Valikko
barcelona / Espanja

Esteetön Barcelona

Esteetön Barcelona

Suomen esteettömyydestä puhuttaessa, on moni sanonut, että Barcelonassa käytyä tekee hetken pahaa palata Suomeen ja huomata ero. En oikein ymmärtänyt, miksi yksi Espanjan kaupunki siihen pystyisi. No, nyt ymmärrän. On monta syytä, miksi Barcelonasta ei ihan heti haluaisi palata, mutta yksi niistä on se, että kyynisiä ”no ihan kuin sinne muka nyt pääsisi” – epäilyksiä ravisteltiin kunnolla! Esteetön Barcelona avautui toukokuisella lomalla maalta, mereltä ja ilmasta.

Aloitetaan lentokentästä, joka (mennessä) toimi hyvin. Norwegian lensi putken päähän, josta hyvät avustajat auttoivat ulos. Sähkäri tuotiin läheisellä hissillä asematasolta jo tässä vaiheessa ja kaikki toimi moitteettomasti. Kentällä oli hyvä invavessa ja muutenkin helppo liikkua. Kentältä lähdettiin kohti Barcelonan keskustaa terminaalin edestä lähteneellä Aerobussilla. Matka maksoi 5,65 euroa ja kesti noin puoli tuntia. Bussiin pääsi vaivattomasti automaattista ramppia pitkin. Ramppi tulee bussin alta kuskin napin painannuksella. Alennuksia tästä matkasta ei saanut. Busseja kulkee usein ja kaikki ovat esteettömiä, joten jos ensimmäinen sattuisi olemaan täynnä, voi mennä seuraavalla. Lentokentältä pääsee myös paikallisbussilla ja junalla, jotka molemmat käsitykseni mukaan toimivat myös pyörätuolille, mutta meidän hotellin sijainnin kannalta La Ramblan päähän Plaza de Catalunyalle tuleva bussi oli paras ratkaisu. Matkaa bussipysäkiltä hotellille oli noin yksi kilometri suoraa tietä pääkatu La Ramblaa pitkin tai vaihtoehtoisesti pieniä katuja kiemurrellen.

IMG_1098

Hotellimme Hotel Barcelona House ylitti kaikki odotukset. Sijainti on aivan loistava kulman takana La Ramblalta, pienellä sivukadulla nimeltä Carrer dels Escudellers. Rantaan on matkaa vain muutama sata metri ja kaikki on lähellä. Lähin metroasema on vihreän linjan Drassanes, mutta myös Liceu on lähellä. Näistä jälkimmäinen on tietojeni mukaan esteettömämpi. Emme suunnitelmista huolimatta käyttäneet ollenkaan metroa, sillä vaikka Barcelona yllättikin koollaan, pystyimme ottamaan useita alueita haltuun kävellen. Suurin osa Barcelonan metroasemista on kuitenkin esteettömiä ja kaikissa busseissa on rampit. Tiedon metroasemien esteettömyydestä löytää osoitteesta http://www.tmb.cat/en/transport-accessible ja myös aseman ulkopuolella oleva kyltti kertoo kunkin aseman esteettömyydestä. Hotelli oli muutama vuosi sitten uudistettu, hyvin moderni ja siisti. Puuta, seinämaalauksia, jänniä valaistuksia (mm. lasihississä) jne. Invahuoneita hotellissa on kaksi, meidän huoneemme 107 ja viereinen 108. Näistä jälkimmäinen on ilmeisesti pienempi. Meidän huone (107) oli erittäin tilava neljän hengen huone. Neljä erillistä sänkyä, joista kaikkia pystyi siirtelemään ja sängyn alla oli tarpeeksi tilaa esimerkiksi mahdolliselle nostolaitteelle. Kylpyhuone oli tilava, siellä oli kaksi lavuaaria ja iso suihkutila. Ainoa miinus oli liian lähellä seinää sijaitseva pönttö niin, että pöntön oikealta puolelta ei päässyt nostamaan. Huoneessa on varustuksena tv ja ilmainen langaton nettiyhteys. Meidän huoneemme näin toukokuussa 2012 oli kohtuuhintainen, mutta hinta varmasti vaihtelee suuresti sesongin mukaan. Varaus onnistui hyvin sähköpostilla. Hotellissa ei ole kuulema käynyt kuin muutama invahuoneen tarvitsija eli nyt on hyvät huoneet menneet hukkaan. Lupasimme, että asiaan tulee nyt Suomen osalta muutos 😉

IMG_1162

IMG_1126

Vietimme Barcelonassa neljä päivää. Ennakkosuunnitelmia ei ollut muuta kuin se, että aina ollaan auringossa kun se paistaa ja shoppailut jätetään mahdolliseen pilviseen päivään tai viimeiseen päivään. Suunnitelma oli täydellinen, sillä juuri viimeinen päivä oli pilvinen auringon muuten hellittyä ja lämpötilan pyörittyä noin 23 asteessa. Ehdimme nähdä Barcelonan niin maalta, mereltä kuin ilmastakin.

