Valikko
lukijamatka / risteily / Välimeren risteily

Välimeren risteilyn viisi huippukohtaa

Palasin alkuviikosta Välimeren risteilyltä. Kyseessä oli Risteilykeskuksen ja minun yhdessä suunnittelema esteetön risteilyloma, jolla toimin matkanjohtajana. Vietimme ensin kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän Barcelonassa. Sen jälkeen risteilimme viikon Royal Caribbeanin Oasis of the Seasilla Läntisellä Välimerellä ja koimme nyt ajateltuna aivan älyttömän paljon kaikenlaista. Mieli on vieläkin ihan pökerryksissä ja kuten aina tapahtumarikkaiden matkojen jälkeen, on vaikea päättää mistä aloittaisi. Ensimmäiseksi mieleen tulevat asiat ja huippuhetket ovat onneksi aina hyvä valinta. TOP 5 siis!

1) Meidän jengi

Matkanjohtajan työn ilo ja haaste on se, ettei yleensä ennakkoon tiedä millaisia ihmisiä lentokentällä kohtaa. Nyt tunsin ennakkoon muutaman, mutta muut olivat uusia tuttavuuksia. Meitä oli yhteensä 13, 29-81 -vuotiasta matkaajaa. Muutama oli reissannut aiemmin paljonkin, muutamalle matkustaminen jo itsessään oli aika uutta. Minua ja avustajaani lukuunottamatta kaikki muut olivat ensimmäistä kertaa tällaisella risteilyllä. Ei siis ihme, että valtavalla laivalla suunnat usein hukkuivat ja tiivistahtiset satamapäivät välillä hengästyttivät. Erilaisia ihmisiä, kaikki omalla tavallaan huippuja. Yhteisillä illallisilla sai usein nauraa vedet silmissä, kun kaikki kertoivat tarinoita päivästään. Ei meillä kaikki aina ihan putkeen mennyt. Esimerkiksi kuljetusten järjestämiseen käytettiin etukäteen paljon aikaa, jotta kaikki olisi varmasti kunnossa ja silti temppuileva bussin hissi yritti murtaa reissuhenkeämme. Nauru kuului kuitenkin aina lopulta läpi hajonneiden hissienkin. Olen tosi iloinen, että kaikki löysivät matkasta omia kohokohtiaan ja kotiin palasi tyytyväistä porukaa ja ennen kaikkea monta uutta risteilyfania!

IMG_20190906_200401

2) Yllättävän ihanat satamat

Myönnän, että saatoin olla ennakkoon hieman epäileväinen satamiemme suhteen, vaikka mainoslauseissani niitä hehkutinkin. En pitänyt ajatuksesta, että joka satamissa täytyisi lähteä kymmenien kilometrien päähän kokeakseen jotain. Tai lähinnä La Speziassa ja Civitavecchiassa. Mutta hei, ei pitänyt! La Spezia osoittautui ihanaksi satamakaupungiksi ja vaikka Civitavecchiassa suurin osa laivan väestä suuntasikin Roomaan, myös Civitavecchia yllätti mukavuudellaan ja ranta-alueellaan. Kirjoitan näistä vielä erikseen. Viisi ryhmäläistämme lähti Roomaan ja sekin oli kuulemma yksi reissun parhaista valinnoista, samoin kahden ryhmäläisemme junaretki Pisaan La Speziasta. Roomassa itse kaupungin lisäksi yllättävän ihana oli myös heille järjestämäni esteetön auto ja sen kuski. Napoli oli huikea, Marseillea olisin halunnut nähdä enemmänkin. Palmaa katselin tällä kertaa vain kauempaa.

IMG_20190904_151959

IMG_20190904_120852

3) Laivan Central Park

Laivan kannella 8 sijaitsee Central Park. Sen tunnelma on ihana aamusta iltaan. Aamulla uusi aamu, päivän ensihenkäys, bagelit Park Cafésta. Iltapäivällä rauha keskellä hälyä ja laivan aktiviteettimyrskyä. Illalla illallista erikoisravintoloissa nauttivat ihmiset, lämpimän illan henkäys, kaunis valaistus ja viulumusiikki. Central Park on vain Oasis-luokan laivoilla. Ei sitä muilla laivoilla osaa kaivata, mutta sitten kun se on siinä, on se jotenkin kertakaikkisen täydellinen.

IMG_20190903_093702

IMG_20190902_211608

4) Kanta-asiakkaiden ilta auringonlaskussa

Olen tämän risteilyn jälkeen viettänyt viimeisen viiden vuoden aikana Royal Caribbeanin laivoilla jo 72 yötä. Saman verran öitä on kanssani kaikilla risteilyillä olleella avustajallani Virvalla. Olemme tällä hetkellä kanta-asiakasohjelman Emerald-tason jäseniä. Saimme siksi kutsun Crown & Anchor -kanta-asiakastilaisuuteen, jota vietettiin lähtiessämme La Speziasta. Tilaisuus järjestettiin helikopterikentällä, jonne ei noin vain ole pääsyä. Kapteeni vilkutti meille sillalta ja soitti sumutorvia. Viinilasi kädessä, auringonlasku ja sen jälkeen syttyvät La Spezian valot. Tilaisuus kesti alle tunnin, mutta jäi tosi vahvasti mieleen. Sieltä jatkoimme jääshowhun, joka kruunasi illan.

IMG-20190909-WA0030

IMG_20190904_202746

5) Ketään (meidän porukasta) ei ryöstetty Barcelonassa

Tuo suluissa oleva osuus siksi, että hotelleilta risteilysatamaan meidät vienyt kuskimme menetti käsilaukkunsa meitä autoon auttaessaan. Ketään meistä ei kuitenkaan ryöstetty, vaikka sitä etukäteen pelkäsinkin, Barcelona kun tunnetaan taskuvarkaistaan. Mutta onhan se Barcelona nyt herran jestas ihana! Palataan siihenkin.

+ bonus: Oasis of the Seas

En kirjoita laivaesittelyä, sillä Oasis on oikeastaan samanlainen kuin siskonsa Allure of the Seas, josta kirjoitin Karibian risteilymme jälkeen. Molemmat menevät ihan pian telakalle (tai Allure taitaa juuri olla), jossa molemmat kokevat suuria uudistuksia, joten juttu vanhenisikin jo pian. Ensi kesänä Allure tulee Välimerelle, lähdettäiskö silloin katsomaan miltä siellä näyttää? Nytkin Oasis of the Seas kuitenkin hurmasi, täysin.

+bonuksen bonus

Karuselli! Ja koko Boardwalk!

IMG_20190907_145341

IMG_20190903_204704

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply