Valikko
Kreikka / Lukijoiden kokemukset

Pyörätuolilla Kreikan Pargassa

Tämän artikkelin on kirjoittanut Palmuaseman vieraskirjoittaja Julia. Hän käyttää liikkumisen apuvälineenä manuaalipyörätuolia, mutta pystyy myös hieman kävellä. Parga on esteettömyydeltään haastava kohde, esteettömiä hotelleja ei juuri ole, eikä kohde sovellu monille esteettömyyttä tarvitsevista. Julia vietti siellä kuitenkin onnistuneen lomaviikon ja jakaa tässä artikkelissa kokemuksensa.

Heippa, täällä kirjoittelee taas Julia – minulta näitte viimeksi Palmuasemalla New York -aiheisen postauksen, mutta tällä kertaa vien teidät hieman aurinkoisempiin maisemiin, nimittäin Kreikan Pargaan!

Lähdimme kahden ystäväni kanssa tyttöjen reissun merkeissä katsastamaan tämän ihanan Kreikan länsirannikon helmen, Pargan. Kohde tarjoili viikon ajan parastaan upeilla ranta- ja vuoristomaisemillaan, helteisellä ilmastollaan sekä autenttisella kreikkalaisella ruoallaan -olipas virkistävää myöskin käydä sellaisessa paikassa, jossa ei vielä aikaisemmin ollut käynytkään! Matkustimme elokuun alkupuolella, joka voi korkeiden lämpötilojen suhteen olla hieman riski, mutta meillä kävi tuuri ja asteet pysyivät siedettävissä määrin noin 30:ssä läpi loman. Yleisesti ottaen heinä-elokuu on vuoden kuumin aika niin muissa etelän kohteissa, kuin myös tässä.

Matkustaminen Pargaan

Lähdimme tämän reissun osilta liikenteeseen “helpoimman” kautta, eli varasimme valmiin pakettimatkan Tjäreborgilta kolmelle. Matkamme starttasi Helsinki-Vantaalta, josta lentomme suuntasi Preveza nimiseen kaupunkiin – Pargan pienehkössä kylässä ei nimittäin ole omaa lentokenttää. Lentokone ei tällä kertaa kummassakaan päädyssä sijainnut suoraan putkessa, jolloin koneen ovelle mennään yleisesti ottaen lentokenttäbussilla ja koneeseen noustaan portaat. Bussi ei kuitenkaan ole esteetön ja suurimmilta osin ruuhkautuu kaikista matkustajista, joten liikuntarajoitteisille asiakkaille on vaihtoehtona siirtyä koneeseen/koneesta pois esteettömän Ambuliftin eli nosturiajoneuvon avulla. Sain siispä mennä oman apuvälineeni ja ystävieni kanssa nosturiin ja vasta koneen ovella luovutin pyörätuolini ruumaan. Kreikan päässä oma tuolini tuotiin vastavuoroisesti ovelle minua vastaan. Lennot operoi Tjäreborgin kanssa yhteistyössä Sunclass Airlines, joka toimi ainakin meidän kohdallamme oikein hyvin! Henkilökunta oli ystävällistä ja kaikki sujui lennon suhteen moitteettomasti.

Prevezan päässä tiedossa oli vielä bussimatka kentältä Pargaan, joka kesti arviolta noin 1,5 tuntia. Tjäreborgin kohdebussit eivät ole lainkaan esteettömiä, joten itseäni etukäteen hieman stressasi bussin todella korkeat ja vaikeapääsyiset portaat. Pystyn itse kävellä, mutta silti ne olivat hankalat ja tukeuduin ystävieni apuun. Tjäreborg listaa matkavarauksen yhteydessä ‘tärkeää tietoa liikuntaesteiselle’, jossa mainitaan esimerkiksi siitä, että sähköpyörätuolia käyttävän asiakkaan tulee itse varata ja kustantaa erikoiskuljetus, sillä kyseenomaista pyörätuolia ei ole mahdollista kuljettaa hotellibussin tavaratilassa. Pargaan ei saa Tjäreborgin kautta tilattua esteetöntä kuljetusta. Manuaalinen, kokoontaitettava pyörätuoli tai rollaattori sen sijaan hyväksytään bussin tavaratilaan, jos itse pystyy nousemaan portaat bussiin. Samassa kohdassa kerrotaan myös, että useimmat hotellit tai julkiset kulkuneuvot eivät ehkä sovellu liikuntarajoitteisille ainakaan totutun suomalaisen mittapuun mukaan.

Hyvä tietää! Hotellibussien ison koon vuoksi, ne eivät välttämättä pääse ajamaan kaikille pikkukaduille, joissa osa kohdehotelleista sijaitsee. Näin ollen matkustajat joutuvat hotellistaan riippuen joko kävelemään matkatavaroineen lyhyen matkan tai vaihtoehtoisesti siirtymään jatkokuljetukseen, jonka suorittaa minibussi/pakettiauto. Nämä eivät myöskään ole esteettömiä.

Lue lisää: Tjäreborgin yleiset ohjeistukset toimintarajoitteisille henkilöille

Majoittuminen Pargassa

Majoituimme Elena -nimisessä huoneistohotellissa, jossa oli vaihtoehtona useampaa eri huonetyyppiä. Meillä oli tällä kertaa yksiö lisävuoteella ja parvekkeella tien suuntaan. Hotelli ei ollut oikeastaan lainkaan esteetön, vaan portaita oli lähes joka paikassa – suosittelen siispä hotellia ainoastaan, jos portaat eivät ole ongelma. Näin jälkikäteen ajateltuna, olisin perehtynyt enemmän Pargan hotellivalikoimaan ja valinnut mahdollisesti esteettömämmän majoituksen, vaikkakaan niitä ei tässä kohteessa luultavasti hirveän montaa ole rakennusten ollessa ymmärretysti vanhoja ja maaston sisältäen suurilta osin korkeuseroja. Kannattaa kuitenkin tutkiskella, sillä hotellivalikoima noin yleisesti ottaen oli kohteen kokoon verrattuna oikeasti melko laaja!

Hotelli oli kuitenkin loppujen lopuksi ihan viihtyisä, ja omistaja aivan ihana paikallinen nainen. Hotelli sijaitsi noin kilometrin etäisyydellä Pargan keskustasta eli mielestäni hyvällä sijainnilla, hieman rauhaisammassa naapurustossa. Allasalue oli juuri sopivan kokoinen ja huoneista sekä aurinkotuoleilta oli lyhyt matka uima-altaaseen. Altaaseen ei päässyt kuitenkaan siirtymään kuin ainoastaan tikkaita pitkin, eli nosturia tai luiskaa ei löytynyt – näitä kyllä oppii aina enemmän ja enemmän arvostamaan sellaisissa kohteissa, joissa ne löytyvät, haha. Hotellin sisäänkäynnillä oli useampi porras ja näitä pari päivää kuljettuamme, löysimmekin hotellin takaosasta luiskan, jota kautta pääsi sisään. Huoneisiin mentäessä on kuitenkin käveltävä muutamia porrasaskelmia – tämä hyvä pitää mielessä.

Hotellin sijainti: Αθανασίου Γκούμα Κρυονέρι, Parga 480 60

Liikkuminen Pargassa

Vaikka olin etukäteen lukenut Pargan lukuisista korkeuseroista ja hieman jännittänyt, miten pyörätuolilla liikkuminen onnistuu, oli paikan päällä mukava huomata sen olevankin melko vaivatonta. Toki niinkuin Kreikassa yleensäkin, myös Pargassa jalankulkuväylien kynnykset olivat korkeahkoja ja tiet paikoitellen huonossa kunnossa, mutta noin yleisesti ottaen oli maasto kuitenkin suurimmilta osin pyörätuoliystävällistä. Keskustassa sijaitsi rantabulevardi, johon oli sijoitettu suurin osa ravintoloista, cocktail-baareista sekä turistikaupoista. Ravintolat tällä alueella olivat kaikki maantasalla ja hyvin helposti myös apuvälineen kanssa
saavutettavissa. Myös henkilökunta oli erittäin avuliasta ja aina tarjoutuivat tekemään tarvittaessa enemmän tilaa, mikäli pyörätuolin näkivät.

Kohteessa suosittelisin liikkumaan jalan, sillä välimatkat eivät ole kovinkaan pitkiä ja pikkukatuja kulkiessa saattaa törmätä mitä ihanimpiin pieniin putiikkeihin sekä paikallisiin rakennuksiin. Keskusta-alueella oli mahdollista suunnata kuitenkin maastoa myös hieman ylemmäksi, jolloin saattoi löytää aivan mielettömillä merimaisemilla varustettuja ravintoloita ja baareja – nämä maisemat jos jotkin ovat aivan suoraan kuin niistä kuuluisista postikorteista.

Paikan päällä oli myös mahdollista vuokrata esimerkiksi auto, jonka avulla voi halutessaan lähteä tutkiskelemaan ympäröiviä kaupunkeja tai vaikkapa ajaa Albanian rajalle asti, joka sijaitsee itseasiassa vain noin kahden tunnin päässä Pargasta. Kannattaa kuitenkin vuokratessa selvittää, mahtuuko apuväline hyvin kyytiin. Apuvälinevuokraamoja Pargassa ei tietääkseni ole.

Lisäksi todella suosittuja turistien keskuudessa olivat veneretket, joiden kautta pääsi tutustumaan lähisaariin kuten Paxokseen, Antípaxokseen tai Korfuun – nämä ehdottomasti kiinnostaisi myös itseäni tulevaisuudessa, mutta tällä kertaa meidän reissumme keskittyi ainoastaan rentoiluun Pargan alueella. Näin ollen en valitettavasti tiedä kuinka esteettömiä kyseiset venee/lautat ovat, mutta se selvinnee helposti esim. Tjäreborgin toimistolta, joka sijaitsi aivan Pargan keskustan ytimessä ja jonka kautta veneretkiä myös järjestettiin.

Lue lisää: Tjäreborgin sivuilla tietoa Pargasta kohteena sekä retkistä, joista ylempänä mainitsin.

Muuta tietoa Pargasta

Keskustan rantabulevardi oli täynnä toinen toistaan viihtyisämpiä ravintoloita ja vierailimmekin lähes joka ilta eri paikassa, sillä halusimme maistella erityyppisiä ruokia. Hyvin monessa paikassa sai pöytään suoraan myös drinkkilistan, jos halusi illallisen jälkeen jäädä istuskelemaan ja ihailemaan maisemia. Muutama suosikkipaikka jäi mieleen, jotka haluankin tähän vinkata, jos satutte paikan päälle! Kaikki olivat helposti pyörätuolin kanssa saavutettavia.

Baros – sijaitsee rantabulevardin toisessa päädyssä. Itse söin täällä lohta, joka oli super herkullista, suosittelen! Henkilökunnan ystävällisyydestä ehdottomasti lisäpisteet.

Sugar Bar – sijaitsee rantabulevardilla myös. Ehdottomasti parhain yleistunnelma sekä drinkit. Viihdyimme täällä itseasiassa useampana iltana – oli huippua kuunnella hyvää musiikkia ja nautiskella suoraan edessä näkyvistä merimaisemista.

Pargamonto – tämä ihana aamiais/brunssipaikka sijaitsi lähes hotellimme vieressä, joten hieman ulompana ydinkeskustasta. Huikeat vuoristomaisemat ja herkullinen menu täydensivät aurinkoisen aamun, jonka jälkeen oli mukava lähteä jatkamaan päivää.
Sijainti: Επαρχιακή Οδός Μόρφη, Anthousa 480 60

Parga on kohteena todella pienehkö, joten kannattaa varautua varsinkin ilta-aikana ja keskustan alueella ruuhkaisuuteen. Kadut täyttyvät ihmisistä ja kaupunki ikään kuin herää eloon kuuman päivän jälkeen. Keskustaan on rakennusten väliin sijoitettu idyllinen ostoskaturykelmä, josta löytyy jos jonkinmoista pikkuputiikkia – tänne erityisesti ihmiset kerääntyivät tekemään ostoksia, joten tilaa liikkua ei todellakaan ollut paljoa ja pieni ahdistus meinasi puhjeta kaiken sen ihmismassan keskellä, tähän hyvä varautua eritoten apuvälineen kanssa liikkuessa! Ravintoloihin lähtökohtaisesti mahtui hyvin syömään varsinkin, jos näin
suomalaisena totuttuun tapaan illalliselle menee jo melko aikaisessa vaiheessa iltaa.

Kaiken kaikkiaan Parga oli ihanan idyllinen kreikkalainen kohde, joka ehdottomasti teki vaikutuksen ja loi kokonaisuudessaan ihanan lomamuiston. Pargassa oli jotenkin erilainen energia verrattuna esim. perinteisempiin suomalaisten suosimiin kohteisiin kuten Kreetaan tai Rodokseen. Esteettömyyden suhteen kuitenkin olisi paljonkin parannettavaa, mutta yleisellä tasolla myös apuvälineillä pääsee kohteessa kulkemaan ja näin ollen suosittelen hyvän taustatyön ohella perehtymään paikan mahdollisuuksiin. Nappasin muutamia
kuvaesimerkkejä esteettömistä pääsyistä ja ratkaisuista muun muassa ravintolaan, ruokakauppaan… Nämä olivat positiivinen näky ja helpottivat tietysti heti omaakin kulkemista.

Esteettömiä kohteita ja hotelleja Kreikassa

Kaikki Palmuaseman Kreikka-artikkelit
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

  • Itse en ole käynyt koskaan Kreikassa. Siellä on kohteita on niin valtavasti, että on jopa hieman hankala valita, että mikä olisi itseä eniten kiinnostava. Parga voisi olla ihan hyvä valinta ensimmäiselle matkalle.

    Reply
  • Anna
    26.10.2023 at 18:24

    Olipa kiva löytää sinun blogi ja erityisesti tämä Parga-teksti. Äitini sai tänä vuonna aivoverenvuodon ja on ollut siitä lähtien pyörätuolissa. Hän on käynyt elämänsä aikana viisi kertaa Pargassa ja on aivan ihastunut siihen. Ihana nähdä, että Pargassakin pärjää pyörätuolin kanssa. Ehkäpä pääsemme sinne vielä yhdessä äidin kanssa ❤️

    Reply

Leave a Reply