Valikko
Palmuaseman matkavinkki

Vamman ja sairauden vaikutukset matkavakuutukseen

Matkavakuutus on ollut monen puheissa viime aikoina. Muutama viikko sitten uutisoitiin surullisesta tapauksesta, jossa suomalainen nainen sai sydäninfarktin lomallaan Meksikossa. Vakuutusyhtiö ilmoitti, etteivät he maksa kallista sairaalahoitoa, sillä naisella oli perussairautena keuhkoahtaumatauti, johon sydäninfarktin katsottiin liittyvän. Lopulta vakuutusyhtiö muutti päätöstään ja lupasi lennättää naisen Suomeen, mutta ikävä kyllä tämä oli liian myöhäistä ja nainen kuoli sairaalassa Meksikossa. Sain tämän tapauksen johdosta kyselyitä liittyen vammaisten henkilöiden matkavakuutukseen ja ajattelin nostaa esiin muutamia huomioita asiaan liittyen.

Myönnetäänkö vammaisille matkustajavakuutusta ja mistä se kannattaa ottaa?

Kyllä, vamma tai sairaus ei ole este matkustajavakuutuksen hankinnalle. Kaikki vakuutusyhtiöt myyvät matkustajavakuutuksia myös vammaisille henkilöille, eikä vammasta tarvitse antaa selvitystä vakuutusta ottaessa. Nykyään useimmilla yhtiöillä ei myöskään ole yläikärajaa vakuutuksen saamiselle tai ikäraja on 100 vuotta. Tässä on kuitenkin yhtiökohtaisia eroja. Suosittelen ehdottomasti ottamaan vakuutuksen suomalaisesta vakuutusyhtiöstä ja vertailemaan eri yhtiöiden ehtoja. Jos matkustat enemmän kuin kerran vuodessa, kannattaa ottaa jatkuva vakuutus. Kannattaa muistaa, että matkustajavakuutus on voimassa yleensä myös kotimaan matkoilla, jos matkustat yli 50 km:n päähän kotoa.

Miten vammani vaikuttaa siihen, mitä vakuutuksesta korvataan?

Kaikilla vakuutusyhtiöillä on ehto, että ennen matkaa alkaneen sairauden pahenemisen osalta korvataan vain ensiapuluontoinen hoito, yleensä 10 päivän ajalta. Jos siis voidaan katsoa, että matkalla alkanut tai pahentunut sairaus liittyy olennaisesti olemassa olevaan perussairauteen, ei vakuutuksesta korvata esimerkiksi kalliita toimenpiteitä tai ambulanssilentoa Suomeen. Ongelma tässä on se, miten missäkin tilanteessa tulkitaan matkasairauden yhteyttä olemassa olevaan perussairauteen, sillä se ei aina ole todellakaan selvää. Yleisimmät matkalla tulevat sairaudet, kuten vatsataudit ja hengitystieinfektiot, ovat kuitenkin yleensä täysin perussairauteen liittymättömiä, samoin äkilliset tapaturmat. Millään vakuutusyhtiöllä ei ole myynnissä lisäpakettia, jonka ostamalla turvaa saisi laajennettua niin, että myös perussairauden paheneminen kuuluisi korvattavuuden piiriin.

Uskallanko matkustaa, jos sairaudessani on riski äkilliseen pahentumiseen?

Jos riski perussairauden pahentumiselle on suuri, suosittelen matkustelemaan Euroopassa. Kelasta kannattaa tällöin hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla saat samaa hoitoa julkisessa sairaanhoidossa kuin kohdemaan asukkaatkin. Tämä on lisäturva silloin, jos matkustajavakuutus ei korvaa hoitoa yksityisellä puolella ensiavun jälkeen.

Kattaako matkatavaravakuutus myös apuvälineet?

Matkustajavakuutuksen lisäksi kannattaa tosiaan aina olla voimassa myös matkatavaravakuutus. Korvauksissa apuvälineiden osalta liikutaan mielestäni taas hieman epäselvillä vesillä. Olen kysynyt apuvälineiden korvausta LähiTapiolasta, jossa oma vakuutukseni on ja saanut vastauksen, että myös apuvälineet, sähköpyörätuoli mukaan lukien, kuuluvat korvattavuuden piiriin. Minulla matkatavaravakuutus kuuluu kotivakuutukseen ja ostin siihen korotuksen, jotta se kattaisi myös kalliin sähköpyörätuolin ja vielä ilman omavastuuta. Silti monen yhtiön vakuutusehdoissa lukee, ettei matkatavaravakuutuksessa ole vakuutettuina esimerkiksi henkilökohtaiset apuvälineet tai moottorikäyttöiset kulkuvälineet. Vakuutusehdot myös muuttuvat usein (nyt huomasin, että LähiTapiolalla uudet ehdot ovat tulleet 1.1.2016, joten taidanpa laittaa vielä tarkempaan selvittelyyn tämän). Vakuutusyhtiöitä  kannattaa siis haastaa tämän asian suhteen jo vakuutusta hankkiessa ja tarkentaa apuvälineiden korvattavuutta.

Kannattaako vammaisen ottaa matkavakuutus, jos se on näin epäselvää?

Kannattaa. Matkavakuutus kannattaa olla jokaisella matkustavalla ihmisellä, sitä ei voi liiaksi korostaa. Sekä sinun että matkatavaroidesi kohdalla voi todennäköisimmin sattua jotain, mikä ei liity apuvälineisiin tai olemassa olevaan sairauteen tai vammaan.

Loppupäätelmä

Tätä kirjoittaessani mieleeni tuli paljon lisäkysymyksiä, joten taidanpa tehdä listan ja lähestyä vakuutusyhtiötä. Mikä sinua mietityttää tai millaisia kokemuksia sinulla on korvauksista?

Ps. Sivusin tätä aihetta hieman myös postauksessani ”Mitä jos kaikki ei menekään hyvin?”

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply