Valikko

Hei, olen Sanna

Olen Sanna Kalmari, sähköpyörätuolilla liikkuva matkailualan ammattilainen ja Palmuaseman kirjoittaja. Uskon vahvasti, että maailma on avoin eri tavoin vammaisille henkilöille. Olen todentanut sen itse vierailemalla kymmenissä maissa ja kohteissa kiertäessäni maailmaa sähköpyörätuolini kanssa. Matkailu on intohimoni ja rakas harrastukseni, josta on hiljalleen tullut myös ammattini. Olen viimeisen 20 vuoden aikana vieraillut lukuisissa Euroopan maissa, Arabiemiraateissa, Yhdysvalloissa, Aasiassa, Australiassa ja Tyynenmeren saarilla. Pisin matkani on toistaiseksi ollut kahden kuukauden mittainen maailmanympärimatka vuonna 2016. Viimeisin isompi matkani on vuonna 2022 tekemäni Maata pitkin matka Helsingistä Lanzarotelle saakka.

Teen esteettömän matkailun asiantuntijana työtä sen eteen, että sekä esteettömyyttä tarvitsevat henkilöt että matkailualan yritykset tuntisivat paremmin esteettömän matkailun mahdollisuudet. Persoonana olen helposti innostuva, rohkea, luotettava ja mahdollisuuksia näkevä elämästä nautiskelija. Rakastan lämpöä, aurinkoa, kauneudesta mykistymistä ja itseni haastamista. Harvinaisen SMA-lihassairauteni vuoksi en ole koskaan pystynyt kävelemään ja tarvitsen toisen ihmisen apua kaikissa päivittäisissä toimissani. Matkoillani on siksi aina mukana vähintään sähköpyörätuolini ja henkilökohtainen avustajani, joskus myös muita matkaseuralaisia ja apuvälineitä. Osa minua on Puma 40-sähköpyörätuoli. Renkaat, jotka antavat minulle mahdollisuuden kiertää pitkin maailman rantoja. Apuvälineistäni voit lukea lisää artikkelista Matkustamista helpottavat apuvälineeni.

Koulutus ja työkokemus

Olen valmistunut matkailuvirkailijaksi Omniasta keväällä 2013 ja sosionomiksi Laurea-ammattikorkeakoulusta kesällä 2009. Lisäksi taustallani on psykologian perusopinnot, suomen kielen ja kirjallisuuden opintoja sekä opettajan pedagogisia opintoja.

Viimeiset 15 vuotta olen työskennellyt sosiaalialalla eri tavoin vammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä parissa vastaten muun muassa vertaistuesta, neuvonnasta ja ohjauksesta sekä tapahtumatuotannosta. Viimeiset 11 vuotta olen työskennellyt matkailualan lisäksi Harvinaiskeskus Noriossa, jossa työskentelen osa-aikaisesti tälläkin hetkellä. Olen saanut sosiaalialan työssäni vahvan käsityksen lukuisten eri ikäisten henkilöiden toimintakyvyn haasteista ja mahdollisuuksista sekä erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaamisesta. Kaikkea tätä taustallani olevaa kokemusta pystyn hyödyntämään myös matkailualaa kehittäessäni.

Kouluttauduin työn ohessa matkailualalle ja aloitin matkailualan työt matkanjohtajana esteettömillä matkoilla vuonna 2014. Vedin noin viiden vuoden ajan (ja yhä silloin tällöin) Matka-Agentit matkatoimiston matkoja muun muassa Teneriffalle, Italian Toscanaan, Kreetalle, Mallorcalle ja Berliiniin. Vuosina 2019-2020 toimin matkanjohtajana myös Risteilykeskuksen esteettömillä risteilylomilla Karibialla ja Välimerellä. Kaiken kaikkiaan olen tähän mennessä vetänyt onnistuneesti 17 esteetöntä matkaa ja kohdannut noin 300 asiakasta, joilla kaikilla on ollut erilaiset tarpeet esteettömyydelle ja onnistuneelle lomalle. Nämä matkat ja erilaiset asiakkaat ovat opettaneet esteettömästä matkailusta sanoinkuvaamattoman paljon.

Toiminimiyrittäjänä olen toiminut vuodesta 2014, mutta aktiivisesti vuodesta 2018 tehden monenlaisia mielenkiintoisia töitä esteettömän matkailun edistämiseksi kouluttajana, tuotteistajana ja sisällöntuottajana. Olen tehnyt yhteistyötä muun muassa Finnairin, VR:n, Scandic-hotellien, Risteilykeskuksen, Matka-Agenttien ja monien Suomen alueiden matkailutoimijoiden kanssa. Olen kouluttanut eri alueiden matkailualan toimijoita ja toiminut tuntiopettajana/kouluttajana muun muassa JAMK:n, Haaga-Helian ja Oulu Business Networkin järjestämissä esteettömän matkailun koulutuksissa tai opintojaksoilla. Olen myös Visit Finland Akatemian valmentaja

Saadut tunnustukset

Lihastautiliitto ry, vuoden somevaikuttaja 2022

Perustelut: Sanna, olet Palmuaseman luojana esteettömän matkailun uranuurtaja. Aseman ylläpitäjänä jaat arvokasta tietoa esteettömästä matkailusta: tiedämme monen päässeen vinkeilläsi matkaan – joko pidemmälle matkalle tai vaikkapa kotimaassa esteettömään ravintolaan. Tiedon jakaminen on tärkeää, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus halutessaan olla matkalla, liikkeessä.

Invalidiliiton ja Rakennustietosäätiö RTS sr:n Esteetön Suomi -kilpailu 2022, kunniamaininta

Perustelut: Sanna Kalmari tekee tunnustettua ja arvostettua työtä esteettömän matkailun edistämiseksi, minkä myötä matkailualan toimijat ovat alkaneet kokea esteettömyyden tuomaa lisäarvoa. Kalmari ylläpitää suosittua Palmuasema-blogia, jonka avulla on saanut muutettua matkailuun liittyviä asenteita. Blogissaan Kalmari on viime aikoina, korona-ajan myötä, nostanut esiin myös luontomatkailukohteita.

Invalidiliiton Raimo Lindberg-palkinto 2021

Perustelut: Joka toinen vuosi jaettava tunnustus aktiivisesta ja asiantuntevasta työstä vammaisten ihmisten elämänlaadun parantamiseksi.

Finnish Travel Gala 2018

Ehdolla ja kolmen parhaan joukossa Vuoden matkailuvaikuttaja -kategoriassa.

Esillä mediassa

Annan mielelläni haastatteluja, jotka edistävät esteettömän matkailun tunnettuutta. Kirjoitan korvausta vastaan esteettömään matkailuun liittyviä artikkeleita erilaisiin tarpeisiin muun muassa matkailualan ja vammaisalan julkaisuihin.

Minusta kirjoitettua/kerrottua:

2023 Maata pitkin matkan muistelua Matkamessuilla, YLE:n Aamu TV

2019 Pyörätuoliseikkailija: ”Minun paratiisisaarellani ei ole sijaa hienolle hiekalle” , Mondo

2018 Sanna Kalmari ei anna pyörätuolin rajoittaa – matkusti maailman ympäri ja on todellinen risteilyfani, Iltasanomat

2018 Matkabloggaajan vinkit esteettömään matkailuun SuomessaYLE

2018 Kuukauden seikkailjatarSeikkailjattaret-sivusto

2017 Sähkötuoli-SannaRadio Suomipopin Aamulypsyn pohdintoja minusta ja matkoistani

2016 Sanna Kalmari rohkaisee liikuntarajoitteisia unelmoimaan, Helsingin Sanomat

2016 Sähköpyörätuolilla maailman ympäri, YLE Puhe

2016 Pyörätuolilla liikkuva Sanna matkustaa maailman ympäri – toteutti lapsuuden unelman, jonka piti olla mahdoton, Iltalehti

2016 Esteettömän matkailun asiantuntijan vinkit liikuntarajoitteisen matkalle, Rantapallon video

Ylle on poimittu esimerkeiksi juttuja, jotka ovat luettavissa/kuunneltavissa verkossa.

Yhteystiedot ja somekanavat

Palmuaseman lisäksi voit seurata matkaani Instagramissani @sanna.kalmari, Facebookissa @palmuasema ja LinkedInissä. YouTube -kanavalleni teen muun muassa videoesittelyjä hotelleista.

Sähköpostilla tavoitat minut osoitteesta sanna@palmuasema.fi, puhelinnumeron saat tarvittaessa sähköpostikontaktin kautta. Ollaan yhteydessä!

Esteettömän matkailun asiantuntijapalvelut