Valikko
Slovenia

Slovenian rannikon helmet Koper ja Piran

Pienellä ihanalla Slovenialla on vain noin 45 kilometriä rantaviivaa. Adrianmeri kimaltelee kuitenkin yhtä houkuttelevasti Sloveniassa kuin sen eteläpuolella Kroatiassa tai vastarannalla Italiassa. Taannoisella Slovenian reissulla tutustuin kolmeen Slovenian helmeen: Koperiin, Piraniin ja Portoroziin. Ensimmäisessä vain piipahdimme, mutta kaksi muuta tulivat paremmin tutuiksi. Tällä kertaa esiin pääsevät Koper ja Piran, sillä Portorozissa vietimme pidemmän ajan ja se ansaitsee ihan oman tilansa. Jos et ole vielä lukenut yhteenvetoa koko yhdeksän päivän reissustamme, löydät sen täältä.

Koper

Koper oli ensimmäinen etappimme esteettömällä päiväretkellä, jonka aikana siirryimme Bled-järveltä seuraavan kohteeseemme Portoroziin. Koper on Slovenian suurin satamakaupunki ja Slovenian ainoa tuonnin ja viennin satama. Siellä pysähtyvät myös Välimeren risteilyllä olevat isot risteilijät. Koper oli ennen ihan oma saarensa, joka kuitenkin yhdistettiin mantereeseen 1800-luvun alkupuolella. Koperissa on kaksi virallista kieltä, slovenia ja italia ja italialaiset vaikutteet ovat hyvin vahvoja. Katuja kulkiessa ja ympärille katsellessa olisi ihan hyvin voinut olla italiassa. Meri on kaupungissa vahvasti läsnä, mutta varsinaista rantaa siellä ei ole pientä plänttiä lukuunottamatta. Muun muassa siksi kaupunki ei ole turistien ykkösvalinta, vaikka vanha kaupunki tunnelmaa tarjoaakin.

Minulle Koper jäi vähän etäiseksi. Tulimme autolla ytimeen, vanhan kaupungin porteille ja kävelimme oppaan johdolla Titon aukiolle. Siellä sijaitsee kolme suurta nähtävyyttä: Praetorian palatsi, kellotorni ja vanha katedraali. Nämä kaikki ovat seisseet paikallaan 1400-1600 luvuilta lähtien. Aukiolta lähtee myös yksi pääkaduista, jossa tulee kuitenkin kuulemma vastaan portaita. Niinpä oppaamme johdatti meidät tasaisempia (ja tylsempiä) teitä pitkin takaisin lähtöpaikkaan. Kuulimme toki mielenkiintoisia tarinoita kaupungin monivaiheisesta historiasta ja päiväretken yhtenä osana voinkin Koperia suositella, mutta visiitin perusteella en valitsisi sitä pidempään oleiluun. Koperista jatkoimme matkaa kohti Pirania, mutta nautimme ensin lounaan Koperissa sijainneen Vinakoper-viinimyymälän yhteydessä olevassa ravintolassa, jonka jälkeen maistelimme viinejä ja ostimme maistuvimpia kotiinkin. Tykästyin erityisesti Vinakoperin Malvazija-valkoviiniin. Paikassa oli myös inva-wc, johon mahtui sähkärillä juuri ja juuri sisään.

KLOE7765

IMG_1863

NOPV7965

IMG_1851

IMG_1858

TLPS3090

IMG_1845

IMG_1900

Piran

Piraniin ihastuin heti. Vietimme siellä retkipäivänämme muutaman tunnin oppaan johdolla kierrellen, mutta palasimme sinne vielä myöhemmin. Majapaikastamme Portorozista oli Piraniin vain muutaman kilometrin matka ihanaa rantakatua pitkin, joten kävelimme sinne eräänä iltapäivänä ja sain vielä haaveilemani mahdollisuuden vaellella päämäärättömästi yksin pitkin sokkeloisia katuja. Piranin vanha kaupunki sijaitsee niemen nokassa Slovenian lounaisosassa, lähellä Kroatian rajaa. Piran on vanha kaupunki, jossa esteettömyyttä ei ole rakennusvaiheessa mietitty tippaakaan. Se näkyy epätasaisina katuina, mukulakivinä, paikoin jyrkkinä mäkinä ja vanhoina rakennuksina. Ja siinä, ettei kaupungissa ole yhtään hotellia, jossa olisi esteettömiä huoneita. Älä kuitenkaan lannistu, sillä paljon pystyi kokemaan myös helpommalla tavalla. Tartinin aukion ihanissa kahviloissa ja ravintoloissa voi viettää aikaa liikkumattakin ja vain katsella elämänmenoa. Siitä voikin siirtyä rantakadulle ja toistaa saman. Nauttia vaikka uutta lempidrinkkiäni Ramazzotti Rosato Spritziä. Piranissa ei ole hiekkarantaa, mutta kuumana päivänä uimaan mentiin suoraan kadulta ja rantakadun laitureilta. Löysinpä yhden kohdan, josta itsekin olisin päässyt kohtuullisesti. Yleisiä invavessoja kaupungista löytyi kiitettävästi.

Jos kuitenkin haluat nähdä enemmänkin ja siedät epätasaisia katuja, suosittelen vaeltamaan. Kaupungin päällä kohoavalle kirkollekin pääsee. Mäki on tosin jyrkkä, mutta selvisin ja ylhäällä on ramppeja näköalatasanteelle. Läheltä aukeavat myös huikeat maisemat merelle päin. Kirkon kellotorniin pääsee portaita ja huikeimmat kuvat Piranista on selkeästi otettu sieltä tai kauempaa, korkealla sijaitsevalta kaupungin muurilta. Sinne en lähtenyt yrittämäänkään, vaan nautin jo kaikesta siitä mitä näin. Illallispaikaksi valitsimme summamutikassa rannassa sijainneen kalaravintola Ribic Bajan, jossa oli ehkä huonoin palvelu kuin ikinä missään, eikä ruokakaan pystynyt pelastamaan tilannetta. Siitä huolimatta Piran jäi mieleeni kultaisena.

LKRU2114

IMG_7057

VVSF4572

IMG_7066

IMG_7095

IMG_7086

IMG_7100

MVUJ1370

IMG_7074

IMG_7080

IMG_1940

SBNM8450

IMG_7101

IMG_7108

IMG_7110

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply