Valikko
Mökit ja vuokra-asunnot / Thaimaa

Esteetön talo Thaimaassa

Thaimaan Hua Hinissä sijaitsevat kaksi esteetöntä huvilaa muistuvat mieleeni ja saavat sydämeni sykähtämään joka kerta, kun kuulen sanan Thaimaa. Erityisesti siksi, että esteetön talo Thaimaassa ei todellakaan ole mitenkään itsestäänselvyys tai helposti löytyvä asia vuokrattavia lomakohteita etsittäessä. Olen vieraillut niistä toisessa kahdesti, vuosina 2015 ja 2016. Ensimmäisellä kerralla vuokrasimme ystäväporukallamme molemmat talot, sillä meitä oli matkassa viisi sähköpyörätuolin käyttäjää, avustajia ja kaksi lasta. Vietimme tuolloin reissussa kaksi viikkoa. Toisella kerralla yhdistin kymmenen päivän loman talolla yhteensä kahden kuukauden mittaiseen maailmanympärimatkaani, joka sai arvoisensa päätöksensä parhaiten juuri Hua Hinissä. Silloin matkakumppaneinani olivat avustajani sekä neljä perheenjäsentäni. Tämä artikkeli perustuu noiden vuosien kokemuksiin, mutta ilmestyy nyt vuonna 2023 päivitettynä ja faktat tähän aikaan tarkistettuina.

Sijainti ja varaus

Hua Hin sijaitsee noin 230 kilometrin päässä Thaimaan pääkaupungista Bangkokista. Olen molemmilla kerroilla lentänyt Bangkokiin ja jatkanut sieltä noin kolme tuntia esteettömällä autolla Hua Hiniin. Esteettömät lentokenttäkuljetukset rampillisella autolla saa varattua talon varaamisen yhteydessä. Toisella kerralla vietin ensin muutaman päivän Bangkokissa. Talot sijaitsevat osana Coconut Grove-nimistä kymmenen tyylikkään, yksittäisen talon aluetta Hua Hinissä, rauhallisella pienellä kadulla. Hollantilainen pariskunta omistaa näistä taloista kaksi, ne esteettömät. Omistajamies liikkuu sähköpyörätuolilla ja hänellä on sama lihassairaus kuin minulla, joten molemmat talot on rakennettu viimeisen päälle esteettömiksi.

Ensikosketuksestani Thaimaahan vuonna 2015 kirjoitin näin: Saavuimme Bangkokin lentokentälle yölennosta tokkuraisina aamulla varhain. Lentokentällä kaikki sujui molempiin suuntiin paljon paremmin kuin olin osannut odottaa. Lentokentän avustajat tiesivät mitä tekivät ja heitä oli paljon. Thaimaalaisten ystävällisyys, palvelualttius ja ennen kaikkea käsittämättömän suuri lapsirakkaus tuli selväksi samantien. Kentällä meitä oli vastassa talomme taloudenhoitaja Lek, kaksi rampillista tila-autoa sekä yksi pienempi auto matkatavaroille. Pienen sähköpyörätuolipalapelin rakentelun jälkeen mahduimme kaikki kyytiin. Matka lentokentältä Hua Hiniin kesti kolme tuntia sisältäen pienen tauon, jonka aikana emme kaikki poistuneet autosta, mutta osa kävi ostamassa kaupasta juotavaa ja hollantilainen mukava kuskimme sai savukkeensa. Kuskimme ajoi hyvin, mutta ajonopeudet ja kaistanvaihdot ovat kyllä vähän eri luokkaa kuin Suomessa...

Talon voi vuokrata suoraan omistajilta Accessible Thailand -sivuston kautta. Suomessa matkoja taloille järjestää Matka-Agentit matkatoimisto, joilta saa koko paketin ja samalla pakettimatkan turvan: suorat Finnairin lennot Bangkokiin, esteettömät kuljetukset Bangkokista Hua Hiniin ja talon käyttöön haluamaksi ajaksi.

Talot Pool Villa Coconut ja Pool Villa Si Daeng

Ensimmäisellä kerralla puolet 12 hengen seurueestamme, viisi aikuista ja yksi lapsi, majoittuivat Si Daeng –taloon ja toinen puoli, niin ikään viisi aikuista ja yksi lapsi, Coconut –taloon. Talojen välissä oli kaksi taloa, välimatkaa käytännössä noin 50 metriä. Minä asuin silloin Si Daeng –talossa ja valitsimme sen myös toisella kerralla. Molemmat talot ovat ihania, siistejä ja toimivia. Coconutissa sisustus on perinteikkäämpi, Si Daengissa hieman ”ikeamaisempi”. Koko päivän aurinkoa palvoville Si Daeng on parempi valinta, sillä sen altaalle paistaa aurinko koko päivän, mikä myös nostaa uima-altaan lämpötilaa hieman toista allasta enemmän.