Maan osalta en törmännyt yhteenkään tien ylitykseen, jossa ei olisi ramppia. Mukulakiviä oli vähän missään ja joillakin alueilla mukulakivien päälle oli tehty oma tasainen kaista. Joihinkin pienempiin kauppoihin oli yksi askelma, portaita en oikeastaan nähnyt. Pienimmissäkin kahviloissa saattoi olla porrashissi ja monista ravintoloista löytyi invavessa. Mahdolliset erilliset sisäänkäynnit oli merkitty selvästi ja ravintolan sisäänheittäjä saattoi käyttää mainoslauseenaan sitä, että heillä on vessa myös minulle. Ruokien suhteen olimme ennakkoluulottomia ja valitsimme myös ravintoloita, joiden ruokalista oli vain espanjaksi. Menimme tällöin tarjoilijan suositusten mukaan (jotka toisinaan kerrottiin melko huonolla englannilla…) ja vaikka vähän jännittikin, pääasiassa yllätyimme positiivisesti. Tapas-painotteista oli ateriointi, ihanaa! Uskaltauduin ensimmäistä kertaa myös mustekalojen, etanoiden, simpukoiden ja erinomaisen seafood-paellan ääreen. Ehdimme ihastella Gaudin taidonnäytteitä; taloja ja Sagrada Familiaa, Parc de la Ciutadellan puistoa, rantoja, goottilaisen kaupunginosan ihania kujia, mahtavia katedraaleja ja kirkkoja, ihania kauppoja ja kaikkea mitä matkan varrelle osui. Metron välttäminen mahdollisti löytöretkeilyn päämäärien välissä. Aamiaista ei saa hotellista, mutta sitä löytyi muun muassa ihanasta kauppahallista.

IMG_1108

IMG_1141

IMG_1269

IMG_1112

IMG_1146

IMG_1283

IMG_1257

Barcelona mereltä päin oli hieno, mutta paras anti 1,5 tunnin veneretkeilyssä oli ennen kaikkea se, että tällaisiin laivoihin harvoin sähkärillä pääsee. Nytkin varmistelimme epäuskoisina moneen kertaan, vaikka meitä katseltiinkin tyhminä kun emme uskoneet, että TOTTAKAI pääsee. Laivaan oli vierekkäin kaksi siltaa, joista toinen oli erityisesti pyörikselle suunniteltu (monessa paikassa myös sitä varsinaista siltaa olisi voinut sanoa esteettömäksi, vaikka siinä pieni kynnys olikin…) Hihkuin laivan keulassa ensimmäiset puoli tuntia, mutta kerrottakoon, että en ole oikein tottunut veneilijä, keinutti aika paljon ja loput ehkä arvaattekin…Eniten harmittaa se, että ennen veneretkeä nauttimani paikallinen aamiainen eli ihana suklainen kaakao ja rasvaiset super-herkulliset churrokset eivät enää tuon veneretken jälkeen todennäköisesti koskaan maistu. Suosittelen niitä kuitenkin kaikille, joten kestän tämän kuvan, vaikka vähän pahaa tekeekin.

IMG_1163

IMG_1182

IMG_1170

Meri ei ehkä ollut elementtini, mutta ilma oli! Montjuïcin kukkula on vehreä alue, joka toimi vuoden 1992 kesäolympialaisten keskuspaikkana. Kukkulalta avautuu aivan huikeat näköalat kuten myös köysiradalta, joka sinne johtaa. Barcelonan yllä näkyy kahdenlaisia köysiratoja. Toinen menee meren yllä ja siinä on punaiset vaunut, joissa istutaan. Tämä ei kuitenkaan ole esteetön. Me menimme sen sijaan ratikalla Paral-lellin metroasemalta (ratikka lähtee maan alta) Parc de Montjuicin pysäkille noin viiden minuutin matkan ja jatkoimme siitä köysirataa pitkin kukkalalle. Ratikassa on merkattu ovi, joka on erityisesti pyörätuolin käyttäjille. Lähtöpysäkillä tätä oli vaikea ymmärtää, sillä kaikkiin vaunuihin oli yhtä helppo päästä. Siihen merkattuun vaunuun kuitenkin kannattaa mennä, syyn ymmärtää perillä. Teleferic de Montjuïc on esteetön köysirata (taas oltiin aluksi skeptisiä) ja meno-paluu lippu kannattaa 9 euron hinnasta huolimatta hankkia, sillä reissu on aikamoinen elämys! Henkilökunnalla oli täysin tiedossa miten toimia kun sähkärillä tulee kyytiin, he vain pysäyttivät vaunun sisäänmenon ajaksi ja nostivat toisen penkeistä pystyyn. Näin me kaikki kolme mahduimme hyvin samaan vaunuun. Kukkulalla on linna ja paljon paljon kierreltävää. Näin ainakin kaksi invavessaa, joista toinen ei tosin ollut käytössä. Takaisin päin emme enää ottaneet ratikkaa, vaan kävelimme loppumatkan, mikä oli maisemien kannalta kannattavaa.

IMG_1185

IMG_1236

IMG_1231

Kaiken kaikkiaan Barcelona yllätti ihanuudellaan ja suuruudellaan. Paljon jäi nähtävää seuraavaan kertaan, mutta paljon ehdimmekin. Kaupunki tunnetaan taskuvarkaistaan, joiden iskuilta onneksi selvisimme. Virheitämme odottavia kyttääjiä kyllä huomasimme ja eräs mies seurasi meitä pitkään jopa naisten vaatekauppaan. Varmaan moni muukin, mutta tämä väijyjä oli selkeä. Erittäin tarkka saa siis olla. Tunnelma Barcelonassa on upea ja esteettömyys siis aika hämmentävää. Paluumatka lentokentällä ei sitten enää niin hyvin sujunutkaan, oikein ei tuntunut olevan henkilökunnalla tietoa miten sähkärin kanssa toimitaan, ilmeisesti tuoli on pudotettu jostain korkealta ja kotiin palasi vääntynyt sähkäri, jonka haavoja nyt korjaillaan.

Joka tapauksessa kehoitan Barcelonan kokemaan! Ykköspaikka sydämessäni edelleen on Nizza, johon seuraavaksi taas suuntaan, mutta olen aika varma, että tapaamme Barcelona vielä joskus!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Anonyymi
    19.5.2012 at 20:05

    Ihanalta kuulostaa Barcelona,mutta Nizzaa odotellaan:)

    Reply

Leave a Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: