Valikko
Aurinkorannikko / Espanja

Fuengirola: Esteetön ja helppo aurinkokaupunki

On niin paljon kerrottavaa, että iski aloittamisen ongelma. Arkeen palaamiseen ei myöskään kuulunut pehmeää laskua, vaan on käytetty ”repäistään laastari irti nopeasti” -taktiikkaa, joten aikaa upean reissun fiilistelylle ei ole jäänyt niin paljon kuin toivoin. Nyt on kuitenkin ihana koti-ilta kynttilän loisteessa, joten on oikein hyvä hetki aloittaa. Málaga on luonnollisesti mielessä päällimmäisenä, mutta palataan kuitenkin ensin Fuengirolaan ja aloitetaan esteettömyys-faktoista, jos vaikka joku on juuri lähdössä ja lisätään yleistä tunnelmointia postaus kerrallaan.

Tiet veivät Fuengirolaan monesta syystä. Reilun 60 000 asukkaan kaupunkia on ensinnäkin viime vuosina muutettu vaihe vaiheelta esteettömäksi ja se saa nyt olla ylpeä tuloksistaan. Olen kertonut Fuengirolasta vetämissäni esteettömän matkailun illoissa ja se kuuluu Matka-Agenttien esteettömien matkojen valikoimaan. Kertomusten sävy ei kuitenkaan koskaan voi olla sama silloin kun kohdetta ei ole itse kokenut, eikä pysty välittämään tunnelmia. Tähän halusin muutoksen, halusin tuntea sen mistä puhun. Costa del Sol, Espanjan aurinkorannikko, on vetänyt suomalaisia puoleensa vuosia niin lomalle kuin asumaan ja aurinkorannikon suurin suomalaisyhteisö asuu juuri Fuengirolassa. Olin kuullut Fuengirolasta mielipiteitä ”never again” -kommenteista siellä asuvien ylistykseen. Maaliskuussa tähän ympäri vuoden Suomea paremmasta ilmastosta nauttivaan kaupunkiin pääsi kohtuullisen halvalla, joten houkutus lähteä eteni kohti huippuaan.

Fuengirolaan matkustaminen on helppoa. Lento Málagaan kestää noin 4,5 tuntia eli vähemmän kuin Kanariansaarille. Suoria reittilentoja Suomesta on Finnairilla ja Norwegianilla. Lentokentältä pääsee kätevästi Renfe-paikallisjunalla suoraan Fuengirolaan. Juna on hyvin esteetön, niitä menee 20 minuutin välein, matka kestää vähän alle puoli tuntia ja maksoi muistaakseni 2,65 euroa. Pyörätuolin käyttäjä tai avustaja eivät saa saamiemme tietojen mukaan alennuksia. Kirjoitan junista vielä erillisen postauksen kuvineen ja tarkkoine tietoineen, sillä junan käyttö ei jäänyt vain lentokenttäreissuun. Costa del Solin alueella on myös invatakseja ja taksin voi tilata ennakkoon lentokentälle vastaan. Tämä on hyvä vaihtoehto erityisesti matkatoimiston kautta hankitulla matkalla, sillä matkatoimistovirkailijat hoitavat invataksin valmiiksi, eikä laukkujen roudaamisesta junassa tarvitse huolehtia. Tavallisia takseja on toki aina myös lentokentän taksitolpalla ja joskus tolpalla saattaa olla myös pyörätuolin meneviä tilatakseja.

Asuimme hotellissa Ilunion Fuengirola (ennen nimellä Confortel Fuengirola). Invahuoneen pystyy varaamaan hotellin kotisivujen kautta, mutta hotelli kuuluu myös muun muassa Matka-Agenttien valikoimaan. Hotellin sijainti on aika lailla täydellinen. Tien yli ja on kilometrien pituisella tasaisella rantakadulla sekä suoraan myös hiekkarannalla. Todella monille Fuengirolan rannoista pääsin sähkärillä, laatoituksia oli ainakin jonkin matkaa lähes jokaisella rannalla, myös sillä ihan lähimmällä. Hotelli sijaitsee myös hyvin keskeisellä paikalla ajatellen kaikkia Fuengirolan palveluita. Parin sadan metrin päässä hotellista sijaitsee Los Bolichesin juna-asema. Fuengirolan juna-asemalle on matkaa noin kilometri.

Invahuoneita hotellissa on monta ja ne kaikki ovat samanlaisia. Meidän sijaitsi 10. kerroksessa ja sieltä oli hienot näköalat sisämaahan ja vuorille päin (aina ei näyttänyt niin synkältä kuin alla olevassa kuvassa). Huone oli siisti ja siinä oli kaksi erillistä vuodetta. Kylpyhuone oli tilava ja erillinen iso, ovella varustettu suihkutila oli erittäin hyvä. Huoneessa oli valmiina pyörällinen suihkutuoli, mikä oli aika luksusta. Näin on aina eli kohdallemme ei osunut vain hyvää tuuria. Vessanpönttö oli hyvin matala ja tilaa siirtyä oli vain toisella puolella. Minun kannaltani se on väärä puoli, mutta tämä toistuu näköjään systemaattisesti kaikissa kohtaamissani vessoissa matkoilla, joten asian kanssa on oppinut olemaan. Huoneen ainoa miinus oli parvekkeen puuttuminen sekä ensimmäisenä yönä ohuiden ikkunalasien läpi puhaltanut hyvin kovaääninen tuuli. Tämä ratkesi kuitenkin tuulen suunnan vaihtuessa seuraavana päivänä.

Nautimme hotellin ravintolassa aamiaisen, joka oli monipuolinen. Pekonia, paistettuja kananmunia (sekä pekoni ja munat tosin liian raakoja meidän makuun), paistettuja tomaatteja, churroja, tuoreita leipiä ja paahtoleipää, juustoja ja leikkeleitä, hedelmiä ja suuri valikoima erilaisia makeita kakkuja. Ravintolan yksi seinä on lasia ja aamiaista syödessä on kiva katsella rantakadun elämää. Ravintolassa tarjoillaan myös lounasta ja päivällistä ja majoituksen voi ottaa myös esimerkiksi puolihoidolla. Hotellin henkilökunta oli ystävällistä ja siellä täällä näkyvät (hieman kummalliset) pyörätuoli + sydän -symbolit ilmeisesti tarkoittavat, että liikuntarajoitteiset ovat hotelliin hyvin tervetulleita. Vastaanoton läheisyydessä on myös vessat, joista löytyy inva-wc. Hotellin toisessa kerroksessa sijaitsee pieni uima-allastasanne aurinkotuoleineen. Altaaseen on nostin. Altaan vesi ei ole lämmitettyä ja juuri nyt se olisi tuntunut lähinnä avantoon menolta, joten uiminen sai jäädä odottamaan keskikesän helteitä.

Kaiken kaikkiaan Fuengirolassa oli erittäin helppo liikkua pyörätuolilla. Katujen ylitykset on madallettu kaikkialla ja lähes kaikkiin ravintoloihin ja kauppoihin pääsee. Kaikissa käymissäni paikoissa yökerhojen kohdalla on kuitenkin unohdettu, että myös sinne saattaisi pyörätuolin käyttäjällä olla kiinnostusta mennä. Kaikissa uusissa ravintoloissa, hotelleissa, kahviloissa ja yökerhoissa on kuitenkin Fuengirolassa huomioitava esteettömyys. Kaupunkiin on helppoa ja huoletonta mennä toki myös siksi, että lähes kaikki palvelut saa halutessaan myös suomen kielellä. Monien ystävieni Suomessa käyttämä fysioterapia-paikka Martin kunto on esimerkiksi avannut toimipisteen myös Fuengirolaan. Odotin kuitenkin vielä ”pahempaa” pienois-Suomea ja yllätyin siitä aidosta espanjalaistunnelmasta, jonka kaupungissa myös pystyi kokea.

Haluan kertoa teille vielä Fuengirolan osalta ainakin eläintarhasta ja linnasta, ravintoloista sekä yleisestä Espanja vs. Suomi -tunnelmasta. Palataan siis pian!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

6 Comments

 • Anonyymi
  13.7.2014 at 23:17

  Kerroit matkustaneesi junalla lentoasemalta Fuengirolaan. Pystyisitkö arvioimaan mahtuuko junaan myös suhteellisen kookas sähkömopo, vai ovatko paikat vain sähköpyörätuolin mentäviä? Invataksi etukäteen tilattuna on ollut melkoisen kallis, itse olen maksanut siitä 70-90 euroa /suunta, ja junavaihtoehto kiinnostaisikin kovasti vastaisen varalle. Nyt kun katsoin blogikirjoituksiesi päivämääriä huomasin, että olinkin keväällä samaan aikaan Fuengirolassa. Ehkäpä siellä nähdään joskus vastaisuudessa!

  Oikein hyviä reissuja sinulle, t. Kadi

  Reply
 • Palmuaseman Sanna
  14.7.2014 at 07:25

  Hei Kadi! Junaan mahtuu kyllä mopokin. Vaunu, johon pyörätuolilla/mopolla pääsee, on ikään kuin tilava aulatila, jossa ei ole juurikaan penkkejä, vaan ainoastaan tyhjää tilaa. Suosittelen lämpimästi, oli oikein kätevää! Oikein hyviä reissuja sinullekin!

  Reply
 • Anonyymi
  2.8.2014 at 21:01

  Kiitos taas mahtavasta infosta! Renfe taitaa kutsua ensi kerralla. Suomessakin voitaisiin ottaa mallia vastaavista junista.. 😉

  t. Kadi

  Reply
 • Anonyymi
  19.11.2015 at 10:47

  Olen pyörätuolipotilas ja teimme ensimmäisen etelämatkan pyörätuolilla lokakuussa 2015. Matka oli pääsääntöisesti onnistunut ja osoitti toimivuutensa. Muutamia asioita oli jotka aiheuttivat vähän "pettymystä". Paikalliset invawc eivät vastaa meidän Suomen tasoa, istuimen korkeus on pyörätolinkäyttäjälle matala. Hotelin invawc:t ovat naisten ja miesten vessojen yhteydessä, kiusallista kun tarvitsee avustajaa.
  Hotelin uima-altaalla ei ollut "nostinta". Mainostamaa esteetöntä rantaa ei löytynyt, jos olisi tarvittu pyörätuolilla mereen pääsyä (tuolin vaihto).
  Muuten matka oli onnistunut ja rohkaisi meitä matkustelemaan jatkossakin.

  Reply
 • Anonyymi
  26.11.2015 at 08:33

  Onko kenelläkään tietoa, saako Fuengirolasta vuokrattua sähkömopoa? En ole löytänyt hakemalla enää firmaa

  Reply
 • Leena Saari
  13.1.2017 at 16:02

  http://www.apuajoneuvo.fi/2015/12/10/sahkomopo-vuokralle-espanjasta/

  Fuengirolassa on Ferian aukion lähellä Junakadulla myös monenlaisia apuvälineitä saatavana vuokralle. Paikassa myös hyvin suomea puhuva työntekijä.

  Reply

Leave a Reply