Valikko
risteily / Risteilyt Suomesta / Ruotsi / yhteistyö

Uudistunut Silja Serenade & Tukholma – kaksi upeaa!

Tukholman risteily kuuluu kesään yhtä vahvasti kuin tällaiset viime aikoina koetut kylmät päivät. Muistin sen taas pari päivää sitten laivan kannella merta ja Tukholman saaristoa lumoutuneena tuijottaessani. Suomen kylmien päivien ja Tukholman risteilyn yhteys löytyi ainakin tällä kertaa myös onneksi siitä, että Tukholmaan kannatti mennä lämmittelemään ja auringosta nauttimaan. Suurin syy lähtöön oli tällä kertaa kuitenkin se, että merielämys koettiin alkuvuodesta telakalla olleen ja uudistuksia kokeneen Silja Serenaden matkassa. Matka toteutui yhteistyössä Tallink Siljan kanssa, sillä Tallink Siljalla pidettiin tärkeänä, että te hyvät Palmuaseman lukijat saatte lukea millaisia elämyksiä uudistunut laiva pyörätuolilla liikkuvalle tarjoaa. Ja tarjosihan se, joten welcome on board!

Siljan terminaali Helsingissä on liikuntarajoitteisille pääasiassa oikein hyvä. Ainoa miinus on hissi, jota on käytettävä laivaan mennessä ja sieltä poistuttaessa. Mennessä väki hajaantuu hyvin, mutta palatessa kaljakärryjen kanssa hissiä kaipaavat, apuvälineiden käyttäjät ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat tekevät yhdessä jonosta hyvin pitkän. Malttia siis sinne (erityisesti, ettei sille kaljakärryporukalle sanoisi kovin pahasti..). Tukholman päässä ei tarvitse käyttää hissiä, mutta terminaalissa kuljetaan laivaan mennessä jonkin matkaa ylämäkeen, mikä on itse pyörätuolia kelaavien hyvä huomioida. Ihanat muumit laivan ovella ovat paikalla ennen kaikkea lapsia varten, mutta käsittääkseni niille saa hymyillä myös muut. En ainakaan voinut vastustaa.

Silja Serenadella on kaikkiaan 12 invahyttiä. Puolet hyteistä on promenade-luokan hyttejä, joissa on ikkuna laivan kävelykadulle eli promenaadille. Puolet hyteistä ovat A-hyttejä, joissa on ikkuna merelle. Talvisin suosin promenade-hyttejä, sillä meressä ei pimeällä ole paljon nähtävää toisin kuin laivan kävelykannen tapahtumissa. Näin kesäisin A-hytti sen sijaan on ihan huikea. Alla oleva kuvasarja hytin ikkunasta ehkä kertoo mitä tarkoitan. Hyttejä on 2-3 hengelle ja osassa niistä on väliovi viereiseen hyttiin kuten meillä tällä kertaa, vaikka ovea ei tarvittukaan. Hytti on varsin tilava. Vähän tilaa häviää, kun toisen alasängyn kääntää seinästä alas, mutta edelleen mahduin esimerkiksi kääntymään sähkärillä sänkyjen välissä. Hytit sijaitsevat kannella 8, laivan keulaosassa. Lähellä hyttejä sijaitsee laivan viihderavintola Atlantis Palace. Hyttikäytävälle on kuitenkin lasiovi, joka oli ilmeisesti nyt uusittu, sillä ennen se jäi aina avatessa itsestään auki, kun se nyt pysyi hyvin kiinni. Pyörätuolin käyttäjän yksin liikkumista ovi vaikeuttaa, mutta melun se pitää hyvin poissa. Tallink Siljan sivuilla on ihailtavan hyvin tietoa laivojen hyteistä. Serenaden invahytistä tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Silja Serenaden ravintolatarjonta on runsas. Testasimme kuudesta eri vaihtoehdosta suuren, sisustukseltaan täysin uusitun, Grande Buffetin sekä ihan uuden á la carte ravintolan, italialaisen Tavolata Ristorante Italianon. Kävi kuulkaa niin, että rakastuin Tavolataan heti matkan aluksi, mikä aiheutti vähän liian suuret paineet buffetille. Myönsin myös vihdoin itselleni olevani enemmän á la carte -ihminen kuin buffet-ihminen. Rauhallinen tunnelma, paras hetkeen tapaamani asiakaspalvelijanainen tarjoilijana, mielettömän hyvä italialainen viini, alkupalaksi automaattisesti tullut tuore foccaccia-leipä ja taivaallinen oliiviöljy (jota sai ostaa kotiin!) ja ruokalista, josta olisi voinut valita kaiken. Siinä kai se syy on. Minä päädyin vähän ehkä epäitalialaisesti siikaan, seuralaiseni pastaan. Jälkiruuaksi valikoitui minulle lumoava mansikka-valkosuklaa pannacotta ja seuralaiselleni italialainen vaniljajäätelö, jonka päälle kaadettiin kuuma espresso-kahvi. Tavolatan ruokalistaan voi tutustua Silja Serenaden ravintoloita esittelevällä sivulla.

Grande Buffetissa nautimme aamiaiset sekä toisen illallisista. Ei sekään yhtään hassumpi ollut, buffet-ihminen kehuisi varmasti oikein hyväksi. Aamiaiselta löytyi kaikki perus aamiaistuotteet. Illallisella oli monipuolinen valikoima ja maittavaa ruokaa, mutta hälyä ja jonoja, kuten buffettiin kuuluu. Illallisella ruuat on jaettu osioihin Aasia, Antipasto, Kala, salaattibuffet, lämmin ruoka ja jälkiruoka. Myös leipävalikoima oli runsas. Jälkiruokapöytä on erityissuosikkini. Erityismaininta tällä kertaa pehmiskoneelle! Siitä saa puristaa just niin paljon kun haluaa ja kinuskikastiketta (tai jotain muuta kastiketta) saa laittaa kerrankin tarpeeksi. Marianne-rakeet siihen päälle vielä ja täydellinen jäätelö on syntynyt.

Juomat nautimme ensimmäisenä iltana Old Port Pubissa, jossa trubaduuriparka oli jäänyt jalkapalloleskeksi MM-jalkapallon kaikuessa telkkareista samaan tahtiin hyvin soittaneen trubaduurin kanssa. Laivan suunnattua seuraavana päivänä jälleen Tukholmasta kohti Helsinkiä vierähti tovi jos toinenkin Promenade Barissa kävelykadun ”terassilla” kuunnellen viereisellä lavalla soittaneita muusikoita ja katsellen ihmisten vilinää. Ihana paikka! Atlantis Palacessa oli viihdyttävät keskiyön showt, joissa oli suomalaisia, oikeasti ammattilaisia tanssijoita. Karaoke ja yöelämä New York Club & Loungessa jäi tällä kertaa kokematta.

Laivan kylpyläosasto on kokenut täyden uudistuksen. Sunflower Oasis sijaitsee ulkokannella, mutta kuitenkin sisätiloissa. Porealtaista voi katsella ihania merimaisemia ja kannella nautiskelevia ihmisiä. Kannelta näkee myös kylpylätiloihin, joihin tyydyimme tällä kertaa vain katselemaan. Laivan toisen hyvän olon palveluja tarjoavan osaston, Bellamare Sauna & Wellbeingin kävin sen sijaan testaamassa. Kannella 5 sijaitseva osasto tarjoaa monipuolisia kosmetologi- ja kampaamopalveluita sekä saunat. Tutustuin jo ennen lähtöä tarjontaan ja innostuin laittamaan kynteni kesäkuntoon manikyyrin ja geelilakkauksen avulla. Varasin ajan vasta laivalla ja sain sen heti ensimmäiseksi illaksi. Osaava kosmetologi teki hyvää jälkeä ja geelilakkausten myötä kynsieni pitäisi pysyä hyvässä kunnossa viikkoja. Bellamaren hinnat olivat hyvin kilpailukykyiset maiden hintoihin nähden, mikä yllätti. Tätä kannattaa siis suosia jatkossakin!

Ehdottomasti paras uudistus pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta on Serenaden Tax-Free sekä muut kaupat. Uusi Tax Free Superstore-osasto on nyt Itämerellä liikkuvien laivojen suurin. Ja sen onneksi myös huomaa! Kauppa on erittäin tilava, kaikkien hyllyjen väliin mahtuu sähkärillä erinomaisesti ja kiitos molemmissa päissä olevien kassojen, jonoja en nähnyt kertaakaan. Kauppa houkuttelee vierailulle kerta toisensa jälkeen ja sen läpi on myös mukavaa ja kätevää kulkea laivan päästä toiseen. Ilman ostoksia olevan ei tarvitse poistua kassojen kautta, joten kauppaan eksyy helpommin ihan vain katselemaan. Huonona puolena omalla kohdallani oli tosin huomattavasti kasvanut ostosinnostus… Promenadella on tilava Fashion-liike, jonne niin ikään eksyin monta kertaa. Se pitää sisällään paljon vaatteita, kenkiä, koruja ja laukkuja. Tilaa löytyi hyvin myös Gifts & Electronics -liikkeestä, samoin ihan uudesta Luxury-myymälästä. Tukholmaan ystäväni lapselle löytyi tuliaisia monipuolisesta lasten lelukaupasta. Olen aiemmin moittinut Silja Serenadea & Symphonya nimenomaan kauppojen ahtaudesta ja oli ihanaa huomata, että ongelmaan on todella kiinnitetty huomiota merkittävien parannusten myötä.

Laivan ulkokannelle pääsee kätevästi yläkannelta, kannelta 12. Noin joka toisella ovella on ramppi. Kannelta 12 löytyy myös kaksi inva-wc:tä. Ulkokannella on baarit ja paljon istumatilaa. Nyt oli kova tuuli ja viileä sää, joten kovin kauaa ei kannella voinut olla, mutta kunnon kesäpäivänä ei muuta tarvittaisikaan.

Kaiken kaikkiaan Silja Serenadella on erittäin helppo liikkua sähkärillä ja kaikkialle pääsee. Hissejä laivalla on yhteensä 12, useassa eri kohdassa ja kaikkiin hisseihin mahtuu hyvin myös isommalla pyörätuolilla.  Kaikilla kansilla ei välttämättä pääse kulkemaan laivan päästä päähän ja esimerkiksi viidennen kannen Bellamareen pääsee vain laivan keulaosan hisseillä. Laivalla on kuitenkin hyvin opastetauluja ja infosta saa avuliasta palvelua ympäri vuorokauden. Laivalla on viisi yleistä inva-wc:tä. Testasin vain promenadella, naisten vessan yhteydessä sijaitsevan, joka oli tilava, hyvältä tuoksuva ja siisti. Tallink Siljan kotisivuilla on tosiaan hyvin kattavasti ja tarkasti tietoa liikuntaesteiselle matkustajalle.

Tukholman satamassa jatkoimme matkaa keskustaan metrolla eli Tunnelbanalla Gärdetin asemalta. Liput ostimme jo laivan infosta. Asema sijaitsee alle kilometrin päässä satamasta ja sinne on hyvät opasteet. Tunnelbanaan pääsee sähkärillä hyvin, eikä laiturin ja vaunun väliin jäänyt kynnystä tai väliä. Pois jäimme T-Centralenilla, jossa on aina välillä ollut haastavaa löytää oikeita hissejä ja hississä valita oikeaa kerrosta kuhunkin suuntaan menevään tunnelbanaan. Nyt hisseihin oli tullut hyvät uudet kyltit. Hissijonot myös T-Centralenissa ovat aina pitkät, joten hissiä tarvitsevan metromatkaan keskustasta satamaan kannattaa varata varmuuden vuoksi noin 45 minuuttia.

Ja sitten se Tukholma! Aina yhtä ihana! Se on esteetön, se on kaunis, se on monipuolinen, se on erilainen ja siellä asuu monta minulle rakasta ihmistä, joista osan sain tällä kertaa tavata.

Kiitos Silja Serenade, kiitos Tukholma, nähdään taas!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply