Valikko
luonto / pääkaupunkiseutu

Nuuksion Taika ja juhlatila Wäinölä – esteettömät juhlat ja ohjelmapalvelut

Kaupallinen yhteistyö:
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hanke

Auton reitti Salmen ulkoilualueen poikki syvemmälle metsään on jo ennestään tuttu. Olemme avustajani Lauran kanssa Vihdissä, Nuuksion kansallispuiston pohjoisessa osassa ja matkalla kohti Nuuksion Taikaa. Oikeastaan sanojen kaikissa merkityksissä. Nuuksion Taika on perheyritys, joka järjestää juhla- ja ohjelmapalveluita yksityishenkilöille ja yrityksille, mutta näissä kauniissa maisemissa ja tunnelmassa on myös todellakin Nuuksion kansallispuiston taikaa. Edellisellä vierailullani puolitoista vuotta sitten oli kevät ja lumet juuri sulaneet. Osallistuin silloin Nuuksion Taian kansanperinteitä kunnioittaneeseen Karhunvuoden kevätpäivän juhlaan. Nyt on syksy, mutta aurinko hellii edelleen lämpimästi. Tiedän, että Nuuksion Taika mahdollistaa esteettömät juhlat, mutta olen tullut tutustumaan tarkemmin siihen, mitä kaikkea muutakin Nuuksion Taian tarjonnasta voi kokea myös esteettömästi. Nuuksion Taika on sitoutunut vastuullisuuteen ja kestävään luontomatkailuun. Isona osana vastuullisuutta on myös sosiaalinen vastuullisuus ja erilaisten ihmisten huomioiminen ja kunnioittaminen. Se pitää sisällään myös esteettömyyden huomioimisen niin hyvin kuin se luonnon puitteissa on mahdollista.

Sanna ja kolme muuta ihmistä puisen pöydän ääressä sisällä Nuuksion Wäinölässä.
Kuva: Nuuksion Taika

Esteettömät juhlat ja tilaisuudet

Jätämme auton parkkipaikalle ja siirrymme pienen matkan hiekkamäkeä alas Nuuksion Wäinölän pihaan. Upea juhlatila Wäinölä seisoo majesteettisena paikallaan metsämaisemassa, yhtä upeana kuin muistinkin. Wäinölä on saanut nimensä Kalevalasta ja se on rakennettu rautakauden henkeen. Hirret on veistetty käsin, ainutlaatuiset rautaosat ovat sepän takomia ja upea tulisija muurarin taidonnäyte. Olen edellisen vierailuni jälkeen käyttänyt Wäinölää usein esimerkkinä esteettömästä rakentamisesta. Rakennukseen täydellisesti sopivaa puuluiskaa pitkin on kaikkien helppo tulla sisään sen sijaan, että olisi tehty pääsisäänkäynnille portaat ja erikseen esteetön sisäänkäynti. Ihastelemme pitkien pöytien ääressä Wäinölän tunnelmaa herkullista mustikkapullaa nauttien. Täällä voi järjestää vaikka ja minkälaisia juhlia: häitä, syntymäpäiviä, valmistujaisia tai mitä tahansa pitoja. Juhlat voidaan järjestää myös teemallisina ja Nuuksion Taialta onnistuukin muun muassa Kalevala- Viikinki- tai talonpoikaisteemaiset juhlat. Herkulliset tarjoilut sovitetaan luonnollisesti valittuun teemaan. Wäinölä on myös massasta poikkeava kokous- ja kehittämispäivien paikka. Wäinölään mahtuu pitkien pöytien ääreen enintään 40 juhlijaa.

Lue lisää Nuuksion Taian sivuilla: Nuuksion Wäinölä

Sanna menossa sähköpyörätuolilla kohti Wäinölään johtavaa luiskaa.
Sanna sivuttain Wäinölään johtavalla luiskalla hymyillen kameralle.
Sanna ja kolme muuta henkilöä sisällä Wäinölässä puisen pöydän ääressä.
Kuva: Nuuksion Taika
Sanna ja punapaitainen nainen kippistävät mukeilla.

Nuuksion Taian toinen tapahtumatila on Villa Paratiisi. Se on aivan rannassa sijaitseva huvila, johon mahtuu kokoustamaan 20 henkilöä ja majoittumaan 14 henkilöä. Villa Paratiisin suunnittelussa ei ole 1960-luvulla huomioitu esteettömyyttä, mutta haluan nähdä sen, sillä joihinkin esteettömyystarpeisiin se voi sopia. Alas rantaan johtaa erittäin jyrkkä mäki, jota lähden sähköpyörätuolillani laskeutumaan. Hiekka allani meinaa välillä vähän luisua, mutta hitaasti ja tarkasti ajaen pääsen alas. Kyltti mäen alkaessa muistuttaa, että vain nelivetoinen auto voi ajaa alas saakka. Pääsen Villa Paratiisin etuterassille, jossa olisi ihana istuskella pidempäänkin järvimaisemista nauttien. Taaemmalle terassille pääsen rannan kautta kiertäen ja portaaseen omaa irtoluiskaani hyödyntäen. Jatkossa myös Nuuksion Taialla on irtoluiska. Palju on upotettu terassiin ja siihen siirtyminen voi onnistua osalta pyörätuolin käyttäjistä. Sisään Villa Paratiisiin on kynnys, johon irtoluiska toimii hyvin. Sisätilat ovat ahtaita ja oviaukot kapeita (mahdun kuitenkin just 66 cm leveällä tuolillani), mutta tarkasti ajaen mahdun liikkumaan. WC on hyvin pieni, eikä sinne mahdu pyörätuolilla. Suihkuun pääsee esteettömästi ja puulämmitteiseen saunaankin kapea suihkupyörätuolini ehkä just mahtuisi. Yhteen kahden hengen makuuhuoneeseen pääsee esteettömästi, mutta huone on ahdas.

Lue lisää Nuuksion Taian sivuilla: Villa Paratiisi

Kuva Villa Paratiisin terassista päädystä otettuna. Vieressä järvi.
Sanna ja Laura istuvat pöydän ääressä Villa Paratiisin terassilla.
Kuva: Nuuksion Taika
Sanna ja Laura istuvat pöydässä Villa Paratiisin terassilla, Satu seisoo vieressä.
Kuva: Nuuksion Taika
Sanna kulkee sähköpyörätuolilla Villa Paratiisin terassilla.
Sanna paljun vieressä Villa Paratiisin terassilla, taustalla järvi.

Esteettömät tapahtumapäivät yrityksille, yhdistyksille ja ryhmille

Nuuksion Taika järjestää paljon erilaisia tilaisuuksia yrityksille, yhdistyksille ja muille ryhmille. Erilaisiin hyvinvointipäiviin, kehittämispäiviin, tiimipäiviin tai vaikkapa yhdistyksen yhdessäolopäivään voi yhdistää Nuuksion Taian järjestämää ohjelmaa ja hyvää ruokaa. Minä ja Laura pääsemme kokeilemaan selviäisimmekö Nuuksion metsässä. Nuuksio Survival -ohjelmassa etsitään ruokaa luonnosta, tehdään tulet tuluksilla, ”metsästetään” riistaa ja rakennetaan hätämajoite. Kerrankin minä olen paras ”metsästäjä”, sillä ase toimi puhaltamalla ja pienen nuolen saa liikkeelle myös minun heikolla keuhkokapasiteetilla. Oikeaa riistaa emme toki metsästä, vaan selviytymistaidot pystyy todistamaan tarkkuuden avulla. Ihan tosi kivaa! Jousella ampuminen olisi ollut toinen vaihtoehto. Siihen minun kädet eivät pysty, mutta monen muun pyörätuolissa istuvan kyllä varmasti. Selviytymiseen tarvitaan monipuolisia taitoja ja se vaatii yhteistyötä, joten monenlaisilla taidoilla pystyy osallistua. Nuuksio Survival on vain yksi ohjelmavaihtoehdoista. Moniin esteettömyystarpeisiin sopii myös Nuuksion Aistimatka, jossa hyödynnetään kaikkia aisteja luontoon tutustuen ja rentoutuen.

Lue lisää Nuuksion Taian sivuilla: Ohjelmapalvelut

Sanna ampuu puhallusnuolella, Satu auttaa kannattelemaan asetta.
Sanna ja Satu tutkivat sieniä.
Kuva: Nuuksion Taika
Sannalle opetetaan tulentekoa tuluksilla.

Monet ohjelmapalveluista pystytään toteuttamaan Nuuksion Wäinölän edessä olevalla alueella. Pihassa on sulan maan aikaan helppo liikkua myös apuvälineillä ja kahden nuotiopaikan ääreen pääsee myös pyörätuolilla helposti. Maisemat järvelle ovat upeat. Esteetön kuivakäymälä on parkkipaikan vieressä. Kuvat kuivakäymälästä ja muut esteettömyystiedot on koottu Nuuksion Taian esteettömyys-sivulle. Nuuksion Taian omistaja Satu de Weerd on ensimmäiseltään koulutukseltaan fysioterapeutti ja työskennellyt pitkään sekä fysioterapeuttina että ratsastusterapeuttina hyvin monenlaisille asiakkaille, hetken aikaa lapsuudessani minullekin. Sadulla on siis laaja ymmärrys erilaisista yksilöllisistä tarpeista ja yhdessä yhteistyöverkostonsa kanssa hän pystyy suunnittelemaan ohjelmia ja palveluita hyvin moniin tarpeisiin sopivaksi.

Seuraavaksi Nuuksion Taika rakentaa Wäinölän läheisyyteen kahden hengen elämyksellisen ja esteettömän Taika-mökin, joka mahdollistaa myös pyörätuolilla liikkuvalle majoituksen Wäinölän juhlien yhteydessä. Esimerkiksi esteettömän hääyön luonnossa.

Lisätietoa kaikesta saat suoraan Nuuksion Taialta, sähköpostitse info@nuuksiontaika.fi, soittamalla +358 50 36 44 333 tai nettisivuilta.

Tämä vierailu oli osa yhteistyötäni Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi hankkeen kanssa. Testaan syksyn aikana pääkaupunkiseudulla ja Turussa kohteita ja palveluita, jotka ovat kehittäneet esteettömyyttään ja kerron niistä teille. Kestävää nostetta matkailuyrityksiin: Etelä-Suomi -hankkeella tuetaan matkailualan pk-yritysten toipumista ja kilpailukykyä ja hanke saa rahoituksensa Uudenmaan liiton ja Varsinais-Suomen liiton kautta Euroopan aluekehitysrahastosta osana covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosina 2021-2023.

Lue myös:

Kansanperinteitä ja luonnon taikaa esteettömästi Nuuksion Wäinölässä
Hawkhillin vuokramökit ja elämykset
Luontokeskus Haltia
Wine in the Woods
About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Näyttääpä miellyttävältä miljööltä! Me ollaan useampaan kertaan käyty työporukalla Nuuksiossa. Pitääkin laittaa myös Wäinölä mieleen, jos joskus tarvetta ilmenee.

    Reply

Leave a Reply