Valikko
Hotellit Suomessa / Kylpylät / Ruka-Kuusamo

Esteetön kylpyläloma Holiday Club Kuusamon Tropiikissa

Kaupallinen yhteistyö:
Naturpolis Rannikolta tuntureille -hanke, Ruka-Kuusamo
& Holiday Club Kuusamon Tropiikki

Vajaa vuorokausi Tropiikissa oli tervetullut kontrasti Kuusamon kevättalven pakkaspäiviin. Olimme jo olleet Syötteellä ja edessä oli vielä monta huikeaa esteetöntä elämystä Ruka-Kuusamon seudulla. Yhden illan ja yön nautimme kuitenkin välissä Holiday Club Kuusamon Tropiikissa. Se sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kuusamon keskustasta ja noin 20 kilometriä Rukan laskettelukeskuksesta. Kuusamon lentoasema on noin vartin ajomatkan päässä ja alueelta löytyy esteettömiä takseja. Minä ja kaksi avustajaani olimme liikenteessä omalla autolla ja löysimme esteettömän pysäköintipaikan suht läheltä sisäänkäyntiä.

Kuusamon Tropiikissa on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja. Esteettömäksi varusteltuja hotellihuoneita on kaikkiaan seitsemän: Viisi Superior-luokan huonetta ja kaksi Standard-luokan huonetta. Hotellihuoneet sijaitsevat kylpylärakennuksessa, samassa kerroksessa kuin vastaanotto ja kylpyläosasto. Kylpylärakennuksessa on hotellihuoneiden lisäksi 55 lomahuoneistoa. Lisäksi Kuusamon Tropiikkiin kuuluu useita erilaisia loma-asuntoja, joihin mennään ulkokautta. Lomahuoneistoissa ja loma-asunnoissa ei ole esteettömäksi varusteltuja vaihtoehtoja, mutta monet niistä ovat tilavia, esteettömiä liikkua ja soveltuvat liikuntarajoitteisille, jotka eivät tarvitse esimerkiksi tukikaiteita. Loma-asuntojen ovelle on olemassa siirrettävä ramppi.

Minä majoituin esteettömässä Superior-huoneessa 116. Se oli kahden hengen huone ja kooltaan pieni. Superior-huoneisiin ei saa lisävuoteita ja koska meitä oli liikenteessä kolme, käytössämme oli myös viereinen esteetön huone 115. Se oli toisen huoneen peilikuva. Saimme huoneeseen lisätilaa kääntämällä toisen sängyn poikittain, muuten en olisi mahtunut kääntymään. Pidempään oleskellessa haasteeksi tulisi laskutilan puute, sillä pöydän sijasta huoneeseen mahtuu vain kapeahko seinähylly, eikä matkalaukut mahdu oikein mihinkään. Kylpyhuoneessa ei ole liikaa tilaa, mutta mahduin sinne sähköpyörätuolillani, sillä suihkuseinän sai taiteltua pois tieltä. Suihkussa on taittuva istuin ja wc-istuimen toisella puolella (huom! vain yhdellä puolella) on tukikaide. Hotellin kaksi Standard-huonetta ovat isompia (Standard-huone on 28 neliötä, Superior-huone 18 neliötä) ja niihin saa sohvasta lisävuoteen yhdelle aikuiselle tai kahdelle lapselle. Superior-huoneet on remontoitu hiljattain, Standard-huoneita ei. Alla olevalla videolla esittelen Superior-huoneemme 116.

Esteetön huone Holiday Club Kuusamon Tropiikissa

Allasosasto lunasti lupaukset trooppisesta tunnelmasta. Altaita ympäröivät palmut, vihreys ja lämpö toivottivat meidät erittäin tervetulleiksi. Isossa altaassa on monia erilaisia osuuksia, joihin pääsee ilman, että välissä täytyisi nousta vedestä. Allas oli yksi parhaista kokemistani kylpyläaltaista, sillä siellä oli myös rauhallisia kulmauksia ilman kovia virtauksia sekä syvempiä ja matalampia kohtia. Veden lämpötila oli noin 30 astetta. Isoon altaaseen johtaa loiva ramppi. Rampin luo pääsee helposti suoraan naisten puolelta, mutta miesten puolelta tullessa välissä on tasoeroja ja portaita. Miesten puolelta tullessa allas on kyllä vieressä, mutta siitä kohtaa veteen pääsee vain portaita pitkin. Portaissa on kaiteet eli tämä on vaihtoehto niille, jotka pystyvät hyödyntämään portaita. Ramppia tarvitsevien miesten pukuhuonetta ja pesutiloja käyttävien täytyy kuitenkin kierrellä vastaanoton kautta. Lasten altaan luo pääsee niin ikään naisten puolelta tultaessa. Holiday Clubin sivujen 360-kuvasta voi katsoa tarkemmin miltä allasosasto näyttää. Kylpylässä on myös yksi tilaussauna tilanteisiin, joissa avustava henkilö on eri sukupuolta. Tästä saunasta ei kuitenkaan ole kulkua altaan rampin luo. Tilaussauna täytyy varata etukäteen.

Naisten puolen pukuhuone on tilava ja siellä on ovella varustettu normaalia tilavampi pukukoppi, jos pukeutumiseen haluaa omaa rauhaa. Me olimme kylpylässä ilta-aikaan, jolloin muutenkin oli rauhallista ja saimme olla pukuhuoneessa aika lailla keskenämme. Pukuhuoneessa oli myös suihkupyörätuoli. Minulla oli mukana omani, joten sille ei nyt ollut tarvetta, mutta erinomaista, että sellainen on. Suihkutilat olivat melko ahtaat ja kulkuväylä altaalle oli sokkeloinen. Saunaa ei ole erityisesti suunniteltu esteettömäksi, mutta mahduin sisään suihkupyörätuolillani.

Vierailumme aikana oli päällä koronapandemian vuoksi asetetut ravintolarajoitukset, joten nautimme illallisen ja aamiaisen huoneessamme, emmekä päässeet testaamaan ravintoloiden tunnelmaa. O’Learysistä huoneeseen tilaamamme ruuat olivat tosi maistuvia. Suositus omalle Fish & Chips -valinnalleni. Aamiaisen haimme monipuolisesta buffetista. Nyt kun buffetin antimista saa taas nauttia paikan päällä, on se varmasti vielä parempi. Kiireellisen aikataulumme vuoksi emme valitettavasti ehtineet tutustua muihin palveluihin tai Holiday Club Kuusamon Tropiikin ympäristöön. Kaikki Ruka-Kuusamo alueen esteettömät aktiviteetit ovat kuitenkin helposti saavutettavissa, jos majoittuu täällä. Viihtyisä paikka!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

No Comments

    Leave a Reply