Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu

Vallisaari ja Helsinki Biennaali pyörätuolilla

Vallisaari ja Helsinki Biennaali pyörätuolilla

Kaupallinen yhteistyö: JT-Line Oy

Vallisaaressa parhaillaan järjestettävän kansainvälisen kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaalin esteettömyys on herättänyt paljon kysymyksiä, kommentointia ja kritiikkiäkin. Monilla pyörätuolin käyttäjillä on ollut hämmennystä siitä, pääseekö saareen liikennöiviin vesibusseihin esteettömästi. Olen saanut viestejä pettyneiltä sähköpyörätuolin käyttäjiltä, jotka on käännytetty pois heidän pyrkiessään Kauppatorilta lähteviin aluksiin. Esteettömyyttä tarvitsevan ja erityisesti sähköpyörätuolin käyttäjän kannattaa valita lähtösatamaksi Hakaniemi, sillä sieltä Vallisaareen liikennöivä vesibussi mahdollistaa Vallisaareen pääsyn myös sähköpyörätuolilla. JT-Line Oy kutsui minut heidän kanssaan merimatkalle ja vierailemaan Vallisaaressa. Aurinkoiseen kesään ei paljon houkuttelevampaa tarjousta voi saada.

Hakaniemestä Vallisaareen JT-Linen matkassa: aikataulut ja liput

JT-Line Oy liikennöi tänä kesänä Vallisaareen Hakaniemestä. Reitti on niin sanottu Island Hopping -reitti. Vesibussi M/s Amiraali lähtee Hakaniemestä, pysähtyy seuraavaksi Kruunuvuorenrannassa, sitten Vasikkasaaressa ja sen jälkeen Vallisaaressa. Matka Vallisaareen kestää noin 45 minuuttia. Vallisaaressa alus jättää matkustajat Luotsipihan laituriin, mutta takaisin lähdetään Torpedolahden laiturista. Paluumatkalla pysähdytään Lonnassa ja Kruunuvuorenrannassa. Lähtöjä on päivässä pääsääntöisesti viisi ja aikataulut löytyvät JT-Linen sivulta.

Liput voi ostaa etukäteen tai vasta vesibussista. Avustajaa tarvitsevan liikuntarajoitteisen henkilön avustaja matkustaa maksutta. Apuvälineiden käyttäjän avuntarve on helppo todentaa, muissa tilanteissa avustajan saa maksutta esittämällä esimerkiksi Vammaiskortin avustajatunnuksen tai muun todisteen avustajan tarpeesta. Lisätietoa ja lippujen hinnat JT-Linen sivuilta.

Laitureiden esteettömyys

Vesibussien haaste on se, että niiden työkaverina on meri, joka on jatkuvassa muutoksessa. Vedenkorkeus vaihtelee eri päivinä ja samankin päivän sisällä, minkä vuoksi on mahdoton antaa esimerkiksi tarkkoja mittoja siitä, millainen korkeusero jää aluksen ja laiturin väliin.

Hakaniemessä alus lähtee Hakaniemenrannasta. Sieltä oli minun retkipäivänä aivan todella helppo nousta sisään. M/s Amiraali oli täysin samalla tasolla kuin laituri ja pystyin ajamaan suoraan sisään. Jos olisin halunnut tai jos korkeuseroa laituriin nähden olisi ollut, väliin olisi voitu laittaa ramppi. Aluksella on tukeva irtoramppi, jota voi hyödyntää eri tilanteissa.

Vallisaaren Luotsipihalla vedenkorkeus oli minun retkipäivänä noin 30 cm normaalia matalampi. Kulkusilta aluksesta laiturille jäi siis jyrkemmäksi kuin useina päivinä. Aluksella olevasta irtorampista oli kuitenkin paljon apua, sillä sen avulla jyrkkyyskulmaa saatiin paljon loivemmaksi, eikä minulla ollut ongelmia poistua aluksesta. Poistuin viimeisenä, jolloin ei ollut mitään kiirettä ja aluksen miehistö oli todella avuliasta ja osaavaa.

Vallisaaren Torpedolahden laiturilta pääsin niin ikään hyvin kyytiin. Satamaan saapuessamme meinasimme jäädä heti ensimmäiseen jonoon. Siinä jonotettiin kuitenkin Kauppatorille menevään vesibussiin. JT-Linen alus Hakaniemeen lähtee hieman kauempaa eli jatka vain ensimmäisen jonon ohi. Oikea kohta on merkitty JT-Linen kyltillä. Jos käytät apuvälineitä, älä mene jonon jatkeeksi, vaan jää jonon eteen. Tällöin aluksen miehistö näkee sinut ja voi auttaa ensimmäisenä alukseen. Laiturilla on iso kynnys (älytön moka laiturin toteuttajilta, mutta olisi helppo korjata…), mutta JT-Linen vesibussissa olevan irtorampin avulla siitäkin pääsi. Kulkusilta oli taas vähän jyrkkä, mutta irtorampin avulla sitä sai loivennettua.

Kuulemma minun retkipäivää matalammaksi vesi harvemmin laskee, mutta vesi nousee yleensä syksyä kohti. Jos siis näiden kuvien perusteella uskot alukseen pääseväsi, on epätodennäköistä, että sinulle osuisi tätä hankalammat olosuhteet. Apuvälineiden kanssa alukseen meneminen ei vaadi ennakkoilmoittelua, mutta jos kaipaat lisätietoa tai haluat varmistaa veden korkeutta, JT-Linen myyntipalvelu auttaa numerossa 010 205 1880.

