Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu

Wine in the Woods – viininmaistelua metsässä esteettömästi

Kaupallinen yhteistyö:
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanke

Retkipaikan opas istuu Haltian sisäänkäynnin edessä ja odottaa meitä kuudeksi paikalle saapuvia. Olemme Lauran kanssa viettäneet juuri päivän Suomen luontokeskus Haltiassa Espoossa (voit lukea päivästämme artikkelista Nautiskelijan esteetön luontopäivä Suomen luontokeskus Haltiassa), herkutelleet huikeassa lounasbuffetissa ja virittäneet jo aistejamme luonnon taajuudelle. Nyt on aika terästää makuaistia ja lähteä kokemaan millaisen lisän metsä tuo viineille. Sen jo tiedän, että ruoka maistuu aina paremmalta ulkona luonnossa ja on helppo kuvitella, että myös viinit saavat viimeisen lisäsävynsä ympäristöstä. Luin Wine in the Woods -elämyksestä ensimmäisen kerran ehkä vuosi sitten ja viinien ystävänä innostuin samantien. Joka toinen viikonloppu perjantai- ja lauantai-iltoina järjestetään punaviinitasting ja vastaavasti joka toinen viikonloppu valkoviinitasting. Tänään on elokuun viimeinen lauantai, aurinkoinen sellainen ja vuorossa punaviinien maistelu. Meidän lisäksi oppaan luo saapuu neljä muuta maistelijaa.

Nousemme ja lähdemme kulkemaan kohti ylämäkeä, joka johtaa Folkhälsan Solvallan urheiluopiston parkkialueelle. Pääsen mäen hyvin ylös sähköpyörätuolillani, mutta ryhmään olisi voinut liittyä myös mäen yläpäässä ja tulla autolla suoraan sinne. Suuntaamme Maahisenkierros-reitille, jonka kuljimme aiemmin päivällä. Nyt emme mene pitkälle, vaan pysähdymme tekemään oppaan johdolla aisteja herätteleviä harjoitteita. Tuoksuttelemme, koskettelemme, kuuntelemme ja katselemme. Aistipolkumme kulkee esteettömässä maastossa. Loivia mäkiä on ja osa manuaalipyörätuolin käyttäjistä saattaisi tarvita työntöapua. Noin puolen tunnin kuluttua poikkeamme tieltä syvemmälle metsään. Viimeiset metrit alusta on epätasaisempi ja juurakkoisempi, mutta sähköpyörätuolini liikkuu ketterästi matalien juurakoiden yli kunhan katson mihin ajan ja valitsen tasaisimmat kohdat.

Reppu, jonka edessä kyltti Wine in the Woods.
Kuusi ihmistä kulkee metsätiellä. Kuva takaapäin. Viimeisenä Sanna sähköpyörätuolilla kulkien.
Sanna ja kaksi naista kuuntelevat opasta metsässä.
Sanna kulkee sähköpyörätuolilla hieman juurakkoista polkua.

Meitä vastassa oleva sommelier Tero Pullinen on pukeutumistyyliään myöten vakuuttava. Hänestä tulee heti lämmin ja rento fiilis. Istumme nuotiopaikan ääreen. Kävelevät istuvat puupenkeille, joita pehmentävät taljat. Minulle ja sähköpyörätuolilleni on hyvin tilaa penkkien reunalla ja ympärille mahtuisi useampikin pyörätuolissa istuva. Nuotiossa ei nyt ole tulta, sillä ilta on vielä lämmin ja valoisa. Näen kuitenkin jo mielessäni kuinka tunnelmallista täällä on syksymmällä, kun illat pimenevät. Vaikka illan keskiössä ovatkin punaviinit, aloitamme ranskalaisella Crémant-kuohuviinillä. Sen kuplat herättelevät makunystyrät vastaanottamaan tulevia makuja, mutta se maistuu itsessään jo erinomaiselta. Sommelier vie tarinoillaan mielen Ranskaan. Pyörittelemme laseja ja vertailemme mitä maulle ja suutuntumalle tapahtuu pyörittelyjen jälkeen.

Kuohuvan jälkeen siirrymme illan varsinaiseen teemaan. Maistelemme ensin kahta punaviiniä, välissä yhtä roseeviiniä ja sitten taas kahta punaviiniä. Ne ovat kaikki tarkkaan valittuja, vastuullisesti tuotettuja viinejä eri puolilta Eurooppaa. Olen aiemmin osallistunut viininmaisteluihin pääsääntöisesti vain ulkomailla viinitiloilla, joissa esillä ovat olleet sen tilan viinit. Nyt viinejä ei ole valittu myyntitarkoituksessa, vaan sommelier haluaa tutustuttaa meitä erilaisiin makuihin. Wine in the Woodsiin kuuluu oleellisena osana paitsi vastuullisuus, myös tarinat viinien taustalla. Tällä kertaa ne vievät meidät Saksaan, Espanjaan, Italian Sisiliaan, Itävaltaan ja Kreikan pohjoisosiin. Sommelierin tapa puhua on selkeä ja mukaansa tempaava. Pikkuhiljaa viini alkaa rentouttaa meitä kaikkia ja me kuusi ennestään tuntematonta alamme rohkeammin ottaa kontaktia myös toisiimme. Ilmapiiri on koko ajan rento, eikä ole väliä onko viinitastingissa ensimmäistä vai kymmenettä kertaa. Jokainen saa varmasti jotain. Viinien makupareina maistelemme juuri poimittuja mustikoita ja TouchWildin metsän makuja: voikukkasiirappia, kuusenkerkkäsiirappia, karpalosuolaa, tattisuolaa… Ne antavat viineille viehättäviä vivahteita. Niin antaa ympäröivä metsäkin. Tuuli iholla, metsän kostea tuoksu ympärillä ja humisevat puut ympärillä. Tätä on tosi vaikea kuvata sanoin, mutta täysin ainutlaatuisen tunnelman ympäristö kyllä tuo.

Sommelier Tero viininmaistelupaikalla.
Sanna ja Laura kippistelevät kahdella alkumaljalasilla. Kuvassa Sanna katsoo kameraan, etualalla kaksi lasia.
TouchWildin tuotteita, suolaa ja siirappia.
Laura ja Sanna sekä punaviinilasit viininmaistelupaikalla.

Viimeisen viinin kohdalla alkaa jo hieman päässä tuntua. Onneksi hyvällä tavalla. Kaikkea lasiin kaadettavaa viiniä ei toki tarvitse juoda. Ennen viininmaisteluun tuloa kannattaa joka tapauksessa syödä hyvin. Lopettelemme kahdeksan maissa, kiitämme Teroa ja alamme kaikki miettiä jo valkoviinitastingiin osallistumista. Retkipaikan opas johdattaa meidät tällä kertaa suorinta reittiä takaisin luontokeskus Haltian pihaan. Vessahätä alkaa olla jo kova, mutta Haltian yläkerran esteetön wc on onneksi vielä auki. Viininmaistelupaikan vieressä on kuivakäymälä, mutta se ei ole esteetön. Haltian wc on onneksi lähellä.

Wine in the Woods on yksi ikimuistoisemmista ohjelmapalveluista, joihin olen osallistunut. Sen toteutus Suomen luontokeskus Haltian läheisyydessä on tosi hyvä esteettömyyden kannalta, mutta myös siksi, että paikalle pääsee julkisilla liikennevälineillä. Bussi 245A liikennöi Espoon keskuksesta Suomen luontokeskus Haltialle. Bussi on matalalattiainen ja keskiovella on manuaalinen luiska apuvälineiden käyttäjille. Wine in the Woods toteutetaan toukokuulta syyskuun loppuun ja vielä muutaman kerran lokakuussa erityisenä Wine in the Dark Woods -tapahtumana. Maistelualue on katettu ja sadesäällä saatavilla on sadeviitat. Toimii ihan varmasti säällä kuin säällä. Liput voi ostaa verkkokaupasta. Jos liikut apuvälineillä tai sinulla on muita erityistarpeita, kannattaa niistä ilmoittaa etukäteen. Avustaja voi olla maksutta mukana avustamassa, jos hän ei osallistu viininmaisteluun. Viinejä maistelevasta avustavasta henkilöstä menee normaali maksu. Lämmin suositus tälle elämykselle!

Lisätietoja ja hinnat Finland, Naturally Experiences -sivustolla. Suosittelen lukemaan myös Usein kysytyt kysymykset.

Sanna istuu sähköpyörätuolissa metsäpolulla taustalla viisi ihmistä, viininmaistelupaikka ja Wine in the Woods -kyltti.

Tämä vierailu oli osa yhteistyötäni Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi hankkeen kanssa. Testaan syksyn aikana pääkaupunkiseudulla ja Turussa kohteita ja palveluita, jotka ovat kehittäneet esteettömyyttään ja kerron niistä teille. Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeella tuetaan matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä ja hanke saa rahoituksensa Uudenmaan liiton ja Varsinais-Suomen liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosina 2021-2023.

Lue myös:

Nautiskelijan esteetön luontopäivä Suomen luontokeskus Haltiassa
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Itse en oikein viineistä välitä, mutta tämä kuulosti todekka kivalta retkeltä. Siitä huolimatta, etten viinien ystävä olekaan, voisin tällaiselle retkelle mieluusti osallistua.

    Reply

Leave a Reply