Valikko
Espanja / Hotellit ulkomailla / Mallorca

Hotelli Palia Sa Coma Playa Mallorcalla

Vietin kesäkuussa viikon työreissulla Mallorcalla. Kirjoitinkin jo aiemmin Sa Coman lomakylästä sekä Palman kaupungista, johon tekisi heti mieli mennä uudelleen paremmalla ajalla. En ole kuitenkaan vielä esitellyt hotelliamme Palia Sa Coma Playaa hyvine ja huonoine puolineen.

Palia Sa Coma Playa on kolmen tähden huoneistohotelli loistavalla paikalla. Allasalueelta pääsee suoraan rantakadulle ja hiekkarantakin on hyvin lähellä. Hotelli on todella iso, huoneita on 248. Esteettömiä huoneita hotellissa on 16 eli selkeästi enemmän kuin monissa muissa hotelleissa, minkä vuoksi se onkin usein valinta ryhmämatkoille. Hotellin suuri asiakasmäärä näkyy hyvällä tavalla eloisuutena ja huonolla tavalla ruuhkana. Monet ottavat hotelliin All Inclusive -paketin, jollainen meilläkin oli. Ravintola ei ole tarpeeksi suuri vastaanottamaan näin suurta määrää vieraita, mikä näkyy ruokaluiden hälyisyytenä ja tungoksena. Hotellissa on paljon lapsiperheitä, jotka menevät syömään heti ruokailuiden alettua. Suurimman ruuhkan voi siis välttää nauttimalla ateriansa ruokailuaikojen loppuvaiheessa. Tällöin yleensä syömään mahtui ulos terassille, jossa ahtauden tunnetta ei tullut. Ruoka oli monipuolista ja tiettyjen vakiotuotteiden lisäksi joka kerta oli aina myös vaihtuvia herkkuja.

IMG_8742

IMG_8741

IMG_8678

IMG_8620

IMG_8745

Ahtaus näkyy välillä myös allasalueella, mutta vapaa aurinkopeti löytyi silti yleensä aina. Altaaseen on allasnostin, mutta toisena vaihtoehtona vain jyrkät tikkaat, ei loivia portaita. Vesi oli viileää. Allasalueella on myös lava, jossa järjestetään joka ilta ensin minidisco lapsille ja sen jälkeen aikuisten show. Myös päivisin allasalueella soi musiikki ja siellä järjestetään säännöllisesti ohjelmaa, muun muassa jumppia. Allasbaarista saa juomia sekä pientä purtavaa, joista suurin osa sisältyy All Inclusive -pakettiin.

Esteettömät huoneet sijaitsevat yhden kerroksen maatasoa ylempänä. Meillä oli ihana näköala altaalle ja viistosti myös merelle. Varjopuolena kauniista näköalasta oli myöhään iltaan jatkuneet äänet, sillä shown äänet kuuluvat huoneeseen erittäin selkeästi ja musiikki soi lähemmäs puoltayötä. Ääniin sekoittui myös viereisen hotellin show. Rauhaa toivovien kannattaa esittää toive rantakadulle päin olevasta huoneesta, sillä ne olivat selkeästi rauhallisempia. Esteetön huoneemme oli kaksio erillisellä makuuhuoneella ja olohuoneella. Olohuoneen yhteydessä oli keittokomero, jota ei kyllä All Inclusive -paketin johdosta tullut paljoa käytettyä. Jääkaappi oli kuitenkin kiva. Parvekkeella oli ihana hengähtää ennen illalliselle menoa tai vetää syvään henkeä aamulla maisemaa ihaillen. Kylpyhuone ei ollut paras näkemäni invahuoneen kylpyhuone, mutta pärjäsin. Suurin ongelma oli lainehtiva suihku. Lattiaan oli rajattu suihkualue muutaman sentin kynnyksellä. Tämä varmasti sen takia, että vesi ei tulisi yli, mutta kyllähän se aina väkisin tulee, kun suihkutuolissa istuu ja vettä roiskuu. Kynnyksen ongelma on, että sen ulkopuolelle mennyt vesi ei pääse enää takaisin lattiakaivoon. Vettä suihkussa kannattaa siis käyttää säästeliäästi ja sammuttaa hana joka välissä. Vastaanotosta kannattaa myös pyytää lisäpyyhkeitä. Vastaanoton ystävällinen henkilökunta oli ongelmasta tietoinen, mutta ei tähän hätään keksinyt siihen ratkaisua. Suihkun lainehtiminen on valitettavan tyypillinen invahuoneen ongelma, sillä monissa maissa ei ole oikein ymmärretty tehdä ns. kaatoja, jotta vesi valuisi paremmin lattiakaivoon. Suihkutuolina käytin puutarhatuolia parvekkeelta. Huoneessa ei ole ilmastointia. Lisämaksusta huoneeseen saa tuulettimen tai suuremmalla lisämaksulla ilmastointiyksikön. Myös esimerkiksi langaton internet on lisämaksullinen (noin 30 euroa/viikko/laite).

