Valikko
barcelona / Espanja / matkasuunnittelu

Vinkkejä esteettömään Barcelonaan

Jutun kuvat tarjosi Kohteena maailma -blogin Rami.

Viikon päästä saavun juuri Barcelonaan. Reilun viikon päästä risteilen Välimeren upeissa kohteissa huikealla Royal Caribbeanin Oasis of the Seasilla. Lähden matkanjohtajaksi Risteilykeskuksen ja minun yhdessä suunnittelemalle esteettömälle Välimeren risteilylle. Ennen risteilyä ryhmämme viettää kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän Barcelonassa ja myös risteilyn jälkeen jää aikaa kaupungille yhden päivän ja yhden yön verran. Kaupungille, joka on jo vuosia kantanut Euroopan esteettömimmän kaupungin mainetta. Kaupungille, jossa vierailee vuosittain huikeat 20 miljonaa turistia. Ja kaupungille, joka tarjoaa paljon myös lyhyelle reissulle, vaikkei kaikkea ehdikään. Olen vieraillut Barcelonassa viimeksi vuonna 2012 (niitä kokemuksia voi lukea täältä) ja tunnustan, että en muista ihan kaikkea. Kaivoin siksi muistiani ja netin tietotulvaa ja kokosin vinkkejä erilaisiin esteettömiin kohteisiin kaupungissa. Joukossa on erityisesti paljon ensi kertaa kaupunkiin matkaavien pakko nähdä -paikkoja. Yövymme kahdessa aivan lähekkäin sijaitsevassa hotellissa: Ilunion Auditorissa ja Ayre Caspessa. Olen merkannut tulevaa reissua ajatellen jokaisen paikan kohdalle myös matkan hotelleiltamme.

Sagrada Familia

Barcelonan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Sagrada Familia -kirkko on yksi Gaudin mestariteoksista. Sen rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1882, eikä se vieläkään ole valmis. Kirkkoa voi ihailla ulkoapäin menemättä sisään. Näin minä tein edellisellä vierailullani kaupungissa. Edessä voi tosin olla valtava ihmismeri, mutta kirkko on katseiden arvoinen joka kulmasta. Myös sisään pääsee esteettömästi, takakautta Carrer Sardenya -tieltä. Kirkon torneihin ei pääse pyörätuolilla portaiden vuoksi. Vammainen henkilö, jonka invaliditeettiprosentti on 60 % tai yli, pääsee kirkkoon maksutta. Myös yksi saattaja pääsee maksutta. Omasta vammaisuudestaan tulee olla virallinen todiste. Ainakin virallisen ohjeen mukaan. Olen kuullut, että esimerkiksi pyörätuoli on usein riittänyt todisteeksi, mutta todennäköisesti myös EU:n Vammaiskortti on tässä kohtaa kätevä. Lipun voi hankkia etukäteen netissä. Täysin ilmaista lippua ei ainakaan tätä kirjoittaessani pysty, sillä ilmainen olisi nimeltään Sagrada Familia Basic Ticket, mutta se vaatii ostovaiheessa alennuskoodia, jota ei ole antaa. Ja muutenkin ajat, jolloin tuolla lipulla pääsee sisään, ovat vähäisiä. Sen sijaan lippu Sagrada Familia, jonka normaalihinta on 25 euroa, maksaa vammaiselle vain 7 euroa. Avustaja pääsee samalla lipulla maksutta. Tähän lippuun kuuluu kuulokkeet, joiden kautta voi kuunnella opastusta. Opastuksen saa myös suomeksi. Lipun pääsee ostamaan täältä. Toinen vaihtoehto apuvälineiden käyttäjälle on suunnata paikan päällä suoraan takaovelle ja toivoa kivaa työntekijää, joka päästää sisään ilman lippujonotushässäkkää.

Sagrada Familialle on hotelleiltamme noin 1,4 kilometrin kävelymatka. Matkan voi taittaa myös bussilla. Esimerkiksi bussi V21 kulkee aivan hotellien läheltä ja vie aivan Sagrada Familian viereen.

Parc de la Ciutadella & Arc de Triomf

Upea Parc de la Ciutadellan puisto on must-nähtävyys tällä reissulla, sillä se sijaitsee vain vajaan kilometrin päässä hotelleiltamme. Puistossa on isoja nurmialueita, lampi, patsaita, suihkulähteitä sekä Katalonian keskiaikainen parlamenttirakennus. Puiston eteläosassa sijaitsee Barcelonan eläintarha. Puiston pohjoiskulmassa on upea Arc de Triomfin, riemukaari.

Arc de Triomf sijaitsee 600 metrin päässä hotelliltamme ja Parc de la Ciutadellan pohjoisimpaan osaan on hotelleiltamme noin 800 metrin kävelymatka.

El Gotic / Barri Gotic

Barcelonan vanhan kaupungin keskus El Gotic, jota kutsutaan myös Barri Goticiksi, on tunnelmallinen ja vaikuttavan näköinen goottilaiskortteli. Parasta on vain vaellella kapeilla kaduilla ja huokailla vähän väliä ihastuksissaan. Täällä sijaitsee myös valtavan monta katedraalia, muun muassa upea Cathedral of Barcelona ja Santa Maria del Mar. Kadut ovat täynnä myös kahviloita ja ravintoloita.

Alueelle on hotelleiltamme noin 1,6 kilometrin kävelymatka. Metrolla voi mennä yhden pysäkin välin Arc de Triomfin pysäkiltä Urquinaonan pysäkille, mutta se lyhentää kävelymatkaa vain jonkin verran.

La Rambla

Kaupungin pääkatu kuhisee elämää. Omaan makuuni joskus liikaakiin, mutta varsinkin ensikertalaisen on Ramblalla vierailtava. Leveä kävelykatu alkaa Placa de Catalunyalta ja jatkuu meren rantaan saakka. 1,2 kilometrin mittainen katu reunustaa goottilaista korttelia, joten tämän voi hyvin yhdistää vierailuun tuolla alueella. La Ramblan varrella sijaitsee La Boqueria, vanha upea kauppahalli, jossa kannattaa aivan ehdottomasti poiketa. La Boqueria on suljettu sunnuntaisin, joten sitä ei kannata tässä tapauksessa jättää risteilyn jälkeiseen päivään.

La Ramblan alkuun Placa de Catalunyalle pääsee hotelleiltamme joko kävelemällä 1,5 kilometriä tai kulkemalla metrolla pari pysäkin väliä Arc de Triomfilta Catalunyan pysäkille. 

Ranta

Yksi Barcelonan ihanuuksista on se, että kaupungissa voi viettää myös rantalomaa. Ehkä viikon risteilyn jälkeen viimeisen päivän Barcelonassa voisi pyhittää vain rannalla nautiskelulle? Tai kierrellä ensin kaupungilla ja jatkaa La Ramblaa pitkin aina rantaan ja siitä Barcelonetan rannalle? Barcelonan rannat ovat esimerkillisiä esteettömyydessään. Sekä Barcelonetan rannalla että Nova Icarian rannalla on laaja laudoitettu alue hiekan päällä, inva-wc:t ja suihkut rannalla, apuvälineitä mereen menemistä helpottamaan sekä henkilökuntaa auttamassa uimaan. Avustuspalvelu ja apuvälineet ovat maksuttomia ja syyskuun puoliväliin saakka käytettävissä joka päivä klo 11-14 ja 16-19.

Barcelonetan rannalle on hotelleiltamme noin 2,8 kilometriä. Osan matkasta voi taittaa myös metrolla tai bussilla. Nova Icarian rannalle on hotelleiltamme noin 2,2 kilometriä.

Gaudin taidonnäytteet

Arkkitehti Antonio Gaudin kädenjälkeä voi ihmetellä kaupungissa muuallakin kuin Sagrada Familian kohdalla. Parc Güell on tähän ehkä paras paikka, mutta myös turisteista täysin. Puisto on liikuntarajoitteisille haastava, sillä siellä on korkeuseroja, paljon portaita ja epätasaisia kulkuväyliä. Osa puistosta on kuitenkin saavutettavissa, suositellut kulkureitit näkyvät tässä kartassa.

