Valikko
laiva / risteily / Välimeren risteily

Esteetön Välimeren risteily Celebrity Edgellä

Olen kuullut Celebrity Cruisesin Edge-luokan laivoista pelkkää hehkutusta siitä lähtien, kun Celebrity Edge lähti merille vuonna 2018 aivan uudenlaisena ja innovatiivisena risteilyaluksena. Tänä kesänä päätin vihdoin kokea sen itse. Kymmenes kansainvälinen risteilyni sai kunnian toteutua Celebrity Edgellä! Matkaseurakseni lähti 19-vuotias veljentyttöni Anni, joka oli kanssani myös Karibian risteilyllä keväällä ja hurahti risteilyihin heti ensikokemalla sekä avustajani Virva, jonka kanssa olen kokenut melkein kaikki tähänastiset risteilyni. Celebrity Edgen valintaan vaikutti toki myös se, että laivalla oli tänä kesänä tosi kivoja reittivaihtoehtoja. Me valitsimme 7 yön Espanjan, Ranskan ja Italian risteilyn, joka lähti Barcelonasta ja saapui Roomaan. Matkalla vietimme päivät Ibizalla ja Valenciassa Espanjassa, Portofinossa Italiassa, Korsikalla Ranskassa ja La Speziassa Italiassa. Portofinossa tosin maihin siirryttiin tender-yhteysaluksilla ja me päätimme jo risteilyä varatessa viettää suosiolla päivän hiljaisessa laivassa (mikä on muuten ihan parasta!). Risteilyn varasin monen aiemman risteilyni tavoin Risteilykeskuksen asiakaspalvelun kautta. Sieltä saa aina loistavaa palvelua, päivän parhaan hinnan ja osaamista myös esteettömyyskysymyksissä.

Jaan tässä artikkelissa kokemukseni Celebrity Edgestä ja sen esteettömyydestä. Vertailukohtana minulla on kahdeksan risteilyä Royal Caribbeanilla (laivoilla Allure of the Seas, Explorer of the Seas, Navigator of the Seas, Oasis of the Seas ja Symphony of the Seas) sekä yksi Norwegian Cruise Linen Norwegian Jade -laivalla.

Yleistä Celebrity Edgestä

Celebrity Cruises on Premium-tason varustamo ja Royal Caribbeanin tytäryhtiö. Celebrity Cruisesin risteilyt ovat siis astetta parempitasoisia verrattuna esimerkiksi Royal Caribbeaniin ja Norwegian Cruise Lineen, jotka ovat kyllä myös olleet minulle aina wow-kokemuksia. Royal Caribbeanin esteettömyyden huomiointiin olen aina ollut hyvin tyytyväinen ja sen osalta myös luotto tytäryhtiö Celebrityyn oli korkealla.

Celebrity Edge on Celebrity Cruisesin Edge-luokan alus ja se aloitti liikennöintinsä tosiaan vuonna 2018 valmistuttuaan telakalta Ranskasta. Sen jälkeen se on saanut kaksi sisaralusta: Celebrity Apexin ja tänä vuonna Celebrity Beyondin, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin Edge. Celebrity Edgen matkustajamäärä on 2920 eli merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi jättimäisellä Royal Caribbeanin Symphony of the Seasilla, jossa on tilaa jopa 5500 matkustajalle. Henkilökuntaa Celebrity Edgellä on 1320.

Tunnelma Celebrity Edgellä oli ihanan rauhallinen verrattuna jättialuksiin. Musiikki ei pauhannut kaikkialla, vapaita aurinkotuoleja ei koskaan tarvinnut etsiä ja tilat tuntuivat väljiltä. Voi tosin olla, että koronaviruksen vuoksi käytössä ei vieläkään ollut ihan koko kapasiteettia. Henkilökuntaa tuntui olevan paljon ja heillä oli kunnolla aikaa asiakkaiden kohtaamiseen. Asiakkaina oli eniten kaikenikäisiä pariskuntia sekä aikuisia ystäviä ja perheitä. Lapsia näkyi vain muutamia. He ovat kyllä tervetulleita ja heille on omat kerhonsa, mutta laiva on selkeästi profiloitunut enemmän aikuisiin. Premium-taso näkyi monissa yksityiskohdissa ja ehkä selvimmin ruoassa, joka oli risteilyn hintaan kuuluvissa ravintoloissa laadukkaampaa kuin esimerkiksi Royal Caribbeanilla. Myös buffet-ravintola oli selvästi rauhallisempi, tyylikkäämpi ja ruuan laadultaan parempi kuin aiemmilla laivoillani.

Esteetön hytti

Celebrity Edgellä on 25 esteetöntä hyttiä eri hyttiluokissa ikkunattomasta sisähytistä sviittiin. Kaikkiaan hyttejä on laivalla 1470. Parvekehytit kulkevat Celebrity Edgellä nimellä Veranda-hytti. Hytissä on uudenlainen teknologinen ratkaisu, jossa nappia painamalla parvekkeen saa lasitettua siten, että siitä tulee ikään kuin ylimääräinen lasitettu huone, josta voi nauttia viileämmällä ja tuulisemmallakin säällä. Ilman yläosan lasitusta parveke toimii normaalina avoimena ulkotilana. Myös parvekkeen huoneen puoleisen seinän saa avattua, jolloin se on kunnolla hytin jatke. Veranda-hyttejä on myös esteettöminä. Risteilykeskuksesta ja muista risteilyihin erikoistuneista matkatoimistoista saa apua oikean hytin valintaan.

Me valitsimme panoraamaikkunalla varustetun esteettömän hytin numero 9113. Se sijaitsi kannen 9 keulassa ja oli kertakaikkisen ihana! Hytissä oli runsaasti tilaa kolmelle hengelle ja ikkuna merelle oli tosi ihana. Hytissä oli kaksi sänkyä, jotka saa parisängyksi tai erilleen sekä sohva, josta sai vuoteen kolmannelle. Lisäksi oli pöytä, TV, jääkaappi ja vaatekaappi. Tyhjää lattiatilaa oli paljon, joten yhden pöydän tai hyllyn olisimme toivoneet lisää. Kylpyhuone oli tilava ja tyylikäs. WC-istuimen vasemmalla puolella (wc-istuimella istuttaessa) sekä takana oli tukikaiteet, yhdysvaltalaiseen tapaan. Seinästä taittuva suihkutuoli oli hyvin pieni ja siinä on seuraajaltani saamani kommentin mukaan otettu askel heikompaan suuntaan vanhempiin Celebrityn laivoihin verrattuna. Myös shampoo ja saippua oli sijoitettu seisovan ihmisen korkeudelle. Minulla oli mukana oma suihkupyörätuolini ja tarvitsen suihkussa joka tapauksessa avustajan, joten minulle nämä eivät olleet ongelmia. Hytin ovi avautui sähköisesti: Ulkoapäin vilauttamalla avainta oven sivussa olevaan lukijaan ja sisäpuolelta painikkeella. Celebrityn kännykkäsovelluksella pystyi säätämään hytin valoja ja lämpötilaa sekä avaamaan television. Kuinka ennenkuulumatonta oli pystyä sammuttaa valot tai avata aamulla TV sängyssä maaten kännykän avulla! Alla olevalla videolla esittelen hyttimme ja voit arvioida sen soveltuvuutta itsellesi.

Ulkokannet

Ehdottomasti suurimman osan laivalla viettämästämme ajasta vietimme ulkona. Kolmenkymmenen asteen Välimeren lämmössä se olikin erittäin ihanaa. Rakastin Edgen monipuolisia ulkomahdollisuuksia! Esteettömyyden näkökulmasta on hyvä huomioida, että osa ulkokannen alueista on tarkoitettu vain Retreat-sviittiasiakkaille. Siksi esimerkiksi ulkokannelle 15 emme päässeet laivan etuosan hisseillä, jotka olivat lähimpänä hyttiämme, vaan piti ensin mennä jonkun toisen kannen läpi laivan toiseen päähän. Sama tilanne oli joissain sisätiloissa. Kulkemista laivassa siis kertyy, mikä kannattaa huomioida apuvälinevalinnoissa.

Resort-kansi

Kannella 14 sijaitseva Resort-kansi on myös allaskansi. Tyylikäs allas sijaitsee kannen keskellä tasanteella, joka on muutamaa porrasta korkeammalla muuta kantta. Korokkeen päällä ovat myös allasta ympäröivät aurinkotuolit ja allasbaari. Korokkeelle on hissi, joka toimi vähän vaihtelevasti. Hissin oven edessä oli aina myös paljon auringonottajia ja puikkelehtiminen aurinkotuolien läpi esimerkiksi allasbaarille oli haastavaa. Itse olisin valinnut hissin sijaan ratkaisuksi pitkän ja loivan, tasoa myötäilevän rampin, mutta alueen suunnitellut arkkitehti on ajatellut toisin. Altaan vierusta oli usein hyvin ruuhkainen, joten viihdyimme paremmin muualla kannella, eikä tarvetta mennä korotettuun osaan juurikaan tullut. Lähes kaikkien muiden ollessa Portofinossa saimme allasalueen kuitenkin itsellemme. Silloin hyödynsin altaaseen olevaa tuolinostinta ja menin uimaan. Altaalla on aina uimavahdit, jotka soittavat supervisorinsa käyttämään nostinta. Tämä sujui vaivattomasti.

Altaan ympärillä järjestetään risteilyiden aikana myös joitakin iltajuhlia. Meidän viikolle sattui Pride-juhla, joka sai koko kannen loistamaan upeissa sateenkaaren väreissä. Laivan tilat on tehty helposti muunneltaviksi ja esimerkiksi valaistusmahdollisuudet ovat ihan huippuluokkaa. Altaan vierustan lisäksi kannella 14 voi viettää aikaa myös varjossa altaan läheisillä sohvilla ja cabanoissa. Osaan oli kynnys, osaan pääsi helposti.

Toinen laivan uima-altaista sijaitsee katetussa sisätilassa vain aikuisille tarkoitetulla alueella. Tuohon altaaseen ei ole allasnostinta, mutta sen viereiseen porealtaaseen on. Näin käytettävän tuotakin nostinta ja se näytti olevan sujuvaa. Tämän altaan ympärillä oli aina hyvin rauhallista, mutta me viihdyimme paremmin ulkotiloissa auringon alla. Isot lasiseinät tekivät tästäkin tilasta tosin hyvin valoisan ja ulkoilmalta tuntuvan.

Resort-kansi jatkuu myös kansilla 15 ja 16. Siellä me viihdyimme parhaiten! Avaruutta, meri läsnä kaikkialla ja hyvä näköyhteys altaalle ja siellä usein soittaneeseen bändiin. Näiltä kansilta oli myös helppo löytää vapaita aurinkotuoleja, eivätkä aurinkotuolit tukkineet kulkuväyliä. Laivan toisessa reunassa kulki tyylikäs ramppi kannen 15 ja kannen 16 väliä eli näiden välillä ei tarvinnut välttämättä käyttää hissiä. Ramppi toimii myös juoksuratana ja voi olla, että se on ajateltu ensisijaisesti ylämäeksi juoksijoille, mutta minun näkökulmasta se toimi hyvänä esteettömyysratkaisuna.

Rooftop Garden ja Sunset Bar

Celebrity Edgen upea taivasalla sijaitseva kattopuutarha Rooftop Garden sijaitsee kannen 15 takaosassa. Ulkoilmapuutarha on oleskelualue, jossa on istuskelupaikkoja, kasveja ja iso näyttö, jossa pyöri niin urheilua kuin elokuviakin. Alue sopii hyvin rauhalliseen oleskeluun ja kuljimme sen ohi usein, mutta kauheasti emme viettäneet siellä aikaa. Esteettömästi Rooftop Gardenin sydämeen pääsee Rooftop Garden Grill -ravintolan kautta koukaten, muualta on aina muutama porras.

Yksi suosikkipaikoistamme oli kannen 15 perällä, Rooftop Gardenin takana sijaitseva Sunset Bar. Sen viihtyisillä sohvilla tai korituoleissa oli ihana ottaa drinksu laivan lähtiessä satamasta kohti merta ja seuraavan päivän seikkailuita. Suosittu se on myös nimensä mukaisesti auringonlaskun aikaan. Baaritiskin kohta on hieman kapea ja se tuntui usein ahtaalta pyörätuolin kanssa, mutta tarjoilijat tarjoilivat myös suoraan pöytiin, joten tiskille meneminen ei ole välttämätöntä. Tarjoilijoita pyörii laivalla myös allaskannella koko ajan eli juomia voi tilata myös aurinkotuoleille.

Magic Carpet

Magic Carpet on Celebrityn Edge-luokan laivojen erikoisuus. Se on laivan ulkopuolella oleva ikään kuin ulkokannen jatke, jota voidaan liikutella korkeussuunnassa. Meidän risteilyllä se pysyi suurimmaksi osaksi kannella 14, jossa se toimi viihtyisänä baarina, jossa drinkkinsä sai nauttia ikään kuin meren päällä leijuen. Yhtenä iltana Magic Carpet muuttui lisämaksulliseksi erikoisravintolaksi.

Portofinoon siirryttiin tender-aluksilla eli pienemmillä yhteysaluksilla laivan jäädessä ankkuriin kauemmas merelle. Silloin Magic Carpet laskettiin alas meren tasolle ja yhteysaluksiin siirryttiin Magic Carpetin kautta. Tämä tarjoaa esteettömämmän kulun yhteysaluksiin, mutta silti voimassa oli perusohjeistus, että sähköisillä apuvälineillä ei voi siirtyä tender-aluksiin ja henkilön on kyettävä ottamaan askelia. Toki tender-alusten esteettömyyteen vaikuttaa myös satamassa odottavan laiturin esteettömyys. Spin the Globe -blogin kirjoittaja on vuonna 2018 kirjoittanut Magic Carpetin mullistavan Tendereiden esteettömyyden (englannin kielinen juttu avautuu uudessa ikkunassa), mutta ainakaan virallisia ohjeistuksia se ei ole muuttanut. Nyt en tosin kokeillut miten käytännössä olisi toimittu, koska olimme päättäneet viettää laivapäivän.

Ravintolat, kahvilat ja baarit

Celebrity Edgen ravintolat olivat huippuja. Laivalla on neljä pääravintolaa, joissa ruokailu sisältyy risteilyn hintaan: Cosmopolitan, Cyprus, Normandie ja Tuscan. Niissä on kaikissa sama päivittäin vaihtuva A la Carte -lista, mutta jokaisessa myös muutama erikoisannos, jota ei saa muissa ravintoloissa. Testasimme kaikki ravintolat ja pyrimme aina ottamaan sen ravintolan erikoisuuksia, jotka olivatkin aivan älyttömän hyviä! Kaikki olivat myös sisustukseltaan ja tunnelmaltaan hyvin erilaisia. Tyylikäs Cosmopolitan on saanut vaikutteensa Yhdysvalloista kansainvälisellä twistillä. Cypruksen erikoisuudet ovat kreikkalaisen keittiön henkeä, Normandie nojaa ranskalaisuuteen ja Tuscanista löytyy italialaiset herkut. Meillä ei ollut kiinteää etukäteen varattua ruokailuaikaa, vaan Anytime Dining. Illallisajan pystyi varata kullekin päivälle etukäteen sovelluksen kautta. Siellä ei kuitenkaan ollut aina kaikkia vaihtoehtoja ja pääsimme joka kerta menemällä suoraan ravintolaan. Jonoja ei ollut ainakaan meidän suosikki-illallisaikaan noin klo 19.00. Ruoka pääravintoloissa oli tosi laadukasta ja listalta sai siis aina valita alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan tai vaikka useamman jokaista.

