Valikko
Palmuaseman matkavinkki

TOP 7 Euroopan esteettömät kaupunkikohteet

Mitkä ovat hyviä kaupunkikohteita pyörätuolin käyttäjälle? Mistä kannattaa aloittaa, jos lähtee ensimmäisen kerran matkalle? Näitä kysymyksiä minulta kysytään usein. Haastoin teitä kyselemään postauksessani ”Suomipopin Aamulypsy kysyi, kysyi sinäkin!”. Yksi kysymys koski suosituksiani ensimmäiseksi Euroopan kaupunkikohteeksi pyörätuolin kanssa. Kysyjällä oli toiveissa mahdollisimman helppo kohde, jossa olisi kuitenkin paljon nähtävää. Vastaaminen on yllättävän vaikeaa, sillä Eurooppa on täynnä pyörätuolin käyttäjälle soveltuvia ihania kaupunkikohteita ja merten takaa niitä löytyy toki vielä lisää. Lähdin hakemaan TOP 5:ä, mutta en vaan kertakaikkisesti pystynyt valita. Tässä siis TOP 7! Järjestys ei ole tiukka, joten lämpimästi suosittelen mitä tahansa näistä. Valintaani vaikutti itse kaupungin lisäksi sen lentokenttä ja kulkeminen lentokentältä kaupunkiin. Ja ihan vaan oma fiilikseni kaupungissa.

1) Málaga

Tätä ykköstä ei ollut vaikea valinta. Ihastuin Málagaan muutaman vuoden takaisella reissulla ikihyviksi. Suomesta on kaupunkiin suoria lentoja useammilla lentoyhtiöillä. Lentokenttä on kompaktin kokoinen ja siellä on totuttu liikuntarajoitteisiin matkustajiin. Junalla pääsee pyörätuolin kanssa helposti ja esteettömästi lentokentältä kaupungin keskustaan. Kolme vuotta sitten matka maksoi alle kaksi euroa. Málaga on juuri sopivan kokoinen. Siellä on helppo kulkea kävellen/pyörätuolilla paikasta toiseen, mutta nähtävää on hurjasti. Tunnelmallinen ja ihana vanha kaupunki, kaunis satama-alue, kauppahalli, hyvä ostostarjonta, ihana esteetön ranta, hieno linnoitus, hyviä ravintoloita ja tasokkaita museoita. Málaga on taiteilija Pablo Picasson kotikaupunki ja kaupungin Picasso-museo on kuulemma käymisen arvoinen paikka, vaikka se viime reissulla minulta jäikin näkemättä. Málagassa parasta on sen espanjalainen tunnelma. Kaupunki on hyvin aliarvostettu ja usein sinne vain lennetään ja jatketaan samantien matkaa aurinkorannikon lomakyliin. Sielläkin voi toki helposti junalla vierailla, mutta itse Málagassa kannattaa viettää useampi päivä.

Löydät täältä linkit kaikkiin kokemuksiini Málagasta.

bc7effa7-04c2-4eab-840b-14cca5ef5e63

2) Barcelona

Tein pikaisen gallupin pyörätuolia käyttäville ystävilleni ja kysyin mikä olisi heidän ensimmäinen valinta kysyttäessä helppoa ja monipuolista kaupunkikohdetta. Kaikki vastasivat Barcelonan. Espanja vie siis tämän listan kärkisijat. Hyvä puoli siinä on se, että ilmasto on sekä Málagassa että Barcelonassa varsin miellyttävä ympäri vuoden. Minä en rakastunut kaupunkiin niin syvästi kuin monet, vaikka olihan se ihana. Ja todella esteetön. Ja monipuolinen. Ja haluaisin sinne uudestaan. Barcelonaankin on suorat lennot useammalla lentoyhtiöllä. Lentokentältä pääsee kaupunkiin joko esteettömällä bussilla tai junalla. Barcelona on pullollaan nähtävää. Se on Málagaa selkeästi isompi, eikä siksi niin kerralla haltuun otettavissa. Kilometrejä nähtävyydeltä tai museolta toiselle kiertäessä kertyy, mutta toisaalta myös joukkoliikenne on monin paikoin esteetöntä. Me tutustuimme kaupunkiin maalta, mereltä ja ilmasta käsin ja kaiken tämän pystyi tehdä esteettömästi. Barcelona on myös monien Välimeren risteilyiden lähtösatama eli kaupunkilomaan pystyy yhdistää myös risteilyloman. Ja tietenkin rantaloman, sillä Barcelonan ranta on upea!

