Valikko
Saksa

Viisi vinkkiä Berliiniin osa 5: Anna päivä Potsdamille

Myönnän, että paras viimeinen vinkki Berliiniin ei ole suositella lähtöä kaupungin ulkopuolelle. Varsinkin kun Berliinissä todella riittäisi nähtävää niin kauaksi aikaa kuin vain kaupungissa tahdot viettää. Päivä Potsdamissa kannattaa silti kuitenkin. Me vietimme taannoisella Berliinin reissullamme yhden päivän Potsdamissa mukavan suomen kielisen oppaan johdolla. Kuljimme kaupunkiin esteettömällä tilausbussilla, jossa oli hissi. Kyytiin olisi mahtunut vielä huomattavasti enemmän pyörätuoleja kuin mitä porukassamme oli, joten Berliinissä onnistuu hyvin myös isomman porukan reissut. Päiväretkiä tilausbussilla tekevät monet firmat ja ainakin Berlin for All -firman kautta retki onnistuu esteettömänä. Omatoimireissaaja pääsee Potsdamiin S-Bahn -junalla Berliinin keskustasta reilussa puolessa tunnissa.

Tutustuimme ensin Cecelienhoffin linnaan, jossa vierailin myös edellisellä kerralla kaupungissa käydessäni. Silloin joulukuussa olimme linnan ainoat vieraat, nyt elokuussa turisteja oli paikalla paljon. Opastetut kierrokset oli kuitenkin hyvin porrastettu niin, että emme joutuneet taistelemaan tiloista muiden kanssa. Linnassa tunsi jälleen historian havinan. Täällä Churchill, Stalin ja Truman allekirjoittivat vuonna 1945 Potsdamin sopimuksen. En ottanut tällä kertaa sisältä kuvia, sillä kuvauslupa olisi maksanut. Tosin vain muutaman euron. Tätä en tiennyt viimeksi tyynesti kuvia napsiessani… Osa linnasta oli remontissa, mikä heikensi sen viehätystä ulkopuolelta katsottuna. Pihalta löytyi väliaikainen inva-wc ja kioskista saa ostettua jätskiä ja virvokkeita, jos satut paikalle yhtä kuumana päivänä kuin me.

 

IMG_3158

 

Linnalta siirryimme jälleen bussiin ja Potsdamin vanhaan keskustaan. Meidän oli tarkoitus tutustua myös Sanssouci-puistoon, mutta siirtymät ja tuolien sitominen autoon veivät aikaa ja kuumuus vaati veronsa, joten kaikki toivoivat ennemmin vapaata aikaa. Minä päädyin lounaalle espanjalaisen ravintolan terassille. Muuten olisin valinnut jotain saksalaista, mutta käytin valintakriteerinäni jälleen sitä tärkeintä: Valitsin ravintolan, jossa oli minulle vessa. Ravintola sijaitsi aivan kävelykadun alussa. Kylmä sangria sopi loistavasti kesäpäivään, eikä ruokakaan ollut yhtään hassumpaa.

IMG_5448

 

Potsdam on viehättävä ja tunnelmallinen kaupunki. Hyväntuulista kesäelämää pursuava kävelykatu, ihania pieniä liikkeitä ja hyvä valikoima shoppailtavaa. Aivan erilaista kuin Berliinissä, joten reissaamalla tänne noin 30 km:n päähän Berliinin keskustasta saat samaan lomaan kaksi erilaista kaupunkia.

IMG_5462

 

IMG_5468

 

Berliinissä ollessaan kannattaa muutenkin katsella myös lähiympäristön tarjontaa. Haluaisin joskus kokeilla esimerkiksi tropiikkia 60 km:n päässä Berliinistä. Tropical Islands tarjoaa ympäri vuoden, ympäri vuorokauden, hellettä, tropiikin kosteutta, ihania altaita, vesiputouksia ja jopa tropiikin lintuja lähempänä Suomea kuin mikään muu tropiikki. Siellä voi myös yöpyä ja kaiken tämän voi tehdä nettisivujen tiedon mukaan myös esteettömästi. Ainakin Urbaani viidakkoseikkailijatar -blogin Laura ja Tämä Matka -blogin Anna ovat käyneet paikan testaamassa.

Berliiniin voisin mennä koska tahansa uudestaan. Sinne lentää nopeasti ja usein myös tarjoushinnoin, kaupungissa on paljon erilaista nähtävää, se on kohtuuhintainen ja varsin esteetön. Toivon ainoastaan uutta lentokenttää, sillä Tegel on ankea parakkirakennus. Tällä reissulla meillä oli ongelmia lentokentän avustuspalvelun kautta, mutta se oli toivottavasti vain huono tuuri, sillä yleensä saksalaisella tehokkuudella ja järjestelmällisyydellä asiat hoituvat Saksassa hyvin.

Ei siis muuta kuin matkaa varaamaan! Muistathan ensin lukea vinkkini:

IMG_5419

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tiia/ReiseReise
    3.10.2015 at 19:38

    Voi Saksa <3 Potsdamissa en ole vielä käynyt, täytyy kyllä ehdottomasti vierailla joskus. Näyttää oikein rauhalliselta ja kauniita rakennuksia varmasti täynnä. Kuulostaa tylsältä, että ravintola pitää valita wc:n mukaan, harmi, etteivät ravintolat viitsi rakentaa vessasta vähän isompaa jne.
    Tuo Tropical Islands näyttää tosi upeelta! En edes tuollaisesta paikasta tiennyt. Täytyy tutkia asiaa. 🙂

    Reply

Leave a Reply