Risteilyn hintaan sisältyivät myös ruokailut Oceanview Café buffetravintolassa sekä allaskannen Mast Grill -pikaruokagrillillä. Grilliltä haimme pehmistä, mutta muuten sille ei ollut tarvetta. Sieltä olisi saanut muun muassa hampurilaisia pitkin päivää, mutta söimme yleensä lounaan maissa ja laivaan palatessa illallisaika oli jo lähellä. Buffetissa sen sijaan söimme aamiaiset ja meripäivinä lounaat. Oceanview Café oli tosi tyylikäs ja tunnelmaltaan rauhallinen buffet ja mikä parasta, siellä oli myös ulkopöytiä! Ihan parasta aloittaa aamu aamiaisella ulkona, vaikka siellä usein olikin todella kuuma. Buffetissa oli aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi myöhäisillan purtavaa sekä pitkin päivää auki ollut jäätelöbaari. Sellainen, josta sai haluamansa pallon sekä kastikkeita ja strösseleitä! Henkilökunta annosteli ruuan lautaselle, mikä takasi kaiken pysyvän siistinä ja hygieenisenä, mutta toki silloin saa helposti aina vähän liikaa.

Lisämaksullisista ravintoloista testasimme pihviravintola Fine Cut Steakhousen sekä ulkona Rooftop Gardenissa sijaitsevan Rooftop Garden Grill -ravintolan. Ruoka risteilyn hintaan sisältyvissä ravintoloissa oli niin hyvää, ettemme oikein kokeneet tarvetta lisämaksullisille ravintoloille. Risteilymme hintaan sisältyi kuitenkin 150 dollaria per henkilö käyttörahaa laivalla ja koska hintaan sisältyivät valmiiksi myös kaikki juomat, oli erikoisravintolat hyvä paikka kuluttaa tuota rahaa. Fine Cut Steakhouse oli aivan älyttömän hyvä valinta, enkä muista milloin olisin syönyt niin hyvää lihaa. Kannella viisi sijaitsevassa ravintolassa on myös ulkoterassi, mutta meidän iltana oli sen verran tuulista, että valitsimme mieluummin sisäpöydän. Rooftop Garden Grillin jättiläismäiset burgerit olivat hieman pettymys, mutta miljöö näköalalla sekä merelle että puutarhaan aivan erinomainen. Kaikkiaan Celebrity Edgellä on 16 ravintolaa eli useampi lisämaksullinen ravintola jäi testaamatta.

Kahvilaherkkuja tarjoaa Café al Bacio kannella 4. Baareja löytyy aiemmin mainitsemieni ulkobaarien lisäksi myös laivan sisätiloista. Martini Bar sijaitsee laivan sydämessä Grand Plazalla, kannen 3 keskellä. Grand Plaza on avonaista tilaa myös kansille neljä ja viisi ja sinne katsellaan myös näiltä kansilta. Eden Bar on puolestaan kannen 5 peräosassa sijaitsevan upean Eden-alueen baari. Vihreässä ja valoisassa Edenissä on myös ruokaravintola ja erilaisia esityksiä. Baari löytyy myös pieneltä Casinolta ja The Clubilta, jossa viihdytään viihteen parissa.

Lisäksi on sviittiasiakkaille ja Retreat-asiakkaille tarkoitettuja erillisiä ravintoloita ja baareja, joita emme kaivanneet.

Ostokset

Jos haluat risteilyn aikana ostaa merkkikelloja tai -koruja, Celebrity Edge on erinomainen ostospaikka. Laivalla on muun muassa Cartierin, Bulgarin ja Tiffany & Co:n liikkeet, jalokivikauppa, merkkilaukkujen kauppa ja hajuvesimyymälä. Me emme olleet näiden perään, joten jäljelle jäi yksi pieni kauppa, jossa myytiin Celebrity-tuotteita, matkamuistoja, muutamia vaatteita ja hyllyllisen verran karkkia. Olen aina painottanut mahdolliset ostokset maihin, joissa laiva vierailee, mutta Celebrity Edgellä se ehkä vielä korostui.

