Valikko
pohdinta

Finnish Travel Gala, välijuhlan paikka

Eilen juhlittiin suomalaisia matkailualan tekoja ja toimijoita Finnish Travel Galassa. Heräsin tänä aamuna hotellihuoneen sängyssä huomattavan väsyneenä, ehkä hieman päänsärkyisenäkin, mutta ihan älyttömän tyytyväisenä. Poissa oli edellisillan kuningatar-look mutta sisäisen kuningattaren tunsin vielä. Pieni harmitus iski, kun tajusin, että kamerastani puuttuivat kokonaan kuvat, joiden avulla voisin näyttää teille kaiken sen juhlavuuden, jota Clarion Hotel Helsinki oli täynnä. En vain malttanut pysähtyä kuvaamaan. Onneksi on sanat. Satoja ihmisiä parhaimpiinsa pukeutuneena ja paljon panostaneina. Iso sali täynnä valkoisia, pyöreitä, kauniisti katettuja pöytiä ja pieni jännitys kenet saa vieruskaveriksi. Ja sitten iso ilo, kun viereen istuu ihana uusi tuttavuus, Minna, Jyväskylässä sijaitsevan Local Culture Hostel & Cafén toinen omistaja, joka oli yhtiökumppaninsa kanssa ehdolla Vuoden Matkailutulokkaaksi. Lorenz Backman juonsi gaalan ja teki sen aivan erinomaisella tavalla saaden tunnelman nousemaan välittömästi. Nautimme kolmen ruokalajin illallisen, jota rytmittivät palkintojenjaot sekä Scandinavian Dancersin huikeat tanssiesitykset. Lavalla nähtiin Tanssii Tähtien kanssa ja Voice of Finland -ohjelmista tuttuja tanssijoita ja laulajia. Itse gaala päättyi yhdentoista aikaan, jonka jälkeen iltaa jatkettiin bilebändin tahtiin tanssien ja lopulta Clarionin 16. kerroksen näköalabaarissa viihtyen.

Päätin, että gaala on välijuhlani kaikelle sille työlle mitä olen viimeisen seitsemän vuoden aikana esteettömän matkailun eteen tehnyt. Itselle pitää aika ajoin antaa korostettu lupa olla ylpeä omista saavutuksistaan.  Se on erityisen tärkeää tällaisissa tilanteissa, joissa koko ajan näkee kuinka paljon työtä on vielä tehtävänä. Eilisilta oli minulle ilta esteettömän matkailun kuningattarena. Kun kesän kynnyksellä kuulin olevani ehdolla Vuoden Matkailuvaikuttajaksi, tiesin, että se jo itsessään on voitto. Varsinkin kun kanssaehdokkaani oli huikean suuri, suosittu ja hyvää työtä tekevä Rantapallo sekä mitä ihanin Mikko ”Peltsi” Peltola, joka on tuonut Peltsin Kova vuosi -ohjelmassaan Suomen luontoa hienolla tavalla esiin. Minkäs sitä kuitenkaan omalle kilpailuhenkisyydelleen voi, tottakai minulle heräsi viime metreillä halu voittaa. Tilaan päästyäni tuli kuitenkin voimakas tunne, että voittoa ei tule. Lavalle ei ollut ramppia. Vähän hymyilytti, koska ne pari porrasaskelmaa symboloivat jotenkin täysin tämänhetkistä tilannetta ja matkailunkin esteettömyysajattelua: Miksi tehdä ramppi, jos sitä ei kukaan kuitenkaan käytä? Ja juuri siinä hetkessä, kaikkien niiden matkailualan ammattilaisten keskellä, se yksi pieni ramppi olisi ollut käyttämättömänäkin kaunis näky, huomaamaton piiloviesti ihmisten verkkokalvoille.

Rantapallo valittiin Vuoden Matkailuvaikuttajaksi ja heidän hieno tiimi ansaitsi sen. Kategorian voittajan valitsi arvovaltainen raati ja yleisö sai äänestää suosikkiaan kaikista gaalan ehdokkaista. Yleisön suosikiksi nousi Aurinkomatkat. Kiitos kaikille, jotka annoitte äänenne minulle. Eniten harmitti se, etten päässyt pitämään puhetta. Siinä olisi nimittäin ollut ainutlaatuinen tilaisuus puhua kerralla isolle joukolle matkailualan ammattilaisia. Olisin aloittanut kertomalla, että se palkinto (ja toki laajemmin koko tämä ehdokkuus) kuvastaa paitsi sitä työtä mitä minä olen seitsemän vuoden aikana tehnyt, myös sitä mitä esteettömässä matkailussa on sinä aikana tapahtunut. Olisin kertonut siitä huikeasta tunteesta, joka tulee aina kun kuulen vaikuttaneeni jonkun matkaunelman toteutumiseen. Erityisen hienoa se on silloin, jos henkilö lähtee innoittamanani ensimmäistä kertaa elämässään tai ensimmäistä kertaa vammautumisensa jälkeen matkaan. Olisin kertonut, että työtä on vielä ihan älyttömästi tehtävänä ja tavallaan hyvä niin, sillä minulla ainakin on vielä todella paljon annettavaa. Toivon, että myös jokaisella yleisöllä istuneella on, sillä vain yhteistyöllä pystytään viestittämään paljon nykyistä selvemmin, että matkoilla voi todellakin liikkua monella muullakin tavalla kuin omilla jaloilla. Vain yhteistyöllä tavoitetaan se hyödyntämätön matkustajapotentiaali, joka meillä Suomessa vielä on. Lopuksi olisin kiittänyt teitä rakkaat lukijat, läheisiäni, huikeita matka-avustajiani, joita ilman en maailmaa kiertäisi sekä kaikkia niitä yhteistyökumppaneita, jotka ovat minuun ja esteettömään matkailuun jo tähän mennessä uskoneet. Sillä arvatkaapa mitä? Moni heistä tuli illan aikana sanomaan, että olivat kiinnittäneet huomiota siihen, ettei lavalle ole ramppia. Voiko enää selvempää merkkiä olla siitä, että oikeita asioita tapahtuu, vaikkakin välillä tuskallisen hitaasti, ja välijuhlan paikka on vielä jonain päivänä tuossakin gaalassa. Silloin juhlittavia saavutuksia on toivottavasti vielä nykyistäkin enemmän.

Tutustu tästä kaikkiin gaalassa palkittuihin.

IMG_3571

IMG_3576

IMG_3557

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Inka
    6.10.2018 at 20:49

    Sanna oot ihan huikea! Tuon puheen olisin kuullut tosi mieluusti, sillä tuo foorumi olisi ollut sen kuulemiselle varmasti paras paikka koko Suomen maassa. Toivon, että pääset vielä pitämään sen! Kuten eilen tuli moneen kertaan todettua, se, että toit ehdokkuudella paitsi esteetöntä matkailua myös blogeja esille gaalassa ainoana edustajana, on ihan mieletöntä pioneerityötä! Raivaat tietä niin monelle!!

    Reply

Leave a Reply