Berliini on täynnä historiaa. Niin täynnä, että tarvitsisin ehdottomasti matkan, jossa keskittyisin siihen kunnolla ja kävisin myös monissa mielenkiintoisissa museoissa. Viimeisimmällä reissullani matkanjohtajana ehdin pysähtyä tarkemmin kahden historiallisen muistomerkin äärelle.
Aivan keskustassa, Brandenburgin portin ja Potsdamer Platzin välittömässä läheisyydessä sijaitsee vuonna 2005 avattu Holokaustin muistomerkki. 2711 erikokoista betonista harmaata kivipatsasta riveihin aseteltuina herättävät monenlaisia mielipiteitä. Kivipatsaista voi jokainen muodostaa oman tulkintansa. Ne näyttävät hautakiviltä, mutta toisaalta siellä keskellä puikkelehtiessani sain myös kiinni tulkinnasta, jossa aaltoilevien patsaiden, labyrintin ja ympäröivien äänien heikkenemisen sanotaan symboloivan juutalaisten pelkoa ja turvattomuutta. Vaikka kanssani pohtimassa oli nauraen piilosta leikkiviä lapsia ja patsaiden päällä auringosta nautiskelevia, koin muistomerkin myös koskettavaksi. Väleissä oli kiva liikkua sähkärillä, vaikka alusta onkin hieman epätasaista ja välit välillä hyvin kapeita. En suosittele aloitteleville sähkärin käyttäjille, muille kyllä. Vasta jälkeenpäin luin, että 13 käytävää olisivat olleet pyörätuolin käyttäjille esteettömiä. Saatoin kulkea yhtä 13:sta, mutta äkkiseltään en erottanut mikä se lukuisista kulkemistani oli.
Berliinin muurin muistomerkki sijaitsee Nordbahnhofin esteettömän S-juna-aseman lähellä. Muistomerkissä on 60 metriä alkuperäistä muuria, osittain korjailtuna. Minä olen ihminen, joka tarvitsee jotain tällaista konkreettista ymmärtääkseen, että kaikki julmuus on oikeasti tapahtunut. Oli vahva tunne pysähtyä hetkeksi miettimään, että ihan tosiaan minun elinaikanani näin lähellä itseä sijaitseva länsimainen kaupunki on ollut jaettuna kahtia. Muistomerkillä on myös luetteloita ja kuvista ihmisistä, jotka kuolivat yrittäessään ylittää muuria. Hyvin eri ikäisiä, osa kuollut juuri ennen muurin murtumista. Täällä olisin voinut viettää pidemmänkin aikaa lukien ja kuunnellen erilaisia faktoja. Hyvä herätys taas siihen, että historia on yllättävän lähellä.
Lue myös aiemmat vinkit esteettömään Berliiniin:
Osa 1: Ilo irti joukkoliikenteestä
Osa 2: Lataa akut täyteen
No Comments