Valikko
Hotellit Suomessa / kotka / yhteistyö

Viikonloppuloma luonnostaan vahvassa Kotkassa

Kaupallinen yhteistyö: Cursor Oy, Visit Kotka-Hamina

Kotka on kaupunki, johon ei vain ole tullut mentyä. Pitkään ongelmana oli se, ettei sinne oikein päässyt pääkaupunkiseudulta esteettömästi julkisilla, eikä käytössäni ole autoa. Sitten tuli kuitenkin Onnibus matalalattiabusseineen ja ratkaisi ongelman. Silti saman etäisyyden päässä olevat kaupungit, Tampere ja Turku esimerkiksi, ovat menneet edelle. Tai muiden maiden kaupungit, joista olen usein hakenut asioita, joita en ole tajunnut löytyvän lähempääkin: merimaisemia, hyvää ruokaa ja upeita puistoja. Meri on Kotkassa kaikkialla, sillä kaupungin keskusta on saari! Oikeastaan koko kaupunki muodostuu saarista. Innostuin todella paljon, kun sain alkuvuodesta yhteydenoton Merikeskus Vellamosta ja Kotkan-Haminan seudun matkailusta. He nimittäin kutsuivat minut viettämään viikonloppulomaa Kotkaan! Niinpä me Virvan kanssa eräänä toukokuun perjantaina saavuimme Kotkaan. Tasaisella Onnibussin kyydillä, kahdessa tunnissa Helsingistä ja seitsemällä eurolla. Alkuvuodesta en osannut edes unelmoida, että viikonloppulomaa koristaa kaiken lisäksi mitä ihanin kesäaurinko ja helle. Koska olen varma, että nämä ihanat kesäsäät jatkuvat koko kesän, nappaa tästä vinkit kesälomalle Kotkaan ja koe tämä ihanuus.

Majoituimme Original Sokos Hotel Seurahuoneessa, joka sijaitsee aivan keskustassa. Hotellin sijainti oli erinomainen kaupungissa liikkumisemme kannalta. Linja-autoasemalle oli 500 metrin matka ja kaikki tekemisemme sijoittuivat noin kahden kilometrin säteelle hotellilta. Hotellissa sijaitsee kolme ravintolaa: Fransmanni, Amarillo ja hello!. Ensimmäisessä söimme aamiaiset sekä illallista ensimmäisenä iltanamme, kaksi viimeistä ovat selvästi myös suosittuja yöelämän kohtaamispaikkoja. Sokos Hotel Seurahuoneessa on kaksi esteetöntä huonetta, jotka on juuri remontoitu. Tältä ne näyttivät. Palmuaseman Facebookista löytyy myös esittelyvideo, josta huoneen ratkaisut näkyvät selvemmin.

IMG_0560

IMG_0562

IMG_0564

Kotkassa on oivallettu jotain älyttömän hienoa. Nimittäin puistot. Keskustassa voi lähestulkoon kulkea puistosta toiseen. Keskustan arkkitehtuuri ei näin äkkiseltään poikkea kovin paljon muista Suomen kaupungeista, mutta kun se kaikki verhoillaan vihreydellä ja puistoilla, edessä onkin yhtäkkiä jotain hyvin uniikkia. Kotkan puistot ovat palkittuja ja koko Kotka on yksi harvoista kansallisista kaupunkipuistoista. Me aloitimme lomamme hengähtämällä hetken aivan hotellimme vieressä sijainneessa Sibeliuspuistossa. Sieltä jatkoimme kivenheiton päässä sijaitsevaan Palotorninvuorenpuistoon. Ilta-aurinko valaisi ylöspäin johtavan tien, joka näytti aivan tieltä paratiisiin. Paitsi, että se oli mukulakivinen, eikä minun paratiisissani ole mukulakiviä. Menimme silti ja hyvä niin. Ylhäällä odotti hetkeen ihanin terassi, Palski, josta avautui upeat merinäköalat. Se oli niin ihana paikka, että sinne oli pakko jäädä. Siinä ilta-auringon loisteessa, lasi kuohuvaa edessä, tuntui hyvin vahvasti lomalta.

IMG_0573

IMG_0604

IMG_0584

IMG_0594

IMG_0599

IMG_6695

Sama fiilis jatkui lauantaina. Sibeliuksenpuisto oli reunustettu kirpputorilla. Yhtäkkiä tuntui Berliiniltä. Jatkoimme Isopuistoon, joka oli mieletön! Laajat nurmialueet, muutama auringonottaja kuuntelemassa Kaija Koota, ihania tasaisia teitä kuljettavana, kauniita kukka-asetelmia ja ihana tunnelma. Hieman harmitti, että olin suunnitellut päivälle niin paljon kaikkea. Olisin nimittäin voinut jäädä vain siihen nurmikolle. Hakea jostain piknikeväät ja olla siinä vain koko päivän. Voi olla, että se kertoi rankoista matkaa edeltäneistä viikoista tai sitten siinä puistossa oli jotain taikaa, mutta tuli tunne, että loma voisi vain jatkua siinä.

IMG_0611

IMG_0621

IMG_0623

IMG_0627

IMG_0629

IMG_0641

Se tunne unohtui, kun vastaan tuli kaikkea muuta ihanaa. Isopuistosta oli lyhyt matka Akvaariotalo Maretariumiin, suomalaisten kalojen akvaarioon. Talossa oli helppo liikkua pyörätuolilla, aulassa oli esteetön wc ja kahvila Meri Café Kristinan terassi näytti kutsuvalta. Suhtautumiseni akvaarioihin on hieman ristiriitainen, joten kovin kauaa emme viipyneet, mutta jos tykkäät akvaarioista, kannattaa ehdottomasti mennä. Kierros on myös hyvin opettavainen, enkä minä ainakaan tiennyt Suomen vesistöissä elävän ihan NIIN paljon erilaisia kaloja. Maretarium sijaitsee aivan Kotkan venesatamassa, jossa sielläkin olisi voinut viettää pidemmän aikaa vain fiilistellen. Vieressä on kuitenkin Sapokan vesipuisto, joka on jokaisen kaupungissa kävijän nähtävä. Puisto on kerännyt useita palkintoja, eikä ihme. Sapokassa on runsaasti upeaa kasvillisuutta, mutta myös kiveä ja vettä. Vesiputous on puiston sydän ja sitä voi ihastella penkeillä istuskellen. Penkkejä hengähdystaukoja varten löytyy pitkin puistoa. Tasaisia teitä pitkin on helppo liikkua pyörätuolilla. Sapokan puistosta poikkesimme ihastelemaan lähialueella olevia suloisia puutaloja ja kävelimme aina Mansikkalahden uimarannalle saakka. Loppuiltapäivän vietimme Merikeskus Vellamossa ja ravintola Laakongin ihanalla brunssilla.

IMG_0668

IMG_0679

IMG_0681

IMG_0685

IMG_0696

IMG_0697

IMG_0699

IMG_0703

IMG_0708

IMG_0711

IMG_0716

Illan kruunasi illallinen ravintola Vaustissa, Kotkan parhaassa ravintolassa. Sitä se nimittäin on lukemieni arvostelujen perusteella, joista erityisesti ne erinomaiset ovat kokemuksemme jälkeen helppo uskoa todeksi. Vausti sijaitsi samalla kadulla kuin hotellimme, 350 metrin päässä. Ravintolan takana olevan sisäpihan kautta pääsee esteettömästi sisään ja ravintolassa on tilava esteetön wc. Palvelu oli alusta asti erinomaista ja ravintolan tunnelma hieno. Istuimme ikkunapöydässä, josta oli kiva katsella kadulla kulkevia ihmisiä. Tuona lauantaina oli parsailta, joten nautimme aivan älyttömän hyviä parsaherkkuja. Alkuun valkoista parsakeittoa ja pääruuaksi parsaa ja pieniä jaettavia annoksia erilaisia kaloja ja lihoja siihen seuralaiseksi. Vaustissa tarjoillaan parhaita paikallisia raaka-aineita maailman mauilla maustettuina. Ruokalistassa on luovuttu tiukoista alku- pää- ja jälkiruokien jaottelusta ja lautaselleen voi valita haluamiaan makupareja, haluamansa määrän. Me nautimme vielä jälkiruuaksi ihania appelsiinin makuja. Todella hyvää, kiitos Vausti, kun tarjosit meille tämän elämyksen! Kannattaa kokea.

IMG_6836

IMG_6839

IMG_6822

IMG_6828

IMG_6832

IMG_6834

Sunnuntai valkeni edellistä päivää viileämpänä. Lähdimme aamupalan jälkeen kulkemaan hiljaisia katuja pitkin kohti Katariinan Meripuistoa, johon oli hotellilta reilu kahden kilometrin matka. Puisto sijaitsee Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä ja on valtava virkistysalue. Puistosta löytyy paljon kivaa myös lapsille. Katariinan Meripuisto on selvästi paikka, jossa voisi niin ikään viettää koko päivän, mutta se toimi myös tunnelmallisena sunnuntain läpikävelyn paikkana. Siellä meri on läsnä kaikkialla ja voin kuvitella paikan tunnelman myös tuulisena tai sumuisena syyspäivänä.

Ehdimme viikonlopun aikana kokea paljon ja Kotka onkin juuri sopivan kokoinen kaupunki viikonloppulomalle. Silti jäi tunne, että olisin voinut olla pidempäänkin. Tai ainakin mennä uudestaan. Silloin haluaisin viettää pidemmän hetken puistoissa ja kokea myös noin viiden kilometrin päässä sijaitsevan Langinkosken luonnonsuojelualueen. Kotkan meripäivät tuovat tänäkin vuonna kaupunkiin paljon juhlijoita, mutta jotenkin pidin kaupungista tällaisena vähän hiljaisempana. Rakennukset Kotkassa eivät ole esteettömimmästä päästä, eikä esimerkiksi moniin pieniin kauppoihin ja kahviloihin pääse. Kauppakeskus Pasaatissa on kuitenkin suurin osa kaupoista ja se on esteetön. Kauniilla säällä sisätiloihin ei kuitenkaan kaivannut, sillä Kotkan-Haminan seutu tosiaan on lupaustensa mukaisesti #luonnostaanvahva.

IMG_6841

IMG_6846

IMG_6848

IMG_6860

IMG_6864

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Timo Tuomala
    19.6.2018 at 23:26

    Ua upeista puistoista Kotkassa saa kiittää kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosta, joka on saanut myös palkintoja tistään.

    Reply

Leave a Reply