Valikko
Italia

Venetsia, ehkä vielä joskus

Tänä aamuna minun piti herätä yllä olevan kuviin maisemiin, ensimmäiseen aamuuni Venetsiassa. Olen suunnitellut meneväni Venetsiaan jo kahdesti. Ensimmäisellä kerralla, syksyllä 2010, olin jo hyvin lähellä. Lensin Venetsian lentokentälle ja jatkoin matkaa noin 90 kilometrin päässä sijaitsevaan Lignano Sabbiadoroon, jossa pelattiin sähköpyörätuolisalibandyn MM-kilpailut. Kisojen jälkeen jäimme ystäväni kanssa vielä vuorokaudeksi Venetsiaan, jotta ehtisimme nähdä kaupungin. No, ei se sitten mennytkään ihan niin. Edellisillan juhlinta ja kaatosade saivat meidät pysymään koko päivän hotellissa, muutaman kilometrin päässä lentokentältä. Hotellin läheltä löytyi onneksi äärettömän hyvä pizzapaikka, eikä muutenkaan harmittanut, sillä tiesin uuden tilaisuuden koittavan.

Se uusi tilaisuus piti olla nyt. Jälleen sähköpyörätuolisalibandyturnaus Lignano Sabbiadorossa, johon minun piti lähteä joukkueenjohtajan ominaisuudessa. Päätimme ystävieni kanssa mennä Venetsiaan jo pari päivää aiemmin, jotta ehtisimme rauhassa tutustua kaupunkiin. Siellä he nyt ovat ja minä parantelen kaksi viikkoa sitten murtunutta jalkaani kotona. Venetsia ei ole esteettömän matkailun kannalta kaikista yksinkertaisin kaupunki. Haastavaksi kaupungin tekee se, että se koostuu yli sadasta saaresta. Kaupunki on veden valtaama ja kanaaleja on kaikkialla. Niiden yli pääsee satoja siltoja pitkin, mutta suurin osa silloista koostuu rappusista eli pyörätuolilla ei niihin ole asiaa. Silti Venetsiasta voi nauttia myös esteettömästi, kunhan tekee pohjatyön kunnolla.

Kaupunkiin pääseminen

Kesäisin Venetsiaan on Helsingistä suoria lentoja. Talviaikaan tarvitaan yksi vaihto. Reittivaihtoehtoja on useampia, mutta toimivimmat löytyvät Lufthansalla Frankfurtin kautta tai KLM:llä Amsterdamin kautta. Näillä molemmilla löytyy lähtöjä, joissa molemmat välit lennetään tarpeeksi isoilla koneilla, jotta myös sähköpyörätuolit saadaan matkaan. Lentokentältä kaupunkiin pääsee parhaiten vesibussilla. Ensin tosin on mentävä pieni pätkä myös tavallisella bussilla. Vesibussit eli vaporettot ovat lauttoja, joihin pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Kokemuksia näistä saadaan kunhan minun tavoin sähköpyörätuolilla liikkuvat ystäväni palaavat reissusta.

Hotellin löytäminen 

Venetsiassa on useita hotelleja, joista löytyy invahuone. Hotellin valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä vaikka hotellista löytyisikin toimiva huone, ei itse hotelliin välttämättä ole esteetöntä kulkua muuten kuin yksityisellä (ja kalliilla) esteettömällä venetaksilla. Europe for Visitors -sivusto listannut Venetsian esteettömiä hotelleja, mutta ottaessani yhteyttä hotelleihin, selvisi, että kaikkiin ei tosiaan ole esteetöntä kulkua muuten kuin yksityisellä venetaksilla. Kaksi hotellia täyttivät meidän seurueemme vaatimukset esteettömyyden ja edullisen hinnan suhteen. Hotel Ca’D’oro oli turvallinen valinta, sillä brittiläinen sähköpyörätuolilla liikkuva bloggaaja oli reissullaan majoittunut tuohon hotelliin. Invahuoneita ei ollut kuitenkaan tarpeeksi koko seurueellemme, joten toiseksi hotelliksi valikoitui Hotel San Zulian. Tihrustin ensin kartasta, että myös tähän hotelliin oli esteetön kulku vesibussipysäkiltä. Reitin kävi vielä paikan päällä suureksi avukseni tsekkaamassa Venetsiassa asuva suomalainen matkabloggaaja Mari, joka kirjoittaa ihanaa Marimente -blogia. (Siinä blogissa kannattaa ehdottomasti käydä tunnelmoimassa Venetsiaa!) Nämä molemmat hotellit ovat kolmen tähden hotelleja. Ilmeisen toimiva on myös neljän tähden Monaco & Grand Canal, mutta hinnat kahdelle yölle olivat lähes kymmenkertaiset näihin kahteen muuhun verrattuna.

Kaupungissa liikkuminen

Venetsia ei ole järin suuri ja kaupungissa on lyhyet välimatkat kaikkialle. Tältä sivulta voit ladata pdf-muodossa olevan kartan, johon on merkitty vihreällä kaikki esteettömät alueet. Niitä on loppujen lopuksi paljon. Yleisin tapa liikkua kaupungissa alueelta toiseen on kulkea siltoja pitkin. Apuvälinein liikkuvalle ratkaisun tarjoavat kuitenkin esteettömät vesibussit eli vaporettot, joiden avulla pääsee vesiteitse alueelta toiselle. Pyörätuolin käyttäjät saavat tuntuvan alennuksen, joten tämä kulkutapa ei tule edes kovin kalliiksi. Vesiltä kaupunki myös näyttäytyy erityisen kauniina.

Tietolähteitä

Linkkasinkin jo edellä monia hyviä tietolähteitä, mutta englannin kielisiä vinkkejä löytyy myös täältä:

Onko sinulla kokemuksia esteettömästä Venetsiasta? Kerro vinkkisi!

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Miraorvokki/Pöndekengissä
    25.2.2016 at 08:30

    Taas tuli semmoinen tietopaketti että! Kiitos kun kirjoitat. Näistä saa aina hyviä ajatuksia matkustamiseen. En tiennyt että Venetsiasta saa myös tuollaisen esteettömän kartan käsiinsä! Tosi kätevää.

    Toivottavasti seuraavalla kertaa pääset ihan oikeasti nauttimaan Venetsiasta eikä sateet tai murtumat sitä estä! Parane pian 🙂

    Reply
    • Palmuaseman Sanna
      25.2.2016 at 20:31

      Kiitos, ihana kuulla, että sait uusia ajatuksia 🙂 Ja todellakin Venetsia on vielä joskus oikeasti koettava!

      Reply

Leave a Reply