Matkan tarjosi Tallink Silja
Vielä reilu kuukausi sitten laivalle ja Tallinnaan lähtö tuntui hyvin etäiseltä ajatukselta. Muutaman kotona ja lähimetsässä vietetyn kuukauden jälkeen lähtö ihmisiä täynnä olevalle laivalle oli viimeisimpiä asioita, joita kuvittelin tekeväni. Mutta niin vaan koronavirustartunnat alkoivat merkittävästi vähentyä ja elämä normalisoitua. Matkustaminen kotimaassa ja Baltian maissa tuli mahdolliseksi ja lähdön mahdollisuus alkoi taas vallata mieltä. Elän tällä hetkellä lanseeraamaani harkittujen elämysten kesää ja mietin kaikki siirtoni riskien arvioinnin kautta. Kun sain Tallink Siljalta kutsun lähteä bloggaajille suunnatulle matkalle päiväksi Tallinnaan, punnitsin riskit ja päätin lähteä. Se tuntui hetken oudolta ja epäilyttävältä, mutta pian jo hyvin tutulta. Kun elämä alkaa normalisoitua, tarkoittaa se minulle myös matkojen asteittaista palaamista elämään. Tallinnasta oli hyvä aloittaa!
Laivayhtiöt joutuivat keväällä hetkessä täysin uuteen ja historiallisen suureen ahdinkoon, kuten koko matkailuala. Tallink Siljan liikenne väheni hetkessä 85 %. Matkustajat katosivat aika lailla kokonaan, mutta rahdin kuljetus muodosti jäljelle jääneen 15 % liikenteestä. Hiljalleen Suomen ja Baltian välisen liikenteen auettua myös matkustajille, liikenne on alkanut lisääntyä ja juuri nyt eletään itseasiassa Suomesta lähtevien risteilyiden kannalta poikkeuksellisen monipuolista kesää. Tallink Siljan suosittu Helsinki-Tukholma -reitti on Ruotsin hankalan koronavirustilanteen vuoksi toistaiseksi poissa, mutta tilalle on tullut ihan uusi Helsinki-Riika -reitti Silja Serenadella, Turku-Tallinna -reitti Tallink Baltiq Queenillä, Helsinki-Maarianhamina -reitti Baltiq Queenillä, yksi Helsinki-Saarenmaa -erikoisristeily Tallink Victoria I:llä ja lukuisia Helsinki-Tallinna -lähtöjä. Yksi kesän uutuuksista on Tallink Victoria I:llä tehtävät 11 tunnin päiväristeilyt Helsingistä Tallinnaan. Sellainen oli meidänkin matka. Lisäksi välillä seilaavat tutut Tallink Star ja Megastar sekä Silja Europa.
Tallink Victoria I on vuonna 2004 valmistunut alus, joka kulkee normaalisti Tukholman ja Tallinnan väliä. Elokuun loppuun saakka se seilaa kuitenkin Helsingistä Tallinnaan tehden päiväristeilyjä. Matkustajia laivaan mahtuu 2500, mutta tällä hetkellä laivoja ei myydä ihan täyteen. Meidän risteilyllä sateisena tiistaipäivänä oli väljää ja matkustajia noin 800. Victoria lähtee Helsingin Länsiterminaali 1:stä klo 9.30 ja saapuu Tallinnaan klo 12.00. Paluumatkalle Tallinnasta lähdetään klo 17.00 ja Helsingissä ollaan jälleen klo 20.00. Laivan aikataulut ovat siis oikein hyvät. Laiva seisoo Tallinnan satamassa päivän ajan eli sieltä voi poistua ja mennä takaisin omaan tahtiin. Tämä on hyvä asia erityisesti nyt, kun kaikkia ryysiksiä kannattaa välttää. Tuttuun tapaan ruuhkaa syntyi laivaan mennessä ja sieltä poistuttaessa, suurimman osan kun on päästävä ulos ensimmäisenä. Jos odottaa vartin, saa kulkea jo ihan rauhassa. Hytti on hyvä idea myös päiväristeilylle, sillä niitä saa halvalla (esimerkiksi nyt heinäkuun lähdöillä kaksi henkilöä ilman hyttiä 20 e ja B-hytin kanssa 30 e), siellä on helppo säilyttää tavaraa ja käydä vessassa. Victoriassa on kolme esteetöntä hyttiä: Yksi ikkunallinen A-luokan hytti ja kaksi B-luokan sisähyttiä. Näiden hinta on sama kuin vastaavan luokan tavallisessa hytissä. Meillä oli käytössä A-luokan hytti.
Laivalla oli kaikkialla muistutuksia turvaväleistä ja käsidesiä joka puolella. Näin paljon myös pintojen pyyhkijöitä. Kehoitus kahden metrin turvaväliin tuntui vähän hassulta käytävillä, joiden leveys oli hädintuskin kahta metriä ja ihmisiä tuli väistämättä vastaan. Hisseissä kunnioitettiin hyvin kehoitusta, että hississä olisi kerrallaan vain saman seurueen jäseniä. Pienellä laivalla moni portaisiin pystyvä tuntui valitsevan portaat hissin sijaan, mikä oli hyvä asia. Pystyin hyvin itse säädellä väkijoukkoihin menemistä ja esimerkiksi Tax Freessä sai asioida rauhassa, kun meni sinne matkan lopuksi. Ainoastaan aamiaisbuffetissa tuli tunne, että ihmisiä on ympärillä liikaa. Buffetissa oli tarjolla kertakäyttöhanskoja ja ottimia vaihdettiin tiheään, mutta jonotustilanteissa etäisyyksien pitäminen on ihmisille selkeästi vaikeaa ja sähköpyörätuolilla ahtaiden pöytien välissä puikkelehtiessa on väistämättä lähikontaktissa muiden kanssa. Illallista nautimme Grill House -ravintolassa, jossa istuin ystävien kanssa pienessä porukassa. Pöytiin tarjoiltava ruoka tuntui buffettia paremmalta (niin kuin yleensäkin) ja aion suosia sitä vaihtoehtoa tulevilla matkoilla. Menomatkallamme satoi kaatamalla, mutta paluumatkalla aurinko jo vähän pilkahti ja pääsin käymään kannella. Victorialla on ihanan iso aurinkokansi ja kannen 9 perästä kannelle meni ramppi. Aurinkoisena päivänä ulkokansi on siis erinomainen valinta. Tykkäsin laivasta kyllä muutenkin tosi paljon, siinä oli jotain ihanan perinteistä vanhan ajan risteilytunnelmaa, vaikka laiva ei erityisen vanha olekaan. Liikkuminen oli helppoa ja pääsin kaikkialle. Yleinen esteetön wc löytyy kannelta 7 buffet-ravintolan läheisyydestä, mutta itse suosin hytin vessaa. Lisää Victoria I:n esteettömyydestä löydät täältä.
Tallinnassa meitä odotti sade, mutta se ei haitannut, sillä odottamassa oli myös invataksi. Tallinnan ohjelman meille tarjosi Visit Tallinn ja he olivat hoitaneet myös invataksivarauksen. Taksi oli Tulika-firmalta, jolla on tavallisten taksien lisäksi rampillisia autoja. Taksin voi tilata sähköpostitse osoitteesta ratastoolitakso@tulika.ee Kuski oli ystävällinen ja kommunikoimme suomen ja englannin sekoituksella. Suuntasimme satamasta Fotografiska -valokuvamuseoon. Se sijaitsee Telliskiven alueella, jonne olen aina aiemmin mennyt satamasta omin avuin, vaikka matkaa noin kolme kilometriä tuleekin. Nyt taksi oli kuitenkin loistojuttu.
Fotografiska on tuttu Tukholmasta. Vuosi sitten avattiin Tallinnan Fotografiska ja viime syksynä New Yorkin vastaava. En ollut käynyt Tukholman Fotografiskassa, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Tykkäsin älyttömästi! Tallinnan Fotografiska sijaitsee tunnelmallisessa vanhassa tehdasrakennuksessa. Se on museon lisäksi kohtaamispaikka, jonka alakerran kahvilaan ja kuudennen kerroksen ravintolaan tullaan tapaamaan ystäviä, tekemään töitä ja juhlimaan. Fotografiska on auki myöhään ja usein viikonloppuisin tunnelmasta nauttimaan voi tulla vielä myöhään illalla. Tällä hetkellä näytillä on Bryan Adamsin (kyllä, sen laulajan. En tiennyt, että hän on myös taitava valokuvaaja!) näyttely Exposed, Tom of Finland Darkroom-näyttely, Sebastião Salgadon Gold-näyttely ja Lina Iris Viktorin Dark Testament-näyttely. Kaikkien näyttelyjen aikaa on pidennetty elokuun loppuun eli vielä ehdit! Kaikki olivat hyvin erilaisia ja älyttömän hyviä. Bryan Adams on kuvannut taidokkaasti myös vammaisuutta sodassa haavoittuneiden kautta. Fotografiskassa on helppo liikkua pyörätuolilla ja tilavalla hissillä pääsee kerroksiin. Lipunmyynnistä saa lätkän hissiä varten, sillä sitä tarvitaan ilmeisesti ainakin kuudennen kerroksen ravintolaan mennessä. Esteetön wc sijaitsee ainakin sisääntulokerroksessa ja sitä pääsee hyödyntämään kaikki alakerrassa vierailevat, eivät vain näyttelyvieraat. Kuudennen kerroksen ravintolasta/baarista on hienot näköalat ja myös ulkoterassille pääsee pyörätuolilla.
Fotografiskasta jatkoimme parin sadan metrin päähän Nudist-viinibaariin. Ovella on pienet rampit (tai jos ne ei ole valmiina, ne laitetaan) ja alakerta on esteetön. Yläkerrassa on lisää pöytiä ja vessat, mutta esteetöntä vessaa tarvitsevat voivat poiketa vaikkapa Fotografiskaan. Nudistissa on heidän oman panimon oluita, siidereitä ja viinejä. Me maistelimme niistä monta ja tykkäsin erityisesti siideristä ja raparperikuohuvasta. Nuoret omistajat ovat halunneet tehdä Nudistista uuden ajan viinibaarin, jossa on rento tunnelma, ja jonne kaikki ovat tervetulleita. Se välittyi.
Kiitos Tallink Silja kutsusta ja ystävät seurasta, tämä teki hyvää!
No Comments