Si Daeng –talossa oli portista sisään tullessa tilava terassi, jossa oli kuuden hengen pöytä. Siinä nautimme joka aamu aamiaista. Ulkoterassilta pääsi takapihan allasalueelle, jossa oli aurinkotuoleja, ihania palmuja ja kukkia sekä se tärkein: oma uima-allas! Eikä siinä vielä kaikki, altaan lisäksi oli myös oma poreallas. Pelkäsin, etten enää koskaan voi valita matkakohdetta, jossa ei ole omaa uima-allasta, mutta onneksi olen pystynyt. Rakastan uimista erittäin paljon ja se on minulle myös todella tärkeä liikuntamuoto, sillä vedessä pystyn liikkumaan aivan eri tavalla kuin maalla. Altaaseen menoni julkisilla paikoilla on kuitenkin aina enemmän tai vähemmän show, joka kerää katsojia. Oma uima-allas oli tämänkin vuoksi jotain todellista luksusta. Laskeuduin allasnostimella altaaseen ja saatoin tulla pois kolmen tunnin päästä. Välissä vaihdoin porealtaan puolelle tai nostin tuolia sen verran, että saatoin istua tuolissa puoliksi vedessä lukemassa kirjaa ja hörppimässä kylmää virvoketta. Coconut-talossa oli samanlainen uima-allas, siellä talon etupihalla.

Molemmissa huviloissa oli kolme makuuhuonetta. Si Daengissa oli yksi iso makuuhuone, josta pääsi tilavaan esteettömään kylpyhuoneeseen. Kaksi muuta makuuhuonetta ja toinen kylpyhuoneista olivat myös esteettömiä, mutta hieman pienempiä. Kaikki sängyt olivat sähköisesti säädettäviä (korkeussäätö, selkäosa ja jalat), kaikissa huoneissa oli ilmastointi sekä kaappitilaa vaatteille ja tavaroille. Makuuhuoneet viilenivät illalla nopeasti, kun laitoimme ilmastoinnin päälle ja yöllä oli hyvä nukkua ilmastoinnin ollessa päällä. Coconut-talossa oli yksi esteetön makuuhuone ja kylpyhuone sekä kaksi pienempää makuuhuonetta, joista toiseen kyllä pääsi tuolilla, mutta joka oli hieman ahdas. Kolmannessa makuuhuoneessa oli kerrossänky. Molemmissa taloissa on myös toinen kylpyhuone, joka oli pienempi ja siellä ei ole huomioitu esteettömyyttä.

Olohuone ja keittiö olivat molemmissa taloissa yhtä isoa tilaa. Olohuoneessa oli iso kulmasohva, pöytä, televisio ja tietokone. Myös olohuoneessa oli ilmastointi, jota tosin harvoin käytimme sähköä säästääksemme. Keittiö oli hyvin varusteltu. Siellä oli iso jääkaappi, uuni, kaasuhella, mikroaaltouuni, kahvin- ja vedenkeitin sekä paljon erilaisia astioita. Ulkona syöminen oli niin halpaa, että teimme hyvin vähän ruokaa itse, vaan haimme viereisistä ravintoloista tai söimme ravintoloissa. Tullessamme taloudenhoitaja oli molemmilla kerroilla täyttänyt jääkaappiimme vettä, leipää ja pientä purtavaa sekä tuoreita hedelmiä. Siitä alkoi minun ja tuoreen mangon jokapäiväinen hyvin lämmin suhde, jota muistelen kaihoilla. Tuo ”aloituspakkaus” kuuluu aina hintaan, samoin ensimmäisen illan ruoka. Se tilattiin viereisestä ravintolasta, josta tuli sittemmin kantapaikkamme.

Erilaisia apuvälineitä saa loman ajaksi käyttöön etukäteisvarauksella ja ainakin suurimman osan maksutta. Käytettävissä on muun muassa suihkupyörätuoli, nostolaite, suihkusänky ja sähkömopo. Myös rantapyörätuoli ja polkupyörä ovat käytettävissä. Alla oleva video on Accessible Thailandin tekemä asuntoesittelyvideo Si Daeng talosta.

Ympäristön esteettömät mahdollisuudet

Thaimaa ei ole esteettömyydeltään ideaali matkakohde, eikä Hua Hin tee tässä poikkeusta. Paljon voi silti kokea. Ihan lyhyen kävelymatkan päässä talolta on pieni 7-Eleven ruokakauppa (joka ei meidän vierailuiden aikana ollut sisäänkäynniltään esteetön), ravintoloita, kauneushoitoloita ja hierontapaikkoja. Näihin kaikkiin on helppo kulkea tasaisen hiekkatien laitaa, jalkakäytäviä ei ole. Talojen sijainti pahimman turistialueen ulkopuolella tarkoittaa sitä, että myös hinnat olivat hieman halvemmat kuin keskustassa. Herkullisen ruoka-annoksen sai lähiravintoloistamme vuosina 2015-2016 50-80 bahtilla eli noin 1,5-2,5 eurolla. Nyt hinnat ovat varmasti hieman nousseet.

Noin kilometrin päässä talolta sijaitsee vuonna 2016 avautunut Bluport-ostoskeskus. Myös sinne pystyy kulkea turvallisesti ja esteettömästi tien laitaa pitkin. Isossa ostoskeskuksessa on iso ruokakauppa, paljon paljon kiehtovia kauppoja ja ravintoloita. Ostoskeskus on täysin esteetön ja siellä on myös esteettömät WC:t. Talon esteetöntä autoa ja kuskia voi hyödyntää lisämaksusta monenlaisiin kuljetuksiin. Hinnat ovat hyvin kohtuulliset Euroopan esteettömiin kuljetuksiin verrattuna. Loman aikana kannattaa ehdottomasti kokea Hua Hinin keskustassa iltaisin järjestettävä Night Market -tori ja viikonloppuisin järjestettävä Cicada Market -tori. Esteettömin ranta oli noin viiden kilometrin päässä talolta ja läheltä Khao Takiab -apinavuorta sijaitseva ranta, jossa laskuvesi tekee hiekasta niin kovaa, että se kannattelee myös sähköpyörätuolia. Talolla on rantapyörätuoli, jonka voi ottaa mukaan rannalle ja sillä pääsee mereen. Apinavuoren röyhkeät apinat kannattaa myös ainakin kerran kokea! Kävimme myös syöttämässä elefantteja noin seitsemän kilometrin päässä sijaitsevassa Hutsadin Elephant Foundationissa. Vaikka siellä asuvat elefantit ovatkin pelastettu rankemmista olosuhteista, liittyy niiden elämään nytkin rahastusta (tosin säätiön mukaan vain ylläpitokuluihin), joten vierailu ei välttämättä ole nykytietämykselläni täysin eettistä. Tai norsujen syöttäminen ja peseminen ehkä vielä kyllä, mutta älä tue norsuilla ratsastamista. Löydät alta linkkejä kirjoittamiini juttuihin eri kohteista.

Meidän päivät kuluivat altaalla nautiskellen, välillä retkeillen. Iltaisin menimme lähiravintoloihin syömään tai iltamarkkinoille. Pimeä tuli marraskuussa varhain, noin kuudelta. Kylmä ei tullut koskaan. Pimeän tultua pystyi hyvin nauramaan porealtaassa tai tuijottaa selällään kirkasta tähtitaivasta. Tiedätkö sen hetken? Silloin on kaikki hyvin.

Onnen päivät Thaimaassa videona

Tämä 2015 tehty viisiminuuttinen kiteyttää hyvin niin talon kuin Hua Hinin ihanuuden. Ehkä paras tekemäni video ikinä!

Lisää luettavaa esteettömästä Thaimaasta

Apinat renkaiden välissä
Banaaneja elefanteille
Bluport-ostoskeskus Hua Hinissä
Renkaat rantahiekassa
Kaikki artikkelit esteettömästä Thaimaasta
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

5 Comments

 • Heidi / Auringon alla
  9.12.2015 at 19:49

  Oi, oma uima-allas olisi niin kiva! Ihanan aurinkoisia kuvia, tulee lämmin olo itsellekin 🙂 Ja matkakuume!

  Reply
 • Anonyymi
  17.12.2015 at 19:16

  Tiiäkkö, kuulostaa ihan täydelliseltä lomalta! 🙂

  Reply
 • Michaela
  28.3.2016 at 12:03

  Miten Thaimaassa on invavessoja? Onko kauppakeskuksissa ja nähtävyyksien lähellä?

  Reply
  • Palmuaseman Sanna
   28.3.2016 at 18:47

   Itselläni on kokemusta toistaiseksi vain Hua Hinin alueesta, jossa invavessoja löytyi kohtuullisen hyvin. Kauppakeskuksista löytyi, samoin ruokatorien ja iltatorien läheisyydestä. Talon omistajilta ja taloudenhoitajalta sai hyvin vinkkejä myös vessojen sijainnista.

   Reply
 • On helppo kyllä uskoa, että esteetön talo Thaimaassa ei todellakaan ole mitenkään itsestään selvyys, vaikka itse en Thaimaassa ole käynytkään. Useampi naapurimaista on kuitenkin tullut tutuksi. Ja ai että, tuo uima-allas näyttää kyllä todella mukavalta! Erityisesti Si Daeng kiinnostaisi.

  Reply

Leave a Reply