Viihde ja aktiviteetit Celebrity Edgellä

Celebrity Edgellä ei ole erilaisia teattereita ja esityksiä samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi Royal Caribbeanin isoimmilla aluksilla. Siitä huolimatta emme ehtineet kokea kaikkea. Päivisin oli tarjolla allasjumppaa, live-musiikkia useissa eri paikoissa, tanssitunteja, tietovisoja, rentouttavaa väritystä ja ties mitä. Päivisin oltiin kuitenkin myös mitä upeammissa satamissa, joten laivan aktiviteetteihin ei oikein ehtinyt. Joka ilta oli tarjolla show laivan upeassa teatterissa, laivan keulassa kansilla 3-5. Kahtena iltana laivan omat tanssijat ja laulajat vetivät hienon show:n ja muina iltoina esiintymässä oli vierailevia artisteja ja stand-up koomikkoja. Näytöksiä oli aina kaksi per ilta, mukaan mahtui aina, eikä ennakkovarauksia tarvittu. Pyörätuolipaikkoja oli useampia ja eri puolilla teatteria. Live-musiikkia oli lisäksi iltaisin muun muassa Grand Plazassa ja Edenissä. The Club tarjosi paikan erilaisille visailuille ja kisoille sekä myöhäisillan discoille.

Parasta Celebrity Edgellä moniin muihin kokemiini laivoihin verrattuna oli se, että viihteen määrää pystyi helposti itse annostella. Kaikkialla ja koko ajan ei tapahtunut, vaan laivalta löytyi myös paljon rauhallisia tiloja ihan vaan vaikka katsella hurmaavia auringonlaskuja. Aktiviteetteja kuitenkin oli tarjolla aina kun jotain teki mieli tehdä. Urheilukansi eli esimerkiksi koripallokentät laivalta puuttuvat, mutta maksuton kuntosali on iso ja sinne on esteetön kulku. Myös (lisämaksullinen) spa-osasto laivalta löytyy, mutta emme hyödyntäneet sen palveluita.

Risteilymme hinta

Viikon Premium-risteily Välimerellä kesä-heinäkuun vaihteessa 2022 maksoi ensimmäiseltä ja toiselta matkustajalta 1668 e/hlö ja kolmannelta henkilöltä 831 euroa/hlö. Tähän kuului kaikki verot, palvelumaksut laivan henkilökunnalle yms. Varasimme risteilyn Risteilykeskukselta toukokuussa 2022 ja sen hetken tarjouskampan mukaisesti saimme kaikenlaisia etuja kaupan päälle. Risteilymme sisälsi: majoituksen esteettömässä kolmen hengen panoraamaikkunahytissä, kaikki ruokailut useissa laivan ravintoloissa, laivan viihdetarjonnan ja aktiviteetit, Premium-juomapaketin kaikille (eli niin paljon alkoholillisia ja alkoholittomia juomia kuin vain halusimme juoda), rajattoman Surf-nettipaketin kaikille kolmelle (Surf-paketti ei sovi esim. videoiden katseluun, mutta toimi viestien lähettelyyn ja someen) ja 150 dollaria (suunnilleen saman verran euroissa) per henkilö käyttörahaa laivalle. Käytännössä laivalla ei siis enää mennyt rahaa mihinkään. Nämä eivät automaattisesti sisälly risteilyn hintaan, mutta kannattaa tarkkailla erilaisia kampanjoita. All Included -edun voi myös ostaa risteilyn yhteyteen.

Kokonaishintaan tulivat toki päälle vielä lennot ja risteilyä edeltänyt yö Barcelonassa. Välimeren risteilyn pystyisi kyllä toteuttamaan niinkin, että hotelliöitä ei tulisi. Celebrity Edge on tosiaan Premium-tason varustamo ja siksi hinnat ovat hieman korkeammat kuin esimerkiksi Royal Caribbeanilla, Norwegian Cruise Linella ja MSC Cruisesilla. Olin kuitenkin täydellisen tyytyväinen risteilyn hinta-laatusuhteeseen.

Yhteenveto Celebrity Edgen esteettömyydestä

Esteettömyys on huomioitu Celebrity Edgellä erittäin hyvin. Kaikki ovet aukeavat automaattisesti, tilavia hissejä on runsaasti ja esteettömiä wc-tiloja on aikalailla kaikkialla missä tavallisiakin vessoja eli kaikilla kansilla ja eri puolilla laivaa. Osa esteettömistä vessoista on naisten ja miesten vessojen yhteydessä siten, että yksi kopeista on iso. Myös sukupuolineutraaleja erillisiä esteettömiä vessojakin kuitenkin löytyy sieltä täältä. Pääsin laivassa kaikkialle minne halusinkin, mutta osa reiteistä hieman kiersi ja kaikilla hisseillä ei päässyt kaikkialle. Pieni kiertely johtui rappusilla leikittelystä, mitä moderneissa laivoissa kuten rakennuksissakin harrastetaan aiempaa enemmän. Päivän aikana laivassa kertyy helposti kilometrejä, mikä on tyypillistä kaikille isoille risteilijöille. Laivan tilat olivat avaria ja kaiken kaikkiaan koin liikkumisen erittäin helpoksi. Henkilökuntaa oli laivassa paljon, he olivat todella palvelualttiita ja ystävällisiä ja koin vammaisena henkilönä saavani ihan samaa palvelua kuin kaikki muutkin.

Esteettömyyden osalta kohtasin haasteita lähinnä satamissa, joissa tarjottiin laivayhtiön puolesta bussikuljetus kaupungin keskustaan (Ibizassa ja Valenciassa). Kukaan ei tuntunut tietävän, ovatko bussit esteettömiä, ei edes henkilökunta satamissa. No eivät ne olleet, mutta vaadin, että laivayhtiö tarjoaa meille esteettömän taksikuljetuksen, kerta muillekin tarjottiin kuljetus. Jos en olisi vaatinut, en olisi saanut ja toki taksin saaminen kesti. Kirjoitan vielä erikseen kohteistamme.

Tykkäsin Celebrity Edgestä aivan älyttömän paljon! Kaikissa laivoissa on omat ominaispiirteensä ja jotain sellaista, mitä ehkä muualla ei ole. Siksi palaan mielelläni monille laivoille, joilla olen ollut, mutta Celebrity Edgelle tulen palaamaan aivan erityisen mielelläni! Lokakuuhun 2022 saakka laiva risteilee Välimerellä Rooman Civitavecchiasta lähteviä risteilyjä, joilla on vähän eri satamia. Lokakuun lopussa laiva ylittää Atlantin ja risteilee ensi huhtikuuhun saakka Karibialla, pääsääntöisesti 10-11 yön risteilyjä Fort Lauderdalesta Floridasta. Kesäksi 2023 laiva palaa Välimerelle ja silloin on luvassa taas meidän risteilyn tyyppisiä reittejä. Risteilykeskuksen sivulla voi tutustua tarkemmin laivaan ja tämän hetken tarjouskampanjoihin.

Lue myös:

Tutustu Palmuaseman artikkeleihin esteettömistä risteilyistä
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Matkustajamäärä tosiaan suhtellisen maltillinen verrattuna moneen muuhun. Minä en ole riteillyt kuin Tukholmaan ja Etelämantereelle, ehkä joskujs voisi koittaa Välimerenkin riteilyä. Hyvä myöa kuulla, että ruoan taso oli kohdillaan. Ylipäätään kokonaisuutena laivakin näyttää oikein kivalta, jossa varmasti viihtyy!

  Reply
 • Anne Vehmas
  7.5.2023 at 19:42

  Hei. Kiitos . Olit kirjoittanut mukavasti ja seikkaperäisesti kokemuksistasi Edgellä. Oli ilo lukea ja tunne oli, vähän kuin olisin ollut matkassasi mukana. Mielestäni kirjoituksesi ja kuvauksesi laivalla olosta, sen ravintoloista ym. ym. oli paljon parempi, kuin äskettäin ilmestyneessä Matka-lehdessä.
  Myös meillä mieheni kanssa on takana useampi risteily Välimerellä, RCCL ja Celebrity Equinoxilla. Nyt harkitsemme Edge-risteilyä ja tänään olemmekin viettäneet suurimman osan sunnuntai-päivästä lukemalla muiden kokemuksista Celebrity Edgestä-näin törmäsimme myös sinun kirjoitukseesi-.
  Olemme ostaneet kaikki aiemmat risteilymme We Love Cruises-toimiston kautta ja saaneet niin hyvää ja henkilökohtaista palvelua, että voimme lämpimästi suositella heitä kaikille muillekin risteilylle aikoville.
  Toivotan sinulle ihania risteilyjä myös tulevaisuudessa ja vielä kerran kiitos mukavasta postauksestasi. Yt. Anne

  Reply

Leave a Reply