Valikko
Vuosiyhteenveto

Kiitos 2023, eläväinen vuosi!

Aurinko paistaa ja valaisee lumen peittämät puut. Kova pakkanen toi mukanaan kirkkauden, jota on hyvä katsella sisällä lämpimässä kulunutta vuotta muistellen. Tähän jokavuotiseen perinteeseen tuntui tällä kertaa vaikealta tarttua. Tämä vuoden viimeinen kirjoitus on samalla koko joulukuun ensimmäinen, mikä on historiallisen huono suoritus ja Palmuasema ansaitsisi aktiivisempaa otetta. Ajattelin kuitenkin, että tämän vuoden kertaaminen toisi armollisuutta itselleni. Kyllä tässä taas paljon on tapahtunutkin. Vuosi sitten vuosiyhteenvetoa kirjoittaessani toivoin tälle vuodelle tyytyväisyyttä, kiitollisuutta, matkaan lähdön kutkutusta, hengen salpaavan kauniita hetkiä ja lämpöä – iholle ja sydämeen. Kyllä, tunnistan! Joukkoon mahtui kyllä myös sadetta, pilviä, pettymyksiä ja väsymystä, mutta jään muistelemaan hyvällä. On tullut aika koota yhteen monipuolinen ja matkojen osalta ilahduttavan Espanja-painotteinen vuosi 2023.

Aloitin alkuvuoden normaalia leppoisammalla tahdilla. Olin maaliskuun loppuun saakka toimivapaalla palkkatyöstäni ja arki tuntui hieman rauhallisemmalta, vaikka pää vilisikin uusia ideoita. Edellinen vuosi oli päättynyt suureen maata pitkin matkaan, joten vuosi 2023 käynnistyi rauhallisemmin, vaikka aikaa matkustamiselle olisikin ollut normaalia enemmän. Helmikuussa vietin pidennetyn viikonlopun esteettömällä Kalaranta-mökillä Pertunmaalla. Talvella mökkeily oli jälleen niin kivaa, että talvimökkeilyperinne jatkuu tulevanakin vuonna. Maaliskuussa oli aika vuoden ensimmäisen ulkomaanmatkan. Vietin ensin muutaman päivän avustajani Virvan kanssa Gran Canarialla Puerto de Moganissa. Tykkäsin Moganista ja hotelli Radisson Blu Resort & Spa Moganista ihan tosi paljon ja palasin sinne vielä uudestaan loppuvuonna. Ensimmäistä kertaa koin myös Gran Canarian pääkaupunki Las Palmasin, joka ihastutti kovasti paikallistunnelmallaan. Gran Canarialla vietetyn viikon jälkeen aloitin Las Palmasista risteilyn pienellä risteilyaluksella Azamara Onwardilla. Risteily vei meidät avustajani Jennin kanssa Madeiralle, La Palman saarelle, El Hierron saarelle (jossa tosin emme päässeet laivasta ulos), Teneriffan Santa Cruziin ja vielä hetkeksi Las Palmasiin. Se oli ihana reissu, vaikka esteettömyys ei ihan aina toiminutkaan. En ole vielä kirjoittanut tuosta reissusta läheskään kaikkea, mutta asiat ovat kyllä vielä muistissa ja juttu to do -listalla.

Huhtikuussa palasin palkkatyöhöni 60 %:n työajalla ja myös matkailutyöt alkoivat lisääntyä. Vietin toukokuussa muutaman kesäisen päivän Kuopiossa, mutta muuten kevätreissut jäivät vähiin. Kesälomani alkoi heinäkuussa reissulla Ruotsiin. Vietin muutaman päivän Tukholmassa siskontyttöni rippijuhlissa, josta jatkoin junalla muutamaksi päiväksi Ruotsin Uumajaan. Uumaja toimi erinomaisesti kesäkohteena ja sieltä pääsi mukavasti Wasalinen laivalla Vaasaan. Vaasassa vietin vain yhden, mutta tärkeän illan ja majoituin Scandic Vaasassa. Kesäloman toinen matka vei Espanjan Fuengirolaan ja ensimmäistä kertaa monien suosimaan PYR Fuengirola -hotelliin. Siltä reissulta ei lämpöä puuttunut ja ihanaa oli. Mukaani sain veljentyttöni Anni, jonka kanssa koimme edellisenä vuonna huikeita yhteisiä matkoja. Ennen kaikkea tuo reissu sai minut haaveilemaan hieman pidemmästä oleilusta alueella ja tulevana keväänä tuo haave on käymässä toteen!

Elokuulta lokakuulle toteutin isoa projektia, jonka myötä pääsin tutustumaan moniin kohteisiin pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Se toi mukanaan useita päiväreissuja ja yhden yön yli elämyksenkin Hawkhillin mökissä Nuuksiossa. Kaikki kirjoittamani jutut löydät Palmuasemalta uusimpien juttujen joukosta. Syyskuussa vietin pidennetyn viikonlopun ihanassa, elämää sykkivässä ja esteettömässä Madridissa, joka oli ihan uusi kohde. Vahvasti Espanja-painotteinen vuosi huipentui vielä marras-joulukuussa ensin Gran Canarialla alkuvuodelta tutussa Puerto de Moganissa ja sitten Teneriffalla Mar y Sol -hotellissa. Kerron noista viikoista tarkemmin heti vuoden vaihduttua.

Matkailutöiden osalta tämä vuosi tuntui vilkkaalta ja upeasti myös siltä, että esteettömään matkailuun liittyvät asiat menivät taas eteenpäin. Työ on hidasta, mutta vuosi vuoden jälkeen tulokset alkavat näkyä. Lukuina vuosi näytti tältä:

 • 17 koulutusta tai luentoa matkailualueille, yrityksille tai järjestöille.
 • 92 henkilökohtaista konsultaatiota sähköpostitse tai sosiaalisen median viestikanavien kautta. Näistä suurin osa oli yksityishenkilöitä ja suurimpaan osaan viesteistä vastasin ilman korvausta. Eniten kysyttiin hotelleista, apuvälineiden vuokraamisesta ja sähköisten apuvälineiden kuljettamisesta lennolla.
 • 5 annettua haastattelua opiskelijoille tai tutkijoille.
 • 1 esiintyminen YLE:n Aamussa TV:ssä ja radiossa
 • Esteettömän matkailun teema-alueen organisointi ja toteutus Apuvälinemessuille
 • Työt risteilyasiantuntijana Matkamessuilla Risteilykeskuksen osastolla
 • Muutama tilauksesta kirjoitettu artikkeli yhteistyökumppanille
 • Useita palavereja, yhteistyöneuvotteluja ja aamiais- ja lounastapaamisia sekä laskematon määrä sometyötä.

Ystäväni Anni Kyröläisen kanssa toteutimme kesällä myös muutama vuosi sitten käynnistämämme Invaterassi-podcastin toisen kauden. Siitä tuli tosi hyvä ja meillä oli hauskaa. Kahdeksan jaksoa voi kuunnella SoundCloudissa tai Spotifyn kautta.

Palmuasemalle kirjoitin vuoden aikana yhteensä 43 artikkelia, kun tämä lasketaan mukaan. Joka vuosi toivon, että seuraava toisi enemmän mahdollisuuksia keskittyä kirjoittamiseen, mutta ainakaan ihan vielä se ei tapahtunut. Ehkä taas ensi vuonna? Palmuaseman vuoden luetuimpien juttujen joukossa oli kestosuosikkeja menneiltä vuosilta, mutta myös uusia tulokkaita. Myös vuoden ykkönen yllätti! Luetuimpien juttujen TOP10 näytti tältä:

Ensi vuodelta odotan kaikkea tuttua, mutta myös jotain ihan uutta. Olen aloittanut Suomen sähköpyörätuolisalibandymaajoukkeen joukkueenjohtajana ja tuleva vuosi vie joukkueemme EM-kilpailuihin Tanskaan lokakuussa ja todennäköisesti myös moniin muihin kokemuksiin. Itselleni toivon lempeyttä kuunnella itseäni ja parempaa kykyä myös välillä hidastaa. Täytän ensi vuonna 40 ja aion viettää juhlavuotta keskittyen itseni huomioimiseen. Alkuvuosi käynnistyy Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.1.2024, jossa toivon tapaavani monet teistä Risteilykeskuksen osastolla risteilyunelmien parissa. Muuten otan alkuvuoden vähän iisimmin ja palaan Palmuasemalla vielä moneen kertaan tämän menneen vuoden tunnelmiin.

Kiitos, että olet kulkenut mukana matkassani tänäkin vuonna, ehkä ensimmäistä kertaa, ehkä jo pian 13 vuotta. Suurin osa teistä näkyy minulle vain numeroina kävijämäärissä, mutta katson niitä numeroita aina arvostaen. Arvostan myös hirmuisesti jokaista saamaani palautetta ja ennen kaikkea tietoa siitä, miten Palmuasema on auttanut matkojen toteuttamisessa. Suuri kiitos myös yhteistyökumppaneilleni – on ollut ilo tehdä työtä juuri teidän kanssa! Tuokoon vuosi 2024 mukanaan kauneutta, hyvää oloa, sydämen hyvää värähtelyä ja paljon auringonsäteitä!

KIITOS KULUNEESTA VUODESTA JA VALOA VUOTEEN 2024!

About Author

Maailman mahdollisuudet näkevä esteettömän matkailun asiantuntija ja matkabloggaaja, Palmuaseman kirjoittaja ja esteettömän matkailun kouluttaja.

1 Comment

 • Paljon mahtui Palmuaseman vuoteen! Eipä ihme, että tulee välillä mieli ottaa myös vähän iisimmin. Monena vuonna itsellänikin on ollut sama ajatus, mutta tuntuu, että nyt jo on kaikenlaista projektia tulossa.

  Reply

Leave a Reply