Valikko
Vuosiyhteenveto

Kiitos 2022, aurinkoinen vuosi!

Tasan vuosi sitten päätin vuosiyhteenvedon perinteiseen toivomukseen. Tällä kertaa se kuului: Tulevalle vuodelle toivon itselleni ja teille rohkeutta unelmoida ja tehdä omia valintoja. Toivon matkoja, aurinkoa, terveyttä ja onnellisuutta, mistä ikinä se tuleekaan. No ihan 100 %:sti putkeen ei mennyt, sillä kirjoitan täällä nyt kuumeessa. Vähän jopa mietin, jaksanko istahtaa koneen ääreen, mutta tästä vuosiyhteenvedosta on tullut minulle tosi tärkeä rituaali, joten yritän. Tämä vuosi nimittäin ansaitsee kiitoksensa. Vaikka olinkin kipeänä enemmän kuin vuosikausiin ja sain vihdoin myös koronan vieraaksi, tämä vuosi tarjosi upeita matkoja, aurinkoa, uskallusta ja onnellisuutta monella tapaa.

Korona varjosti vielä alkuvuotta. Minun piti lähteä heti vuoden vaihteen jälkeen Karibialle, mutta matka päätettiin siirtää ja lähteä sen sijaan Gran Canarialle. No, matkakumppanilleni iski korona ja minullekin pieni flunssa, joten vuoteni käynnistyikin esteettömällä mökillä Kangasniemellä. Nyt ajateltuna se oli ihan erinomainen juttu, sillä siellä paukkupakkasten keskellä ja täydellisessä rauhassa levätessäni loin monta toteutunutta ideaa tälle vuodelle. Yksi mökkisaunassa herännyt idea kävi toteen heti helmi-maaliskuun vaihteessa. Päätin lähteä kahdeksi viikoksi kokeilemaan etätyön tekoa Lanzarotelle. Mukaani lähti veljentyttöni Anni, joka luki ylioppilaskirjoituksiin sekä avustajani Laura ja Jenni, jotka vaihtoivat puolivälissä. Heräsimme aikaisin tekemään töitä ja opiskelemaan, lopettelimme kahden aikaan ja ehdimme nauttia illat ja viikonloput Lanzaroten ihanuudesta. Ihastuimme kaikki Nautilus Lanzarote -huoneistohotelliimme. Lanzarotella ymmärsin, kuinka paljon kaipaan hieman iisimpää elämää ja siellä heräsi ensimmäisen kerran ajatus viiden kuukauden toimivapaasta palkkatyöstäni. Tuota aikaa elän parhaillaan.

Huhtikuun alussa lensin pitkästä aikaa pitkälle. Tammikuulta siirtynyt Karibian risteily toteutui nyt ja hetki tuntui tosi oikealta. Mukaan lähti taas Anni, josta tuli tämän vuoden ykkösseikkailukaverini ja rakas vuosien takainen avustajani Heta. Lensimme Finnairilla Tukholman kautta Miamiin, vietimme kaksi yötä Miami Beachillä ja sitten viikon risteilyllä läntisellä Karibialla Royal Caribbeanin Symphony of the Seasilla. Vierailimme Costa Mayalla Mexicossa, Roatanissa Hondurasissa, Cozumelissa Mexicossa ja Royal Caribbeanin uudehkolla yksityisellä Coco Cay -saarella Bahamalla. Aivan huikea reissu, josta valitettavasti kaikki kirjoitukset vielä puuttuvat. Sosiaalisessa mediassa matkaa pystyi kuitenkin seurata ja juttuja lupaan vielä kirjoittaa. Palatessa olimme vielä Miamin keskustassa yhden yön. Sairastuin risteilyn viimeisenä päivänä kovaan kuumeeseen ja flunssaan, mikä varjosti kotiinpaluuta, mutta kaikki meni onneksi hyvin. Koronaa se ei vielä ollut, se iski vasta kesäkuussa. Toukokuussa lähdin pitkästä aikaa Matka-Agenttien matkanjohtajaksi Kreetalle. Reissun piti toteutua alunperin jo ensimmäisenä koronakeväänä ja sen jälkeen se siirtyi useita kertoja. Nyt matka tuntui erityisen hyvältä ja meillä oli mukana aivan ihana porukka. Tuosta reissusta voit lukea artikkelista ”Eria resort -hotelli ja terveiset esteettömältä Kreetalta”. Matka-Agenteilla on muuten myynnissä vastaava reissu myös keväälle 2023 (linkki vie Matka-Agenttien sivuille), mutta tällä kertaa minä en ole mukana.

Juhannusaattona oli jälleen aika seikkailun. Karibian risteilyllä risteilykuume nousi korkeaksi ja johti Välimeren risteilyn varaamiseen. Lensimme Annin ja avustajani Virvan kanssa Barcelonaan, josta lähdimme seuraavana päivänä viikon risteilylle mielettömällä Celebrity Edgellä. Vierailimme viikon aikana Ibizalla, Valenciassa, Korsikalla ja La Speziassa. Risteilymme päättyi Roomaan, jossa ehdimme nauttia 37 asteen helteessä yhden päivän ajan. Nyt tunsin, missä menee kuumuuden sietorajani… Heinäkuussa toteutui myös spontaanit pari päivää Tallinnassa.

Loppukesä ja alkusyksy menivät ilman ulkomaanmatkaa, sillä kesän aikana, itseasiassa jälleen mökkihengähdyksen keskellä, syntyi uusi iso unelma: Junamatka halki Euroopan ja pintoja pitkin matkustaminen aina Lanzarotelle saakka. Toimivapaani alkaessa marraskuussa tästä unelmasta tuli totta. Anni vietti ylioppilaskirjoitusten jälkeen syksyä töitä tehden ja sai järjestettyä itsensä mukaan. Avustajani Laura, Virva ja Jenni olivat kukin mukana jonkun pätkän ja lopputulos oli mielettömän ihana. Matkustimme Tukholman, Kööpenhaminan, Hampurin, Frankfurtin, Lyonin, Barcelonan ja Sevillan kautta Huelvaan, josta lähti lautta Lanzarotelle. Monta tarinaa ja tietopakettia on vielä alkuvuoden aikana tulossa, mutta kaikki jo kirjoitetut voit lukea Maata-pitkin osuudesta. Joulukuussa ehdin vielä uuden Tallink MyStar-laivan neitsytristeilylle ja samalla laivalla vielä päiväksi nauttimaan Tallinnan joulutunnelmasta.

Töitä matkailun parissa tein ehkä hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta nyt taaksepäin katsoessa mukaan mahtui vaikka ja mitä. Luennoin matkailualan opiskelijoille ja ammattilaisille eri alueilla sekä esteettömyyttä matkoillaan tarvitseville yhteensä 15 kertaa. Tuotin myös koulutusmateriaalia yhdessä Alma Talentin kanssa. Helmikuussa kävin testaamassa Finnairin laajarunkokoneiden uusia istuimia ja keskusteluyhteys Finnairiin on ollut muutenkin hyvä koko vuoden. Nuuksion Taika-yrityksen upeisiin Vuodenkierto-juhliin sekä juhlatila Wäinölään pääsin tutustumaan huhtikuussa. Elokuussa tein upean yhteistyön Visit Jyväskylä Regionin kanssa ja pääsin tutustumaan Keski-Suomen upeisiin kohteisiin. Scandic-hotellien kanssa tekemäni yhteistyön puitteissa vierailin taas Scandic-hotelleissa Turussa, Tampereella ja Seinäjoella. Niihin voit tutustua Palmuaseman Hotellit Suomessa -osuudessa. Toukokuussa toteutin esteettömän matkailun teema-alueen Apuvälinemessuille, jotka järjestettiin poikkeuksellisesti Helsingin Messukeskuksessa. Ilokseni teema-alue toteutuu myös marraskuussa 2023 Tampereella järjestettävillä messuilla. Kirjoitin artikkeleja ja päivitin vanhoja Palmuaseman lisäksi Kestävää nostetta matkailuyrityksiin -hankkeen blogiin ja My Helsinki -sivustolle. Kaikki tämä on omalla tavallaan vienyt esteettömän matkailun tietoutta eteenpäin, mistä olen yhä vain hurjan iloinen.

Palmuaseman vuoden luetuimpia juttuja olivat edelleen koronaan liittyvät ohjeistukset Teneriffalla ja Kreetalla. Piikki niissä oli luonnollisesti tammi-helmikuussa ja nyt ne eivät enää ole ajankohtaisia. Muista jutuista kärkikymmenikköön pääsivät:

Sain tänä vuonna edellisen vuoden tapaan myös virallista tunnustusta. Ensin alkuvuodesta Invalidiliiton Esteetön Suomi -kunniamaininnan ja nyt loppuvuodesta Lihastautiliiton Vuoden somevaikuttaja -palkinnon. Olen näistä tosi ylpeä ja kiitollinen. Kaikista palkitsevinta yhä vain näin 12 vuoden jälkeen on kuitenkin teiltä tuleva palaute ja käytännön tarinat, kuinka Palmuasema on auttanut matkaan. Toivon, että yhä useampi löytää itselleen sopivan tavan matkustaa nyt, kun kokemuksia on tullut ja tulee lisää myös maata pitkin matkustamisesta lentämisen sijaan.

Ensi vuonna jatkan esteettömän matkailun luentoja ja koulutuksia entiseen tapaan. Toivon myös uusia antoisia yhteistyökumppanuuksia, joiden myötä esteettömät palvelut kehittyvät ja me kaikki tulemme niistä tietoisimmiksi. Tammikuussa tapaan toivottavasti mahdollisimman monet teistä Matkamessuilla, jossa olen töissä Risteilykeskuksen osastolla perjantaista sunnuntaina. Alkuvuoden keskityn myös Palmuasema-sivuston kehittämiseen. Tulen käymään läpi ja päivittämään vanhoja artikkeleita ja suunnittelen Palmuaseman vahvistamista siten, että se ei joskus olisi pelkästään minun vapaaehtoistyöni varassa. Toivon, että Palmuasema säilyisi inspiroivana ja luotettavana tietolähteenä pitkälle tulevaisuuteen ja vahvistuisi entisestään. Ensi vuonna haluaisin myös toteuttaa haaveeni esteettömään matkailuun liittyvästä lastenkirjasta.

Toivon tämän konkreettisen kuumeen vaihtuvan pian matkakuumeeksi, jossa tämä silmien kiilto johtuu innostuksesta ja vilun väreet vaihtuvat perhosiin vatsassa. Aivan todella suuri kiitos jälleen tästä vuodesta sinulle uusi seuraajani, sinulle jo pian 12 vuotta mukana matkassani ollut ja kaikille teille siinä välissä. Tuokoon vuosi 2023 mukanaan tyytyväisyyttä, kiitollisuutta, matkaan lähdön kutkutusta, hengen salpaavan kauniita hetkiä ja lämpöä – iholle ja sydämeen!

KIITOS TÄSTÄ VUODESTA SEKÄ TOTEUTUVIA MATKAUNELMIA JA HYVÄÄ OLOA VUODELLE 2023!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

  • Kokonaisuutena kuulostaa varsin mukavalta vuodelta, johon mahtui paljon kivoja juttuja! MYös oma vuotena oli varsinkin matkailun saralla todella positiivinen. Toivotaan oikein onnistunutta vuotta 2023!

    Reply

Leave a Reply