Jos haluaa unohtaa Parc Güellin, esteetön vaihtoehto Gaudin taidonnäytteen ihailuun on Casa Milà, jota pystyy ihailla niin sisältä kuin ulkoa. Erikoinen talo sijaitsee keskeisellä paikalla Passeig de Gracian yläpäässä. Gaudin suunnittelema rakennus rakennettiin vuosina 1905-1907. Casa Milàan pääsee myös sisään. Vammaiset henkilöt, joiden invaliditeettiprosentti on yli 65 % pääsevät sisään maksutta. Sagrada Familian tapaan mukana tulisi olla virallinen todiste, mutta uskon vammaiskortin tai selkeän apuvälineen riittävän. Kattavat lisätiedot esteettömyydestä löydät englanniksi täältä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten esteettömyydestä pitäisi viestittää aivan kaikkialla. Lue myös Ansku BCN -blogista 14 helmeät Gaudin Bacelonassa.

Hotelleiltamme kertyy kävelymatkaa kaksi kilometriä. Matkan voi taittaa myös esimerkiksi bussilla numero 7.

Montjuicin kukkula

Montjuic on laaja kukkula, josta on upeat näköalat yli kaupungin. Kukkulaa hallitsee linna. Ylhäällä on paikoin hankala liikkua mukulakivien takia, mutta jo matka korkealle on elämys. Sinne pääsee köysiradan kaapelivaunulla, johon pääsee helposti myös pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä. Kirjoitin kokemuksestani viime käynnilläni. Netistä ostettuna edestakainen lippu maksaa 12,70 euroa, paikan päällä ehkä vähän enemmän. Pysäkkejä on kolme ja voit nousta kyytiin/kyydistä millä tahansa niistä. Kaapelivaunujen lähtöpisteeseen pääsee funikulaarilla eli eräänlaisella junalla, joka kulkee paral.lelin metroaseman ja Parc de Montjuicin välillä. Muista nousta pyörätuoli-symbolilla merkittyyn vaunuun!

Paral.lelin metroasemalle on hotelleiltamme matkaa 3 kilometriä. Metrolla pääsee kulkemalla ensin L1 -linjalla Arc de Triomfin asemalta Catalunyan asemalle ja vaihtamalla siellä L3 -linjan metroon, joka pysähtyy Paral.lelin asemalla. 

Miten nähdä mahdollisimman paljon?

Paras tapa nähdä paljon, on viettää koko päivä liikkeessä (herkullista ruokaa syömään on toki pakko pysähtyä). Jos ei pelkää kertyviä kilometrejä, kaupungissa pääsee kulkemaan kävellen/apuvälineillä moneen paikkaan ja kiertämällä monet tässä esittelemistäni paikoista, saa tehtyä kunnon kierroksen ja aistittua samalla kaupungin elämää. Barcelonan kaduilla on erittäin helppo liikkua apuvälineillä!

Yksi tapa on lähteä kiertoajelulle turistibussilla. Hop On – Hop Off -bussit ovat esteettömiä ja niillä voi näppärästi kulkea nähtävyydeltä toiselle ja nousta pois milloin huvittaa. Bussilla on kolme eri reittiä ja lippu on voimassa koko päivän. Lippu maksaa etukäteen netistä ostettuna 27 euroa. Vammaisalennusta ei tietojeni mukaan bussissa ole. Bussiin ja sen reitteihin voi tutustua täällä.

Kannattaa lukea myös:

Lisää tietoa Barcelonan esteettömyydestä (englanniksi)

Kohteena Maailma -blogista löytyy vinkit, kun Barcelonassa on aikaa 48 tuntia

Mutkia matkassa -blogista löytyy kokemuksia Barcelonan vähemmän tunnetuimmista vierailukohteista

Cocoa etsimässä -blogissa on herkutteluvinkit Barcelonan ravintoloihin

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggaajaa tykkää tästä: