellä ole suoria lentoja kumpaankaan. Me lensimme Lufthansalla Bilbaoon. Mennessä vaihdoimme konetta Frankfkurtissa ja palatessa Münchenissä. Molemmat matkat sujuivat hyvin avustuspalvelun ja sähköpyörätuolini näkökulmasta. Sähköpyörätuolini siirtyi suoraan lennolta toiselle ja minä käytin lentokentän pyörätuolia. Bilbaon lentokentän ja San Sebastianin välille meille oli järjestetty taksikuljetus. Lentokentältä San Sebastianiin kulkee myös bussi, joka joidenkin lähteiden mukaan olisi esteetön, mutta tästä minulla ei ole varmuutta.

Yksi vaihtoehto on lentää Suomesta suoralla lennolla esimerkiksi Madridiin ja jatkaa sieltä junalla San Sebastianiin. Junasta riippuen matka taittuu nopeimmillaan noin viidessä tunnissa ja San Sebastianissa pääsee suoraan kaupungin keskustaan. Tähän vaihtoehtoon pystyy hyödyntämään myös kaupunkiloman Madridissa.

Esteetön hotelli San Sebastianissa

Yövyimme San Sebastianin keskustassa sijaitsevassa neljän tähden hotelli Zinema7:ssä. Vuonna 2019 se tosin kulki nimellä Astoria7. Kaupungin ytimeen hotellilta oli vajaa kaksi kilometriä, jonka taitoimme usein kävellen. Myös esteetön bussi kulki hotellin edestä. Zinema7 on elokuvateemainen hotelli, jossa jokainen huone on nimetty elokuvatähden mukaan. Esteetön huone on nimeltään Travolta, näyttelijä John Travoltan mukaan. Huone oli esimerkki pitkälle mietitystä esteettömästä huoneesta. Sain käyttööni kaukosäätimen, jolla sain huoneen oven auki sekä säädeltyä valoja, verhoja ja televisiota. Huoneessa oli kattonostin, jonka kiskot kulkivat sängyn yläpuolelta wc-istuimelle ja suihkuun. Hotellilla oli myös muutama erilainen nostoliina. Myös pyörällisen suihkupyörätuolin saimme hotellilta. Huoneessa on kaksi erillistä sänkyä, jotka ovat sähkösäätöisiä selkäosan ja jalkojen kohdalta. Vaikka esteettömyys oli huomioitu yksityiskohtia myöten, viihtyvyydestä ei oltu tingitty yhtään huoneessa tai hotellissa yleisesti. Aamiainen hotellin ravintolassa oli tosi maistuva, mutta aamiaissali hieman ahdas. Alla olevalla videolla esittelen huoneemme, kannattaa todella katsoa!

Parasta esteettömässä San Sebastianissa

Kaupunkiin on helppo tutustua itsenäisesti, mutta jos kaipaa jotain enemmän, suosittelen Bask for All -yrityksen esteettömiä retkiä ja aktiviteetteja. Sieltä löytyy vaihtoehtoja esteettömistä kokkauskursseista viinitilaretkeen, esteettömään surffaukseen ja liitovarjoiluun sekä esteettömiin opastettuihin kaupunkikierroksiin. Yrityksen kautta hoituvat myös esteettömät kuljetukset, majoituksen järjestäminen sekä apuvälinevuokraus. Jos haluat pakettimatkan lentoineen ja asioida suomen kielellä, Matka-Agentit matkatoimisto järjestää sinulle toiveiden mukaisen loman. San Sebastianissa kannattaa kokea ainakin kaikki alla oleva!

Pintxo Tour -kierros

Pintxo on baskin kieltä ja tarkoittaa tikkua. Pintxot ovat tapaksen kaltaisia pieniä purtavia, jotka usein tarjoillaan leivän päällä tikulla kiinnitettynä. Aivan erityisen tunnettuja pintxot ovat San Sebastianissa, johon kulinaristit tulevat nauttimaan niitä eri puolilta maailmaa. Suosittelen opastettua kierrosta, jonka aikana vieraillaan useassa pintxo-ravintolassa ja opas osaa suositella sellaisiakin makuja, joita ei ehkä itse tulisi listalta ensimmäisenä valittua. Pintxon seuraksi sopii hyvin pieni olut tai Baskimaan herkku Txacoli-viini, joka on jotain valkoviinin ja kuohuviinin väliltä. Txacoli on kuplivaa, erittäin kuivaa ja erittäin maistuvaa. Bask for All järjestää esteettömät pintxo-kierrokset, joissa paikallinen opas johdattelee myös paikalliseen elämän menoon.

Vanha kaupunki eli Parte Vieja ja opastettu kävelykierros

San Sebastianin vanha kaupunki on ihan todella tunnelmallinen päivin ja illoin. Tunnelmallisten rakennusten väleissä kulkevat kadut ovat ihanan tasaisia, eikä mukulakiviä ole missään. Autoton alue on laaja ja kaikkialla on helppo kulkea. Suosittelen myös opastettua kierrosta, jossa otetaan haltuun kaupungin eri osia ja niiden mielenkiintoista historiaa rantakaduilta vanhaan kaupunkiin osaavan oppaan johdolla.

Illat kaduilla

Ravintoloiden ja baarien pöydät levittyvät kaduille ja iltaisin koko kaupungin täyttää iloinen puheensorina, kun kaiken ikäiset ihmiset viettävät iltaa kaduilla. Osa istuu syömässä, osa vain seisoskelee viinilasin kanssa, sillä anniskelualueita ei sen kummemmin ole. Lapset leikkivät, missään ei örvelletä ja pimeälläkin tuntuu turvalliselta. Ihan tällaista tunnelmaa en ole kokenut muualla.

Ranta

San Sebastianissa on itseasiassa kolme upeaa rantaa. Playa de la Concha on rannoista isoin ja tunnetuin. Se on itseasiassa listattu yhdeksi maailman kauneimmista rannoista. Syyskuussa rannalla makoilijoita oli vielä jonkin verran, mutta vietimme rantakadulla ikimuistoisen tunnelmallisen sunnuntain ennen kaikkea katsellen, kun ihmiset kävelivät sankoin joukoin rantahiekassa. Monet kulkivat aina pienelle Ondarrettan rannalle saakka. Playa de la Concha-rannan läheisyydessä sijaitsee myös Hegalak-kuntokeskus ja uimahalli, jotka ovat täysin esteettömiä. Kuntosalilla on laitteita myös pyörätuolinkäyttäjille ja erilliset esteettömät pukeutumistilat, joissa on myös pukeutumistaso. Sisäuima-altaaseen on ramppi. Hegalakista saa lainata rantapyörätuolia hiekalle ja mereen pääsyn mahdollistamaan. Kaupungin kolmas ranta, Playa de la Zurriola sijaitsee sekin kaupungin keskustan tuntumassa, vanhan kaupungin toiselle puolella. Tuo ranta on erityisesti surffaajien ja muiden vesiurheilijoiden suosiossa. Rannalla on myös paljon erilaisia aktiviteetteja, muun muassa rantalentopalloa. Rannan toiseen päähän, Sagüesin puiston läheisyyteen kannattaa mennä katsomaan auringonlaskua. Sinä eräänä syyskuisena lauantai-iltana se oli ainakin upea.

Lisää San Sebastianin alueelta:

Päivä, jolloin lensin
Esteettömästi Riojan viinialueella
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

 • Rik Huys
  26.9.2022 at 10:14

  Hi, I read your post about San Sebastian. I have a question about the room in hotel Zinema7. I see a ceiling lift is available which is excellent. However! The important question is whether one can operate this lift alone or is another person needed to push you to the bathroom and back? At first sight it looks as if this ceiling lift goes only up and down and not sideways. This is an extremely important difference as in the first case I can’t use the lift on my own and therefore would need assistance from someone else. Thanks for making this clear. Greetings!

  Reply
  • Sanna Kalmari
   27.9.2022 at 19:32

   Hi Rik! The ceiling lift moved also sideways and you can use it with controller. So yes, it was possible to operate it without assistance. I stayed at the hotel 3 years ago so I suggest to recheck from the hotel that ceiling lift is still working. Bask for All -company was awesome and they can also help to check everything and help with arrangements. San Sebastian is really worth a visit!

   Reply
 • Itse en ole koskaan käynyt Baskimaalla, mutta alue kiinnostaisi itse asiassa aika paljon. San Sebastian voisi olla hyvä vaihtoehto. Pintxoihin tulisi erityisesti varmasti tutustuttua. Vanha kaupunki näyttää myös oikein viihtyisältä, ja onhan tuo ranta myös hieno.

  Reply
  • Sanna Kalmari
   27.9.2022 at 19:33

   Suosittelen lämpimästi! Samaan reissuun voi yhdistää Bilbaon tai muita lähialueen kaupunkeja, mutta San Sebastian itsessäänkin on kyllä todella riittävä.

   Reply

Leave a Reply