IMG_4778

IMG_4775

IMG_4771

IMG_4768

Hotellin sijainti on siis loistava ja se on perusesteetön monien tarpeisiin. Ravintolassa on ramppeja eli täysin tasaista toivoville valinta ei ole paras. Olen viime aikoina viehtynyt rauhallisempiin hotelleihin ja valitsen usein nykyään neljän tähden hotellin. Niin ehkä tekisin, jos lähtisin omalle lomalle Sa Comaan. Palia Sa Coma Playa on kyllä kolmen tähtensä arvoinen ja sopii tilavien huoneidensa ansiosta myös perheille. Matkoja hotelliin myy Matka-Agentit.

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Petri & Susanna
  10.10.2019 at 20:19

  Jos vielä Sa Comaan matka vie, ja rauhallista paikkaa kaipaat, vaihda kadun toiselle puolelle, Hipotels Mediterraneo hotelliin (4 tähteä, adult only).

  Tätä ei tule sekoittaa parin sadan metrin säteeltä löytyviin Hipotels Mediterraneo Club:iin, eikä Hipotels Mediterraneo Garden Club:iin (joista ei kokemuksia), kuten taksikuskimme. Muitakin Hipotels hotelleja lienee ainakin parikymmentä viiden kilometrin säteellä, mutta näissä nimet eroavat onneksi enemmän toisistaan kuin edellämainitulla kolmikolla.

  Olemme tämmöinen rimpulapariskunta, jossa toinen klenkkaa kepin kanssa, ja toinen ei klenkkaa askeltakaan, vaan kelaa vaan, manuaalipyörätuolilla.

  Tällä hetkellä viikko takana ja toinen edessä. Mediterraneo kuuluu esteettömyyden puolesta ehdottomasti parhaimmistoon kokeilemistamme hotelleista. Hotellissa on 400 huonetta, joista parvekkeellisia invahuoneita 12, näistä 5 erittäin hyvällä allas+merinäköalalla, 7 rajoitetummalla. Eläimet, opas/avustajakoiria lukuunottamatta, ovat kiellettyjä.

  Kaikki sisäänkäynnit, yleiset tilat yms ovat tasaisia tai loivasti luiskattuja ja riittävän leveitä, ei kynnyksiä. Pääsisäänkäynnin pyöröovi on sen verran pieni, että kahden rimpulan ei kannata yhteen lokeroon itseään tunkea, rikkihän sen vaan saa (korjattu jo). Rantakadulta loiva luiska, avainkortilla pääsee myös myöhään.

  Hissit eivät ole kovin suuria, mutta myös normikokoisen sähkärin mentäviä. Yleisissä tiloissa olevat invavessat soveltuvat vaikka tanssien pitoon kokonsa puolesta, ja liian kovien bileiden aikaan voi ottaa vaikka välisuihkun (juu, yleisissä vessoissa on myös oikea suihku, seinästä kaatuvalla istuimella, tukikaiteita ei ole).

  Allasalue on isohko, altaaseen pääsee itsenäisesti käytettävällä tuolihissillä, joka näyttää samalta kuin Paliassa. Altaaseen on myös useita kaiteellisia loivia portaita ja tikapuita. Allasalueella kaksi invavessaa, kohtalaisia kooltaan, ylös käännettävine pöntönvieruskaiteineen. Näissä ei tosin ole suihkuja.

  Kaikki eivät ole tässä hotellissa tasa-arvoisia. Liikuntarajoitteiset ja muut rimpulat saavat koko lomansa ajaksi aamiais/illallisravintolasta oman nimetyn pöydän, käytävän reunapaikoilta, läheltä buffet-pöytiä. Tervejalkaiset pujotelkoon kauemmas . Ruoka on hyvää ja monipuolista, ei kuitenkaan aivan kärkisijalle pääse. Lautasta sylissään kuljettavat varokoon, osa lautasista on polttavan kuumia, rakot tuli.

  Sama positiivinen syrjintä jatkuu altaalla, rimpulat voivat valita haluamansa paikan koko loman ajaksi, halutaessa korotetulla aurinkopedillä. Terveemmillä ei ole varausmahdollisuutta.

  Altaan vesi sopivan lämpöistä, hieman suolaista. Pari allasbaaria, toisesta saa vain juomia ja jäätelöä, toisesta myös pientä syötävää, kunhan muistaa pistää paidan päälle.

  ”Iltamökä” päättyy noin klo 23, eikä kuulu juurikaan huoneisiin ennen sitäkään.

  Huoneen 85cm leveän (vapaa kulkuaukko) ulko-oven kun avaa, kannattaa työntää se perille asti, ovi lukittuu auki, ja voit rauhassa laittaa avainkortin paikoilleen, kelata sisään ja pukata hieman ovea niin se menee itsekseen kiinni.

  Seuraavana 95cm leveältä käytävältä käännytään 85cm liukuoven taakse tilavaan kylpyhuoneeseen. Isohkon pesualtaan alle sopii jalat, ei allaskaappia. Altaan vipuhanaan voi tarvittaessa ruuvata omasta matkalaukusta aina löytyvän bidee-suihkun letkun kiinni, ja tätä ylettyy juuri ja juuri pöntöltäkin käyttämään. Pöntön vieressä molemmin puolin ylösnostettavat tukikaiteet. Pyyhekoukkuja on eri korkeuksilla. Omille purkeille ja purnukoille heikosti hyllytilaa.

  Rullaverhon takaa löytyy rullasuihku (roll-in-shower), jossa kiinteä seinästä kaatuva istuin huonojalkaiselle, asennettu melko korkealle. Löytyy myös matalampi tukeva muovi-istuin, soveltui paremmin alaraajahalvaantuneelle. Rullaverhon helmiketju on väärässä päässä, että sitä voisi istuimelta käsin käyttää. Mutta ei haittaa vaikka istujalla jää aukikin, istuessa suihku suuntautuu seinää kohti, ja kaadot on kunnossa, joten roiskeetkin päätyvät kyllä viemäriin.

  Suihkutanko istujalle liian lyhyt alapäästä, eikä erillistä pidikettä suihkulle alempana. Shampoopullotelinettä ei ole, ei edes selän takana nurkassa. Suihkussa yksi vaakasuuntainen tukitanko.

  Kylpypyyheteline on liian korkealla istujalle, ja myös seisojalle hankalakäyttöinen, jos kuivaukseen aikoo käyttää, välit liian ahtaat.

  Ilmastoinnin säätimien vierestä löytyvät vaatekaapit ovat perinteisillä ovilla, avautuu hankalasti tielle, liukuovet toimisivat paremmin. Manuaalituolilla pärjäsi juuri, kun hieman siirrettiin sänkyä, ja tönittiin tuolit seinustalle. Sähkärin kanssa liikkujan todennäköisesti pitää poistattaa nojatuoli tai molemmat. Maksullinen safetybox vaatekaapissa lattianrajassa. Sängyssä lienee jokin tempur-tyyppinen patja, hyvä nukkua, mutta hankala kääntyä kun uppoaa syvälle.

  Ahtain rako huoneessa on sängyn ja kiinteän pöytätason välissä, noin 75 cm.

  Parvekkeen lattia samassa tasossa huoneen kanssa, mutta täältä löytyy hotellin ainoa kynnys, siis liukuoven alakisko, noin 4-5 cm korkea. Raskaahkon liukuoven lukko/kahva hankalasti kulmassa verhojen takana.
  Parvekkeella pöytä, pari tuolia ja kuivausteline. Lasikaide ei estä näkymää istujaltakaan.

  Reply

Leave a Reply