Valikko
apuvälineet / pohdinta

Uusia alkuja uuteen vuoteen

Kulunut viikko on ollut melkoisen elämää mullistava. Keskiviikkona aloitin yhteiselon uuden sähkärin kanssa ja eilen ostin auton. Varasin myös pitkästä aikaa ulkomaanmatkan. Huomenna työpaikallani julkaistaan kolmas kirjoittamani lastenkirja. Uudesta vuodesta tuli uudempi kuin ajattelinkaan!

Muutama viikko sitten minulle iski ihan älytön autokuume. Ei se ihan tyhjästä tullut, vaan aina aika-ajoin olen miettinyt, kuinka paljon uusia liikkumisen mahdollisuuksia auto toisi. Olen saanut lainata ihanien ystävieni autoja esimerkiksi syksyiselle Suomi-roadtripille muutama vuosi sitten ja Saimaalle viime kesänä. Ne kerrat ovat vahvistaneet haavetta omastakin autosta ja avanneet konkreettisesti sitä, että autolla pääsee sellaisiinkin paikkoihin, joihin juna ei vie. Kun nyt autokuume kunnolla iski, aloin siltä istumalta katsella autoja. Se on minulle hyvin tyypillistä ja ominaisuus, josta itsessäni pidän: Saadessani vahvan tunteen jostain, alan heti määrätietoisesti edistää asiaa. Päätimme isäni kanssa hankkia yhteisen auton. Asumme lähekkäin ja totesimme auton tarpeemme osuvan hyvin yhteen niin, että yhteiskäyttö on mahdollista. Vahvaan tunteeseen kannatti tälläkin kertaa luottaa, sillä löysimme hyvin pian juuri sellaisen auton, jollaisen toivoimme löytävämme. Viikko sitten kävimme autoa katsomassa ja eilen haimme kotiin käytetyn, mutta lähes uudenveroisen Volgswagen Transporterin, jossa oli valmiina kaikki toivomamme varusteet. Auton ihanat edelliset omistajat olivat pitäneet sitä tosi hyvänä ja oli haikea hetki, kun auto lähti kanssamme kohti uusia seikkailuja. Olen ihan tosi innoissani! Itse en autoa aja, mutta osalla avustajistani on kortti ja kuskeja löytyy myös lähipiiristä. Arjen liikkumisessani hyödynnän varmasti edelleen paljon taksia ja julkista liikennettä, mutta matkailuun auto tuo tosi paljon uusia mahdollisuuksia. Suomen ja Euroopan kartat ovatkin olleet viime aikoina varsin kovassa käytössä ja hyvin todennäköisesti auto tulee näkymään Palmuasemalla jatkossakin…

IMG_3187

InkedIMG_3140_LI

Sain tällä viikolla yllättäen myös uuden sähköpyörätuolin. Se laitettiin viime vuoden loppupuolella tilaukseen, mutta en osannut odottaa sitä näin nopeasti. Edellinen Puma40 -sähkärini kulki kanssani 12 293 kilometriä. Keväästä 2013 asti se oli mukana arjessani ja syksystä 2014 myös matkoillani. Matkustimme yhdessä neljässä eri maanosassa ja lähes kolmessakymmenessä maassa. Teimme maailmanympärimatkan ja koimme yhdessä oikeastaan jokaisen hetken elämässäni. Kirjoitin yhdessäolostamme kymmenen tuhannen kilometrin kohdalla. Se oli niin luottokumppani, että halusin jatkaa elämääni samanlaisen kanssa. Sain ihan älyttömän hyvää palvelua HUS Apuvälinekeskuksessa ja koin, että tarpeitani todella kuunneltiin. Sain kokeilla erilaisia malleja ja olisin voinut vaihtaa myös uudempiin malleihin, jos ne olisivat tuntuneet parhaiten palvelevilta. Puma40 oli kuitenkin vielä valittavissa ja pähkäilyjen jälkeen päätin jatkaa hyväksi havaitsemallani tiellä. Uutuutena sain toivomani mustat renkaat tylsien harmaiden sijaan ja isommat akut, jotka mahdollistavat aiempaa pidempien matkojen kulkemisen, kunhan kevät koittaa. Olen tyytyväinen valintaani, mutta uusi tuntuu vielä uudelta ja vieraalta. Luottamus uuteen kropan jatkeeseen rakentuu hiljalleen. Uutta alkua korostaa se, että matkamittarissa on vielä alle kymmenen kilometriä. Haikeaa, mutta toisaalta kutkuttavaa mitä kaikkea seuraaviin tuhansiin kilometreihin tulee mahtumaan. Näin viime yönä unta, että oli kesä ja ajoin uudella tuolilla kovaa kuivalla asfaltilla. Ai että, kuinka odotan sitä hetkeä!

IMG_3156

Varasin kesäksi matkan Kreikkaan, Kreetalle Rethymnoniin. Tartuin Aurinkomatkojen tarjouskampaan sen viimeisenä päivänä ja sain suurta nautintoa siitä näystä, kun matkavahvistus saapui sähköpostiin. Matkoissa on nyt hyvät peruutus- ja muutosmahdollisuudet ja olen täysin varautunut siihen, että joko minä tai matkanjärjestäjä perumme matkan. Varaus tuo kuitenkin minulle just nyt tosi paljon valoa tunnelin päähän. Hotellivalintani oli BIO Suites Hotel, jonka sivuilla on erinomaisesti esitelty esteetön huone muiden huoneiden joukossa. Ramppi altaaseen ja hyvä sijainti viimeistelivät päätökseni. Toivotaan, että pääsen hotellin kokemaan, kesällä tai myöhemmin. Sain muuten Aurinkomatkojen puhelinpalvelussa hyvin osaavaa palvelua. Aurinkomatkojen ehdoton plussa moniin muihin matkanjärjestäjiin nähden on se, että maksan invataksikuljetuksesta lentokentältä hotellille saman hinnan kuin perus bussikuljetuksesta. Lisää tästä voit lukea jutustani Esteettömät kuljetukset lomakohteessa.

Menneeseen viikkoon on mahtunut myös hammaslääkäri, uusi kampaaja, uudet talvikengät ja koirani nisäkasvaimen leikkaus. Pieni potilas voi onneksi hyvin, vaikka mieli onkin maassa, kun tötterö on päässä. Uusi viikko alkaa huomenna kolmannen lastenkirjani julkaisulla! Olemme työssäni Harvinaiskeskus Noriossa julkaisseet aiemmin lastenkirjat Leivotaan ihminen (2015) ja Ihmetellään kromosomeja (2018) ja nyt kirjasarja saa jatkoa huomenna julkaistavalla Pohdiskellaan periytymistä -kirjalla. Kirja sijoittuu harvinaista, perinnöllistä sairautta sairastavien lasten perheiden kurssille. Kauniissa luonnossa, uusien ystävien kanssa pohditaan yleisimpiä periytymistapoja ja harvinaisia sairauksia. Leivotaan ihminen ja Ihmetellään kromosomeja -lastenkirjoista tutut lapset Emma ja Joonas ottavat ilon irti kurssin ohjelmasta, mutta myös vertaisuudesta. Pohdintaan nousevat periytymistapojen lisäksi sisaruus, eri tavoin näkyvät tai näkymättömät sairaudet sekä niiden herättämät tunteet. Olen kirjoittanut aiempien kirjojen tapaan kirjan tarinan. Asiaosuuksista on vastannut ihana kollegani, perinnöllisyyshoitaja Ulla Parisaari ja toki sitä on pyöritelty koko mahtavan työryhmämme voimin. Kirjan kuvituksen on luonut huikean taitava Ilona Partanen. Kirja julkaistaan Facebook-livelähetyksessä huomenna maanantaina 25.1.2021 klo 15. Lisää tietoa kaikista kirjoista Harvinaiskeskus Norion sivuilla. Uusi kirja tulee huomenna myyntiin Tukiliiton verkkokauppaan. Olen siitä tosi ylpeä!

IMG_3112

Uusi auto pääsee ensimmäiselle seikkailulleen Imatralle tulevalla viikolla. Suunnitelmissa on myös monia muita pieniä kotimaan reissuja viimeistään keväämmällä. Nyt yritän taistella lumen kanssa ja ihailla sen kauneutta ja valoa, vaikka se vaikeuttaakin elämää älyttömän paljon. Päivä pitenee viikossa kuitenkin jo yli puoli tuntia ja kuukauden päästä aurinko alkaa yleensä ensimmäistä kertaa vähän lämmittää!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply