Valikko
Karibia / lukijamatka / risteily

Yksi matka, 21 kokemusta

Ajatus esteettömän ryhmämatkan järjestämisestä Karibian risteilylle on ollut mielessäni pitkään. Alusta asti se muotoutui ajatuksissani sellaiseksi, joka houkuttelisi mukaan myös omatoimisia matkailijoita. Ryhmämatka, josta jokainen voisi tehdä omanlaisensa unelmien loman, mutta jossa olisi mukana ryhmämatkan helppous ja turva. Vuosi sitten ajatus konkretisoitui suunnitelmaksi, kun yhdessä Risteilykeskuksen kanssa loimme myyntiin tuon matkan. Viikon risteily Royal Caribbeanin Allure of the Seas -aluksella satamina Saint Maarten, Puerto Rico ja Royal Caribbeanin yksityissaari Labadee Haitilla. Päälle vielä yksi yö Miami Beachillä ennen risteilyä sekä parin päivän jatkot sen jälkeen. Eilen 21 hengen ryhmämme palasi kotiin tuolta matkalta, jolle me Risteilykeskuksen kanssa olimme tehneet toimivat raapit, mutta jonka jokainen todellakin loi omanlaisekseen. Ryhmämme oli täynnä tosi erilaisia, kertakaikkisen ihania ihmisiä. Jokainen heistä halusi jakaa reissun kohokohtansa ja sen, miten he matkalle päätyivät.

Elina M., Karoliina, Salli ja Elina A.

Aloitteen neljän hengen porukan reissulle teki Elina M., risteilyihminen, jonka mielessä unelma Karibian risteilystä oli kehittynyt jo pitkään. Palmuasemaa Elina on seurannut blogin syntymästä saakka, joten myös tieto matkasta tuli suoraan Palmuasemalta. Matka osui hyvään saumaan, sillä Elina valmistui jokin aika sitten ruotsin-, ranskan- ja luokanopettajaksi, joten unelmien matkasta tuli samalla valmistujaismatka. Mukaan avustajakseen Elina pyysi luottoavustaja Karoliinan. Karoliina oli hieman risteilyskeptinen ja mietti lukuisten muiden henkilöiden tavoin miten viikon saisi laivalla kulumaan, mutta innostui kuitenkin heti Elinan pyytäessä häntä mukaan. Elina innosti mukaan myös ystävänsä Sallin ja Elina A:n.

Nelikko nautti risteilystä täysillä ja otti ilon irti kaikista kohteista. Kaikki arvostivat laivan esteettömyyttä ja koko reissun helppoutta, mikä mahdollisti totaalirentoutumisen. Vaikka ainoastaan Elina M. koki ennen matkaa olevansa risteilyihminen, reissun loputtua kaikki neljä totesivat viikon laivalla tuntuneen todella lyhyeltä ja asioita jääneen vielä kokemattakin. Naiset pitivät kaikista kohteista, mutta Salli ja Elina A. nostavat suosikikseen Royal Caribbeanin yksityissaari Labadeen, jossa he osallistuivat rennon rantapäivän päätteeksi veneretkelle Haitin rannikkoa pitkin. Maisemat olivat huikeat! Seurue tutki kaikkia reissun kohteita ennakkoluulottomasti. Miami Beachillä he pyysivät hotellin portieeria soittamaan esteettömän taksin ja lähtivät Little Havana -kaupunginosaan kuubalaiselle jazz-klubille, mikä oli yksi reissun kohokohtia. Sähköpyörätuolilla liikkuva Elina M. koki pääsevänsä helposti kaikkialle. Salli liikkui pidemmät matkat sähkömopollaan ja lyhyemmät kävellen. Sähkömopo oli loistava muun muassa Puerto Ricossa, jossa päivä kului mäkisillä kaduilla vaellellen sekä Miami Beachillä, jossa päivän aikana seikkailuja saattoi kertyä lähemmäs 20 kilometriä. Kävellen taas pystyi osallistumaan sellaisillekin retkille, jotka eivät pyörätuolin kanssa onnistu. Little Havanaan oli myös kätevä lähteä kävellen, sillä taksiin ei olisi mahtunut kahta pyörätuolia ja toisaalta alue oli kompatin kokoinen kulkea myös kävellen. Sosiaalisen median täyttäneet lumikaaospäivitykset Suomesta antoivat reissun helteelle ja auringolle vielä erityisarvon!

IMG_5482

IMG_5481

Marjo & Lasse

Karibian risteily oli ollut Marjon ja Lassen haave jo pitkään. Kun matkasta tuli tieto Palmuasemalle, hetki tuntui oikealta ja valmiiksi esteetön matka helpolta vaihtoehdolta, jollaiseksi se osoittautuikin. Parasta matkalla oli ylenpalttisen ihana lämpö ja aurinko. Ei heidän makuun koskaan liian kuuma, vaan juuri täydellinen. Risteily itsessään oli molempien mielestä huikea kokemus. Saint Maarten, Puerto Ricon San Juan sekä Labadee olivat välisatamina loistavat, sillä kaikki olivat todella erilaisia. Marjo ja Lasse tykkäävät matkoillaan kuljeskella mahdollisimman paljon, Lasse kävellen ja Marjo sähkömopollaan ja sitä tuli harrastettua myös tällä reissulla. Molemmat kokivat ensimmäistä kertaa myös ”suuren ja mahtavan Amerikan”, mikä oli hieno elämys, mutta oli tavallaan hienoa huomata, ettei maa ole niin gloriallinen kuin on luullut. Kokonaisuudessaan kaikki toimi kaksikon mielestä erinomaisesti.

Sari & Timo

Sari päätti jo neljäkymmentä täyttäessään, että viiskymppisiä juhlistetaan Karibian risteilyllä. Mieluiten valmiilla paketilla, jossa ei itse tarvitsisi huolehtia järjestelyistä tai miettiä millä välineellä ja millä luukulla pitäisi milloinkin olla, vaikka pari muuten omatoimimatkoja harrastaakin. Viiskymppiset alkoivat lähestyä, Sari googlaili vaihtoehtoja ja löysi Palmuaseman. Matka tuntui heti omalta ja soitto Risteilykeskukseen varmisti, että matka tosiaan olisi juuri heille hyvä, vaikkei heillä liikuntarajoitetta olekaan. Matka sujui tasaisen hyvin ja mukavaa oli koko ajan. Parasta oli reissu kokonaisuutena, upea laiva sekä porukka, jossa oli paljon eri ikäisiä ihmisiä. Välillä Sari ja Timo viihtyivät keskenään ja välillä taas oli kiva nauttia hyvästä seurasta. Laivalla oli hienoa, kun saattoi vain kävellä syömään milloin halusi ilman rahan käyttöä. Ihmeteltävää ja sulateltavaa riittää vielä pitkäksi aikaa matkan jälkeenkin ja ihanuus palaa varmasti mieleen  erityisesti lumitöitä tehdessä… Seuraavaksi pari alkaa suunnitella Välimeren risteilyä, joka toteutuu viimeistään sitten, kun tulee seuraavia pyöreitä!

IMG_4945

Osmo & Marita

Osmo ja Marita olivat jo tehneet päätöksen Karibian risteilylle lähtemisestä. He selasivat Risteilykeskuksen sivuja alkuperäisenä tarkoituksenaan lähteä matkalle keskenään. Ryhmämatka tuli kuitenkin sivuilla vastaan ja se vastasi odotuksia, joten he päättivät valita sen. Allure of the Seas oli tuttu laiva kolmen vuoden takaiselta Välimeren risteilyltä ja oli kiva palata tutulle laivalle. Nyt tosin hytti oli eri puolella laivaa, joten meni hetki ennen kuin muisti kulkea oikeaan suuntaan. Osmo ja Marita ovat innokkaita ja todella taitavia tanssijoita. Tanssiharrastajien kohokohdaksi nousikin lukuisat illat tanssien sekä laivan tanssikilpailun voitto! Edellisellä risteilyllä pari jäi hopealle, mutta nyt kaulaan ripustettiin mitalit ja käsiin shampanjapullo voiton kunniaksi! Yksi kohokohdista oli myös Maritan Yhdysvalloissa asuvan pojan saapuminen pariksi päiväksi Miamiin risteilyn jälkeen. Pojan vuokramalla autolla ajellen Marita ja Osmo näkivät Miamista ja Miami Beachistä monta eri puolta.

IMG_5458

Kati, Elina, Veli-Matti, Outi & Pekka

Viiden hengen seurueen matkasuunnitelmat lähtivät Katin pitkäaikaisesta unelmasta. Sähköpyörätuolilla liikkuva Kati sai tiedon matkasta Palmuasemalta. Rohkeutta mukaan lähtemiseen toi sähköpyörätuolilla liikkuva matkanjohtaja. Mukaan innostuivat Katin sisko, siskon mies sekä ystäväpariskunta. Kati nautti valtavasti uusien paikkojen näkemisestä ja kertoo kokemuksen olleen loistava. Laiva oli upea kokonaisuus ja eläinystävän kohokohdiksi nousivat kohtaamiset papukaijan ja liskon kanssa. Koko seurue kehuu laivan hyviä järjestelyjä logistiikan osalta. Ihmisiä oli valtavasti, mutta kaikki siirtymiset sujuivat jouhevasti ja ilman ruuhkia. Myös laivan ohjelmatarjonta oli ensiluokkaista ja tarjosi kaikille jotain. Erityiskiitoksen saa laivayhtiön myymä retki Saint Maartenilla, jossa mukana oli erinomainen paikallisopas. Kyseinen saarikierros oli saatavana myös esteettömänä.

IMG_5479

IMG_5478

Helena & Tuula

Helena oli heti valmis lähtöön luettuaan Palmuasemalta ennakkovihjailua matkan myyntiin tulosta. Mahoton reissaaja -blogia kirjoittava Helena iloitsi uudenlaisista kohteista myös blogin lukijoille jaettavaksi ja halusi kokeilla lentoa pidemmälle. Opinnot tulivat päätökseen sopivasti juuri ennen matkaa, joten matka oli hyvä porkkana niiden loppuun saattamiselle ja valmistumislahja itselle. Helena arvasi, että reissussa on hyvää porukkaa ja niin olikin. Laivalla parasta oli Mamma Mia -musikaali ja aurinkokannella oleilu. Satamissa ilahdutti helppo pääsy niihin, sillä yhteysaluksia eli tendereitä ei ollut, vaan kaikissa satamissa pääsi helposti laivasta suoraan laituriin. Suosikkikohteeksi nousi Saint Maarten. Ikävä yllätys oli, ettei sähköpyörätuolin laturi toiminut Yhdysvalloissa toisin kuin oli ajatellut, mutta matkanjohtajalta löytyi onneksi vararatkaisuja. Pitkä lento meni tosi hyvin ja koneen viihdejärjestelmä oli huipppu! Mukaan reissuun Helena pyysi luottoavustaja Tuulan, jota ei tarvinnut houkutella. Paljon Helenan kanssa reissannut Tuula koki tämän olleen kaikista matkoista toimivin kokonaisuus. Mukana oli vähän kaikkea ja järjestelyt toimivat hyvin. Tuula iloitsi erityisesti kohteista, joihin ei ehkä muuten lähtisi sekä ensimmäisestä kokemuksesta Yhdysvalloissa. Molemmat pitivät siitä, että matkasta saattoi tehdä omanlaisensa, eikä koskaan ollut kiire. Ei ollut pakotettua yhdessäoloa, mutta oli kiva törmätä tuttuihin.

IMG_5477

Miia & Annamarika

Miia ja Annamarika saivat tiedon matkasta Facebookin Esteetön matkailu -ryhmästä. He lähtivät hakemaan helppoutta, sillä kokemuksia on myös vähemmän esteettömistä matkoista. Miia liikkuu osittain manuaalipyörätuolilla ja osittain kävellen, joten naiset pystyivät osallistumaan mm. tavallisille retkille. Ultimaattinen kierros Saint Maartenilla oli huikea kokemus, joka vei upeisiin paikkoihin ja opetti saaresta paljon. Pariskunta nautti laivalla erityisesti omasta parvekkeesta ja rauhasta. Etukäteen he olivat ajatelleet, etteivät viihdy ryhmässä edes ruokailuissa, mutta ryhmä olikin niin ihana, että laivan pääravintolan pöydässä viihdyttiin joka ilta ja nauru raikasi. Miami Beachillä parasta oli loistavat vegaaniset ruuat. Laivalla vegaaniruokavalio huomioitiin laivan pääravintolassa illallisilla hyvin, mutta aamiaisella ja lounaalla oli vaikeampaa.

IMG_5136

Virva & minä

Minä otin matkaan mukaan luottoavustajani Virvan, jonka kanssa olemme kokeneet kaikki tähän astiset risteilyt eli etenemme samaa tahtia Royal Caribbeanin kanta-asiakasohjelmassa. Virvan kohokohta oli totuttuun tapaan laivan Flowrider. Myös risteilyelämä kokonaisuudessaan, asioiden toimivuus ja yhteisöllisyys laivan hisseissä lumosivat Virvan jälleen. Laivan pääravintolassa lounasaikaan ollut salaattibuffet nousi yhdeksi kohokohdaksi, samoin se, että Yhdysvalloissa ymmärretään kaikkialla, että kahviin kuuluu maidon sijaan kerma.

Minä jännitin matkanjohtajaksi lähtöä puolentoista vuoden tauon jälkeen, mutta rentouduin heti lentokentällä porukan tavattuani. Aivan ihania ihmisiä, jotka olivat matkassa juuri sillä ajatuksella kuin olin ennakkoon ajatellutkin: yhdistämässä ryhmämatkan ja omatoimimatkan hyvät puolet. Nautin kohtaamisista, risteilystä kokonaisuudessaan, ihanista maisemista, lämmöstä, auringosta, tasaisista teistä kulkea ja elämisen helppoudesta ilman lunta ja kylmän kohmettamaa kroppaa. Jälleen uusi upea kokemus, joka ei taatusti unohdu!

IMG_5476

IMG_5357

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply