Valikko
Vuosiyhteenveto

Kiitos 2020, kaikesta huolimatta

Jo monena vuonna olen istunut sormet näppäimistöllä tänä samana hetkenä. Vuosiyhteenvedoista on tullut ihana perinne ja olen usein palannut niiden ääreen lukemaan omaa tarinaani, kun olen halunnut palauttaa mieleeni mitä minäkin vuonna tapahtui. Viime vuonna kutsuin edeltänyttä vuotta uuvuttavan huikeaksi. Takana oli hyvin tiivis matkustussyksy ja olin nimenomaan ehkä vähän uupunut kaikesta upeasta. Päätin jutun perinteiseen tapaan lausumalla toiveet uudelle vuodelle. Ne kuuluivat näin: ”Ensi vuodelta odotan terveyttä, tyytyväisyyttä, tasaisuutta, taianomaisuutta ja jotain ihan uutta. On kutkuttava ajatus, että ensi vuonna tätä kirjoittaessani olen taas yhden vuoden muovaama ja jotain mitä nyt en ole.” Nyt hymyilyttää.

Tämä vuosi tosiaankin toi tullessaan jotain ihan uutta. Ihan koko maailmaan. Vuosi sitten koronavirus oli suurimmalle osalle ihmisistä vielä täysin vieras sana, vaikka siitä eri sanamuunnoksineen tuli taatusti yksi tämän vuoden eniten kirjoitetuimmista ja lausutuimmista. Sain onneksi myös terveyttä. Koronatesti on vielä kokematta, joten edes pieni flunssa ei ole tänä vuonna vaivannut. Terveydestä olen tänä vuonna aivan erityisen kiitollinen, sillä sen menettämistä pelottavalle virukselle pelkäsin erityisesti keväällä, kun kaikki oli uutta ja pelottavaa. Korona-ajatuksistani muodostui Palmuasemalle tuon ajan päiväkirja, jossa hetkeksi hypättiin pois matkustusaiheista, mutta onneksi täällä on aina saanut näkyä persoonani. Kaikki tämä uusi ja ihmeellinen teki vuodesta tasaisemman mitä olisin koskaan osannut kuvitella, mutta olen yllättynyt siitä, että olen tänään tyytyväinen paitsi tämän vuoden päättymisestä, myös kaikesta siitä mitä vuosi kuitenkin antoi. Tiettyä tasaisuutta tähän kohtaa elämääni tarvitsinkin ja sitä todenteolla sain. Vuoteen mahtui kuitenkin myös paljon iloa. Olen perinteisesti kuvittanut nämä jutut vuoden suosikkipalmuilla. Meinasin jo vaihtaa ne Suomen luontoon, mutta ei, kyllä tältäkin vuodelta onneksi tarpeeksi palmuja löytyy!

IMG_20200204_144148

Ehdin tehdä alkuvuodesta yhden ulkomaanmatkan ennen kevään käännekohtaa. Olin tammi-helmikuussa matkanjohtajana Risteilykeskuksen esteettömällä risteilylomalla Karibialla ja Miami Beachillä. Vierailimme ABC-saarilla eli Aruballa, Bonairessa ja Curacaolla sekä Royal Caribbeanin yksityissaari Labadeella. Niistä löydät juttuja täältä. Oli aivan ihana reissu! Porukkamme oli pieni, mutta täynnä loistotyyppejä. Nyt tuntuu, että tuosta reissusta olisi jo paljon pidempikin aika, mutta olen iloinen, että ehdimme sen tehdä ennen maailman muuttumista.

Alkuvuosi oli alkanut jo huonosti, sillä vuoden ensimmäisinä päivinä sain tietää kylpyhuoneeni kosteusvauriosta ja täydestä kylpyhuoneremontista, joka ajoi minut kotoa pois kuudeksi viikoksi. Kaksi viikkoa siitä olin Karibialla, mutta sieltä tullessani kävin pakkaamassa matkalaukun uusiksi ja muutin Hiisi Homesin ihanaan, kalustettuun tilapäiskotiin. Se oli löytö ja pelastus, jonka ansiosta remonttievakko ei lopulta tuntunut niin pahalta ja arkea mullistavalta mitä ennakkoon pelkäsin. Maaliskuussa minun piti lähteä Gran Canarialle, mutta se ei enää ehtinyt toteutua. Sen sijaan kevät kului lähiluonnossa. Vierailin kevään ja kesän aikana monessa kivassa luontokohteessa pääkaupunkiseudulla ja vähän kauempanakin ja kokosin kokemuksiani Luonto-kategorian alle.

IMG_20200204_131724

Kesällä siirryin lähimetsistä kyllä jo vähän kauemmaksikin, harkittujen elämysten kesän merkeissä. Vierailin kesäkuussa aiemmilta vuosilta tutuksi tulleella Rock and Laken esteettömällä mökillä ja elokuussa vietin viikon jo kolmatta vuotta peräkkäin Huvilarannan esteettömällä mökillä (josta tein esittelyn pari vuotta sitten). Kouvolan alueelle vei kesän yhteistyökuvioni. Vierailin ensin kesäkuussa Arboretum Mustilassa ja elokuussa Kouvolan kaupungissa. Yhteistyömme tuloksena syntyi sisältöä myös Visit Kouvolan sivulle, mikä oli erityisen hyvä juttu. Heinäkuussa vietin suurimmaksi osaksi blogiyhteistyönä ihanan aktiiviloman Saimaalla ja vierailin useassa eri paikassa. Sieltä jäi matkaan monta hienoa kokemusta, kuten esteetön auringonlaskun norppasafari! Ne kannattaa pistää mieleen, kun suunnittelet ensi kesän kotimaan reissuja. Kaikki Saimaan jutut löytyvät täältä.

Kesään mahtui myös kaksi ulkomaanmatkaa. Olin Tallink Siljan tarjoamalla päiväreissulla Tallinnassa kesäkuun lopulla, kun matkustaminen tuntui hetkellisesti hyvinkin turvalliselta. Heinäkuussa matka vei risteilylle Riikaan Silja Serenadella. Tuosta ihanasta kahden yön risteilystä ja yhdestä päivästä Riiassa ystävän kanssa jäi kokemukset kokonaan jakamatta. Reissu oli kuitenkin tosi onnistunut ja Riika ihana! Toivottavasti koronavirustilanne helpottaa pian myös Latviassa ja ensi kesänä sinne voisi taas turvallisesti matkustaa.

Syksyllä elinpiiri taas hieman kutistui ja keskityin moniin mielenkiintoisiin töihin lähinnä kotikeittiöni palmuseinän edessä. Staycation Helsingissä, hotellivuorokausi Pasilassa, pieni kylpyläloma Aulangolla ja työmatka Ouluun toivat kuitenkin pientä vaihtelua arkeen.

IMG_20200202_161123

Vaikka kymmenettuhannet ihmiset tänäkin vuonna Palmuasemalla vierailivat, oli tämä hiljaisin vuosi pitkään aikaan niin vierailuiden kuin oman kirjoitustahtini suhteen. Tämä ei yllätä, sillä tietoa matkakohteista ei ole pahemmin googlesta tänä vuonna haeskeltu. Loppuvuotta kohti liikenne on selvästi vilkastunut, mikä on tosi lupaavaa ensi vuoden kannalta. Luetuin juttuni oli nyt jo piilossa oleva artikkeli uuden avustajan etsinnästä. Niitä oikeita tyyppejä on avustajaa rekrytessä usein vaikea tavoittaa, vaikka heitä paljon uskon olevankin, joten hyödynsin tänne kirjoittamaani artikkelia rekrytoinnissani. Huipputyyppi jälleen löytyikin tiimiäni vahvistamaan. Tämä ei kuitenkaan ollut Palmuaseman ydinteemaa, joten varsinaisista Palmuaseman teemaan kuuluvista jutuista ykköspaikan vei tammikuussa kirjoittamani kokemukseni hotelli Marski by Scandicista. Ihanaa, sillä se nousi myös suosikkihotellikseni Helsingissä! Seuraavaksi suosituin oli tuttuun tapaan lakimies Jukka Kumpuvuoren kirjoittama ”Kuka korvaa avustajan matkakulut?” Tämä on keikkunut kärjessä jo useamman vuoden ajan. Kolmanneksi luetuimmalle sijalle nousi juttuni easyTravelseat -nostoistuimesta. Se oli yksi vuoden parhaimmista löydöistäni ja helpottaa matkustamistani ja elämyksiäni kaikkina tulevina vuosinakin. Neljänneksi nousi vuosi vuodelta paljon lukukertoja saava ”Lentomatka ilman vessaa” ja viidenneksi tänä vuonna julkaisemani ”Apuvälineiden vuokraus ulkomailla”.

IMG_20200129_154713

Olen tämän vuoden päättyessä erityisen tyytyväinen niistä edistysaskeleista, joita esteetön matkailu otti Suomessa tänä vuonna. Kirjoitin siitä ja ensi vuoden näkymistä artikkelin Odotettu 2021 & esteettömän matkailun uusi aika. Olen saanut tästä kummallisesta vuodesta huolimatta tehdä täysillä töitä rakastamieni asioiden eteen. Olen ylpeä, että olen jatkanut Palmuasemaa tänä vaikeanakin vuonna, jolloin usko matkablogin kirjoittamiseen on ollut monella bloggaajalla vähintäänkin koetuksella. Kiitos teille, että olette tavalla tai toisella pysyneet matkassa mukana.

Ensi vuosi on Palmuaseman 10-vuotis juhlavuosi. Se on iso juttu! Aion tehdä sen kunniaksi entistäkin enemmän töitä sen eteen, miksi Palmuasema alunperinkin syntyi: Jotta esteettömistä matkailun mahdollisuuksista olisi tarjolla tietoa ja inspiraatiota ja yhä useampi eri tavoin vammainen henkilö lähtisi matkaan. Ensi vuodelle toivon iloa, onnea, koronattomuutta, paljon matkailualan töitä itselleni ja kaikille tänä vuonna työn vähyydestä kärsineille matkailualan ammattilaisille sekä mahdollisuutta matkustaa ulkomaille lämpimään (näin niin kuin hyvin konkreettisesti, ettei vuosi vain ymmärrä mitään väärin). Ei tarvita taianomaisuutta, eikä välttämättä mitään uutta, mutta hyvä vuosi on oikein tervetullut!

KIITOS, ETTÄ OLET SIELLÄ! ONNELLISTA VUOTTA 2021!

IMG_20200202_183454

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

2 Comments

 • Paljon ehdit kuitenkin vuoden aikana tekemään. Niin ehdittiin mekin, vaikka vuosi olikin täysin erilainen kuin me olimme suunnitelleet. Täytyy toivoa, että vuosi 2021 matkailun osalta, ja muutenkin, parempi kuin kulunut vuosi. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  Reply
  • Sanna Kalmari
   6.1.2021 at 11:03

   Yllättävästi tosiaan kokemuksia kertyi, vaikka välillä kotiympyrät tuntuivat liiankin tutuilta. Hyvää alkanutta vuotta ja seikkailuja myös teille!

   Reply

Leave a Reply