Valikko
bussi

Uusi esteetön OnniBus

Voihan kesä ja seikkailut! Taisin jo joskus aikaisemminkin hehkuttaa, että nyt todella eletään minun vuodenaikaani ja viimeisen viikon ajan tämä on vain korostunut. Jos minulta kysytään, ihanampaa ei voi olla. Ainoa huono puoli asiassa on se, että olen vain kiertänyt seikkailusta toiseen ja blogin kirjoittaminen on jäänyt. Palmuaseman Facebookkia ja Instagramia seuraavat ovat kuitenkin saaneet jo esimakua bussista, junasta ja laivasta, Maarianhaminasta ja Turusta. Facebookissa kuva minusta OnniBussissa keräsi suuren määrän tykkäyksiä ja jakoja, joten aloitetaan menneen viikon tapahtumat itseoikeutetusti siitä.

OnniBus.com -yhtiö aloitti liikennöinnin 1.7. alkaen pääasiassa uudella kaksikerroksisella matalalattiakalustolla. Erityisen asiasta tekee se, että nämä ovat ensimmäiset esteettömät kaukoliikenteen reittiliikenteessä olevat bussit, sillä muilla kaukoliikenteen bussiyhtiöillä ei ole tarjolla esteetöntä kalustoa reittiliikenteessä. Tilausliikenteessä esteettömiä busseja toki on ollut jo vuosia. OnniBussilla on useita eri reittejä, pääasiassa hyvin halpaan hintaan.

Minun kesämatkani OnniBussilla kulki välillä Helsinki – Turku. Bussi saapui Kiasman edessä olevalle pysäkille muutama minuutti ennen lähtöaikaa. Henkilökuntaa oli paikalla useampia. He siirsivät bussin sisällä penkkejä niin, että pyörätuolipaikka saatiin vapaaksi. Suuri joukko asiakkaita odotti malttamattomana bussiin pääsyä tuijottaen silmät suurina mitä tapahtuu. Tämän jälkeen bussin tavaratilasta otettiin leveä ja tukeva ramppi, joka asetettiin bussin keskiovelle. Se kiinnitetään lattiaan, joten sitä pitkin oli turvallista kulkea. Minut päästettiin sisään ennen muita. Sähkärini kiinnitettiin lattiaan asianmukaisilla kiinnikkeillä. Kiinnityssysteemit ovat melko massiivisen kokoisia ja niitä ei voi kiinnittää lattian kiskoihin ennen tuolin sisäänmenoa, sillä niiden yli/ohi ei pääse. Sähkärin jo oltua sisällä niiden kiinnittäminen taas oli melko vaikeaa. Kalusto on niin uutta, että pyörätuolimatkustajia ei juuri ole vielä OnniBusseilla matkustanut. Valmistelut veivät tämän vuoksi melkoisen paljon aikaa ja bussi lähti myöhässä. Systeemi nopeutunee, kun rutiinia tulee enemmän. Bussin henkilökunta oli kuitenkin koko matkan ajan hyvin ystävällistä ja palvelualtista.

 

 

Bussissa on yksi pyörätuolipaikka, joka pitää varata hyvissä ajoin, mieluiten viimeistään kolme päivää ennen matkaa. Jos on manuaalipyörätuolin käyttäjä ja pystyy siirtymään normaalille penkille, pyörätuoli laitetaan matkatavaratilaan. Tavalliselle penkille on helppo siirtyä keskiovesta sisään mennessä. Bussin pyörätuolipaikka on melko ahdas, joten kovin pitkällä pyörätuolilla siihen ei mahdu. Myöskään sähkömopo ei paikalle mahdu. Omani on jalkatelineineen 110 cm pitkä ja mahtui hyvin. Pidemmän tuolin kiinnitys takaa olisi haastavaa nykyisillä kiinnityssysteemeillä.

 

Bussimatkan varaus onnistuu soittamalla pyörätuolilla liikkuvien asiakkaiden palvelunumeroon 044 705 7110. Kun varmistuu, että bussissa on tilaa, lippu ostetaan normaaliin tapaan netistä. Pyörätuolin käyttäjän avustaja matkustaa maksutta ja hänelle varataan paikka niin ikään puhelimen kautta. Bussissa avustaja pääsee istumaan lähelle, väliin jää vain kapea käytävä.

Kokemus oli kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen. Autot ovat viihtyisiä, ilmastointi toimi ja kuski ajoi tasaisesti. Paikkani luona yläpuolellani oli myös sähköpistoke. Matka maksoi 7 euroa ja kesti 2 tuntia. Bussissa oli rauhallista ja hyvä tunnelma. Turussa bussi saapui Kupittaalle, hotelli Caribian eteen, josta jatkoimme matkaa Turun keskustaan paikallisbussilla noin 10 minuutin mittaisen matkan. Turun paikallisliikenteessä pyörätuolin käyttäjä ja avustaja matkustavat maksutta ja kuski oli ainakin tällä kertaa erittäin ystävällinen ja avulias.

Onnibus.comin sivuilla on liikuntarajoitteisille hyvin tietoa. Lue siis lisää täältä ja lähde itse testaamaan!

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Satu Järvinen
  25.7.2014 at 20:19

  Kiitos hienosta ja informatiivisesta postauksesta. Olisi mukavaa matkustaa esteettömällä bussilla Turusta Helsinkiin ja takaisin. Valitettavasti vain en omalla "junallani" taida mahtua tuohon melko ahtaaksi mainitsemaasi pyörätuolipaikalle. Jalkani kun ovat varsin pitkällä edessä taipumattomien polvien vuoksi. Tavallisella penkillä istuminen ei myöskään onnistu.

  Reply
 • lena / london and beyond
  27.7.2014 at 12:09

  Onnibus on kyllä tervetullut Suomeen, ehdottomasti. Mukava että kokemus oli hyvä, saatan itsekin pian käyttää kyseistä firmaa 🙂

  Reply

Leave a Reply