M/s Amiraali -aluksen esteettömyys

M/s Amiraali liikennöi tänä kesänä Hakaniemi – Vallisaari -väliä. Aluksen sisääntulokerroksessa on muutama paikka pyörätuoleille ja tarvittaessa myös eteiskäytävässä voi olla. Tykkäsin olla pyörätuolille varatulla paikalla, sillä siitä oli erityisen hyvät merinäköalat, eikä siinä ollut aluksesta nousevien tai sinne tulevien uusien matkustajien tiellä. Ympärillä olevia penkkejä ja pöytiä voisi poistaa enemmänkin, jotta tasolle saisi enemmän tilaa. Sitä tarvitsevat nimittäin myös lastenvaunut ja -rattaat. Aluksella on pieni kahvio, josta saa muun muassa virvokkeita. Merimatka on ihan älyttömän kiva ja jo itsessään syy lähteä. Helsingin saaristo on kovin kaunis!

Vallisaaren ja Helsinki Biennaalin esteettömyys

Vierailin Vallisaaressa viimeksi kaksi vuotta sitten ja kirjoitin silloinkin fiilistelyni, jonka voit lukea klikkaamalla tästä. Vallisaarta kuvataan haastelliseksi paikaksi liikkumisesteisille. Selvää onkin, että Helsinki Biennaalin paikkaa ei ole esteettömyys edellä valittu. Vallisaari on luontosaari ja todella kaunis sellainen. Saaressa kiertää noin kolmen kilometrin mittainen reitti, jonka varrella myös Helsinki Biennaalin teokset ovat. Reitti on pääosin hiekkaa, jota oli sähköpyörätuolilla helppo kulkea, mutta aina välillä tulee vaikeampia soraisempia kohtia. Juurakoita tai vastaavia reitillä ei ole. Reitin varrella on myös joitakin mäkiä, muutamat jyrkkiä. Sähköpyörätuolini kulki nämä kaikki hyvin, eivätkä mäet tuntuneet turvattomilta. Reitin jyrkyydet on merkitty tähän karttaan. Maasto kannattaa siis ottaa huomioon, kun suunnittelet retkeä ja mahdollisesti mukaan otettavia apuvälineitä.

Helsinki Biennaali esittelee 41 nykytaiteen huippua Suomesta ja maailmalta. Biennaali on maksuton eli kustannuksia tulee ainoastaan vesibussilipusta. Suurin osa teoksista sijaitsee sisätiloissa Vallisaaren historiallisissa rakennuksissa, joihin ei ole esteetöntä kulkua. Sisään olisi päässyt lähinnä Aleksanterinpatterissa oleviin huoneisiin. Me olimme kuitenkin asennoituneet niin, ettemme jaksa jonottaa sisätiloihin (jonot olivat paikoin hyvin pitkiä), vaan nautimme kesäpäivästä ja ulkona olevista teoksista. Ihan kaikkien ulkoteostenkaan lähelle ei päässyt esteettömästi, mutta kaikkiin avautui jonkinlainen näköala. Helsinki Biennaali on julkaissut tiedot kaikkien teosten esteettömyydestä ja tuon tiedoston avulla oli helppo tehdä ennakkosuunnittelua. Tutustu teosten esteettömyystietoihin klikkaamalla tästä.

Vallisaaressa vastaan tuli kolme esteetöntä vessaa. Ensimmäinen sijaitsi heti tulosatamassa eli Luotsipihan laiturin lähellä. Se oli tilava vesivessa. Seuraava oli reitin puolivälin paikkeilla ja se oli ulkohuussihenkisempi kuivakäymälä. Kolmas sijaitsi reitin lopussa eli Torpedolahden laiturin lähellä. Sinne en ehtinyt kurkata sisään, sillä se oli varattu, mutta ulkoapäin se oli samanhenkinen kuin ensimmäinenkin. Vessat on merkitty Helsinki Biennaalin karttaan.

Vallisaaressa on monia kivoja kahviloita ja terasseja, joista kaikki eivät kuitenkaan ole esteettömiä. Monista kyllä saisi esteettömiä hyvin pienin ja helpoin ratkaisuin, mihin kannustan. Etenkin reitin loppupäässä on monia kivoja paikkoja (ja ihanaa Jäätelökahvila Pajan jäätelöä), joten loppuun kannattaa jättää aikaa. Me vietimme saaressa nyt aikatauluhaasteiden vuoksi vain kaksi tuntia, mutta jos teoksiin haluaa keskittyä enemmänkin, kannattaa aikaa varata ehdottomasti enemmän.

Ovatko Vallisaari ja Helsinki Biennaali pyörätuolilla käymisen arvoisia?

Jos en olisi etukäteen tiennyt mitä odottaa, olisin varmaan pettynyt Helsinki Biennaalin esteellisyyteen. Tietoa on kuitenkin tällä hetkellä hyvin saatavilla, joten tiesin mitä odottaa. Ymmärrän hyvin, että Biennaalista saattaa jäädä vajaa kokemus ja ymmärrän hyvin kritiikin sen esteellisyyttä kohtaan. Kokonaisuutena oma retkeni oli kuitenkin erinomainen, kun ottaa huomioon merimatkan JT-Linen aluksella ja Vallisaaren lumoavan luonnon. Ne teokset, jotka Helsinki Biennaalista näin olivat tosi kiva lisä tähän, mutta ensi kesänäkin suuntaan Vallisaareen päästäkseni JT-Linen matkassa merelle ja Vallisaaren kauneutta ihastelemaan.

JT-Line kulkee Hakaniemestä Vallisaareen päivittäin 15.8.2021 saakka, viikonloppuina 21.-22.8.2021 ja 28.-29.8.2021 sekä Itämeripäivänä 26.8.2021.

Lue lisää:

JT-Linen sivujen esteettömyysosuus
Helsinki-Biennaalin sivujen esteettömyysosuus

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggaajaa tykkää tästä: