Valikko
barcelona / Espanja

Esteetön Barcelona – vinkit pyörätuolin kanssa matkustaville

Suomen esteettömyydestä puhuttaessa, on moni sanonut, että Barcelonassa käytyä tekee hetken pahaa palata Suomeen ja huomata ero. Matkustin Barcelonaan ensimmäisen kerran toukokuussa 2012 ja sen jälkeen ymmärsin, mitä tällä tarkoitetaan. Barcelonan maine yhtenä maailman esteettömimpänä kaupunkina on vahva ja kaupunki lunastaa odotukset. Kaupungissa vierailee vuosittain huikeat 20 miljonaa turistia, joukossa hyvin paljon myös esteettömyyttä tarvitsevia. Löydät tästä artikkelista vinkkejä mitä esteetön Barcelona tarjoaa.

Barcelonaan saapuminen

Suomesta Barcelonaan pääsee Finnairin, Norwegianin ja Vuelingin suorilla lennoilla. Matka-aika on noin neljä tuntia. Barcelonan lentokenttä, El Prat, sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Siellä on kaikki sujunut sähköpyörätuolin kannalta hyvin ja sähköpyörätuolini on aina odottanut koneen ovella koneesta poistuessani.

Lentokentältä eteenpäin voi jatkaa esimerkiksi lentokenttäbussilla, taksilla tai etukäteen tilatulla kuljetuksella. Lentokenttäbussi on esteetön ja lähtee aivan terminaalin edestä. Yhdensuntainen matka Barcelonan keskustaan kestää noin puoli tuntia ja maksaa 5,90 euroa. Lipun voi ostaa etukäteen Aerobus Barcelonan sivulta tai bussista. Taksitolpalta saa myös rampillisia takseja. Taksien järjestelijä soittaa taksin, jos ei niitä sillä hetkellä ole saatavilla ja taksia saattaa joutua hetken odottamaan.

Barcelonaan on helppo saapua myös junalla eri puolilta Espanjaa ja myös Ranskan puolelta Pariisista ja Lyonista. Junat tulevat Barcelona Santsin asemalle, josta pääsee etenemään metrolla eri puolille kaupunkia.

Esteetön liikkuminen Barcelonassa

Barcelonan kaduilla on todella helppo liikkua. Kaikki kadunylitykset on madallettu loivilla rampeilla. Mukulakiviä on hyvin vähän missään ja joillakin alueilla mukulakivien päälle on tehty oma tasainen kaista. Joihinkin pienempiin kauppoihin on yksi askelma, suurimpaan osaan kuitenkin pääsee. Sama on ravintoloiden ja kahviloiden kohdalla. Monista ravintoloista löytyy esteetön wc.

Barcelonan bussit ovat 100 %:sti esteettömiä (ellei ramppi satu olemaan rikki) ja metro lähes täysin esteetön. 165:sta metropysäkistä tällä hetkellä 12 on esteellisiä. Metrokarttaan (avautuu PDF-muodossa) on kirjattu esteelliset asemat. Metroasemilla on hissit ja metrovaunuun pääsee helposti ilman kynnyksiä tai laiturin ja vaunun väliin jäävää rakoa. Kannattaa valita pyörätuolisymbolilla varustettu vaunu, sillä joillakin asemilla muihin vaunuihin voi olla kynnys. Lippuja voi ostaa helposti asemien automaateista. Saatavilla on kertalippuja ja erilaisia päivälippuja.

Taksia olen käyttänyt Barcelonassa vain kerran. Silloin lentokentän taksijonon järjestelijä tilasi sen meille hotellille menoa varten ja kuski ehdotti, että voisi tulla hakemaan meidät seuraavana päivänä myös satamaan lähtiessämme risteilylle, joten teimme diilin hänen kanssaan. Taxi Amic on monen esteetöntä taksia tarvitsevan valinta. Tilaus kannattaa tehdä etukäteen.

Esteetön Barcelona – nähtävää ja koettavaa

Sagrada Familia

Barcelonan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Sagrada Familia -kirkko on yksi Gaudin mestariteoksista. Sen rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1882, eikä se vieläkään ole valmis. Kirkkoa voi ihailla ulkoapäin menemättä sisään, kuten minä olen tehnyt. Ensi kerralla on toivottavasti aikaa mennä sisäänkin, sillä onhan se vielä lisäelämys. Sisään pääsee esteettömästi takakautta, Carrer Sardenya -tieltä. Kirkon torneihin ei pääse pyörätuolilla portaiden vuoksi. Vammainen henkilö, jonka invaliditeettiprosentti on 60 % tai yli, pääsee kirkkoon maksutta. Myös yksi saattaja pääsee maksutta. Omasta vammaisuudestaan tulee olla virallinen todiste. Ainakin virallisen ohjeen mukaan. Olen kuullut, että esimerkiksi pyörätuoli on usein riittänyt todisteeksi, mutta todennäköisesti myös EU:n Vammaiskortti on tässä kohtaa kätevä. Lippu kannattaa hankkia etukäteen netissä Sagrada Familian sivulla. Lipun hankkiminen on helppoa: Etene normaalisti aina maksuvaiheeseen saakka, jolloin valittavaksi tulee vaihtoehto Disabled ja Disabled companion.

Parc de la Ciutadella & Arc de Triomf

Upea Parc de la Ciutadellan puisto on ihana paikka vain kierrellä tai istahtaa nauttimaan Barcelonan lämmöstä. Puistossa on isoja nurmialueita, lampi, patsaita, suihkulähteitä sekä Katalonian keskiaikainen parlamenttirakennus. Puiston eteläosassa sijaitsee Barcelonan eläintarha, johon on sisäänpääsymaksu. Puiston pohjoiskulmassa on upea Arc de Triomfin, riemukaari.

El Gotic ja Born -kaupunginosat vanhassa kaupungissa

Barcelonan vanhan kaupungin keskus El Gotic, jota kutsutaan myös Barri Goticiksi, on tunnelmallinen ja vaikuttavan näköinen goottilaiskortteli. Parasta on vain vaellella kapeilla kaduilla ja huokailla vähän väliä ihastuksissaan. Täällä sijaitsee myös valtavan monta katedraalia, muun muassa upea Cathedral of Barcelona ja Santa Maria del Mar. Kadut ovat täynnä myös kahviloita ja ravintoloita.

El Bornin alue sulautuu osittain yhteen El Goticin kanssa ja jatkuu idässä Parc de la Ciutadellan puistoon. Myös täältä löytyy ihania kapeita katuja ja hyviä ravintoloita. Sanotaan, että Bornin alueelta löydätvanhan kaupungin parhaat vaatekaupat, viinibaarit ja tapakset. Myös Picasso-museo sijaitsee täällä.

La Rambla ja Placa de Catalunya

Kaupungin pääkatu kuhisee elämää. Omaan makuuni liikaakiin, mutta varsinkin ensikertalaisen on Ramblalla vierailtava. Rambla tunnetaan valitettavasti myös taskuvarkaistaan. Leveä kävelykatu alkaa Placa de Catalunyalta ja jatkuu meren rantaan saakka. 1,2 kilometrin mittainen katu reunustaa goottilaista korttelia, joten tämän voi hyvin yhdistää vierailuun tuolla alueella. La Ramblan varrella sijaitsee La Boqueria, vanha upea kauppahalli, jossa kannattaa aivan ehdottomasti poiketa. Placa de Catalunyalta ja sen ympäristöstä löytyy paljon ostosmahdollisuuksia.

Barcelonan esteetön ranta

Yksi Barcelonan ihanuuksista on se, että kaupungissa voi viettää myös rantalomaa. Samankin päivän aikana voi ensin kierrellä kaupungilla ja jatkaa sitten Barcelonetan rannalle. Barcelonan rannat ovat esimerkillisiä esteettömyydessään. Sekä Barcelonetan rannalla että Nova Icarian rannalla on laaja laudoitettu alue hiekan päällä, inva-wc:t ja suihkut rannalla, apuvälineitä mereen menemistä helpottamaan sekä henkilökuntaa auttamassa uimaan. Avustuspalvelu ja apuvälineet ovat maksuttomia ja hyödynnettävissä kesäaikaan kesäkuulta syyskuulle. Minulla on kokemusta vain Barcelonetan rannasta, mutta Nova Icarian esteetön ranta hieman ydinkeskustasta sivussa on ilmeisesti vielä parempi esteettömyydeltään.

Lisävinkkiä Barcelonan esteettömiin rantoihin löydät muun muuassa AccessAble-sivustolta.

Gaudin taidonnäytteet esteettömästi

Arkkitehti Antonio Gaudin kädenjälkeä voi ihmetellä kaupungissa muuallakin kuin Sagrada Familian kohdalla. Parc Güell on tähän ehkä paras paikka, mutta myös turisteista täysin. Puisto on liikuntarajoitteisille haastava, sillä siellä on korkeuseroja, paljon portaita ja epätasaisia kulkuväyliä. Osa puistosta on kuitenkin saavutettavissa, suositellut kulkureitit näkyvät tässä kartassa.

Jos haluaa unohtaa Parc Güellin, esteetön vaihtoehto Gaudin taidonnäytteen ihailuun on Casa Milà, jota pystyy ihailla niin sisältä kuin ulkoa. Erikoinen talo sijaitsee keskeisellä paikalla Passeig de Gracian yläpäässä. Gaudin suunnittelema rakennus rakennettiin vuosina 1905-1907. Casa Milàan pääsee myös sisään. Vammaiset henkilöt, joiden invaliditeettiprosentti on yli 65 % pääsevät sisään maksutta. Sagrada Familian tapaan mukana tulisi olla virallinen todiste, esimerkiksi EU:n Vammaiskortti, mutta uskon myös selkeän apuvälineen riittävän. Kattavat lisätiedot esteettömyydestä löydät englanniksi täältä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten esteettömyydestä pitäisi viestittää aivan kaikkialla.

Lue myös: Ansku BCN -blogin 14 helmeä Gaudin Bacelonassa.

Montjuicin kukkula

Montjuic on laaja kukkula, josta on upeat näköalat yli kaupungin. Kukkulaa hallitsee linna. Ylhäällä on paikoin hankala liikkua mukulakivien takia, mutta jo matka korkealle on elämys. Sinne pääsee köysiradan kaapelivaunulla, johon pääsee helposti myös pyörätuolilla ja muilla apuvälineillä. Netistä ostettuna edestakainen lippu maksaa 13,50 euroa, paikan päällä ehkä vähän enemmän. Pysäkkejä on kolme ja voit nousta kyytiin/kyydistä millä tahansa niistä. Kaapelivaunujen lähtöpisteeseen pääsee funikulaarilla eli eräänlaisella junalla, joka kulkee paral.lelin metroaseman ja Parc de Montjuicin välillä.

Vierailin Montjuicilla matkallani vuonna 2012 ja kirjoitin silloin näin: Montjuïcin kukkula on vehreä alue, joka toimi vuoden 1992 kesäolympialaisten keskuspaikkana. Kukkulalta avautuu aivan huikeat näköalat kuten myös köysiradalta, joka sinne johtaa. Barcelonan yllä näkyy kahdenlaisia köysiratoja. Toinen menee meren yllä ja siinä on punaiset vaunut, joissa istutaan. Tämä ei kuitenkaan ole esteetön. Me menimme sen sijaan funikulaarilla Paral-lellin metroasemalta Parc de Montjuicin pysäkille noin viiden minuutin matkan ja jatkoimme siitä köysirataa pitkin kukkalalle. Funikulaarissa on merkattu ovi, joka on erityisesti pyörätuolin käyttäjille. Lähtöpysäkillä tätä oli vaikea ymmärtää, sillä kaikkiin vaunuihin oli yhtä helppo päästä. Siihen merkattuun vaunuun kuitenkin kannattaa mennä, syyn ymmärtää perillä. Teleferic de Montjuïc on esteetön köysirata ja aikamoinen elämys! Henkilökunnalla oli täysin tiedossa miten toimia kun, sähkärillä tulee kyytiin, he vain pysäyttivät vaunun sisäänmenon ajaksi ja nostivat toisen penkeistä pystyyn. Näin me kaikki kolme mahduimme hyvin samaan vaunuun. Kukkulalla on linna ja paljon paljon kierreltävää. Näin ainakin kaksi invavessaa, joista toinen ei tosin ollut käytössä. Takaisin päin emme enää ottaneet funikulaaria, vaan kävelimme loppumatkan, mikä oli maisemien kannalta kannattavaa.

Barcelona mereltä päin – esteetön veneretki

Esteettömiä tunnin mittaisia veneretkiä tarjoaa Las Golondrinas. Lähtöjä on päivittäin neljä ja hinta aikuiselta on 10 euroa. Testasin tämän vuonna 2012 ja pidin kovasti. Meri tosin keinutti ja olin nykyistä kokemattomampi merenkävijä, joten ensimmäiset puoli tuntia hihkuin laivan keulassa ja loppuajan voin pahoin. Mutta suosittelen silti! Lähtö on ihan ytimestä, Ramblan päästä rannasta, Kolumbuksen muistomerkin kohdilta.

Hop On – Hop Off -bussit

Yksi tapa nähdä kaupunkia mahdollisimman laajasti, mutta liikkumatta itse, on lähteä kiertoajelulle turistibussilla. Hop On – Hop Off -bussit ovat esteettömiä ja niillä voi näppärästi kulkea nähtävyydeltä toiselle ja nousta pois milloin huvittaa. Bussilla on kolme eri reittiä ja lippu on voimassa koko päivän. Bussiin ja sen reitteihin voi tutustua täällä.

Esteettömät hotellit Barcelonassa

Olen koonnut omat kokemukseni ja muiden kehumat esteettömät hotellit erilliseen artikkeliin, johon pääset tästä tai alla olevasta linkistä.

Esteetön hotelli Barcelonassa

Lisätietoa muualla

Esteetön pakettimatka sisältäen lennot, kuljetukset, majoituksen ja haluamasi lisäpalvelut saat Matka-Agenteilta

Esteettömyystietoa Barcelona Turismen sivulla (englanniksi)

Simply Emma -blogi: Wheelchair Accessible City Guide To Barcelona (englanniksi)

Curb free with Cory Lee -blogi: The ultimate guide to wheelchair accessible Barcelona

Kohteena maailma -blogi: Gaudin Barcelona 48 tunnissa

Lisää luettavaa esteettömästä Espanjasta

Esteetön Sevilla
Esteetön San Sebastian
Esteetön Alicante
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Teija Könni
    4.6.2023 at 16:02

    Barselonan metro oli meille todella vaikea emme löytäneet esteetöntä metroa ja tunnelissa on todella kuuma ja huono ilma.
    Taksia oli myös vaikea saada taxi Amic ei vastannut puhelimeen netissä varaamaamme taksiin tuli edellisenä iltana vasta kuittaus. meille osuvat kuskit puhuivat vähän tai ei ollenkaan englantia.

    Reply

Leave a Reply