Lue täältä kokemukseni Barcelonasta.

IMG_1309

3) Kööpenhamina

Kööpenhamina ansaitsee paikkansa näinkin korkealla, sillä kaupunki on lähellä ja sinne lentää nopeasti. Siitä on hyvä aloittaa, jos pidempi lentokoneessa istuminen mietityttää. Kööpenhaminaan pääsee myös junalla Tukholmasta, jos lentäminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Kööpenhaminan lentokenttä on erittäin toimiva ja sinne oli helppo matkustaa myös sähköpyörätuolin kanssa. Lentokentältä pääsee metrolla keskustaan ja metro on esimerkillisen esteetön pyörätuolia ajatellen. Kaupungissa on siis helppo liikkua joukkoliikennettä käyttäen. Myös esteettömiä hotelleja löytyy useita ja esimerkiksi Scandic-ketjun hotelleja on kaupungissa useampia. Itse kaupunki on ihanan eurooppalainen ja hyväntuulinen. Se on iso ja nähtävää riittää, mutta otimme sitä hyvin haltuun myös jalkaisin/pyörätuolilla. Kaupungista löytyy niin kulttuuria, ostoksia kuin ihanaa ulkoilmaelämää. Myös Tivoli on todella käymisen arvoinen paikka, vaikka ei laitteissa kävisikään. Mukulakiviä tuli ikävä kyllä vastaan jonkin verran ja osaan kaupoista oli yksi porras. Ei siis ehkä esteettömin näkemäni kaupunki, mutta jotenkin vaan ihana silti.

Lue täältä kokemukseni Kööpenhaminasta.

WP_001660

4) Berliini

Berliini on kaikkea mitä kuvitella saattaa. Ihan sama mitä etsit, löydät sen Berliinistä. Kaupunki on esteettömyydeltään erinomainen, mutta sen sijoitusta tällä listalla laski hieman lentokenttä sekä kaupungin laajuus ja nähtävyyksien väliset etäisyydet. Lentokenttää ei uskoisi suurkaupungin lentokentäksi, sillä se näyttää väliaikaiselta parakilta. Sitä se oikeastaan onkin, vaikka väliaikaisuus onkin kestänyt jo vuosia. Avustajat ovat hyviä ja sähkärin kanssa on kaikki mennyt aina todella hyvin, mutta kone ei tule putkeen, vaan pari kertaa minut on kannettu portaita ja kerran vastassa on ollut ambulift eli niin sanottu hissiauto, mikä on aina vähän hankalampaa kuin putkeen tulo. Kaupungista pääsee esteettömästi keskustaan bussilla eikä matka ole pitkä. Hotellin sijainti on Berliinissä tärkeä. Majoittumalla esimerkiksi Potsdamer Platzin läheisyyteen, pystyt ottamaan kaupunkia haltuun myös jalkaisin/pyörätuolilla. Toisaalta kaupungin joukkoliikenne on ihanan esteetöntä. Berliini on yksi esteettömimmistä kohtaamistani kaupungeista katujen, kauppojen, ravintoloiden, museoiden ja nähtävyyksien osalta. Kaupunki on hyvä valinta lämpimään aikaan, mutta siellä on myös ihania joulutoreja.

Lue täältä kaikki kokemukseni Berliinistä.

IMG_5424

5) Amsterdam

Amsterdamiin on lyhyt lento ja valittavana useampi eri lentoyhtiö. Lentokenttä ei sähköpyörätuolin käyttäjänä valitettavasti kuulu suosikkeihin, mutta kaupunki itsessään on niin suositeltava, että se ansaitsee paikkansa tällä listalla. Lentokentällä suurin ongelma on, että sähköpyörätuolia ei ainakaan lähtökohtaisesti saa koneen ovelle niin kuin ei monella muullakaan lentokentällä, mutta tarjolla olevat manuaalipyörätuolit ovat täällä inhottavia ”rautarattaita”, joissa on huono istua. Manuaalipyörätuolin käyttäjän on helpompi vaatia oma tuoli heti koneen luo, joten ongelmaa ei synny. Lentokentältä pääsee keskustaan junalla, jossa on ainakin paluumatkalla tärkeä huomioida ennakkovaraus. Kaupunki on täynnä esteetöntä kulttuuria ja nähtävää ja esteetön kanaaliristeily tuo lisäpisteet. Kaupunki on suuri, joten käveleminen/pyörätuolilla kulkeminen ihan kaikkialle on raskasta. Kaupunkia voi ottaa kuitenkin haltuun kaupunginosa kerrallaan, rauhassa nautiskellen. Joukkoliikennekin on suurimmalta osin toimiva myös pyörätuolin käyttäjälle, joten välillä voi hyödyntää sitä.

Lue täältä kokemukseni Amsterdamista.

IMG_9149

6) Wien

Vierailin Wienissä joulumarkkinoiden aikaan. Aivan ihanien sellaisten. Vielä ihanampi uskon kaupungin olevan kuitenkin kesäaikaan, kun ei tarvitse palella. Wieniin on suora ja suhteellisen lyhyt lento. Lentokentällä kaikki sujui hyvin ja junalla pääsi kätevästi keskustaan. Muistan ihania rakennuksia, aukioita, maailmanpyörän, esteettömän joukkoliikenteen ja suussasulavan ihanien leivosten täyttämät kahvilat. Muistan miettineeni, kuinka ihanaa kesällä olisi viettää aikaa puistoissa ja palatsien pihoilla. Wien on todellinen kulttuurikaupunki ja kulttuurielämykset ovat myös pyörätuolilla saavutettavissa. Joihinkin ravintoloihin oli porras eli ihan täydellistä esteettömyyttä ei Wienissäkään kohtaa.

Lue täältä jouluiset kokemukseni Wienistä.

205094_10151207287037979_304750432_n

7) Nizza

Nizza on yksi suosikkikaupungeistani ja ansaitsisi paikkansa siksi ihan kärkikolmikossa. Jos olet manuaalipyörätuolin käyttäjä ja pystyt hyödyntää tavallisia takseja, voit hyvin ajatella Nizzan kärkikolmikkoon. Minulla sen sijoitusta laski lentokenttä, jossa on aina ollut sähkärin kanssa säätöä ja josta on esteetön pääsy keskustaan vain täpötäydellä bussilla. Kaupunki itsessään on kuitenkin täydellisen kokoinen, vähän niin kuin ykköspaikan napannut Málagakin. Kaupungissa liikuu täysin esteetön raitiovaunu, mutta lähes kaikkialle voi mennä kävellen/pyörätuolilla. Pidän siitä, sillä julkisilla liikennevälineillä liikkuminen on aina vähän stressaavaa ja suunnittelua vaativaa. Rantakatu ja vanha kaupunki ovat mielettömän ihania ja kaduilla on helppo kulkea. Invavessoja on vaikea löytää, mutta sama ongelma on kyllä kaikissa näissä kaupungeissa. Olen käynyt Nizzassa useasti ja haaveilen paluusta jatkuvasti.

Lue täältä kaikki kokemukseni Nizzasta. (Kuvat ja teksti näyttää monin paikoin pomppivalta, en valitettavasti ole vielä saanut korjattua kaikkia vanhaan blogiin kirjoittamiani juttuja, jotka tänne uuteen siirtyi.)

IMG_1510

Nämä kirjoitettuani mietin haikeudella monia listan ulkopuolisia kaupunkeja Suomessa, Ruotsissa, Italiassa… Miltä sinun listasi näyttäisi ja miksi?

337

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

3 Comments

 • Tuuli oli viedä mukanaan
  23.4.2017 at 22:45

  Kööpenhaminassa olen käynyt kahdesti. Ensimmäinen kerta lapsena, en muista siitä. Jälkimmäisellä kerralla tuulinen sää pilasi kokemuksen. Ei siellä välttämättä aina tuule, mutta sää jätti trauman.

  Reply
 • Riitta
  24.4.2017 at 00:53

  Malaga on ihana, mutta siellä on yksi ongelma. Marmoroidut kadut keskustassa ovat liukkaita ja sateella aivan hurjan liukkaita. Ja silloin sattui juuri satamaan, kun olin siellä. Tälläinen heikkoluinen ja vähän hatarasti kulkeva sai roikkua kaverin käsipuolessa tai hipsutella varovasti. Muuten olen Sannan kanssa samaa mieltä, että siellä kannattaa käydä.

  Reply
 • Helena
  24.4.2017 at 10:06

  Täytyypä pohdiskella samantyyppistä listaa, Ainaki Firenze, Nizza ja Köpis kiinnostais..

  Reply

Leave a Reply