Valikko
Lukijoiden kokemukset

Palmuaseman vieras osa 8

Mikä tekee matkasta esteettömän? Palmuasemalle saapuu tänä vuonna 10 vierasta, yksi kerrallaan, kuun ensimmäinen päivä. Palmuaseman vieraat ovat paljon matkustavia, eri tavoin liikuntarajoitteisia henkilöitä. Heillä kaikilla on omat vaatimuksensa esteettömyydelle. Vieraat vastaavat yhdeksään kysymykseen matkoihinsa liittyen ja jakavat parhaat vinkkinsä. Tämän kertainen vieras on nähnyt maailmaa hyvin laajasti. Haasteita tulee vastaan aina, mutta matkustaminen on silti joka kerta, tavalla tai toisella, mukavaa.

1) Nimi, kotipaikkakunta

Tiina Siivonen, Riihimäki

2) Missä kaikkialla olet matkustanut?

Kaikissa muissa maanosissa paitsi Etelämantereella.

3) Millainen liikuntarajoite sinulla on ja mitä apuvälineitä kulkee mukanasi matkoillasi?

Olen vammautunut liikenteessä yli 20 vuotta sitten ja siinä sain selkäydinvamman. Tarkoittaa sitä, että toimintakykyä on kainaloista ylöspäin. Jalkani ovat täysin toimintakyvyttömät. Katselen maailmaa hieman alempaa eli käytän manuaalista eli käsikäyttöistä pyörätuolia. Ehdoton matkakaverini siis. Matkoilla nykyään on usein myös imukuppikahva. Sen avulla esim. pääsen könyämään ylös kylpyammeesta.

Tiina 2

4) Mitä esteetön matkailu sinulle tarkoittaa: mitä erityisjärjestelyjä tarvitset matkoillasi ja mitä sinun täytyy huomioida matkaa suunnitellessasi?

Erityisjärjestelyistä tärkein on se, että esim. hotelli olisi mahdollisimman esteetön. Huoneessa olisi mieluiten suihku kuin amme. Myös ovien leveydet tarkistan. Jos joku sanoo, että leveys on standardi ja mahtuu, niin en usko. Väli on joskus vaihdellut 55-85cm välillä. Sentit kertovat totuuden – ei mutu tuntuma tai vakuuttelu, että meillä on ennenkin ollut pyörätuolinkäyttäjiä hotellilla. Kohteen valinta riippuu paljon myös siitä, että reissaanko yksin vai porukassa. Lennot pyrin hoitamaan aina suoraan tai mahdollisimman vähillä vaihdoilla. Vaihdoilla saattaa pyörätuoli eksyä väärään koneeseen tai jäädä vaihtokohteeseen. Näinkin on joskus käynyt.

Kohdetta valitessa tarkastelen myös sijaintia. Onko julkinen liikenne esteetöntä? Jos tiedän ettei, niin otan silloin hotellin mielummin läheltä keskustaa, jolloin pääsee kelaten paikasta toiseen eikä tarvitse käyttää taksia.

5) Mitä esteettömiä matkakohteita voit suositella?

Viimeisin kohteeni oli Tokio Japanissa, joka yllätti esteettömyydellään. Euroopan kaupungit Lontoo, Ljubljana, Nizza, Wien ja Barcelona ovat suositeltavia. Rantakohteista Espanjan Fuengirola ja Teneriffalla Los Christianos ovat pitkän rantakatunsa ansiosta hyvin esteettömiä ja lisäksi molemmista löytyy esteetön ranta, jossa rantavahdit auttavat sinut halutessasi mereen. Fuengirolassa muistaakseni kesäkuusta syys-tai lokakuun loppuun. Muista maista Brasiliassa Rio de Janeiro yllätti. Oli esteetön ja moniin nähtävyyksiin pääsi tuolin kanssa hyvin. Karibian risteilyt olivat todella esteettömiä ja luksusta. Pohjois-Amerikan monet kohteet ovat hyvin esteettömiä. Tosin heidän sänkynsä ovat kuin Mont everestejä eli todella korkeita. Siinä oli punnertamista. Arabiemiraateissa löytyi hyvä hotelli Ras al Khaimanista ja melko tasaista. Afrikassa Gambiassa ihmisten ystävällisyys vei voiton. Hotelli oli esteetön ja muuten kovaa hiekkatietä ja maapohjaisia kauppoja. Usein myös markkinoita. Tosin liikenne oli hurjaa, mutta selvisin. Hassua on se, että moni kohde ja liikenne toimii omasta näkökulmastani, mutta mistä saan tarvitsemani tiedon toimivuudesta? Esimerkiksi Pariisin metro toimii hyvin, mutta heidän palvelunsa sain tietooni vasta paikan päällä. Ennakkoon en löytänyt mistään ”käyttäytymissääntöjä” eli miten toimintaan.

Tiina 3

6) Entä oletko kohdannut matkoillasi vaikeuksia liikuntarajoitteesi vuoksi?

Joka kerta! Aina on paikkoja, johon ei pääse tai hotellista on unohdettu kertoa, että hissille on kolme porrasta. Hotellilla saattaa olla joku paikka remontissa ja tiettyjä kulkuväyliä ei voi käyttää. Niin kauan minulle kaikki käy, jos löytyy vaikkapa vaihtoehtoinen esteetön reitti.

7) Hyödynnätkö matkoillasi matkatoimistojen palveluja ja millaisia kokemuksia sinulla on niistä?

Kyllä ja ei. Joskus huonevarauksissa. Ärsyttävää on se, että hotellin sivuilla sanotaan, että heillä on esteettömiä huoneita. Huomaat, että hotellin huoneita myydään jonkun matkatoimiston kautta. Soittaessasi saat vastauksen, että esteettömät huoneet eivät kuulu heidän kiintiöönsä. NO, matkatoimisto selvittää. Sitten selviää, että heidän agenttinsa kohdemaassa ei myöskään välitä esteettömiä huoneita. Tässä kohtaa yleensä otan viimeistään hotelliin yhteyden. Olen myös huomannut, että samassa matkatoimistossa voi saada sekä hyvää että huonoa palvelua. Toinen myyjä selvittää kaiken mitä haluat. Toiselta saat vastauksen, että selvittely vie aikaa jne. Eivätkö myyjät ole asiakkaita varten? Tällöin pyydän saada puhua toisen myyjän kanssa. Joskus matkatoimistoilla on hyviä pakettihintaisia matkoja eli hotelli ja lennot samassa. Kun itse ryhdyt kokoamaan samaa matkaa, niin hintaeroa saattaa tulla useita satasia. Toki on myös toisin päin.

Tiina 1

8) Mihin aiot matkustaa seuraavaksi?

Seuraavaksi menen Teneriffalle Los Christianokseen. Löysin sieltä rantakadulta kuntoutuskeskuksen Vintersol ja menen sinne kuntoutukseen kahdeksi viikoksi marras-joulukuun vaihteessa. Jos on esimerkiksi Teneriffalla pidemmän aikaa, sieltä saa fysioterapiaa, mutta pitää käydä ensin lääkärin tarkastuksessa. Olitpa sitten vakuutusyhtiön tai Kelan maksamana, kannattaa selvittää kuntoutus ulkomailla, sillä Kelan sivuilla on hyvä info. Vintersolin sivut ovat suomeksi, joten sieltä saat paljon tietoa. He järjestävät myös ns. aktiivilomaviikkoja. Käy kurkkaamassa!

9) Minkä vinkin esteettömään matkailuun liittyen haluaisit jakaa muille?

NO… sana esteetön voi tarkoittaa milloin mitäkin ja jos jossakin sanotaan, että on esteetön, niin on hyvä kysellä mitä se tarkoittaa. Meillä on omat esteettömyyskriteerit, mutta jokainen tietää, että Suomessakin on puutteita. Jossakin päin maailma esteetön tarkoittaa kahvaa vessan seinässä ja sekin kohdassa, jota vain voi ihmetellä, mitä kahva siinä kohdassa tekee. Se, että joku muu vamman omaava henkilö sanoo, että paikka on esteetön, niin voi olla, että minä en pärjäisi paikassa. Tällöin paikka on toimiva jollekin, mutta ei esteetön. Koska olemme niin yksilöitä, niin toinen tarvitsee kahvat ja toinen ei jne. Kannattaa aina varmistella esteettömyyttä, jos mahdollista.

Ihmettelen, miten ihmiset uskaltavat jättää lääkkeet ruumaan meneviin matkalaukkuihin. Itse en. Käsimatkatavaroissa on aina lääkkeet ja yksi kerta vaatetusta. Lisäksi usein puolen litran vesipullo. se toimii hyvin juomapullona sekä pideenä, jos tarve vaatii. Muuten voin rohkaista kaikkia matkailuun! Ei tiedä kuinka hyvin ovat asiat kotona ennen kuin uskaltautuu ulkomaille. Aina voi aloittaa vaikkapa risteilystä tai lauttamatkasta Tallinnaan, jolloin huomaa mitä haasteita on havaittavissa. Vuosien varrella olen huomannut, että varmistuksia kannattaa tehdä, joko matkatoimistosta tai itse sähköpostin välityksellä. Matkoilla on aina mukavaa – tavalla tai toisella! Reissuun siis!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply