Valikko
Espanja / Hotellit ulkomailla / Madrid

Monipuolinen, eläväinen ja esteetön Madrid

*Yhteistyössä Espanjan matkailutoimisto Suomessa (Tourspain)

Madrid on keskellä Espanjaa sijaitseva maan eläväinen ja monipuolinen pääkaupunki. Noin 3,3 miljoonan asukkaan kaupunki on levittäytynyt laajalle ja pitää sisällään monia tunnelmaltaan erilaisia kaupunginosia. Kaupunki on silti yllättävän helppo ottaa haltuun, kun on hetken katselut karttaa. Suurkaupunkitunnelmaa pehmentää ympärillä oleva luonto ja kaupungin pohjoisosassa sijaitseva vuoristo. Vierailin Madridissa ensimmäistä kertaa syyskuussa 2023 ilman suurempia ennakko-odotuksia ja ihastuin kaupunkiin kovasti. Mukanani oli niin ikään sähköpyörätuolia liikkumisen apuvälineenä käyttävä ystäväni Ella-Riikka sekä avustajani Salla. Saavuimme kaupunkiin keskiviikkoiltana ja lähdimme sunnuntaiaamuna eli ehdimme nauttia kaupungista kolme kokonaista päivää. Keräsin yhteen kokemukseni Madridista esteettömän kaupunkiloman suunnittelua helpottamaan.

Saapuminen Madridiin ja lentokenttäkuljetukset

Madridiin on tällä hetkellä suora lento Helsinki-Vantaan lentoasemalta kerran päivässä. Lento on Finnairin, mutta sen operoi Iberia. Me ostimme liput Finnairilta, ilmoitimme sähköpyörätuoleista ja avustustarpeesta Finnairin lomakkeella ja toimimme lentokentällä kuin olisimme menossa Finnairin lennolle. Tavallaan olimmekin, mutta kone, koneen henkilökunta ja esimerkiksi tarjoilut lennolla olivat Iberian. Henkilökunta puhui siis englantia ja espanjaa ja sellainen tietynlainen espanjalainen letkeys oli hyvällä tapaa läsnä. Koneen istuin tuntui tilavalta ja pöytä oli pienempi ja avautui paremmin kuin Finnairin kapearunkokoneissa (joissa se osuu aina vatsaani), mutta käsituet jäivät itselleni vähän liian taakse. Tämän kokemuksen perusteella valitsisin Iberian kuitenkin toistekin.

Madridin lentoasema, Aeropuerto de Madrid-Barajas Adolfo Suárez, sijaitsee reilun 15 kilometrin päässä Madridin keskustasta. Lentoasemalla kaikki sujui saapuessamme todella hyvin. Meitä oltiin vastassa Ambuliftillä (vaikka kone menikin ns. putkeen), avustajat olivat hyvin osaavia ja sähköpyörätuolimme odottivat Ambuliftissä. Se vei meidät suoraan matkatavara-aulaan ja olimme ennätysajassa valmiita lähtöön. Kotiinpäin lähtiessä olikin sitten enemmän virkailijoiden sähköpyörätuolien ihmettelyä ja ympäri lentoasemaa kulkemista.

Olimme saaneet ennakkoon vinkin, että Madridin lentokentältä saa helposti esteettömiä takseja, joten emme tilanneet kuljetusta etukäteen. Näin tosiaan olikin. Saapuvien aulassa oli helposti löydettävissä taksin tilaustiski, johon suuntasimme. Virkailija oli sitä mieltä, että mahtuisimme samaan taksiin, mitä itse vahvasti epäilimme. 10 minuutin sisällä saapunut kuski vahvisti epäilyksemme ja niinpä minä ja Salla otimme ensimmäisen auton ja Ella-Riikka sai nopeasti omansa. Meidän taksi oli hieman isompi kuin Ella-Riikan saama VW Caddy, jollaisia suurin osa takseista tuntui olevan. Madridin takseilla on kiinteä hinnoittelu ja matka lentokentältä keskustaan maksaa aina 30 euroa. Hinta on sama esteettömillä takseilla. Palatessa pyysimme huoneistomme vastaanottovirkailijaa tilaamaan meille etukäteen kaksi taksia. Taksit tulivat aamulla varhain sovittuun aikaan. Sinne suuntaan matka maksoi 35 euroa, mutta sisälsi varmaan jonkun ennakkotilausmaksun.

Lentokentältä kulkee myös metro, mutta päästäksemme kaupungin pääkatu Gran Vialla sijainneeseen asuntoomme, meidän olisi pitänyt vaihtaa metroa kaksi kertaa. Se tuntui työläältä matkatavaroiden kanssa ja iltasaapumisen vuoksi. Bussilla olisi päässyt suoraan eli se olisi ollut paras julkisen liikenteen vaihtoehto. Madridiin voi toki saapua myös maata pitkin junalla muista Espanjan kaupungeista ja toki myös Suomesta saakka junilla halki Euroopan. Se on kokemukseni mukaan mahdollista myös esteettömästi. Lue vinkkini artikkelista Esteetön junamatkailu Euroopassa. Junalla saapuminen kannattaa siksikin, että Madridin rautatieasema, Estación de Madrid Atocha, on upea ja sen sisällä on puutarha. Juuri nyt asema oli remontissa, mutta kävimme silti vähän fiilistelemässä.

Rautatieasema Estación de Madrid Atocha

Esteetön majoitus Madridissa

Monessa hotellissa Madridissa on kahden hengen esteettömiä huoneita. Esteetöntä huonetta kolmelle hengelle oli kuitenkin erittäin vaikea löytää. Hyvän ratkaisun tarjosi Accessible Madrid -yritys, jonka kautta voi varata esteettömän majoituksen, vuokrata apuvälineet ja ostaa monenlaisia esteettömiä retkiä ja palveluita. Accessible Madridilla on esteettömiä huoneistoja erinomaisilla paikoilla eri puolilla kaupunkia ja me varasimme niistä neljälle hengelle tarkoitetun Silva Comfort -huoneiston. Se sijaitsi loistavalla paikalla kaupungin pääostoskatu Gran Vian varrella ja kävelymatkan päässä aikalailla kaikkialta. Vieressä oli myös esteetön Callao-metroasema. Varsinkin ensivierailuun kaupungissa asunnon sijainti oli ihan tosi hyvä. 45 neliömetrin asunnossamme oli olohuoneen ja hyvin varustellun keittiön yhdistelmä, erillinen makuuhuonesyvennys (jossa liukuovi) sekä tilava kylpyhuone. Makuuhuoneessa oli parisänky, joka oli espanjalaiseen tapaan kahdelle hieman kapea. Olohuoneen sohvasta sai vuodesohvan, jossa periaatteessa mahtuisi nukkumaan kaksi. Kylpyhuoneessa oli tukikaiteet wc-istuimen molemmin puolin sekä suihkussa seinästä taittuva istuin. Jätin oman suihkupyörätuolini tällä kertaa kotiin, kun reissu oli niin lyhyt, mutta pyytämällä sain selkänojallisen muovituolin suihkuun ja pärjäsin lyhyen reissun sillä. Accessible Madridilta voi vuokrata virallisia suihkutuoleja, myös pyörällisiä malleja.

Asuntomme sijaitsi käytännössä huoneistohotellissa, jonka alakerrassa oli vastaanotto auki ympäri vuorokauden. Sisäänkäynti rakennukseen oli esteetön ja ovet avautuivat automaattisesti. Talon kattoterassille pääsi esteettömästi hissillä. Kattoterassilla oli pieni uima-allas, aurinkotuoleja ja baari. Altaaseen ei ollut nostinta, eikä se kieltämättä muutenkaan houkutellut uimaan, sillä se oli päivisin hyvin täynnä altaan reunalla istuskelijoita. Kattoterassi oli kuitenkin aivan ihana maisemien katseluun kaikkina vuorokauden aikoina ja sieltä avautuivat huikeat näköalat joka suuntaan. Ihan kulman takana asunnoltamme oli ympäri vuorokauden auki oleva ruokakauppa, mikä oli tosi kätevää. Kahdelle aamulle ostimme kaupasta aamiaistarvikkeet ja kahtena aamuna suuntasimme kahvilaan.

Lue lisää: Accessible Madridin esteettömät asunnot

Esteetön liikkuminen Madridissa

Madridin kaduilla oli hyvin helppo liikkua sähköpyörätuolilla ja hyödynsimme mahdollisuutta kulkemalla kolmen päivän aikana lähes 45 kilometriä. Kadut olivat tasaisia ja suojateiden reunat olivat loivasti madallettuja. Kaupungissa on jonkin verran korkeuseroja ja mäkiä. Jyrkkiä mäkiä kohtasimme erityisesti La Latinan alueella ja jonkin verran Malasanan alueella.

Madridin metroasemista noin 70 % on esteettömiä ja vuosien 2021-2028 aikana kaupungin tavoitteena on nostaa esteettömien asemien määrä 84 prosenttiin. Esteettömät asemat on merkitty metrokarttaan (linkki avautuu PDF-muodossa) pyörätuolisymbolilla, joten matkojen suunnittelu oli helppoa. Hyödynsimme tosin metroa vain kerran kokeilumielessä ja matkasimme lähiasemaltamme nimeltään Calleo keltaisen linjan asemalle Lavapiés. Asemilla oli helppo löytää hissit. Lippuja saa ostettua automaatista. Ensin piti ostaa matkakortti, johon sai ladattua yksittäisiä matkoja. Pystyimme kaikki kolme hyödyntämään yhtä korttia, joka nyt on valmiina lompakossani seuraavaa Madridin matkaa odottamassa. Metron ensimmäinen vaunu oli esteetön ja sen pysähtymiskohta merkitty laiturille pyörätuolisymbolilla. Tuossa vaunussa oli enemmän tilaa ja myös laiturin ja vaunun välistä rakoa kaventamaan tuli pieni lisäkiila, joten sitä kannattaa suosia. Metro oli hyvin täynnä, mutta metron kuski tuli meidät nähdessään heti varmistamaan tarvitsemmeko apua ja neuvomaan muita matkustajia väistämään. Yhden kokemuksen perusteella Madridin metrosta jäi hyvä ja helppo fiilis.

Kaikki Madridin bussit ovat esteettömiä ja niissä on automaattiramppi. Esteettömiä rampilla varustettuja takseja saa taksivälityskeskuksista esimerkiksi Radio Taxilta. Myös Accessible Madridin kautta saa ennakkoon järjestettyä esteettömän yksityiskuljetuksen.

Lue lisää: Tietoa Madridin joukkoliikenteen esteettömyydestä kaupungin sivuilla.

Nähtävää ja koettavaa Madridissa

Lähdin Madridiin kesken erittäin kiireisen työrupeaman, enkä oikein ehtinyt tehdä ennakkosuunnittelua. Oikeastaan se osoittautui hyväksi asiaksi, sillä annoimme kaupungin viedä ja näyttää mitä sillä on tarjottavana. Yhden puolikkaan päivän vietimme Accessible Madridin meille tarjoamalla neljän tunnin opastetulla kävelyllä. Sitä suosittelen lämpimästi, sillä neljän tunnin aikana saimme nähdä kaikki kaupungin kohokohdat. Kolmen päivän kokemuksella suosittelen kaupungista ainakin seuraavia elämyksiä.

Essential Madrid -kierros Accessible Madridin oppaan kanssa

*Accessible Madrid tarjosi meille kierroksen maksutta

Neljän tunnin opastettu kierros Accessible Madrid -yhtiön omistajan Arturon johdolla alkoi majoituspaikkamme aulasta. Kommunikoimme englanniksi ja meillä riitti alusta asti valtavasti juttua paitsi kaupungista myös Accessible Madridin palveluista ja esteettömästä matkailusta yleisesti. Kuljimme ensin Gran Via -katua pitkin kohti viihtyisää Plaza Españaa, jonka ympäristö on hiljattain muutettu täysin autottomaksi, mikä on tuonut alueelle paljon uutta rauhaa. Plaza Españalta jatkoimme ihastelemaan eteenpäin avautuvia maisemia läheiseen puistoon, Parque de la Montanaan. Siellä sijaitsee myös aito egyptiläinen temppeli Templo de Depod. Kierroksemme seuraavia kohteita olivat lähekkäin sijaitsevat, mielettömän upeat kuninkaanlinna Palacio Real de Madrid ja Almudenan katedraali. Menimme sisään katedraalin kryptaan, mutta muuten katselimme näyttäviä rakennuksia ulkoapäin. Kryptassa tuntui hurjalta, että lattian alla oli hautoja ja kävijät kulkevat hautojen yli. Jos kaupungissa viettäisi pidemmän aikaa, moniin nähtävyyksiin kannattaisi mennä myös sisälle.

Pysähdyimme kaupungin pääaukiolle, jossa nautimme sämpylät, joiden välissä oli paistettuja kalmarin renkaita. Yksinkertaista, mutta todella herkullista, vaikka en yleisesti ottaen suuri mustekalan ystävä olekaan. Olisimme menneet myös läheiseen, tunnettuun kauppahalliin Mercado de San Migueliin, mutta se oli poikkeuksellisesti suljettu. Plaza Mayorilta jatkoimme Plaza de Santa Analle pysähdellen ihastelemaan katujen yksityiskohtia ja kuulemaan Arturon kiinnostavia tarinoita. Kaupunkia näkee uusin silmin, kun mukana on paikallinen. Kierroksemme päättyi reilun kymmenen kuljetun kilometrin jälkeen huoneistollemme. Kävelevän kannattaa varata kierrokselle hyvät kengät. Jos pitkään kävely on haastavaa, Accessible Madridilta voi vuokrata esimerkiksi kevytsähkömopon tai kevytsähköpyörätuolin.

Lue lisää: Accessible Madridin opastetut kierrokset Madridissa ja lähikaupungeissa

Malasañan ja Chuecan kaupunginosat

Majapaikkamme takana alkaneet Malasañan ja Chuecan kaupunginosat tunnetaan opiskelijaystävällisyydestään, sateenkaariystävällisyydestään, tunnelmallisista kahviloista, tapasbaareista, hyvistä ostosmahdollisuuksistaan ja rennosta tunnelmastaan. Näille alueille suuntasimme aamupalalle, illalliselle ja muuten vaan pyörimään. Alueella on myös klubeja, joista meillä kymmeneltä nukkumaan menneillä ei kuitenkaan ole kokemusta. Myös seuraavan kerran Madridiin tullessani aion majoittua näiden alueiden lähettyvillä. Brunssille suosittelen Ojála-ravintolaa, jonka terassilla nautimme kaksi runsasta aamiaista. Ei halvin ja sisään (jossa on mm. hiekkalattia ja rantabaari) ei pääse esteettömästi, mutta ulkona syödessä toimii ihan tosi hyvin. Asunnoltamme oli matkaa tänne 750 metriä.

Mercadot eli kauppahallit

Madrid on kauppahallien kaupunki. Niiden pieniin ravintoloihin mennään syömään, juomaan ja seurustelemaan ja monista voi samalla tehdä ostoksia. Kaupungin tunnetuin, kaunein ja turistisin kauppahalli Mercado de San Miguel oli poikkeuksellisesti suljettu vierailumme aikaan jonkin teknisen vian vuoksi, joten se jäi meiltä kokematta. Huono tuurimme jatkui myös Mercado de San Antónin kohdalla, jossa oli hissi rikki silloin, kun yritimme vierailla. Se vaikutti kuitenkin kivalta, joten ensi kerralla sinne! Mercado de San Ildefonso oli pieni ravintoloiden keskittymä, jossa nautimme yhden herkullisen lounaan. Siellä oli myös hyvä esteetön wc. Myös Mercado Antón Martínissa vierailimme lounasaikaan. Sielläkin hyödynsin esteetöntä wc:tä, joka tosin tarvitsi avaimen, jonka vartija toi viereisen ravintolan tarjoilijan soitettua hänelle. Mercado de la Cebadaan osuimme vähän väärään aikaan, mutta vaikutti silti, että sille kannattaa antaa aikaa.

Parque el Retiro -puisto

Keskusta-alueen suurin puisto Parque el Retiro on valtavan kokoinen (125 hehtaaria) keidas, johon niin paikalliset kuin turistit vetäytyvät halutessaan rauhaa ja puiden varjoa paahtavalta auringolta. Sen keskellä on tekojärvi, jossa soutelu vuokrattavilla veneillä tuntui olevan suosittua puuhaa. Me haahuilimme puistossa hetkisen ja nautimme raikkaat juomat yhdessä puiston monista kahviloista. Tosi kiva paikka!

Museot

Meidän kolmeen päivään ei nyt mahtunut vierailua museoissa, mutta kulttuurin nälkäiselle Madridista löytyy kyllä tarjontaa. Kaupungin tunnetuin museo ja taidegalleria on Museo del Prado, joka sisältää maailman laajimman espanjalaisen taiteen kokoelman. Pradossa on huomioitu ja esteettömyys ja museon omilta sivuilta löytyy lisätietoa.

Ravintolat ja kahvilat

Madrid on täynnä houkuttelevia ravintoloita. Tuntui siltä, että ihan sama minne istahti, ruoka oli hyvää ja tunnelma ympärillä lumoava. Esteettömyyden suhteen emme tehneet kovin paljon ennakkoselvittelyä, sillä syyskuun iltoina tarkeni hyvin syödä ulkona terassilla ja jaksan yleensä venyttää vessassa käyntiäni majoituspaikkaamme saakka. Google Mapsin avulla bongailimme kuitenkin pyörätuolisymbolilla varustettuja ravintoloita, mikä yleensä on ainakin jonkinasteinen lupaus esteettömyydestä ja sitä kannattaa hyödyntää. Jos pitäisi suositella vain yhtä kokemistamme ravintoloista, olisi se lähellä asuntoamme Malasañassa sijainnut La Pescaderia. Espanjan ruokakulttuurin mukaisesti illallista nautitaan Madridissa tyypillisesti klo 21-23. Ravintolat onneksi availivat oviaan jo seitsemän jälkeen ja kun menimme paikalle 19.30-20.00, pöydän sai aina helposti. Madridissa kannattaa syödä ehdottomasti tapaksia. Myös erilaiset artisokkaherkut ovat kaupungissa tyypillisiä. Hintataso on suomalaiseen makuun hyvin kohtuullinen.

Madrid on keskellä Espanjaa

Kootut fiilikset

Madrid oli tosi kiva kaupunki ja erinomainen kohde kaupunkilomalle. Lennot kaupunkiin ovat kohtuuhintaisia ja suorien lentojen ansiosta kaupunki on helposti saavutettavissa. Suomalaisille Madrid ei ole niin tunnettu matkustuskohde kuin esimerkiksi Barcelona ja sieltä puuttuvat maailmankuulut ykkösnähtävyydet, mutta ehkä just siksi tykkäsinkin siitä. Isohan se on, mutta se ei aiheuttanut painetta, kun päätti, ettei kaikkea tarvitsekaan nähdä. Kaupungissa tuntee olevansa keskellä aitoa espanjalaista elämää. Esteettömään liikkumiseen kaupunki sopii hyvin, jos mäet siellä täällä eivät tuota ongelmia. Syyskuu oli erinomainen aika matkustaa. Ilma oli hyvin lämmin (+25-27 astetta), mutta ei niin tukahduttava kuin keskikesällä ja illat olivat vielä valoisia. Jälleen uusi ihana Espanjan kaupunki, johon palata! (Sevilla sai silti pitää paikkansa ykkösenä.)

*Espanjan matkailutoimisto Suomessa (Tourspain) tuki matkakulujani osana vuosiyhteistyötämme. Vastasin kuitenkin täysin ohjelman suunnittelusta ja myös suurimmasta osasta kustannuksia.

Spain.info – tietoa Espanjasta

Lisää luettavaa esteettömästä Espanjasta

Esteetön Espanja – kaikki Palmuaseman artikkelit kohteittain
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kylläpä sinulla tuntuu nyt viimeaikoina olleen monipuolisesti erilaisia matkoja! 🙂

    Itse en ole Madridissa käynyt, ja olenkin ihmetellyt, että miksi se tuntuu olevan paljon vähemmän suosittu matkakohde kuin esimerkiksi Barcelona. Näin siitä huolimatta, että jokaineen isellä käynyt tuntuu sitä kehuvat. Mutta ehkä syynä on juuri tuo, jonka mainitsit, että ne kaikkein kuuluisimmat nähtävyydet sieltä puuttuvat.

    Reply

Leave a Reply