Valikko
Madeira / Portugali

Näin onnistuu esteetön loma Madeiralla

Sanat esteetön ja Madeira eivät ole ilmeisesti koskaan sopineet kovin hyvin yhteen. Madeira on monissa teksteissä ja ihmisten puheissa saari, jota suositellaan ennen kaikkea henkilöille, joilla on hyvä liikuntakyky. Portugalille kuuluva saari on tunnettu upeasta luonnostaan, korkeuseroistaan ja vaellusreiteistään. Itse koen sähköpyörätuolini antavan minulle erinomaisen liikuntakyvyn, mutta Madeiraa olen silti aina vähän vältellyt. Onko se ollut kuitenkin turhaa? Vietin saarella vain lyhyen hetken Kanariansaarten ja Madeiran risteilylläni maaliskuussa 2023, mutta se innosti tutkimaan millaisen esteettömän loman Madeiralla voisi toteuttaa. Yllätyin, kuinka paljon viime aikoina esteettömiin matkailupalveluihin on Madeiralla panostettu ja miten hyvin niistä löytyy tietoa. Innostushan siitä nousi! Kerron ensin kokemukseni muutamasta tunnistani Madeiralla ja sitten tietoa siitä, miten järjestää esteetön loma Madeiralle.

Pari tuntiani Madeiralla

Azamara Onward -risteilylaiva saapui Madeiralle, saaren pääkaupunki Funchalin keskustassa sijaitsevaan satamaan sunnuntai-iltapäivänä keinuvan merimatkan jälkeen. Laiva vietti Funchalissa kokonaisen vuorokauden, mutta veden pinnan korkeuden vaihtelun vuoksi esteetön kulku laivasta maihin saatiin järjestymään vain muutamaksi tunniksi sunnuntaina iltapäivällä. Olin alunperin suunnitellut ohjelmaa kahdelle päivälle, mutta nyt piti tehdä tiukkoja valintoja.

Riensimme laivasta ulos ja lähdimme kulkemaan leveää rantabulevardia pitkin kohti Teleferico de Funchalia, ylös kaupungin päälle nousevia kaapelivaunuja. Matkaa satamasta oli suoraa rantakatua vain 1,8 kilometriä. Kaapelivaunujen asema on esteetön ja vaunun kyytiin on helppo siirtyä pyörätuolilla ilman kynnyksiä. Henkilökunta hidastaa vaunun sen tullessa, mutta siirtyminen kannattaa suorittaa nopeasti. Me kaksi mahduimme vaunuun hyvin, eikä muita otettu samaan, mikä mahdollisti hyvän näkyvyyden. Edestakainen lippu maksoi 18 euroa / henkilö. Ihan tosi hieno kokemus! Vaunu vähän heilui tuulessa ja sai minut välillä kiljahtelemaan, mutta maisemat olivat varsinkin ylöspäin mennessä upeat. Nousimme ylhäällä vaunusta ja katselimme hetken maisemia, mutta emme ajanpuutteen vuoksi kierrelleet sen enempää. Sää Madeiralla voi vaihdella nopeastikin ja vartin ylhäällä olomme aikana pilvet laskeutuivat kaupungin ylle, eikä näkyvyys ollut palatessa enää ihan niin hyvä. Olin vaunussa sivuttain eli näin mennessä toisen puolen maisemat ja palatessa toisen.

Takaisin maahan saavuttuamme lähdimme päämäärättömästi vaeltelemaan Funchalin kaduille. Jos ei olisi ollut sunnuntai, olisimme piipahtaneet ihan kaapelivaunuaseman vieressä sijaitsevassa kauppahallissa Mercado dos Lavradoresissa, mutta sunnuntai-iltana se ei ollut auki. Funchalissa riitti kuitenkin ihasteltavaa. Kokemukseni liikkumisesta sähköpyörätuolilla oli hyvä. Vanhimmilla kadunpätkillä oli pyöreitä mukulakiviä, mutta muuten kadut olivat tasaista pikkulaattaa. Korkeuseroja on jonkin verran, sillä kaupunki nousee sisämaahan päin, mutta mihinkään jyrkkiin mäkiin emme törmänneet. Kaupunkia voi siis mielestäni kokea myös ilman suuria korkeusvaihteluita ja varsinkin sähköisen apuvälineen kanssa se on helposti haltuun otettavissa. Ennen laivaan paluutamme pyörähdimme vielä Jardim Municipal do Funchal -puistossa sataman lähellä. Illan ja seuraavan päivän katselin vielä kaupunkia laivan kannelta ja ihanalta se näytti sieltäkin.

Näin toteuttaisin esteettömän loman Madeiralla

Voisin hyvin joskus palata Madeiralle ja viettää loman Funchalin läheisyydessä. Kokosin alle vinkkejä, miten esteettömän loman toteuttaisin. Näistä minulla ei ole kuitenkaan omakohtaista kokemusta, joten en voi täydellä varmuudella kertoa kaiken toimivan.

Esteetön hotelli ja kuljetukset matkatoimiston kautta

Pakettimatkoja Madeiralle myyvät isoista matkatoimistoista Aurinkomatkat ja Tjäreborg. Aurinkomatkat on listannut yhden valikoimissaan olevista hotelleista liikuntaesteettömäksi: Porto Santa Marian, jossa on kaksi esteetöntä huonetta. Vain yli 16-vuotiaita vieraita vastaanottava hotelli sijaitsee todella hyvällä paikalla Funchalin keskustassa meren äärellä. Aurinkomatkojen kautta Madeiralle onnistuu myös esteetön kuljetus. Yleistietoa Aurinkomatkojen liikuntaesteettömistä lomista löydät artikkelistani Liikuntaesteetön loma Aurinkomatkoilta. Tjäreborg ei suosittele sivuillaan mitään hotellia Madeiralta liikuntarajoitteisille sopivaksi, eikä heidän kauttaan saa Madeiralle esteettömiä kuljetuksia.

Esteetön hotelli ja lennot omatoimisesti

Omatoimisesti Madeiralle matkustaessani valitsisin hotelliksi Golden Residencen, joka ei valitettavasti ole suomalaisten matkanjärjestäjien valikoimissa. Hotellissa on kahdeksan esteetöntä huonetta: Kolme Apartment Side Sea View -huonetta, joihin voi majoittua enintään kolme henkilöä ja viisi Premium Apartments Side Sea View -huonetta, joihin voi majoittua enintään neljä henkilöä. Esteettömät huoneet ovat näkemieni kuvien perusteella tilavia, kylpyhuoneessa on seinästä taittuvat tukikaiteet molemmin puolin wc-istuinta ja myös huoneen keittokomerossa on huomioitu esteettömyys. Hotellin uima-altaaseen on loiva luiska. Saatavilla on suihkupyörätuoli esimerkiksi altaaseen menoa varten, mutta sitä ei ilmeisesti voi varata omaan käyttöön. Hotelli myös vuokraa sähkösänkyä ja nostolaitetta. Näin monipuolisilla palveluilla varustettuja hotelleja on harvassa. Hotelli sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Funchalin keskustasta upealla paikalla meren äärellä, mutta hotellin edestä kulkee esteetön paikallisbussi.

Omatoimisesti matkustaessa ostaisin suorat lennot joko Finnairilta suoraan tai Tjäreborgin nettisivuilta Tjäreborgin lomalentoina. Tjäreborg lentää nyt talvikaudella Madeiralle heidän omalla Sunclass Airlinesilla ja kesäkaudella Finnairilla. Lentoaika Madeiralle on noin 5,5 tuntia. Lentojen hinnat ovat tällä hetkellä melko korkeita.

Esteettömät kuljetukset, retket ja apuvälineiden vuokraus

Esteettömiä kuljetuksia ja retkiä Madeiralla tarjoaa Madeira Acessivel -yritys. Heiltä varaisin ainakin lentokenttäkuljetukset, jos olisin omatoimimatkalla, mutta varmastikin myös jonkun retken, jolla pääsisin näkemään Madeiran luontoa. Toki retkiä voi varata omatoimisesti, vaikka olisikin esimerkiksi Aurinkomatkojen matkalla. Madeira on kuuluisa vaellusreiteistään, levadoistaan, joista suurin osa ei sovellu liikuntarajoitteisille. Tutkailujeni mukaan yksi kaksi kilometriä suuntaansa oleva ja laurisilva-metsässä kulkeva reitti voisi olla sähköpyörätuolilla kuljettavissa. Lue kuvaus um caminho para todos -reitistä Walk me -guide sivustolla.

Funchalin paikallisbussilinjat 1, 2, 4 ja 24 ovat täysin esteettömiä ja niissä on ramppi tai hissi pyörätuolin käyttäjiä varten. Noilla bussilinjoilla pääsee hyvin kulkemaan kaupungin sisällä ja myös hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevaan Golden Residence -hotelliin. Myös Hop On Hop Off -bussit ovat luiskalla varustettuja ja tarjoavat näin mahdollisuuden esteettömään kierrokseen Funchalin alueella.

Madeiralta voi vuokrata apuvälineitä, kuten sähkömopoja. Googlailuni veivät Madeira Best -sivustolle, jossa on helposti nähtävillä vuokrattavat apuvälineet. Myös Madeira Acessivel -yrityksen sivuilla on listattu apuvälineitä vuokraavia yrityksiä.

Esteetön loma Madeiralla olisi siis varsin helppo toteuttaa, sillä palveluita ja ennen kaikkea tietoa niistä on hyvin saatavilla. Toivon voivani lähiaikoina matkustaa Madeiralle, todentaa itse kaiken yllä esittelemäni ja värittää tekstiä kokemuksilla saaren kauneudesta. Ainoastaan lennot hieman mietityttävät. Madeiran lentokenttä on yksi maailman haastavimmista lentäjille ja kovalla tuulella sinne ei voi laskeutua. Useamman kerran vuodessa tuntuu käyvän niin, että Madeiralle laskeutumassa olevat lennot joudutaan ohjaamaan esimerkiksi Kanariansaarille odottamaan parempaa säätä. Kaikki tällaiset äkilliset muutokset ovat minulle ja monille muille liikuntarajoitteisille tietenkin haastavia, jos yhtäkkiä täytyy järjestyä korvaava esteetön majoitus, lentoaika pitkittyy tms. Todennäköisempää toki on, että kaikki menee hyvin.

Visit Madeira on koonnut sivuilleen esimerkillisen hyvin esteettömiä palveluita ja tietoa saarella liikkumisesta. Lue lisää Visit Madeiran sivuilta. Jos sinulla on kokemusta Madeirasta esteettömänä kohteena, jaa ihmeessä kommentteihin tai sähköpostitse minulle sanna@palmuasema.fi

Lisää luettavaa

Risteily Kanariansaarilla ja Madeiralla Azamara Onwardilla
Kokemuksia Portugalista: Lissabon
Kokemuksia Portugalista: Batalha

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Tuota en muuten tiennytkään, että Madeiran lentokenttä on noinkin haastava lentäjillä, olin ajatellut sitä ”ihan tavanomaiseksi”. Todella vehreä saari ja sen verran monipuolinen, että sopii varmasti monelle matkailijalle!

    Reply

Leave a Reply