Valikko
Australia / Maailmanympärimatka / matkasuunnittelu

3 kuukautta maailmanympärimatkaan

Maailmanympärimatkan alkuun on enää kolme kuukautta. Tai itseasiassa vähemmänkin, sillä tämän postauksen kirjoittaminen on hieman venähtänyt. Olethan jo lukenut aiemmat kirjoitukseni ja matkan alkupätkien esittelyt osista kuusi kuukautta, viisi kuukautta ja neljä kuukautta MY-matkaan? Kuukaudessa moni asia on nytkähtänyt eteenpäin, eikä keskeneräisyys ahdista enää ollenkaan niin paljon kuin vielä kuukausi sitten. Tällä kertaa keskitytään matkan kolmanteen isoon osaan: Australiaan!

Australia on jotenkin koko ajan tuntunut keskeneräisimmältä tämän matkan vaiheista. Olen aina ajatellut sen olevan niin saavuttamattomissa, etten ole muodostanut siitä unelmia. En edes tiennyt mitä siellä pitäisi nähdä. Juuri nyt taas tiedän, miksi matkablogeja tarvitaan. Vietin monta tuntia kahlaten läpi lukuisten bloggaajaystävieni kirjoituksia eri puolilta Australiaa ja yhtäkkiä pääni oli täynnä mielikuvia ja haaveita. Itseasiassa niin täynnä, että hetkeksi menin pökerryksiin. Australiahan on valtava ja haluaisin nähdä kaiken! Tunnen itseni ja tiedän, että en nauti kiireisestä aikataulusta, enkä kahden kuukauden tavaroiden roudaamisesta jatkuvasti paikasta toiseen. Aikaa Australiassa on vain 13 päivää, joten päätin olla realisti ja pysyä Sydneyssä. Imeä siitä kaikkea sitä ihanuutta, jota se lukemani perusteella tarjoaa ja jättää muun Australiaan seuraavaan kertaan.

Sydney herättää minussa erittäin lämpimiä tunteita myös siksi, että tunnen ekaa kertaa ikinä olevani matkasuunnittelussa samalla viivalla kuin suurin osa ihmisistä. Kaikki tuntuu olevan esteetöntä ja kaikkien tutkimieni paikkojen sivuilla on tietoa esteettömyydestä. Ihan uskomatonta. Todella outoa suunnitella asioita mielessä vain se mitä haluan tehdä, eikä se, mitä esteettömiä vaihtoehtoja minulla on. Miten osaan ikinä valita tästä runsaudesta!

Tällä hetkellä listallani ovat ainakin: Päiväretki tai ehkä yhden yön retki Blue Mountains -vuorille, vierailu korkeuksissa Sydney Towerissa, lautta Manly Beachille ja siellä pyöriminen (useampanakin päivänä), uinti meressä (koska kaikilla rannoilla tuntuu olevan rantapyörätuoleja), ajelu sähkärillä uskomattomin kauniilla kävelyreiteillä, valasristeily, päiväretki Featherdale Wildlife Parkiin moikkaamaan kenguruita ja koaloita, puistot, brunssit, ravintolat, kahvilat, China Town ja ihan vaan se kaupunki! Julkinen liikenne tuntuu olevan täysin esteetöntä ja olen jo ladannut kännykkääni sovelluksen, joka kertoo muun muassa invavessojen sijainnin. Tosin niitä tuntuu olevan kaikkialla missä tavallisiakin vessoja. Ennakko-odotukseni on se, että Sydney on minun kaupunkini.

Majoitusta katselin aluksi Airbnb:n kautta. Lähes neljän viikon laivassaolon jälkeen haluan löytää hotellihuoneen sijaan asunnon, jossa olisi hieman hyttiä enemmän tilaa ja voisi itse valmistaa aamiaiset ja pestä pyykit. Löysinkin muutamia hyvältä vaikuttavia vaihtoehtoja, mutta vuokraajat eivät olleet kovin mielellään kertomassa esteettömyyteen liittyviä faktoja, joten vähän niin kuin luovutin. Nyt olen katsonut huoneistohotelleja, joissa on paljon hyviä vaihtoehtoja. Olen laittanut kyselyä useampaan paikkaan ja lähipäivinä pitäisi varmistua, minkä niistä valitsen.

Sydneystä matka jatkuu Bangkokiin australialaisen lentoyhtiö Qantasin siivillä. Ennakkokäsitykseni esteettömyyden osalta ovat jälleen korkealla ja valitsin tarkoituksella juuri Qantasin, sillä olen kuullut niin paljon hyvää. Heillä on nettisivuilla esimerkillisesti tietoa liikuntarajoitteisille matkustajille, Sydneyn lentokentällä lentokoneeseen siirryttäessä käytetään apuna nostolaitetta (erittäin mielenkiintoista!) jne.

Tähän mennessä varmistunut:

  • Matkaseura
  • Lennot Reykjavikiin ja Seattleen
  • Melkein hotelli Reykjavikissa (pari vaihtoehtoa)
  • Hotelli Seattlessa
  • Risteily Seattlesta Sydneyyn
  • Melkein majoitus Sydneyssä (pari vaihtoehtoa)
  • Lennot Sydneystä Bangkokiin
  • Talo Hua Hinissä ja perheeni tulo sinne
  • Lennot Bangkokista kotiin

Seuraavan kuukauden aikana selvitettävä ainakin:

  • Reykjavikin osuuden yksityiskohdat, kuten kuljetukset ja ohjelma
  • Hotelli Bangkokissa
  • Etukäteisvarauksia vaativat retket (oli tehtävälistalla jo viime kuussa ja on varmaan myös seuraavassa)
  • Asiat vammaispalvelun kanssa
  • Sähkärin valmistelut

Koko ajan mielessä:

  • Innostus
  • Se tunne, että tää oikeasti tapahtuu
  • Se, että edessä häämöttää kahden kuukauden ihan aito loma
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

4 Comments

  • Helena Arvio
    8.7.2016 at 09:29

    Sulle tapahtuu, taidekurssini positiivisuuslappua muunnellen, sä oot semmonen toimeks panija, toteutat haaveitas rohkeesti. Omala toiminnallas todistat mulle, rajotteet on vaan omassa päässä, Mahtavaa!

    Reply
    • Palmuaseman Sanna
      9.7.2016 at 15:30

      Kiitos Helena! 🙂

      Reply
  • Elina
    9.7.2016 at 08:46

    Paljonko koko matkan budjetti suunnilleen on, itsesi ja avustajien osalta? Onko matkalla paljon retkiä, kohteita tms., joissa avustajakin joutuu maksamaan pääsymaksun (majoitus- ja matkakuluja tietysti tulee aina)? Miten kunnan vammaispalveluissa on suhtauduttu pitkään reissuun? Olen nyt päättänyt alkaa säännöllisesti säästämään omaa reissuani varten, ja yritän hahmotella hintahaarukkaa. Haluaisin omiin kohteisiini jonkin Etelä-Amerikan maan, mutta on vähän sellainen mielikuva, ettei mikään niistä ole kovin turvallinen yksin matkustavalle naiselle.

    Reply
    • Palmuaseman Sanna
      9.7.2016 at 15:33

      Kirjoittelen varmaan kustannuksista vielä erikseen. Aloitin suunnittelun siitä, että kustannukset olisivat noin 4000-5000 e/hlö. Teen matkalla jonkin verran blogiyhteistöitä, joiden avulla olen saanut hintaa alemmas. Vammaispalveluun en ole vielä tehnyt hakemusta, odotan ensin mihin kustannukset asettuvat ja mietin sitten mikä on kohtuullinen summa hakea sieltä ja mitä jää itse maksettavaksi. Retkiä en ole vielä buukkaillut, mutta veikkaan, että suurimmaksi osaksi maksan myös avustajan pääsymaksut. Tähän palataan siis vielä! 🙂

      Reply

Leave a Reply