Valikko
Hotellit ulkomailla / Ruotsi

Vinkit esteettömään Uumajaan ja hotelli Clarion Collection Hotel Uman

Ruotsin Umeå, Suomessa Uumajana tunnettu kaupunki, ei meille Etelä-Suomessa asuville ole yleensä kovinkaan tuttu. Pohjaanmaalla asuvat ovat ehkä tottuneempia siirtymään Vaasan kautta meren yli Uumajaan ja siitä eteenpäin muualle Ruotsiin, kun taas meille Helsingin ja Turun laivat Tukholmaan ovat tulleet tutummiksi. Siskoni asui Uumajassa noin 20 vuotta sitten parin vuoden ajan ja silloin vierailin kaupungissa. Nyt kun kesä kuljetti Turun kautta Tukholmaan rippijuhliin, innostuin palaamaan Suomeen vähän erikoisempaa reittiä. Minä ja avustajani Jenni matkustimme Tukholmasta junalla Uumajaan, vietimme Uumajassa muutaman ihanan päivän, jatkoimme Wasalinen laivalla Vaasaan ja sieltä seuraavana päivänä junalla takaisin Helsinkiin. Kerron laivasta vielä erikseen, mutta jaan ensin vinkkini Uumajaan. Esteettömästä junamatkailusta Ruotsissa löytyy päivitettyä tietoa artikkelistani Esteetön junamatkailu Euroopassa.

Kaksi päivää Uumajassa

Vietimme Uumajassa kolme yötä, mutta käytännössä kaksi kokonaista päivää, sillä saavuimme illalla ja jatkoimme matkaa neljännen päivän aamulla. Uumaja on noin 90 000 asukkaan kaupunki, jota halkoo Umeälven-joki. Kaupungin pieni keskusta on helppo ottaa haltuun ja joen rantaa on ihana kulkea. Kaupungin ulkopuolella on ilmeisesti hienoja vaellusreittejä ja kaupunkiin tullaankin ympäri vuoden nauttimaan luonnosta. Me emme lähteneet ottamaan selvää vaellusreiteistä, emmekä matkanneet bussilla esimerkiksi kauempana sijainneeseen suositeltuun patsaspuistoon, mutta loman kohokohdaksi nousi silti kaunis luonto yhdessä hyvän ruuan ja rentouden kanssa. Uumaja näyttäytyi heinäkuussa varsin hiljaisena kaupunkina ja sopi siksi hyvin rentoon oloon. Sää ei ollut ihan niin ihana kuin olisin toivonut, mutta aina hetkittäin saimme nauttia myös auringosta. Mun kokemusten perusteella Uumajassa kannattaa kokea ainakin seuraavat asiat.

Syö hyvin

Uumajassa oli monia kivan tuntuisia ravintoloita. Me söimme osan aterioista hotellillamme, sillä majoitukseemme kuului puolihoito. Suosittelen kuitenkin näitä:

Harlequin

Ravintola ja viinibaari Harlequin oli tyylikäs, viihtyisä ja erittäin herkullinen. Kuukausittain vaihtuvassa ruokalistassa painottuvat pohjoisen Ruotsin maut kunkin sesongin mukaan. Erinomainen valinta, kun haluat syödä vähän paremmin. Ravintolaan on esteetön kulku terassille ja sisään ja siellä on esteetön wc.
Osoite: Rådhusesplanaden 2E

Sjöbris

Joen rannassa sijaitseva ravintola Sjöbris kuuluu selvästi kokea Uumajassa, sillä siellä tuntui olevan aina porukkaa. Ravintola on osittain laivassa, osittain lasitetulla terassilla ja osittain ulkotiloissa, mutta veden päällä joka tapauksessa. Me kävimme lounaalla ja nauttimani burgeri oli oikein hyvä. Illalla lista on paljon monipuolisempi ja pizzat ovat ilmeisen hyviä. Ravintolaan mentiin loivaa luiskaa pitkin ja sieltä löytyy myös esteetön wc.
Osoite: Skeppsbron 10

Nòr

Clarion Umeå -hotellin 13.kerroksessa sijaitseva Brasserie Nòr kannattaa kokea ihan jo näköalojensa vuoksi. Me kävimme vain kattoterassilla drinkillä, mutta ravintola näytti tosi kutsuvalta ja ruokalista hyvältä. Clarion Umeån pääsisäänkäynnistä kulkiessa täytyy käyttää kahta porrashissiä, mutta ne ovat sellaisia tosi hienoja lattiaan upotettuja. Jos haluaa säästää aikaa, kannattaa nousta rakennuksen sivussa ulkona kiemurteleva luiska ylös ja mennä sisään respan viereisestä sivuovesta. Ravintolassa on esteetön wc.
Osoite: Storgatan 36

Pikaruuan ystäville toimii keskustan pienessä kauppakeskus Utopiassa sijaitseva ruotsalainen hampurilaisketju MAX Burgers, jossa mekin kävimme fiilistelemässä yhdellä lounaalla. Kaupungista löytyy myös Bastard Burgers, joka on oma suosikkini, mutta löytyy nykyään myös Helsingistä, eikä siksi ansainnut käyntiä. Lottas Krog & Pub vaikutti erittäin suositulta. Jos olisimme olleet vielä yhden illan, olisi valintamme ehkä ollut ravintola Hörnet.

Nauti ulkoilmasta

Uumajan keskustassa on paljon pieniä ja hyvin hoidettuja puistoalueita ja kävelykatujakin koristavat puut ja kukat. Joen ranta tarjoaa parhaat puitteet ulkoilulle. Kulkea voi niin pitkälle kuin itsestä hyvältä tuntuu. Minä kuljin joen rantaa eli Strandpromenadea pitkin aina Lundabron-sillalle saakka. Näyttävän sillan ylittämällä pääsee ihanalle vehreälle luontosaarelle, jonka päädyin kiertämään kokonaan. Saarella menee tasaiset hiekkatiet, joita oli helppo kulkea sähköpyörätuolilla. Siellä on myös piknikpaikkoja pöytineen ja tulisijoineen sekä wc:t. Myös esteetön wc näytti löytyvän. Saarella on myös pieni uimaranta. Ensimmäisenä päivänä tein vain lenkin, jossa kuljin siltoja pitkin saaren halki toiselle puolelle jokea, jatkoin vastarantaa pitkin takaisin päin ja palasin kaupungin vanhimman sillan eli Gamla Bron kautta takaisin keskustaan. Tälle kierrokselle matkaa tuli noin 5 kilometriä. Seuraavana päivänä kiersin saaren ehkä jokaisen tien ja sähkärin matkamittariin kertyi yli 10 kilometriä. Olin kierroksellani yksin ja avustajani nautti sillä välin oleilusta joen rannassa keskustan puolella.

Nauti sisätiloissa

Jos oikein huono tuuri ilmojen suhteen sattuu, Uumaja tarjoaa tekemistä myös sisällä. Keskustassa on monia kauppoja ja shoppailumahdollisuuksia, joihin tutustuimme tällä kertaa varsin vähän. Muutamia uniikkeja pieniä liikkeitä ja kaikki perus ketjuliikkeet. Åhlensilla viihdyimme pisimpään, kun sinne harvemmin pääsee.

Esteettömiä museoita Uumajassa on useita. Jokirannassa sijaitseva moderni kulttuuritalo Väven pitää sisällään kirjaston ja esimerkiksi naisten historiaan keskittyvän Kvinnohistoriskt Museumin. Nykytaiteen museo Bildmuseet sijaitsee niin ikään jokirannassa arkkitehtuurisesti hienossa talossa. Museoon on aina vapaa pääsy. Kaikkiin Uumajan kulttuuriaktiviteetteihin kannattaa tutustua Visit Umeå -sivulla (osa sivustosta myös suomeksi).

Clarion Collection Hotel Uman

Majoituimme kolme yötä Clarion Collection Hotel Umanissa. Hotelli sijaitsee vanhassa rakennuksessa, jossa sijaitsi lääkärin vastaanotto 1920-luvulla. Hotelliksi rakennus muutettiin 1990-luvun alussa, jolloin sille rakennettiin vanhaa henkeä kunnioittava lisäosa. Yövyin hotellissa myös 20 vuotta sitten ja jokin sen tunnelmassa oli jäänyt mieleen, sillä halusin palata sinne taas. Se kannatti! Hotellissa on nimenomaan tunnelmaa ja vaikka ketjuun nykyään kuuluukin, se on säilyttänyt ainutlaatuisen luonteensa.

Hotellin sisäänkäynnillä on pieni kynnys ja ovi ei avaudu automaattisesti. Heti oven sisäpuolella on hissi, jolla pääsee vastaanottokerrokseen. Se on pitkään toiminnassa ollut tasohissi, jonka ulompi ovi avautuu automaattisesti, mutta sisempi ovi ja yläovi eivät. Hissiin mennään alhaalla sivusta ja ylhäällä päädystä eli kääntyminen vaatii vähän venkslailua ja kovin pitkällä apuvälineellä ei onnistu. Nappia on painettava koko matkan ajan, mutta hissiä pystyy käyttämään myös hissin ulkopuolella oleva henkilö. Minulle hissi toimi hyvin. Hotellin yleiset tilat ovat viihtyisät ja vanhaa aikaa henkivät. Suojaisalle sisäpihalle oli vähän ärsyttävä kynnys, mutta nyt ilmat olivat sellaiset, että oli vain hyvä asia pysyä sisällä.

Ihana erikoisuus hotellissa on se, että majoituksen hintaan sisältyy aamiainen, iltapäiväfika ja illallinen. Lisäksi kahvia ja teetä saa hakea ravintolan automaateista koko päivän ajan. Iltapäiväfika oli klo 15-17 ja silloin ravintolaan ilmestyi vohvelirauta ja iso kulho taikinaa ja vohveleita sai vapaasti itse paistaa. Ne olivat niiiiiin hyviä! Illallisella oli salaattipöytä, keittovaihtoehto ja yksi lämmin ruoka. Ruuat olivat simppeleitä, mutta täyttäviä. Tarjolla oli aina vain lihavaihtoehto, enkä tiedä olisiko pyytämällä saanut kasvisruokaa. Söimme ravintolassa kahtena iltana. Ensimmäisenä iltana lämmin ruoka oli chorizo-makkaraa ja lohkoperunoita, toisena iltana leivitettyä kanaa ja paistettuja perunoita. Vaikka majoitus sisälsi ruokailuja, huonehinta oli vain hieman reilu 100 euroa yöltä, mikä on tämän hetken hotellihinnoissa varsin halpa.

Esteettömiä huoneita hotellissa on kolme. Meidän huone 113 sijaitsi vastaanottokerroksessa ja oli tosi tilava. Huoneessa oli kaksi erillistä sänkyä (ei sähköisesti säädettäviä), pöytä, vedenkeitin, oleskelutilaa ja tilava kylpyhuone. WC-istuimen molemmin puolin oli seinästä taittuvat tukikaiteet ja suihkussa seinästä taittuva istuin ja puutarhatuoli. Alla olevalla videolla esittelen esteettömän huoneemme.

Kerron seuraavaksi Wasalinen laivasta, jolla matkasimme reissun jälkeen Uumajasta Vaasaan. Ennakkotietona jo, että hyvin toimi. Uumaja oli oikein mainio valinta kesälomakohteeksi! Oletko sinä vieraillut Uumajassa? Jaa vinkkisi kommentteihin!

Kiinnostaako junamatkailu Ruotsissa? Lue lisää!

Esteetön junamatkailu Euroopassa

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Ei ole Uumajassa tullut käytyä. On tosiaan niin, että lienee Pohjanmaalaisille tutumpi, itse olen länsirannikolla asuessani asunut vain Porissa ja Turussa, joten Tukholma on tosiaan tutumpi. Vaikuttaa kuitenkin monessakin mielessä kivalta kaupungilta, ja tosiaan majoitus on edullinen!

    Reply

Leave a Reply