Valikko
Palmuaseman matkavinkki

Esteettömät kuljetukset lomakohteessa

Esteetöntä lomaa suunnitellessa ensimmäisten kysymysten joukossa on usein se, kuinka päästä lentokentältä hotellille. Kaupunkilomilla vaihtoehtona saattaa olla esteetön joukkoliikenne, mutta miten toimia valmismatkoilla, etelän rantakohteissa, joissa suurin osa matkustajista hyödyntää matkanjärjestäjän bussikuljetusta? Olen käyttänyt vuosien varrella useamman matkanjärjestäjän palveluja, saanut apua invataksin järjestämiseen ja joutunut maksamaan joskus todella koviakin hintoja lyhyestä matkasta lentokentältä hotellille. Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta se on alkanut etenkin viime aikoina tuntua väärältä. Kysyin Suomen kolmelta suurimmalta matkanjärjestäjältä, Aurinkomatkoilta, TUI:lta ja Tjäreborgilta, heidän käytäntönsä vaihtoehtoisten kuljetusten järjestämiseen lomakohteessa. Aurinkomatkat erottui tässä vertailussa edukseen yhdenvertaisimman käytännön toteuttajana.

Vaihtoehtoisen kuljetuksen järjestäminen

Aurinkomatkat, TUI ja Tjäreborg myyvät kaikki lentokenttäkuljetuksia lisäpalveluna matkapakettiin. He kaikki myös tarjoavat asiakkaalle vaihtoehtoisen kuljetuksen järjestämistä silloin, jos asiakas ei pysty vamman tai sairauden vuoksi nousemaan kuljetuksissa normaalisti käytettävään bussiin. ”Asiakkaalle tarjotaan vaihtoehtoista kuljetusta henkilöautolla tai invataksilla, sen mukaan mikä asiakkaan tarve on ja millainen saatavuus kuljetuksille kohteessa on”, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola. Myös TUI ja Tjäreborg viestittävät samaa. TUI:lla on kotisivuillaan lomake, jonka täyttämällä voi tehdä varauspyynnön esteettömään kuljetukseen, Tjäreborgilta kehoitetaan soittamaan matka-asiantuntijoille.

Mitä se maksaa?

Aurinkomatkoilla vaihtoehtoinen lentokenttäkuljetus on saman hintainen kuin kaikille muillekin. Jos siis haluaisit ostaa bussikuljetuksen, mutta et pääse vamman tai sairauden vuoksi nousemaan bussiin, maksat vaihtoehtoisesta kuljetuksesta saman hinnan kuin maksaisit bussikuljetuksesta. Paitsi, jos haluat varmistaa yksityiskuljetuksen eli ettei samaan kyytiin tule muita. Viestintäpäällikkö Annina Metsola Aurinkomatkoilta selventää asiaa näin: ”Myymme lomakohteissamme matkapaketin yhteyteen lentokenttäkuljetuksia vaihtoehtona yhteiskuljetus bussilla tai yksityiskuljetus henkilöautolla/minibussilla kohteesta riippuen. Bussikuljetuksen hinta asiakkaalle on 12-28 euroa per henkilö (meno-paluu), yksityiskuljetusten hinnat vaihtelevat kohteittain ja auton koosta riippuen 80-400 euron välillä per auto (meno-paluu). Mikäli asiakas ei liikuntaesteensä vuoksi (useimmiten pyörätuolilla liikkuva asiakas) pysty nousemaan bussiin, järjestämme tällöin asiakkaalle erillisen invakuljetuksen. Asiakkaan tarpeista riippuen kuljetus voi olla tavallinen henkilöauto, tavallinen minibussi tai rampillinen/hissillinen erikoisauto. Mikäli asiakas ei pysty nousemaan bussiin, eli tarvitsee erillisen kuljetuksen, asiakas maksaa bussikuljetuksen hinnan, mikäli ei halua kuljetusta vahvistetuksi yksityisenä. Joissain kohteissa voidaan samaan kuljetukseen laittaa myös muita asiakkaita mikäli se on mahdollista. Asiakas maksaa tavallisen yksityiskuljetuksen hinnan mikäli haluaa kuljetuksen varmasti yksityisenä.”

TUI:lla ja Tjäreborgilla käytäntö on, että asiakas maksaa vaihtoehtoisen kuljetuksen erikseen. ”Mikäli asiakas tarvitsee esim. invataksi kuljetuksen, niin autamme häntä auton tilaamisessa, mutta kuljetus maksaa toki enemmän kuin lentokenttäkuljetus bussilla”, kertoo TUI:n Quality Assurance Manager Mari Berg. Tjäreborgilla käytäntö on sama. ”Jos pyörätuoli ei mahdu bussiin, liikuntarajoitteiselle asiakkaalle voidaan tilata invataksikuljetus lentokentän ja hotellin väliselle matkalle erillistä korvausta vastaan. Matka-asiantuntijamme auttavat tässä mielellään”, kertoo maajohtaja Anu Niemelä Tjäreborgilta. ”Asiakas maksaa esim. invataksin erikseen ja se on eri hintainen kuin bussikuljetus. Vaihtoehtoisen kuljetuksen hinta ja saatavuus vaihtelevat kohteittain, ja matka-asiantuntijamme antavat niistä lisätietoa”, hän jatkaa.

Vaihtoehtoisten kuljetusten saatavuus eri puolilla maailmaa

Aurinkomatkojen käytäntö vaihtoehtoisen kuljetusten hankinnasta ja hinnoista on sama kaikissa kohteissa eri puolilla maailmaa. ”Vain pienessä osassa kohteita ei ole rampillista/hissillistä invataksia saatavana. Vaihtoehtoisen kuljetuksen vaihtoehdot sovitaan aina asiakkaan kanssa varaushetkellä ja mikäli kohteessa ei ole invataksia pyrimme etsimään asiakkaalle sopivan ratkaisun kuljetuksen järjestämiseksi”, kertoo viestintäpäällikkö Annina Metsola. TUI:n Quality Assurance Manager Mari Berg kuvaa tilannetta näin: ”Invataksin saatavuus voi vaihdella eri kohteissa. Välimeren kohteissa on saatavuus parempi, kuin esim kaukokohteissa kuten esim Thaimaassa, Vietnamissa tai Meksikossa.” Vaihtelua on myös Tjäreborgin maajohtaja Anu Niemelän mukaan: ”Vaihtoehtoisten kuljetusten saatavuus sekä kustannukset vaihtelevat matkakohteittain – kysythän matka-asiantuntijoiltamme kohdekohtaista lisätietoa.”

Bussilla toteutettavat retket kohteessa

Entä miten toimitaan tilanteessa, jossa asiakas haluaisi osallistua retkelle, mutta ei pysty nousemaan tavalliseen bussiin? ”Retkillä käytössä olevat autokoot vaihtelevat retken ja kohteen mukaan. Suosittelemme liikuntarajoitteiselle henkilölle sellaista retkeä mihin hänen on mahdollisuus osallistua, esim. retkivalintaan voi vaikuttaa käytetyn ajoneuvon lisäksi myös retken vierailukohteiden esteettömyys. Bussiretkillä iso osa opastamisesta tapahtuu ajomatkan aikana, minkä vuoksi emme tarjoa isolla bussilla tehtävää retkeä henkilöautolla tai invataksilla toteutettavana yksityisretkenä”, kertoo Annina Metsola Aurinkomatkoilta. TUI:n Mari Berg kertoo oppaiden olevan tavoitettavissa 24/7 ja kertovan mitkä retket sopivat liikuntarajoitteisille. Tjäreborgin Anu Niemelä kertoo joidenkin veneretkien olevan soveltuvia: ”Joillekin veneretkille voivat kohteesta riippuen osallistua myös liikuntarajoitteiset asiakkaat. Valitettavasti emme kuitenkaan pysty tarjoamaan asiakkaalle retkiä, joihin kuuluu bussikuljetus.”

Lisätietoja:

Aurinkomatkat: liikuntarajoitteisille soveltuvat hotellit ja lisätietoa

TUI: liikuntarajoitteisille soveltuvia hotelleja, erikoiskuljetuksen tilaaminen ja lisätietoa

Tjäreborg: Lisätietoa esteettömästä matkailusta ja liikuntarajoitteisille soveltuvia hotelleja

 

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply